Muziek

Van kind af aan vind ik het fijn om naar muziek te luisteren en muziek te maken. Vooral zingen heb ik altijd heel veel gedaan; met mijn moeder bij de piano, op de fiets, op mijn kamer, met mijn zussen, op school in de muziekles en op het schoolkoor en op les en allerlei koren en clubjes.

Muziek maken

Van kind af aan vind ik het fijn om naar muziek te luisteren en muziek te maken. Vooral zingen heb ik altijd heel veel gedaan; op de fiets, op mijn kamer, op school, en later op les en in koren.

Lees meer...
Laura zingt, 2013

Laura zingt, 2013

Laura zingt, 2013

Laura zingt, 2011

Laura zingt, 2011

Laura zingt, 2011

Laura zingt, 1995

Laura zingt, 1989

Schoolmuziek

Ik zat altijd op scholen (kleuterschool, basisschool en middelbare school) waar veel aan schoolmuziek gedaan werd. Op de basisschool hadden we muziekles van Kees Taat (oprichter van Montezuma's Revenge), die fantastische liedjes met ons zong. Sommige herinner ik me nog erg goed. ("Het stikt hier van de rodendodendenderons", "In Bilthoven is geen bananenijs", "Ik wil in mijn mondje... heel gezonde drop".) Ook de lessen van Rein de Goeje mis ik nu nog steeds! Ik zat ook een paar jaar lang op het schoolkoor waar Rein de dirigent was, en ik deed bij hem VWO-eindexamen muziek. Onderdeel van het examen was een concert met de eindexamenklas (19 april 1991, Zeist). Hier is één lied dat ik daar uitvoerde met een bandje (You Don't Know What Love Is):

Naast school

 • Toen ik drie was zat ik een paar jaar op 'peuter-ritmiek' (bewegen op muziek, leren in de maat te huppelen e.d.)
 • Rond mijn zesde zat ik op AMV (Algemene Muzikale Vorming).
 • Vanaf mijn zesde zat ik zes jaar op balletles bij Balletstudio Gerda Zaandam (ik kende haar als Gerda Polak). Ik heb nog het programma van de leerlingenuitvoering op zaterdag 4 juni 1983 in De Vierstee in Maartensdijk, waar we het poppenballet ('Rommelkist op zolder') opvoerden. Ik speelde Pinokkio; waarschijnlijk omdat ik me een beetje houterig bewoog...
 • Vanaf mijn achtste (1980) had ik zo'n zes jaar pianoles (eerst drie jaar van juffrouw Pijl en later van mijn moeder).
 • Toen ik elf was (1983) zat ik één jaar op gitaarles bij een conservatoriumstudent.

Zangles

 • Op mijn zeventiende had ik twee jaar zangles van conservatoriumstudent Annemarie Maas. Lees meer...
  Om precies te zijn: hiermee begon ik op 29 september 1989. De lessen waren erg leuk en ik heb er veel van geleerd. Annemarie leerde me veel over ademsteun, klassieke zangtechniek, tekstinterpretatie en muzikale interpretatie. We gebruikten de klassieke zangmethoden van Vaccaï, Lütgen en Sieber, en verschillende popliedjes. Ik weet niet meer waarom die lessen ophielden. Voor haar was het een onderdeel van haar conservatoriumopleiding, en wellicht was dat onderdeel afgerond en had ze er geen tijd meer voor. En ik ging bij mijn ouders uit huis, en na mijn eindexamen VWO ging ik ook heel andere dingen doen.
 • Later had ik een half jaar zangles van Ada Klück op de Utrechtse muziekschool. Lees meer...
  Dit beviel me veel minder goed, onder meer omdat we steeds in een groepje van drie zangles hadden. Individuele zangles bevalt me beter.
 • Een paar jaar later had ik een jaar of twee zangles van Ruud Heere. Lees meer...
  Ruud combineerde zijn ervaring met zang met zijn ervaring met theater, en de nadruk legde op 'lef'. Dat is inderdaad een niet te onderschatten ingrediënt bij zingen!
 • In 2008 kreeg ik een half jaar zangles van beginnend conservatoriumstudent Suzanne Bethlehem. Lees meer...
  Dat hield op wegens tijdgebrek van haar kant.
 • Van maart 2009 tot juni 2014 had ik zangles van Mirella Reiche. Lees meer...
  Zij is een heel goede en ook nog aardige en grappige zangjuf. Zij zingt zelf opera (sopraan) en tangoliederen (o.a. van Piazolla, Villa-Lobos en Ginastera). Zij geeft klassiek zangles, en organiseert ook optredens voor haar leerlingen, waar wij solo liederen en opera-aria's vertolken met een professionele pianist als begeleider:
  • Het eerste leerlingenoptreden was op zondag 20 maart 2011 in Utrecht, pianist: Jeroen Liedorp. (Ik zong 'Che faro senza Euridice' van Gluck en 'Streets of London' van Ralph McTell als duet met Conny.)
  • Zondag 27 november 2011 in Utrecht, pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Dido's Lament' van Purcell, 'An den kleinen Radio-apparat' van Eisler en het duet 'Fear no danger' van Purcell met Conny.)
  • Zondag 27 januari 2013, in Utrecht, pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Il mio ben' van Paisiello, 'Black Swan' van Menotti, en de duetten 'Duetto buffo di due Gatti' van Rossini met Jeanette en 'Abendsegen' van Humperdinck met Marte.)
  • Vrijdag 22 februari 2013 in de Kampwegkerk in Doorn ( een verbouwde kerk die nu in gebruik is als galerie), bij de opening van een expositie, pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Il mio ben' van Paisiello, 'Black Swan' van Menotti, en de duetten 'Duetto buffo di due Gatti' van Rossini met Jeanette en 'Abendsegen' van Humperdinck met Mirella.)
 • Sinds juni 2014 heb ik les van Esther Putter. Lees meer...
  Zij geeft weer een nieuwe invalshoek en leuke, grappige oefeningen die me meteen weer naar meer resonans hebben gebracht. Zij legt de nadruk op zelf luisteren naar je eigen klank, zonder oordeel, en daardoor ga ik vrijer zingen. Ze maakt bij het lesgeven veel gebruik van de Lichtenbergermethode. De lessen vinden onregelmatig plaats.
 • Naast de klassieke zangtechnieken wilde ik ook graag weer wat 'gewone liedjes' zingen, en daarom startte ik in juni 2018 bij José Bosschers, via de muziekschool.Lees meer...
  Van José leer ik mijn lippen meer bewegen, en 'bite' in de zang te gebruiken. De zang is meer gericht op het overbrengen van de boodschap dan op de resonans, en als ik iets hoger in mijn borststem zing mag ik mijn buikspieren wel weer wat meer gebruiken! José heeft de zangmethode Voice WorX Academy opgezet bij de muziekschool, zie ook VoiceWorX.nl.

Optreden vrijdag 21 februari 2014

De expositiecoördinator van de Kampwegkerk in Doorn (een verbouwde kerk die nu in gebruik is als galerie) heeft mij na het leerlingenoptreden met Mirella Reiche uitgenodigd om een solo-optreden te verzorgen bij de opening van een expositie op vrijdag 21 februari 2014. Het ging om een expositie met werk van Paul Rouwhorst, Bep Tammenga en Jack van den Dungen. Pianist Jeroen Liedorp en ik gaven een uitvoering in drie blokjes van elk een kwartier. We brachten voornamelijk klassieke muziekstukken: enkele opera-aria's, enkele klassieke liederen en een paar 'lichtere' liederen.

Zangweek

Ook heb ik twee keer deelgenomen aan een intensieve zangcursus van een week in het buitenland, met een concert aan het eind van de week waar de leerlingen solo-liederen en duetten ten gehore brachten aan het publiek:

 • Zomer 2011 in Noord-Italië, Belcanto in de Bergen, met zangdocent Hester Noyon en pianist Roberto Olzer. Lees meer...
  (Ik zong 'Prendi o Cintia' van Handel, het duet 'Già la notte s'avvicina' van Giuliani met Martine en enkele liedjes met de groep.)
 • Zomer 2013 in Duitsland, aan de Moezel (Karmelietenklooster Springiersbach), met zangdocent Wiebke Göetjes van Hojotoho zangstudio en operacoach/repetitor/pianist Gilbert den Broeder. Lees meer...
  Op vrijdag 23 augustus 2013 was het concert (foto's door Mark Uwland). Ik zong 'L'amour est un oiseau rebelle' (de Habanera uit Carmen) van Bizet en het trio 'Mêlons! Coupons!' (de 'kaartscène', ook uit Carmen, hier had ik de Mercedes-rol) van Bizet met Diane en Martine. Voor mij was het de eerste keer dat ik opera-aria's 'ècht' uitvoerde: acterend en uit het hoofd. Ik raakte weliswaar mijn tekst kwijt, maar niet mijn hoofd: ik bleef in mijn rol als Carmen, die ook best 'lalala' mag zingen, en daar even begeerd en populair bij blijft!

Koren

 • Ik werd lid van een Close Harmony studentenkoor: Dékoor. Daar ben ik zo'n twee jaar lid van geweest (1991-1993), waarin ik ook aan enkele concerten deelnam. (o.a. in de Musketon in Utrecht Lunetten en 5 mei 1992 in de Sint Vituskerk in Hilversum.) Hierna heb ik een aantal jaren bijna niks gedaan met zingen, al ben ik een paar keer bij een koorrepetitie gaan kijken om eventueel mee te gaan doen, en heb ik op mijn werk en in de familie wel eens met een incidenteel zanggroepje meegedaan.
 • Pas in 2007 ben ik weer lid geworden van een koor: Vrouwenkoor Ludi Cantare. (Eerste proefrepetitie op 16 mei.) Het was een erg leuk koor, met een fantastisch repertoire en een bevlogen en zeer stimulerende dirigent, Ad Bethlehem (die naast zijn dirigeerwerk zelfstandig coach is). We hebben verschillende concerten gegeven, en bij één daarvan mocht ik zelfs een lied solo zingen. Lees meer...
  Ik deed mee aan deze concerten:
  • Zondag 11 november 2007 (Maartenskerk, Maartensdijk)
  • Zaterdag 12 april 2008 (RIVM Korenfestival, Bilthoven)
  • Zaterdag 25 oktober 2008 ("Charms and Spells", Zuiderkapel, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
  • Zondag 17 mei 2009 (De Akker, De Bilt) (Foto's door Mark Uwland)
  • Zondag 21 maart 2010 (jubileumconcert, Noorderkerk, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
  • Zaterdag 17 april 2010 (RIVM Korenfestival, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
  • Zaterdag 9 april 2011 (dubbelconcert, Opstandingskerk, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland) Hier zong ik één lied solo, met begeleiding van pianist Caroline Kuijpers: Gold uit de serie The Elements van Bob Chilcott!
 • Vlak vóór de zomer van 2011 stopte ik bij Ludi Cantare, en werd ik lid van een pas opgericht Utrechts gemengd koor, het Wim Egz Ensemble. Het WEE is een groep zeer enthousiaste, creatieve, intelligente en muzikale mensen, en de repetitieavond (met borrel na!) vind ik de leukste avond van de week. Ook hier weer een zeer stimulerende dirigent, Martin Rudolph: iemand die absoluut niet stil kan zitten en naast het dirigeren pianist is (uitvoerend), en pianoles geeft, fotografeert, componeert, arrangeert, geluidsopnamen maakt en de productie daarvan doet, bijvoorbeeld ten behoeve van cd-opnamen, filmt, enzovoort! Sinds begin 2014 is Martin niet langer de dirigent van Wim Egz, en sinds 3 april is Rozemarijn Kalis onze dirigent. Zij is heel anders, heel authentiek en ook erg inspirerend en ze heeft onze klank enorm vooruit geholpen, en we houden gewoon heel veel van haar. <3 Lees meer...
  Ik deed mee aan deze concerten:
  • Flashmob zaterdag 8 oktober 2011 in de Albert Heijn op Hoog Catherijne, Utrecht. (Filmpje op YouTube.)
  • Zaterdag 26 mei 2012, Lutherse Kerk, Utrecht. (Twee concerten: 14:00 en 17:00 uur.) (Foto's door Gertjan Miedema, Miedemageluid.nl, en foto's door Mark Uwland, Mimia.nl.) We voerden twee grote stukken uit (link = YouTubefilm):
     * Pater Noster (componist: Martin Rudolph, première!)
     * Requiem (componist: Luigi Cherubini, 1816)
   (Klik op de link voor een film van de uitvoering op YouTube. Film door Martin Rudolph.)
  • Donderdag 31 mei 2012, voor HOTZO (HOograven Tolsteeg Zelfstandig Ondernemers) wegens hun 2-jarig bestaan, in Garage Auto Boll te Utrecht.
  • Kerstconcert maandag 17 december 2012, Centraal Station, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
  • Kerstconcert zaterdag 22 december 2012, Centraal Station, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
  • Kerstconcert maandag 24 december 2012, Swellengrebel, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
  • Zondag 24 februari 2013, Grote Kerk, Harlingen (foto's door Mark Uwland).
  • Donderdag 18 juli 2013, op een boot op de Oude Gracht en de Singel etc., Utrecht (foto's door Mark Uwland).
  • Zaterdag 12 oktober om 13:30 en 16:00 uur, in het gebouw van de Muziekschool, Domplein, Utrecht. Foto‘s van het concert door Mark Uwland. We zongen (link = YouTubefilm):
     * Indian Requiem van Martin Rudolph (première!)! Hierin komt een dialoog tussen de Europese muziek en de Indianenmuziek tot klinken, een dialoog tussen verschillende verhouding met de dood.
     * Zeven polyfone motetten van Palestrina (Renaissance) uit de serie 'Canticum Canticorum' (Het Hooglied).
  • Zondag 10 november 2013, samen met het KAK, 'Orfeus is een Indiaan', Rietveld Paviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort.
  • Donderdag 21 november 2013, Galerie Kampwegkerk, Doorn, wegens 1 jaar Galerie Kampwegkerk.
  • Kerstconcert op zaterdag 21 december 2013 in de kapel/conferentiecentrum van landgoed De Grote Beek, GGZ Eindhoven, onder leiding van onze alt Ango Hofmans.
  • Kerstconcert maandag 23 december 2013, drie sessies, in de hal van het Centraal Station Utrecht.
  • Kerstconcert dinsdag 24 december 2013, drie sessies, in de hal van het Centraal Station Utrecht.
  • do 26-6-2014 TivoliVredenburg, optreden WEE!
  • zo 14-12-2014 Utrecht Kerstmarkt
  • do 18-12-2014 Utrecht Kerst: Stadhuisbrug, Maartensbrug (tussen Servetstraat en Zadelstraat), het Wed
  • zo 21-12-2014 Kerst: Utrecht Ikea in de hal, daarna Maarsen winkelcentrum Bisonspoor
  • zo 8-3-2015 Utrecht, Moira: The making of the Drum
  • zo 11-10-2015 Utrecht, University College terrein, Cultuur in Oost
  • zo 13-12-2015 Utrecht, Kerstmarkt Domplein
  • zo 31-1-2016 Utrecht Gluren bij de Buren (drie optredens achter elkaar: nr. 1 met het Wim Egz Ensemble, dan nr. 2 met DieJazzPast en dan nr. 3 weer met het Wim Egz Ensemble!)
  • zo 24-4-2016 Den Haag, Korenfestival
  • zo 15-5-2016 Leiden, St. Jacobshof (bij de Doezastraat) Leidse Hofjesconcerten
  • za 28-5-2016 Utrecht Singelkerk Wittevrouwensingel, Klank en Kleur
  • zo 15-1-2017 Utrecht, Repetitieruimte op de Draaiweg: de Nieuwjaarsduik van de Culturele Zondagen
  • za 4-3-2017 Amsterdam, Openbare Bibliotheek: Dag van de Grammatica, waar wij Liesbeth Schlichting toezongen die veel heeft gedaan voor grammatica bij kinderen met Taalontwikkelingsstoornissen.
  • zo 14-05-2017 Utrecht, Oog in Al, Benefiet Alpe d’HuZes tuinconcert, in Oog in Al. De opbrengsten gaan naar Team Oog in Al, dat meedoet aan Alpe d’HuZes en daarmee geld inzamelt voor kankeronderzoek.
  • zo 17-9-2017 Utrecht, Flora's Hof (vlak onder de Dom): openluchtoptreden
  • vr 24-11-2017 Utrecht, Pieterskerk als voorprogramma voor het Nederlands Kamerkoor (NKK)! We zongen stukken uit de polyfone Mass for four voices van William Byrd (ca. 1543 – 1623). Op zo 5-11-2017 hadden we als voorbereiding een workshop gehad van Dorien Lievers, alt bij het NKK.
  • za 16-12-2017 Utrecht, Kerstmarkt KnusMarkt Stadhuisbrug, Domplein en Vismarkt
  • zo 20-5-2018 Leiden, St. Jacobshof (bij de Doezastraat) Leidse Hofjesconcerten
  • zo 2-9-2018 Utrecht, Koekoeksplein Klapstoelconcerten
  • za 15-9-2018 Utrecht in ons stamcafé, Lijn 4, op de Twijnstraat, als onderdeel van het Uitfeest
  • do 7-2-2019 Linschoten, Huistheater De Wilde Weg op het Kerkplein/de Dorpsstraat
  • vr 15-2-2019 Utrecht, Pieterskerk, in de serie Pieterskerkconcerten, programma Wim goes East samen met het trio C3 (viool, accordeon en klarinet)
  • za 16-11-2019 Linschoten, Huistheater De Wilde Weg op het Kerkplein/de Dorpsstraat
  • zo 19-1-2020 Utrecht, Kerkje Blauwkapel, Kapeldwarsweg, met het programma Alle Wims aan dek!, waarin Wim Egz het water bezong.

Vanaf begin 2014 was Martin Rudolph niet langer dirigent van het Wim Egz Ensemble. Ik was nog niet bij hem uitgezongen, en voelde me een tijdje niet helemaal op mijn plek bij Wim Egz. Ik raakte even zoekende, en heb bij een paar koren geprobeerd of ik daar kon aarden. Ik werd eerst lid van Multiple Voice (zie verderop), vervolgens van Capella con Sensus, en uiteindelijk volgde ik vanaf januari 2015 Martin naar een ander koor waar hij dirigent van was, DieJazzPast. Op zeker moment was ik lid van drie koren (Wim Egz Ensemble, DieJazzPast en Capella con Sensus). Hieronder meer. Uiteindelijk voelde ik me gelukkig weer helemaal thuis bij Wim Egz.

 • Van april tot juli 2014 zong ik mee met het project Scandinavische koormuziek van Vocaal Ensemble Multiple Voice. Op zaterdag 24 en zondag 25 mei hadden we een repetitieweekend, maar anders dan ik gewend was van Ludi Cantare en Wim Egz sliep iedereen thuis en kookten we ook niet samen; het waren gewoon twee dagen met veel repetities. Ik deed mee met drie concerten, waar we muziek brachten van o.a. Grieg, Sibelius, Nyström en Jersild. Lees meer...
  • 14 juni 2014 in de Pieterskerk, Utrecht
  • 22 juni 2014 in de Abdijkerk, Loosduinen
  • 28 juni 2014 in de Oude Blasius, Delden
 • Chiel van Multiple Voice vraagt me aansluitend om lid te worden van Capella con Sensus. Op 9 september 2014 heb ik een proefrepetitie, en op 20 september doe ik meteen al voor het eerst mee met een optreden! Wij zingen voor mensen die niet zelf naar een concert kunnen komen, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, TBS-klinieken, AsielZoekersCentra, etc. Het koor bestaat uit mensen die al veel koorervaring hebben, en daarom is een keer per maand repeteren voldoende. Optredens waarbij ik heb meegezongen: Lees meer...
  • za. 20 september 2014 in een TBS-kliniek Almere
  • za. 13 december 2014 Heijbergh, Rademakerstraat 63, Soesterberg
  • zo 15 februari 2015 Catherijneconvent
  • zo. 12 april 2015 Huize Rosendael, Utrecht Overvecht, Indusdreef 5
  • wo 6 mei 2015 De Bilt
  • za. 12 september 2015 Leeuwenbergh en Pieterskerk
  • zo. 17 januari 2016 Utrecht Lunetten, La Lunetta, lunch voor eenzame ouderen Eet met je Hart
  • zo. 21 februari 2016 AZC Utrecht Oog in Al, Joseph Haydnlaan 2
  • 10 april 2016: Vecht en IJssel, Utrecht (Transwijk Woonzorgcentrum)
  • za. 10 september 2016 Pieterskerk
  • za. 19 november 2016 De Horst, Huis ter Heide
  • wo. 21 december 2016, Daelhoven, Soest
  • zo. 9 april 2017 Leendert Mees huis, Bilthoven, Prof. Bronkhorstlaan 6
  • zo. 25 juni 2017 Bartiméus, Doorn, Oude Arnhemse Bovenweg 3
  • za. 9 september 2017 Open Monumentendag: Utrechts Archief en Pieterskerk
  • za 18 november 2017 TBS-kliniek Oostvaarderskliniek, Almere
  • zo. 10 december 2017 Heijbergh, Rademakerstraat 63, Soesterberg
  • zo. 18 februari 2018 Amersfoort, TAZ Bolderhof
  • zo. 25 maart 2018 Leendert Meeshuis, Professor Bronkhorstlaan 6, 3723 MB Bilthoven
  • za. 8 september 2018 Open Monumentendag: in de tuin van Huize Molenaar (Utrecht) en in de Pieterskerk (Utrecht)
  • zo. 10 maart 2019 Careyn-Geuzenveste, Van Hoornekade 23 (Ondiep, Utrecht)
  • za. 13 april 2019 Graanakker 11, Soest
  • za. 21 september 2019 Festival van het Nederlands Lied, Utrecht, Tivoli Vredenburg - Cloud Nine
  • za. 15 februari 2020 Soest, Oude Grachtje 70, de Wiekslag Boerenstreek, een verpleeghuis voor 20 mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
  • zo. 22 maart 2020 Vecht En IJssel (Transwijk Woonzorgcentrum), Hof van Transwijk 16, Utrecht en Wartburg, Kennedylaan 16, Utrecht. Tijdens de coronacrisis werden door de Nederlandse overheid maatregelen afgekondigd (net als in heel veel landen over de hele wereld). Mensen in verzorgingshuizen konden geen bezoek meer ontvangen. Wij besloten om dan maar buiten te gaan staan zingen. We moesten minimaal 1,5 m. afstand van elkaar houden. Er kwamen steeds meer mensen naar hun raam of balkon, en ons optreden werd erg gewaardeerd. De volgende dag werden in Nederland tot 1 juni alle bijeenkomsten verboden, dus dit was voorlopig de laatste keer...
 • DieJazzPast is een close harmonykoor met zo'n veertien enthousiaste leden. Ik was lid vanaf 14 januari 2015. Er werden veel composities en arrangementen van Martin gezongen, a capella of met pianobegeleiding, in het Nederlands en in het Engels. Ik deed mee aan het programma Keukenklanken onder regie van Marijke de Wit, waarmee we optraden in Theater Kikker in Utrecht op za. 14 en zo. 15 november 2015. Lees meer...
  • Op vrijdag 24 april 2015 had ik ook al met een paar nummers meegezongen bij een optreden bij het Senioren-Café van het Bartholomeus Gasthuis.
  • Optreden wo 24-6-2015 in de Musketon in Utrecht Lunetten
  • Er was een mini-optreden in Utrecht op zo. 23-8-2015.
  • We hebben een heel leuk repetitieweekend gehad van vr. 2 t/m zo. 4 oktober 2015 in Losdorp, Noord-Groningen.
  • do 19-11-2015 Zeist Warande verpleeghotel Bovenwegen
  • za 28-11-2015 Zeist gebouw van het Zeister Mannenkoor te Zeist
  • wo 2-12-2015 was de laatste repetitie waar ik bij was, en heb ik afscheid genomen. Althans: dat dacht ik, maar zo makkelijk kwamen DJP en ik niet van elkaar af:
  • zo 20-12-2015 Driebergen optreden op een groot feest, de Housewarming van mede-koorlid Marinka
  • wo 30-12-2015 Doorn Stichting de Basis
  • za 30-1-2016 Utrecht Woonzorgcentrum Careyn Rosendael
  • zo 31-1-2016 Utrecht Gluren bij de Buren (drie optredens achter elkaar: nr. 1 met het Wim Egz Ensemble, dan nr. 2 met DieJazzPast en dan nr. 3 weer met het Wim Egz Ensemble!)
  • wo 30-3-2016 Utrecht Woonzorgcentrum ‘t Huis aan de Vecht

Band Sooner Trend

In oktober 2016 ontmoette ik Dolph in een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden. Hij vertelde me dat hij in ziekenhuizen bij kinderen langsgaat om ze op te vrolijken door tekeningen voor hen te maken, en dat hij daarvoor in 2007 de stichting Tekenen voor Kinderen heeft opgericht. Dat schept direct een band, aangezien ik lid ben van Capella con Sensus, een koor dat optreedt voor mensen die niet zelf naar een concert kunnen komen, zoals in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Dolph vertelt me dat hij ook muziek maakt; hij speelt gitaar en banjo, hij zingt en hij schrijft liedjes. Hij heeft decennia geleden het bandje Sooner Trend opgericht, en dat is aan een zoveelste doorstart toe. Naast hemzelf is er een bassist. Hij zoekt nog een zangeres! Ik kom bij de eerstvolgende bandrepetitie (op 25 oktober 2016) en besluit te blijven. Het is allemaal heel informeel en gezellig, de liedjes zijn leuk, en we focussen niet op optreden, maar treden toch een aantal keer op. Er komt al snel nog een gitarist bij, mijn zus Barbara doet een tijd mee als zangeres en violist, en bij optredens hebben we twee keer een verschillende drummer en een paar keer een invalbassist. Optredens: Lees meer...


 • vr. 24 maart 2017 Den Dolder, Gehoorzaal voormalige Willem Arntsz-Hoeve; bij de opening van een expositie
 • za. 30-9-2017 Loosdrecht, op een groot feest van Theo, een vriend van Dolph
 • vr. 23-3-2018 Den Dolder, Gehoorzaal voormalige Willem Arntsz-Hoeve; bij de opening van een expositie
 • za. 29-9-2018 Loosdrecht, op een groot feest van Theo, een vriend van Dolph
 • zo. 10-2-2019 Zeist, Gluren bij de Buren
 • do. 7-11-2019 Leersum, Kunstgilde Heuvelrug, een avond Kunst en Muziek, waarbij de aanwezigen luisterden naar onze muziek en intussen de beleving kunstzinnig verbeeldden.
 • wo. 11-12-2019, Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis, we speelden op verschillende locaties in het gebouw, om de kinderen op te vrolijken en afleiding te bezorgen.
 • vr. 10-1-2020, Den Dolder, Gehoorzaal voormalige Willem Arntsz-Hoeve, bij de Nieuwjaarsborrel van Stichting P'Arts. Dit was geen enorm succes, omdat we op een slechte plek in de ruimte stonden qua akoestiek en elkaar daardoor niet goed konden horen. Dat speelde erg lastig. Toch kregen we erg positieve reacties!
 • zo. 9-2-2020 Zeist, Gluren bij de Buren

Overige projecten en producties

Als laatste in deze lijst volgen de opera's en andere producties waar ik aan heb mogen meewerken (geen solo's, maar in ensembles):

 • Vrijdag 22 juni 2012, Klein OperaKoor Wilhelminapark: Opera 'Les Brigands', componist Jacques Offenbach, in Stadsschouwburg, Utrecht.
 • Zaterdag 23 juni 2012, Klein OperaKoor Wilhelminapark: Opera 'Les Brigands', componist Jacques Offenbach), in Stadsschouwburg, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Zaterdag 18 mei 2013, Hojotoho zangstudio: opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in Synagoge, Delft, Festival The Fringe (foto's door Mark Uwland).
 • Zaterdag 1 juni 2013, 'Resonance', componist Merlijn Twaalfhoven; een grote uitvoering door enkele honderden zangers, Domkerk, Utrecht. (Ik mocht een paar keer een klein groepje in het grotere geheel dirigeren.) (Opname te beluisteren op Soundcloud.)
 • Zaterdag 31 augustus 2013, Hojotoho zangstudio, opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in Karmelietenklooster Springiersbach (Duitsland).
 • Zondag 15 september 2013, Hojotoho zangstudio, opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in de Havenkerk, Schiedam, Festival Opera aan de Schie.

Muziek beluisteren

Ik hou van veel soorten muziek.

Rond mijn 18e hield ik vooral van veel bands/artiesten uit de zogeheten ‘Progressieve Rock’ ofwel ‘Symfonische rock’, en die liefde is nooit overgegaan, maar wel uitgebreid. Bij Progressive Rock denk ik vooral aan Genesis en Pink Floyd in hun beginjaren, en bands als Yes, King Crimson en Emerson, Lake & Palmer. Ik hou nog meer van Van der Graaf Generator, maar die willen zichzelf niet 'progressive rock' noemen. Ze zaten wel in die 'scene'. Het is vaak nogal bombastische muziek, met lange, ingewikkelde composities die vaak uit verschillende delen bestaan, net als een symfonie. Ik vind het erg emotionele muziek, die vaak raakt aan mijn eigen gevoelens van angst, depressie, liefde, frustratie, verdriet, vrede, vrolijkheid.... Van alles en nog wat, dus! Het is erg afwisselende muziek.

Hieronder zal ik allerlei bands/muzikanten/componisten opnoemen en links naar websites door/over hen opnemen.

Lees meer...
Hammill/Van der Graaf Generator

Van der Graaf Generator (Engelse band die actief was van 1967-1972, 1975-1978 en 2005-heden)
Peter Hammill (één van de oprichters van de band; hij heeft een zeer actieve solo-carrière naast de band opgebouwd)

Judge Smith

Judge Smith (één van de oprichters van Van der Graaf Generator, ook heden nog zeer actief in de muziek)

Mr Averell

Mr Averell (René van Commenée, Nederlandse hedendaagse muzikant, heeft veel samengewerkt met o.a. Judge Smith, David Jackson, The art of doing nothing ensemble)

In the Court of the Crimson King

King Crimson (Engelse band, 1968 - heden)

the Gentle Giant

Gentle Giant (Engelse band, vooral actief in de jaren '70)

Gong-mandala

Muziek uit de ‘Canterbury Scene’, zoals Gong, Soft Machine, Matching Mole, National Health, Caravan, Hatfield and the North, Robert Wyatt, Camel, Penguin Cafe Orchestra, Daevid Allen, Kevin Ayers, University of Errors, etc.

Sleepytime Gorilla Museum

Sleepytime Gorilla Museum (een Amerikaanse experimentele rockband, opgericht in 1999 in Oakland, California)

Alpha Blondy

Alpha Blondy (Ivoriaanse reggaezanger)

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (Duits componist, 1770 - 1827)
Ik hou vooral van de piano-sonates, en dan vooral van sonate nummer 30, 31 en 32 (opus 109, 110 en 111), bijvoorbeeld zoals die gespeeld worden door Ivo Pogorelić, Vladimir Ashkenazy en door Alfred Brendel.

Gabriel Fauré

Gabriel Fauré (Frans componist, 1845 – 1924)
Ik ken eigenlijk alleen zijn requiem, en dat vind ik fantastisch!

Compagnia Sacco

Compagnia Sacco (een Italiaans mannenkoor uit het dorp Ceriana, in de noord-westelijke provincie Imperia).
Ik heb twee cd's van ze: Il minestrone (1996) en Batüi (2000), beide op het label Amori uit Zwitserland.

Tall Dwarfs

Tall Dwarfs / Chris Knox / Alec Bathgate ('lo-fi' uit Nieuw-Zeeland)

Alamaailman Vasarat

Alamaailman Vasarat (een cult avant-garde band uit Finland)

Arthur Brown

Arthur Brown / The Crazy World of Arthur Brown / Kingdom Come (Engelse muzikant/bands, actief van de jaren zestig tot heden)

Ali Farka Touré

Ali Farka Touré (1939 - 2006, bluesmuzikant uit Mali)

Qntal

Qntal (hedendaagse gothic medieval band uit Duitsland)

Spinvis

Spinvis (een Nederlandse hedendaagse muzikant, met Nederlandstalige liedjes)

Genesis - cover of Foxtrot

Genesis (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Yes-logo, door Roger Dean

Yes (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Pink Floyd

Pink Floyd (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Frank Zappa

Frank Zappa (Amerikaanse componist/muzikant, 1940-1993)

top

Home (Laura)

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Allerlei
    Boeken
    Blog
    Films
    Foto's
    Gastenboek
    Gastenboek-archief
    Geschiedenis Ratje-toe.nl
    Muziek
    Muziek instuderen met MidiPlay
    Recepten
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Vrienden
    Zon

Zoeken binnen Ratje-toe.nl: