Toen ik in British Colombia, Canada was, en rondreisde door de Rocky Mountains, heb ik een keer een heerlijk dessert gegeten. Volgens mij was dat op een avond bij een prachtig meer, waarschijnlijk was dat Lake Louise, bij een restaurant met terras aan het water. Het was er heel rustig en mooi.
Het dessert was een soort klein rechthoekig gebakje met drie lagen, een deeg-achtige, kruimelige bodem met een beetje caramel erdoor (?), een vulling van een soort romige pudding met pindakaas, en een laagje chocola.
Ik was vergeten hoe het heette, wist alleen nog dat het typisch zou zijn voor Vancouver Island of voor een stad op Vancouver Island. Vandaag heb ik het eindelijk gevonden: het heette een Nanaimo Bar! Nanaimo is inderdaad een stad op Vancouver Island..... Ik denk dat ik toen de Peanut butter-variant heb gegeten.
Wat vooral zo heerlijk was, was de combinatie tussen zoet en zout, en de combinatie tussen romig en knapperig.
Eerst volgen nu plaatjes van Nanaimo Bars, dan het recept.
Eerste laag:
Laat de boter, suiker, vanillesuiker en cacao au bain Marie smelten.
Voeg het ei toe, goed roeren, tot de substantie wat dikker wordt.
Haal het mengsel van het vuur.
Roer nu de koekkruimels, kokos en noten erdoor.
Verspreid dit over de bodem van een middelmaat springvorm, en druk het stevig
aan.
Tweede laag
Klop de boter, room, custard poeder en poedersuiker goed door elkaar.
Verspreid dit over de eerste laag.
Derde laag
Laat de chocola en boter au bain Marie smelten.
Laat het afkoelen.
Als het afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar genoeg, verspreid je het over
de tweede laag.
Laat het enkele uren afkoelen in de koelkast.
(Ik heb dit recept overgenomen van allerlei recepten op het web, bijv. het ‘officiële’ recept op de site van de stad Nanaimo zelf: www.nanaimo.ca/visitors/index_inside.asp?id=189&parent=7&sub_collection=11.)
Ik heb verschillende recepten gevonden, en allemaal maken ze gebruik van verkruimelde ‘Graham Crackers’ of ‘Graham Wafers’. Ik wist niet wat dat waren, maar ik vond informatie op www.foodsubs.com/Crackers.html
Als alternatief kan je ‘Digestive Biscuits’ gebruiken, de britse variant, of ‘wheatmeal biscuit’, de Australische variant. Voor zover ik weet zijn ‘Digestive Biscuits’ gewoon in de supermarkt te koop. Het zijn gewone volkorenbiscuitjes. Of je kunt 'Country Cookies' gebruiken.
Ja, dat kan natuurlijk ook.
Ingrediënten:
Meng de ingrediënten en spreid ze gelijkmatig uit in een grote springvorm.
Bak in de oven, 10 minuten, op 180 graden Celsius
Haal het uit de oven, en roer goed, zodat het kruimelig wordt, en zet het dan
terug in de oven.
Bak nog 10 minuten, tot het gelijkmatig bruin geworden is. Laat het afkoelen.
Nu kun je dit gebruiken in recepten waar 'Graham Biscuit" als ingrediënt opgenoemd staat.
6 kopjes rijstemeel
2 kopjes tapiocameel
1 kopje aardappelzetmeel
ADHD en Borderline
ADHD
Borderline
Overlap
Wilskracht
Is ADHD een hype?
Boeken over ADHD
Links ADHD en Borderline
Schuld van de ouders?
Tips
Algemeen
PDA/Palm
Software (met downloads!)
Internet-veiligheid
Webbouwen
Arbeidsongeschikt
Herkeuring
Reïntegratielogboek
Allerlei
Boeken
Blog
Films
Foto's
Gastenboek
Gastenboek-archief
Geschiedenis Ratje-toe.nl
Muziek
Muziek instuderen met MidiPlay
Recepten
Trouwerij Laura en Mark!
Vakantie
Vrienden
Zon
Zoeken binnen Ratje-toe.nl: