Veiligheid op internet

Er is veel gratis software om de computerveiligheid te waarborgen terwijl je computer verbonden is met internet. Veel belangrijke tips om je computer goed beveiligd te houden kun je vinden op de site www.nucia.nl. Vooral dit artikel van Nucia is handig en overzichtelijk: www.nucia.nl/forum/showthread.php?t=55

Als je de software hier genoemd hebt geïnstalleerd, is het handig om dit tekstbestand op te slaan, en te verplaatsen naar de map
Start - Programs - Startup (of in de Nederlandse versie: Start - Programma's - Opstarten).

Klik op het Startmenu-item met de rechtermuisknop, en klik op ‘explore’ (‘verkennen’); dit opent de map, en daar kun je het tekstbestand in plakken. Nu zal je de tekst te zien krijgen, elke keer dat je Windows opstart, en zo word je eraan herinnerd je programma's up-to-date te houden. Er staat ook een uitleg in, zodat je weet hoe je de programma's kunt updaten.

top

Kettingbrieven en hoaxes

Veel mensen sturen een e-mail die ze ontvangen door naar alle mensen in hun adresboek, bijvoorbeeld om ze te wijzen op een computervirus dat rond zou waren over het internet of op een goed doel waar men haar/zijn steentje aan bij kan dragen. Meestal blijkt zo'n virus dan helemaal niet te bestaan, en dat goede doel ook niet, of er zijn andere problemen met zo'n doorstuurmail waardoor de veiligheid in gevaar komt. Meer hierover heb ik in mijn blog geschreven op woensdag 18 januari 2006 (maar nog helemaal actueel! Alleen komen de kettingbrieven nu niet meer alleen via e-mail, maar ook via Hyves en Facebook etc.)

 

anti-spyware-software

Spyware is de naam voor computerprogramma's (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij voor commerciële of criminele doeleinden. Op deze manier kunnen je creditcardgegevens, wachtwoorden, enzovoort door anderen misbruikt worden. Bovendien wordt de computer er trager door.

Spyware voorkómen:

Als je vreest dat je computer al geïnfecteerd is, kun je een online-scan doen op www.ewido.net/en/onlinescan/

top

anti-virus-software

Eerste anti-virus-tip: gebruik een goed e-mailprogramma zoals The Bat van Ritlabs (www.ritlabs.com, helaas niet gratis, maar wel goedkoop).
Gebruik vooral NIET Microsoft Outlook of Microsoft Outlook Express. Deze programma's hebben fouten waardoor virussen heel makkelijk binnenkomen op je computer en uitgevoerd worden. Bovendien gebruiken verreweg de meeste mensen één van deze twee programma's, en daarom worden nog steeds vrijwel alle virussen speciaal voor deze programma's geschreven.

Daarnaast heb je een goed anti-virusprogramma nodig, dat voorkòmt dat er virussen op je computer binnenkomen en waarmee je wekelijks je complete computer kunt onderzoeken op virussen die per ongeluk tòch zijn binnengekomen:

Als je vermoedt dat je pc al besmet is, kun je het beste ook even een online virusscan doen vóórdat je een virusscanner installeert. Zie www.mijnhomepage.nl/artikelen/internet/virusscanners.php

top

firewalls

Firewalls beschermen je computer tegen ongewenste indringers.

Goed en gratis:

top

 

Home (Laura)

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Allerlei
    Boeken
    Blog
    Films
    Foto's
    Gastenboek
    Gastenboek-archief
    Geschiedenis Ratje-toe.nl
    Muziek
    Muziek instuderen met MidiPlay
    Recepten
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Vrienden
    Zon

Zoeken binnen Ratje-toe.nl: