De zeven vinkjes - Hoe mannen zoals ik de baas spelen

Joris Luyendijk, 2022.
Enkele citaten.

Ik heb tot nog toe alle boeken van Luyendijk gelezen, en dit boek is weer net zo leesbaar, maar dit keer is het toch wel een stuk minder verteerbaar. Dit boek gaat over racisme, seksisme en discriminatie op basis van sociaal-culturele klasse en opleiding; of eigenlijk gaat het juist om de mensen die niet gediscrimineerd worden in Nederland en andere westerse landen: de mensen met 'zeven vinkjes' (= privileges):

  1. man
  2. wit
  3. hetero
  4. minstens één in Nederland geboren ouder
  5. minstens één ouder met een hoge opleiding, een goed inkomen, een zekere maatschappelijke status of cultureel kapitaal
  6. zelf een atheneum- of gymnasium-opleiding afgerond
  7. zelf een universitaire opleiding afgerond

Het viel mij op bij de berichten die vooraf over dit boek gedeeld werden dat er minstens drie 'vinkjes' ontbreken die naar mijn mening een grote rol spelen bij discriminatie in Nederland:

  1. cisgender
  2. zonder handicap of chronische ziekte
  3. zonder (waarneembare) religie

Verder vroeg ik Luyendijk op Facebook of hij ook met Jens van Tricht van of iemand anders van Emancipator had gesproken t.b.v. dit boek. Ik had Van Tricht ook 'getagd'. Luyendijk reageerde met "Nog niet!". Van Tricht reageerde ook direct: hij nodigde Luyendijk uit voor een gesprek.

Erg jammer dat Luyendijk niet met Emancipator had gesproken. Hij had veel kunnen leren over wat man-zijn en mannelijkheid betekent en 'Waarom feminisme goed is voor mannen' (de titel van het boek van Van Tricht). Ik kreeg de indruk uit de korte reactie, en uit het boek ook, dat Luyendijk dit thema en de rest eigenlijk helemaal niet zo uitgebreid had onderzocht, al stond er wel in het boek dat hij op de hoogte is van de ideeën van Gloria Wekker. Het blijft toch een hoogopgeleide witte man uit een hoge sociaal-culturele klasse die pas sinds kort ècht begint door te krijgen hoeveel verschil dat maakt in deze maatschappij. Hij merkt dat veel anderen in dezelfde positie die boodschap van hem makkelijker aannemen dan van mensen met minder privilege. Hij schrijft over de "machtspositie van mannen zoals ikzelf", de "zeven kenmerken die maken dat wij steeds weer in de dominante groep zitten".

Er kwam ook behoorlijk wat kritiek op het boek, vooral vanuit activistische en genderstudies- en postcolonialism-hoek. Hieronder enkele kritieken en interviews:

top

Home (Laura)

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Allerlei
    Boeken
    Blog
    Films
    Foto's
    Gastenboek
    Gastenboek-archief
    Geschiedenis Ratje-toe.nl
    Muziek
    Muziek instuderen met MidiPlay
    Recepten
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Vrienden
    Zon

Zoeken binnen Ratje-toe.nl: