Deze recepten heb ik overgenomen van allerlei kookboeken en websites. (Bijvoorbeeld het wikikookboek, koken met Karin en Iens recepten.) Overal staat het weer ietsjes anders, en ik heb het al heel vaak geprobeerd, en het wordt iedere keer net ietsjes anders.
Drie varianten:
Voor de vegan versie gebruik je geen eiwitten, maar aquafaba, het kooknat van peulvruchten. Je kunt er heel makkelijk aan komen: giet een blik kikkererwten af en vang het vocht op. Dat vocht bevat proteïnen (eiwitten dus) en zetmeel, en schuimt op dezelfde manier als eiwit!
Het heeft ook gelerende eigenschappen (dus het wordt een beetje gelei-achtig, een beetje gebonden, zodat het minder vloeibaar wordt), wat je meteen al kunt zien als je een blikje kikkererwten of andere peulvruchten afgiet.
Een leuke site waar verschillende recepten met aquafaba uitgeprobeerd worden is Zaailingen, o.a. met een recept voor vegan mayonaise!
Ingrediënten:
Bereiding:
Bakken:
De aquafaba-meringues heb ik voor het eerst gemaakt op zaterdag 12 januari 2019, met M&M en Mark. Volledig plantaardig (vegan) en hartstikke lekker. Het was echt hartstikke goed gelukt. De aquafaba-meringues waren gewoon echte meringues; als dit mij voorgezet zou zijn zonder dat iemand iets gezegd had, had ik gedacht dat er gewoon eiwitten gebruikt waren. De buitenkant was knapperig en de binnenkant nog een beetje zacht en schuimig, precies zoals het hoort. We hadden tegelijk ook meringues met eiwit gemaakt, om ze goed te kunnen vergelijken. Wij allevier hebben de beide soorten meringues geproefd. De eiwit-meringues waren aan de binnenkant nog iets plakkeriger, en de binnenkant smaakte misschien toch nèt iets 'eiiger'.
Wij gebruikten de rest van de meringues voor Eton Mess: verkruimelde meringues met frambozen en slagroom een beetje rommelig door elkaar gemengd. Heerlijk!
Foto's zaterdag 12 januari 2019:
Het kloppen van de aquafaba met de mixer
Het meringue-schuim vóór het bakken: links schuim van aquafaba, rechts van eiwitten.
Het eiwit-schuim is wat steviger en stijver en plakkeriger dan het aquafaba-schuim.
De meringues na het bakken: links de meringues met eiwitten, rechts de meringues met aquafaba.
De aquafaba-meringues hebben iets minder scherpe randjes.
De meringues na het bakken: links de meringues met eiwitten, rechts de meringues met aquafaba.
Je kunt meringues ook maken met de magnetron! Ze worden dan wel veel minder lekker, maar als je ze ergens doorheen wilt doen valt dat niet zo op. Het is erg makkelijk, en het kost weinig tijd. Deze tip las ik op de site van Cornette.
Ingrediënten:
Bereiding:
1. Meringue vóór hij de magnetron in ging
2. Meringue toen hij uit de magnetron kwam
Bakken: for future reference hier wat eerdere ervaringen:
Eerste keer:
Tweede keer:
Derde keer (Derde keer (zie foto, 21 december 2009):
Vierde keer:
Vijfde keer (zie foto bovenaan de bladzijde, 8 mei 2010):
ADHD en Borderline
ADHD
Borderline
Overlap
Wilskracht
Is ADHD een hype?
Boeken over ADHD
Links ADHD en Borderline
Schuld van de ouders?
Tips
Algemeen
PDA/Palm
Software (met downloads!)
Internet-veiligheid
Webbouwen
Arbeidsongeschikt
Herkeuring
Reïntegratielogboek
Allerlei
Boeken
Blog
Films
Foto's
Gastenboek
Gastenboek-archief
Geschiedenis Ratje-toe.nl
Muziek
Muziek instuderen met MidiPlay
Recepten
Trouwerij Laura en Mark!
Vakantie
Vrienden
Zon
Zoeken binnen Ratje-toe.nl: