Uitgebreide bibliografie Renate Dorrestein

Eén van mijn lievelingsauteurs is Renate Dorrestein. Ik heb alle boeken die ze geschreven heeft (voor zover ik weet). Op een dag viel het me op dat er boeken ontbraken in de lijst op de officiële website van Renate Dorrestein, renatedorrestein.nl. Daarom heb ik voor mezelf een bibliografie gemaakt op basis van de informatie uit mijn eigen boekenkast. Daarmee heb ik ook de Wikipedia-pagina over Renate Dorrestein aangevuld. Op 4 mei 2018 is ze overleden...

Alle boeken van Dorrestein.
Alle boeken van Dorrestein. Foto genomen op 2 december 2018, ©Laurier - Ratje-toe.nl.

Bibliografie Renate Dorrestein

 1. 2018 - Dagelijks werk - een schrijversleven - Literaire autobiografie
 2. 2017 - Liever horen we onszelf - Novelle
 3. 2017 - Reddende engel - Roman
 4. 2016 - Zeven soorten honger - Roman
 5. 2015 - Penvriendin in China - Longread, download
 6. 2015 - Weerwater - Roman
 7. 2014 - Liever horen we onszelf - Luistergeschenk
 8. 2013 - De blokkade - Autobiografisch relaas
 9. 2012 - De zondagmiddagauto - Novelle
 10. 2011 - De stiefmoeder - Roman
 11. 2010 - Pas goed op jezelf - Novelle
 12. 2010 - De leesclub - Roman met reistips
 13. 2009 - Heiligenlevens en bananenpitten - autobiografisch verhaal
 14. 2009 - Is er hoop - Roman
 15. 2008 - Laat me niet alleen - Boekenweekessay
 16. 2007 - Echt sexy - Roman
 17. 2006 - Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor - Roman
 18. 2004 - Zolang er leven is - Roman
 19. 2004 - Het Duister dat ons scheidt - Roman
 20. 2001 - Zonder genade - Roman
 21. 2000 - Het geheim van de schrijver - Non-fictie
 22. 1999 - Voor liefde: klik op F - Novelle, Bibliofiele uitgave
 23. 1998 - Een hart van steen - Roman
 24. 1997 - Want dit is mijn lichaam - Boekenweekgeschenk
 25. 1997 - Het Tiende Inzicht - Novelle, Bibliofiele uitgave
 26. 1996 - Verborgen gebreken - Roman
 27. 1994 - Een sterke man - Roman
 28. 1993 - Heden ik - Autobiografisch werk
 29. 1992 - Ontaarde moeders - Roman
 30. 1992 - Katten en de kunst van het boekonderhoud - Novelle, Bibliofiele uitgave
 31. 1991 - Het Hemelse Gerecht - Roman
 32. 1988 - Voor alles een dame: een vrolijke geschiedenis in dagelijkse afleveringen - Roman
 33. 1988 - Het perpetuum mobile van de liefde - Autobiografisch werk
 34. 1988 - Korte metten - Columns
 35. 1988 - Haar kop eraf - Essay
 36. 1987 - Een nacht om te vliegeren - Roman
 37. 1986 - Noorderzon - Roman
 38. 1984 - Vreemde streken - Roman
 39. 1983 - Buitenstaanders - Roman
 40. 1976 - Voorleesboek voor planten - Verhalen

top

2018 - Dagelijks werk - een schrijversleven - Literaire autobiografie - ISBN 9789057599132 - Uitgeverij Podium

Dagelijks werk

Renatedorrestein.nl: Dagelijks werk is de literaire autobiografie van Renate Dorrestein: scherp, grappig en inspirerend. Met een fonkelend mozaïek van opzienbarende teksten blikt ze terug op vijfenveertig jaar schrijven: over de lezer als bondgenoot, fatsoen, bewuste kinderloosheid, ouder worden en de ontdekking van de clitoris. Dorrestein legt aldus de veranderende wereld, maar ook zichzelf en haar schrijverschap nietsontziend uit.

‘Toen ik wist dat mijn dagen geteld waren, begon ik mijn huis uit te mesten. Persoonlijke correspondenties, inleidingen, lezingen, mappen vol vergeelde emoties, ik kende geen genade. Terwijl ik soms een flard van een artikel van lang gleden las, drong het tot mij door dat ik in al die stukken de thema’s exploreerde die later in mijn romans zouden terugkeren. De teksten die ik toen schreef waren als proefboringen in een olieveld. Ze lieten me in één klap zien waar mijn schrijverschap vandaan is gekomen en in welke maatschappelijke omstandigheden het wortelt. Dus dát was de oorsprong van deze of gene levenslange obsessie, of dáár nam ik een afslag die bepalend zou blijken te zijn. Mijn handen begonnen te jeuken. Dit wilde ik nog gaan maken: een literaire autobiografie, een boek over mijn dilemma’s en mijn oplossingen, mijn uitglijers en mijn meevallers: een persoonlijk, intiem boek dat zou laten zien hoe ik de schrijfster werd ben die ik nu ben.’

top

Mijn eigen aantekeningen over dit boek: literaire autobiografie, met verzamelde teksten door Dorrestein, in sommige gevallen eerder gepubliceerd, en nu voorzien van een toelichting. Weer vol geweldige constateringen. Bijvoorbeeld:

Op blz. 127 citeert Dorrestein Anne Provoost (Vlaamse schrijfster, citaat uit interview met Literatuurplein.nl in 2008): "Het oprekken van het inlevingsvermogen zie ik als een belangrijke morele functie van de literatuur." Dorrestein: "Dat is een stelling die ik van ganser harte onderschrijf. Romans onderzoeken wat het betekent mens te zijn, ook in onmenselijke omstandigheden. Romans laten zien waarom mensen bijna altijd het onmogelijke willen. Maar romans dagen ons bovenal uit om in andermans schoenen te gaan staan, om even iemand te zijn die we helemaal niet kunnen zijn en ons te verdiepen in dilemma's die niet de onze zijn. Fictie verruimt de blik, helpt vooroordelen te overwinnen en de eigen en andermans onvolkomenheden onder ogen te zien. In mijn laatste roman (...) Wat moet ze beginnen? Wat zou u zelf doen? Literatuur heeft de goede gewoonte dit soort morele dilemma's op te werpen. Je kunt zelfs stellen dat literatuur een van de factoren is die de moraal vormgeeft. Niet omdat romans ons belerend zouden moeten toespreken of ons van onze slechte gewoontes moeten afhelepen, maar omdat wij zelf, al lezend, onze gevoelens over goed en kwaad telkens moeten herzien en opnieuw ijken. Literatuur helpt ons het noorden op ons eigen kompas te bepalen. Daarbij zijn kwesties van stijl en vorm ook van belang, want een verhaal-met-een-moraal is natuurlijk nog niet per definitie een geslaagd verhaal, maar het kenmerk van een goed verhaal is wel dat het morrelt aan onze morele codes."

Ze citeert ook de Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa, blz. 130: "Dit soort literatuur gedijt het best in een instabiele situatie, als er zaken op het spel staan. Dan zijn schrijvers scherp en hun critici ook, waardoor er interessante inhoudelijke discussies over romans op gang komen. Maar wanneer, zoals bij jullie in Nederland, de omstandigheden relatief rustig zijn of lijken, dan verlegt de aandacht van de literatuurkritiek zich gemakkelijk van ethiek naar esthetiek, waarbij over het hoofd wordt gezien dat literatuur nu juist in de eerste plaats om ethische en morele keuzes draait, net zoals politiek dat doet. Literatuur zonder moraal is geen literatuur, het is entertainment. En entertainment dient het handhaven van de veilige status quo."

Blz. 131/142: "Heeft de machtige er baat bij om zijn gevestigde orde in stand te houden, de machteloze is er juist mee gediend wanneer dat netwerk van normen, conventies en aanpassing vernietigd wordt. (...) En voor de revolutie is het van belang dieper te gaan dan de ons bekende oppervlakte-werkelijkheid om aldus zicht te krijgen op wat daaronder verborgen wordt en waarom.
Van die oppervlakte-werkelijkheid staat één ding vast: ik erken haar niet. Ik erken geen werkelijkheid die vooral voordeel biedt aan net die helft van de mensheid waartoe ik niet behoor. Die houding kan ik iedereen aanbevelen. Voor mij is het niet nodig, de werkelijkheid te begrijpen of te bezweren. Het is nodig, er korte metten mee te maken. Al het andere is capitulatie - collaboratie zelfs. (...) ook daar is mijn drijfveer de overtuiging dat de werkelijkheid niet van een kaliber is dat uitnodigt tot het almaar reproduceren ervan."

Blz. 81 (uit een tekst uit 2007): Al jaren toont nationaal en internationaal onderzoek op consistente wijze aan dat de lezers van literaire fictie voor 80-85 procent uit vrouwen bestaan. Mannen en met name mannen onder de dertig zijn zulke notoir slechte fictielezers, dat de Engelse tak van uitgeverij Penguin drie jaar geleden een speciaal marketingoffensief op hen richtte onder het motto 'What women really want is a man with a Penguin'.
Blz. 93, citaat van David Mitchell: "Boeken bevrijden ons ook van de despotie van de eindigheid die ons wordt opgelegd door de menselijke zwakte. Ons leven is kort, onze hersenen zijn klein, ons geheugen is feilbaar en we kunnen maar op één plaats tegelijk zijn. Lezen biedt ons de gelegenheid om deze tekortkomingen te compenseren. Boeken bieden ons toegang tot gebieden van de menselijke zienswijze die anders onbereikbaar zouden blijven en misschien zelfs onvoorstelbaar zouden zijn."
Blz. 97 (uit dezelfde tekst, 2007): "In elk geval heeft wetenschappelijk onderzoek onlangs aangetoond dat vrouwen over méér zogeheten sensitieve spiegelneuronen beschikken dan mannen. Dat is weefsel waarvan algemeen wordt verondersteld dat het de biologische sleutel is tot het menselijke vermogen tot empathie. Vandaar wellicht, dat vrouwen als lezers gemiddeld succesvoller zijn dan mannen."
"Toen een paar jaar geleden in Nederland voor het eerst expliciet was becijferd dat vrouwen boven de vijftig de bulk van het lezerspubliek uitmaken, werd daar op verbijsterende en zelf onbeschofte wijze op gereageerd. (...) Geven mannelijke lezers een auteur soms meer status? En waarom dan wel?
Het is het eeuwige lied: bezigheden waaraan vrouwen zich massaal overgeven, hebben minder aanzien dan de hobby's van mannen."

Dorrestein geeft ook reistips voor Schotland! Volgens haar moeten we in elk geval naar Glencoe, volgens Charles Dickens "the grimmest place on earth". "Een paradijs dus voor de liefhebbers van ruig en ongenaakbaar landschap." Ook Glenelg, twee en een half uur rijden verder naar het Noorden, mogen we niet overslaan. "De reis is inmiddels het doel op zich geworden, temeer daar Glenelg zelf slechts bestaat uit een enkel hotel en verder uit locatie, locatie, locatie. In tranen uitbreken over de verpletterende schoonheid van deze plek 'op de rand van de wereld' is niet ongewoon."

top

2017 - Liever horen we onszelf - Novelle - ISBN 9789021408170 - Uitgeverij Querido

Liever horen we onszelf

Renatedorrestein.nl: Gedrukte, herschreven versie van het luisterboek uit 2014, geïllustreerd door Sylvia Weve.

top

2017 - Reddende engel - Roman - ISBN 9789057598609 - Uitgeverij Podium

Reddende engel

Renatedorrestein.nl: Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert een andere vrouw onwetend op de plek des onheils. Terwijl zij per ongeluk allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op.

Reddende engel is een spannende psychologische roman over naastenliefde, eigenbelang en het verlangen ergens bij te horen. Een roman in de traditie van de gothic novel, waarin het altijd draait om beperkingen en begrenzingen. Hella Haasse schreef daarover: ‘Het zijn historisch gezien niet de minst begaafden onder de romancières geweest die in het ‘gotieke’ verhaal de vorm bij uitstek gevonden hebben om haar onbehagen te verwoorden. Ik geloof dat de queeste naar de eigen identiteit de kern vormt van al Renate Dorresteins romans.’

top

2016 - Zeven soorten honger - roman - Uitgeverij Podium - ISBN: 978 90 5759 801 2

Kaftfoto van Zeven soorten honger

Renatedorrestein.nl: Zeven soorten honger speelt zich af in een exclusief kuuroord aan de Nederlandse kust, waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo's proberen kwijt te raken.

Zeven soorten honger biedt voedsel voor de geest zoals alleen Renate Dorrestein het kan opdienen. Een spannende, lichtvoetige en energieke roman over een van haar grote thema's: eten of gegeten worden. En natuurlijk over de liefde.

top

2015 - Penvriendin in China - Longread, download - coproduktie van Uitgeverij Fosfor en Wordt vervolgd, het onafhankelijke tijdschrift van Amnesty International.

Penvriendin in China

Renatedorrestein.nl: Op uitnodiging van schrijversvereniging PEN begint Renate Dorrestein een correspondentie met de dissidente Chinese schrijfster Liu Di.

top

2015 - Weerwater - roman - Uitgeverij Podium - ISBN: 9789057597121

Kaftfoto van Weerwater

Renatedorrestein.nl: De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein.

top

2014 - Liever horen we onszelf - Luistergeschenk

Liever horen we onszelf

Renatedorrestein.nl: De jonge fotografe Mila vindt de liefde van haar leven. Ze doet alles om hem gelukkig te houden, zelfs als hij een van zijn buien heeft.

Liever horen we onszelf is geschreven en door de auteur zelf voorgelezen ter gelegenheid van de Week van het Luisterboek 2014.

top

2013 - De blokkade - roman - Uitgeverij Podium - ISBN: 9789057595622

Kaftfoto van De blokkade

Renatedorrestein.nl: Renate Dorrestein had een writers block, en heeft een boek geschreven over het verschijnsel in het algemeen, en over hoe deze periode bij haar verliep.

top

2012 - De zondagmiddagauto - novelle - B for Books - ISBN 9789085162421

Kaftfoto van De zondagmiddagauto

Renatedorrestein.nl: Geschreven begin jaren 80.

Een boosaardige, broeierige vertelling. Een lieflijk afgelegen huisje, maar niemand weet wie er woont en wat er zich binnen de vier muren afspeelt.

top

2011 - De stiefmoeder - roman - Uitgeverij Podium - ISBN: 9789057594601

Kaftfoto van De stiefmoeder

Renatedorrestein.nl: Al twaalf jaar vormt de succesvolle kunstenares Claire Paagman met haar man Axel en zijn dochter Josefien een hecht gezin, niet van echt te onderscheiden. Maar sinds Josefien haar stiefmoeder een geheim heeft toevertrouwd, is het gedaan met de harmonie. Alle drie voelen ze zich bespeeld en belazerd. Maar wie durft als eerste de waarheid open en bloot op tafel te leggen?

Kan liefdesgeluk sterker zijn dan de bloedband tussen ouder en kind? Of blijft een stiefouder altijd een lichaamsvreemd orgaan dat onvermijdelijk wordt afgestoten?

De stiefmoeder is In 2014 als Rainbow pocket heruitgegeven als De stiefdochter

top

2010 - Pas goed op jezelf - novelle - VU Uitgeverij - ISBN: 978 90 8659 509 9

Kaftfoto van Pas goed op jezelf

Van 1 februari 2010 tot 1 februari 2011 was Renate Dorrestein Schrijver Op Locatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Letteren. Ze hield daar een blog bij. Deze novelle schreef ze als kerstgeschenk aan de VU voor kerst 2010.

Renatedorrestein.nl: Niet iedereen is de moeder van een monster. Begrijpelijkerwijs heeft de pers daar heel wat vragen over. Daarom staat u hier nu ook met uw opschrijfboekje en als we de rijen niet sluiten, hebben we straks Twan Huys of Clairy Polak met een camera over de vloer. Maar ons krijgt u heus niet aan de praat. Naar buiten toe zwijgen wij. We vormen één front. "Waar de klok van laster luidt, is spoedig een gelovige gemeente bijeen", zo gaat het gezegde toch?

top

2010 - De leesclub - roman - Uitgeverij Contact - ISBN: 9789025434397

Kaftfoto van De leesclub

Renatedorrestein.nl: "Zeven montere vriendinnen - Jo, Tillie, Willemien, Annabel, Martha, Leonie en Barbara - vormen een hechte leesclub, hoewel Barbara er sinds haar faux pas een beetje uit ligt. Met z'n allen gaan ze een literaire cruise maken in de Schotse wateren ('in de geest van Moby Dick') onder leiding van hun allerfavorietste auteur, Gideon de Wit. ‘Onze knieën werden slap bij het vooruitzicht het ruime sop te kiezen in het gezelschap van de auteur van een van de meest spraakmakende oeuvres van deze eeuw én de vorige.’
Donderwolken in IJmuiden werpen hun schaduw al ver vooruit, daar helpen geen krat The Famous Grouse en een tweepittertje aan. Eenmaal op de boot met ‘hun’ schrijver loopt alles totaal in het honderd. ‘Ergens wel zonde dat Gideon de Wit het niet heeft overleefd."

Met leesdossier en reistips.

top

2009 - Heiligenlevens en bananenpitten - autobiografisch verhaal - Uitgeverij B for Books - ISBN: 9789085161646

Kaftfoto van Heiligenlevens en bananepitten

Renatedorrestein.nl: "In Heiligenlevens en bananenpitten zet een kleine Renate de eerste schuchtere schreden op het lezerspad. De tuttige jaren '50 methode An en Moe is haar leidraad, maar een groot moment van inzicht komt wanneer haar het zinnetje 'Moe is moe' invalt. Taal is leuk, en je kunt er de hele wereld en meer mee verzinnen. Of je nu leest of schrijft.

Van An en Moe tot Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor en verder... de sleutel is te vinden in Heiligenlevens en bananenpitten.

Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij B for Books ter gelegenheid van de lancering van de website schrijversportaal.nl.

Deze niet commerciele website biedt adviezen, begeleiding en faciliteiten aan schrijvers in spe."

top

2009 - Is er hoop - Roman - Uitgeverij Contact - ISBN: 9789025430436(gebonden editie), 9025430643 (paperback), 9789025430658 (luisterboek)

Kaftfoto van Is er hoop

de Uitgever:
"Igor heeft een overzichtelijk leven. Overdag monteert hij stacaravans op de sociale werkplaats. ’s Middags komt hij thuis bij zijn oma Nettie, en eet hij taart die ze voor hem heeft gemaakt. Daar wordt hij rustig van. ’s Avonds kijken ze op de bank televisie totdat ze naar bed gaan. Al heeft Igor niet het verstand van een Nobelprijswinnaar, zelf vindt hij dat hij het veel beter heeft getroffen dan de meeste andere mensen. Er bestaan wel honderd verschillende ziektes en hij heeft ze geen van alle. Sommige mensen zijn kaal, maar hij niet. En stel dat er een aardbeving komt en het licht valt uit, nou, dan heeft hij altijd nog zijn zaklantaarn. Alles verandert als hij het dakloze meisje Lisa ontmoet, en ze samen een baby vinden om wie niemand zich lijkt te bekommeren. Oma Nettie neemt het meisje en de baby liefdevol onder haar vleugels, zonder te beseffen wat er aan de hand is. Hoe lang zal dit ongewone huishouden een gelukkig leven beschoren zijn? is er hoop gaat over de bedrieglijke sensatie dat de geschiedenis zich herhaalt, over de goede bedoelingen van imperfecte mensen, en over onalledaagse liefde."

top

2008 - Laat me niet alleen - Boekenweekessay - Uitgeverij Contact

Kaftfoto van Laat me niet alleen

de Uitgever:
"Laat me niet alleen is een pleidooi tegen de jacht op de eeuwige jeugd en het zogenaamd leeftijdloos ouder worden. Iemand van zestig ís geen zestien meer. De generaties moeten hun eigen rol en waarde terugkrijgen."

top

2007 - Echt sexy - Roman - Uitgeverij Contact - ISBN: 9025416993 (paperback)

Kaftfoto van Echt sexy

de Uitgever:
"Ik ben Fiebie Koolveld, ik ben dertien, ik ben voor niemand bang. Ik heb mijn nieuwe H&M topje aan. Ik heb twee mobieltjes, een laptop, een TomTom en een Xbox. Allemaal van Johnny gekregen.' Beklad met graffiti, behangen met posters van nul-zes-sekslijnen en bevolkt met minderjarige dealers, pimp-units en gangsta's: zo ziet het universum van de Amsterdamse brugklasser Fiebie eruit. Vaak heeft ze het gevoel dat zij de enige is die terugverlangt naar de tijd dat de wereld nog minder gemeen was. En zeker de enige die het iets kan schelen dat er de hele tijd meisjes verdwijnen, spoorloos, en zonder dat er een haan naar kraait. Als op een dag ook haar beste vriendinnetje Sacha wordt vermist, begint Fiebie aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door de duistere Klimwand, die er op uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan, en hunkerend naar Johnny, haar moeders vriend bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. Met Echt sexy begeeft Renate Dorrestein zich ver buiten de gebaande paden van de Nederlandse literatuur. Ze laat zien wat er gebeurt als de volwassenen het laten afweten en kinderen daardoor geen kind meer kunnen zijn."

Zie ook: www.echtsexy.nl

top

2006 - Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor - Roman - 303 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN: 9025427553 (paperback)

Kaftfoto van Mijn zoon heeft een seksleven...

de Uitgever:
"In de hal zat de receptioniste te gniffelen boven Het dagboek van Bridget Jones. Hoe benijdenswaardig om geen andere zorgen te hebben dan je gewicht, je alcoholconsumptie, je pogingen om te stoppen met roken en het veroveren van Mark Darcy. Mijn knelpuntenlijstje zag er heen anders uit. Ik was meer een Bridget-Jones-voor-gevorderden. Lang zo grappig niet." Heleen en haar man Peter kweken winterbloeiende planten. Ze houden van hun werk, van elkaar en van hun twee kinderen. Maar als Heleen bijna vijftig is, beginnen niet alleen haar hormonen haar parten te spelen. Haar zoon maakt een fietstocht door Australië, angstig ver weg, en haar huwelijk vertoont achterstallig onderhoud. Als dan ook nog haar moeder, met wie zij een moeizame relatie heeft, een herseninfarct krijgt, wordt Heleens leven steeds grotesker. Er passeert geen dag meer zonder de terreur van de zorgen om de tachtigjarige. Eén ding staat voor Heleen als een paal boven water: haar in huis nemen wil ze niet. Maar hoe legt ze dat uit aan anderen? En dat is niet de enige vraag waarvoor zij zich gesteld ziet. Gaat haar man tegenwoordig vreemd? Hoe moet zij haar dochter Lizzy beschermen tegen alle gevaren van het leven? En zal de schildpad Bingo, haar moeders oogappel, ooit nog ontwaken uit zijn winterslaap? Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor is een even aangrijpend als hilarisch verhaal over ouder worden, maar vooral ook over de verhouding tussen een moeder en dochter tussen wie iets onbespreekbaars in staat, iets wat nu op scherp wordt gesteld.

top

2004 - Zolang er leven is - Roman - 320 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90254 2761 8 (gebonden) ISBN 90254 2651 4 (paperback)

Kaftfoto van Zolang er leven is

de Uitgever:
Iedere zomer houden drie vriendinnen, samen met hun mannen en kinderen, een week vakantie met elkaar. Maar dit jaar is alles anders. Veronica is plotseling overleden en haar man en twee zoontjes zijn nog in diepe rouw gedompeld. Beatrijs neemt een nieuwe partner mee, een ziener met een helse puberdochter, voor wie ze veel te snel haar bloeiende kunsthandel heeft opgegeven. En Gwen heeft voor het eerst een kind gekregen dat geen deel is van een tweeling. Al baart haar dat zorgen, één enkele baby, toch lijkt Gwen, samen met haar Timo en hun vijf dochters, nog altijd de stabiele factor in dit gezelschap. Hun landelijke woning is meer dan deze ene week per jaar een thuishaven voor iedereen. Maar hoe veilig is hun idyllische bestaan? De traditionele week vakantie krijgt een onverwachte wending die het leven van alle betrokkenen op zijn kop zal zetten.

top

2004 - Het Duister dat ons scheidt - Roman - 352 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90254 1704 3 (gebonden) ISBN 90254 1117 7 (paperback)

Kaftfoto van Het duister dat ons scheidt

de Uitgever:
Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco's wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie iedereen aanneemt dat het kamerhuurders zijn. Vóór het huis spelen de kinderen van het dorp zorgeloos in het gemeenteplantsoen. Voor hen schijnt altijd de zon, zelfs wanneer het regent.

Maar alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Geruchten en speculaties grijpen al snel om zich heen. Alles wat mooi was, wordt lelijk en verdacht. Niets is meer vanzelfsprekend. Niemand is meer veilig, en Loes al helemaal niet.

Het zal duren totdat Loes achttien is voordat de waarheid over de fatale nacht van de moord aan het licht komt. Pas dan neemt iedereen zijn ware gedaante aan en kunnen de krachten die destijds zijn ontketend, weer tot bedaren komen.

Het duister dat ons scheidt gaat over het bondgenootschap tussen daders en slachtoffers, over het onuitwisbare menselijke verlangen naar liefde, acceptatie en vergeving, maar bovenal over de noodzaak om het verhaal van ons eigen leven op een waarachtige manier te reconstrueren. Een spannende, onthutsende literaire roman, Dorrestein op haar best.

Recensies:
'Wie ooit pesterijen op school aan den lijve heeft ondervonden, krijgt bij het lezen van Het duister dat ons scheidt op een zeker moment onherroepelijk het gevoel van een dichtgeknepen keel. Dat maakt het weer een Dorrestein van grote klasse.'
Spits

'Een mooi psychologisch portret van een aanbiddelijke tomboy en minstens zo vaardig geschreven als Verborgen gebreken, Een hart van steen en Zonder genade.'
NRC Handelsblad

'Dorrestein weet precies hoe ze hartverscheurend kan schrijven.'
Het Parool

'Een pijnlijk avontuur dat moed vergt, dat kan het lezen van een goede Dorrestein zeker zijn. Zonder opsmuk vertelt ze harde verhalen vol wrange, choquerende details over het leed dat familie heet, over kindermisbruik, verkrachting, ziekte en dood. Wie er bevattelijk voor is, krijgt er een wee gevoel van in de maag. Dat literatuur zo'n ervaring kan opleveren, is een teken van Dorresteins kracht.'
Vrij Nederland

'Wat vooral aanspreekt - en daarin ligt haar kracht - is de gedrevenheid die Dorrestein haar karakters meegeeft. Hun overlevingsdrang en moed zijn onbegrensd, en hun eenzaamheid is daardoor des te meer invoelbaar.'
de Volkskrant

top

2001 - Zonder genade - Roman - 256 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 1532 6 (gebonden) ISBN 90 254 1542 3 (paperback)

Kaftfoto van Zonder genade

de Uitgever:
Jem is vijftien en voor het eerst verliefd. Zijn hele toekomst ligt nog voor hem, als hij op een avond, bij toeval, in een discotheek wordt doodgeschoten. Sindsdien slaapt zijn moeder niet meer, en is zijn pleegvader in de greep van wraakzucht en schuldgevoelens. Ooit was hun huwelijk een lichtend voorbeeld voor hun vriendenkring, maar na de dood van Jem is er weinig meer te merken van de saamhorigheid tussen Franka en Phinus Vermeer. In een poging de vroegere passie te hervinden, gaan de Vermeers er een weekend tussenuit. Maar in het afgelegen dorpje wacht hun allesbehalve de gehoopte idylle, want opnieuw belanden ze daar in de duistere wereld die Jem heeft verzwolgen. Op het desolate Groningse platteland worden ze gekidnapt door een paar minderjarige meiden, of lijkt dat maar zo?

Recensies:
Verborgen gebreken uit 1996 was een sterk boek en ik heb tot voor kort gedacht dat de onheilspellende roman Een hart van steen uit 1998 haar meesterwerk was. Maar nu is er Zonder genade, een merkwaardig, humoristisch, ontroerend, soms onbeschaamd schmierend boek dat al haar eerder werk in de schaduw stelt. Dit is Dorrestein op haar best. […]
Je moet als schrijver stevig in je schoenen staan om een dergelijke loodzware thematiek aan te kunnen en tot een geloofwaardig verhaal te kunnen maken. Dorrestein heeft er geen problemen mee. Zij is de Nederlandse Iris Murdoch: ze presenteert personages die met elkaar in gesprek gaan, in conflict komen, hun twijfels te lijf gaan en zich tonen in al hun kwetsbare menselijkheid. […]
'Dit is melodrama. Mooi melodrama. Geschreven door een auteur die weet dat je juist aan de rand van de afgrond de prachtigste edelweiss plukt.'
Ed van Eeden, Het Parool

'Nu staat er, althans in de titel van Dorresteins roman, geen woord te veel, want in Zonder genade worden werkelijk alle registers van menselijke emoties opengetrokken. Moord, dood, doodslag, poging tot moord, vechten slaan, ziekte, kanker, onvruchtbaarheid, operaties, schreeuwen, brullen, huilen, in de gevangenis zitten, verdriet, abortus, pijn, wraak en slachtofferschap - zo'n beetje alle rampen waardoor een mens op de vierkante centimeter getroffen kan worden, kom je erin tegen.'
Max Pam, HP/De Tijd

'Om maar met de deur in huis te vallen: Zonder genade, de nieuwe roman van Renate Dorrestein, is meesterlijk. En een echte pageturner. Dus bestaat het risico, zoals bij elk spannend boek, dat nieuwsgierigheid de lezer er te snel doorheen stuwt. Maar dat maakt het alleen dubbel zo goed, want een tweede, rustiger lezing biedt zeker zoveel plezier. Het is een vol, rijk boek. Geraffineerd van opzet: speels, maar met het mes op tafel.'
Marijke Hilhorst, Elsevier

'Dorresteins romans schat ik hoog, vooral Zonder gebreken en nu ook Zonder genade.'
Vrij Nederland

'Net als Thomas Rosenboom verstaat Renate Dorrestein de kunst om naar een catastrofe toe te werken, om haar lezers steeds opnieuw te laten huiveren.'
NRC Handelsblad

'De beste dialoogschrijfster van Nederland.'
Boudewijn Büch

'Dorrestein verpakt haar intrigerende thematiek in een ingenieus gestructureerd, sterk niet-chronologisch verteld verhaal dat fascineert, je adem doet stokken, dat overloopt van motieven als wraak, schuld en schaamte en dat vol zit met subtiele verwijzingen naar die onderliggende thematiek.'
Gooi en Eemlander

top

2000 - Het geheim van de schrijver - Non-fictie - 248 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 9894 9 (paperback)

Kaftfoto van Het geheim van de schrijver

de Uitgever:
'Dit boek is allereerst een handboek voor beginnende schrijvers. Het beoogt de gereedschappen aan te reiken die de aspirant nodig heeft om zijn hoop zo snel mogelijk om te zetten in kennis en kunde. Het geeft inzicht in schrijfprocessen en in de geheimzinnige werking van fictie. Daarnaast komt de rol van de lezer, de enige natuurlijke bondgenoot van de schrijver, aan de orde, evenals het lezen zelf. Waarom boeit en ontroert het ene verhaal en stelt het andere juist teleur? Dit boek is dus ook bestemd voor wie graag leest. Wie zijn smaak beter wil begrijpen, vindt daarvoor hier aanknopingpunten. En doordat Het geheim van de schrijver is gebaseerd op mijn eigen ervaringen - als auteur, als spreekster in het literaire circuit en als schrijfdocente -, komt het ten derde dicht in de buurt van een literaire autobiografie.

De werkelijke hoofdpersoon van dit boek is "het verhaal", ofwel het verzinsel dat op betoverende wijze werkelijkheid wordt zodra het goed op papier komt. Een prominente bijrol wordt vervuld door mijn levenslange liefde voor dit fenomeen. Die passie hoop ik grondig over te dragen.'

Recensies:
'En die vijftien miljoen die helemaal geen roman van plan waren, hebben er een vermakelijke vakbiografie van een gedreven schrijfster bij.'
Aleid Truijens De Volkskrant

'Het is een heuse lust, dit boek. Genereus ook, omdat Dorrestein heel precies aanwijst waar de momenten van opperste verrukking van het schrijven liggen, maar evengoed weet aan te geven wanneer de wanhoop toeslaat. Dichter bij het schrijfproces kun je als lezer niet komen. (...) haar boek getuigt van lef, is met liefde voor het ambacht geschreven en is alleen daarom al de moeite waard.'
Daniëlle Serdijn Het Parool

top

1999 - Voor liefde: klik op F - Novelle, Bibliofiele uitgave - Uitgeverij Brokaat (Beemster, NL) - ISBN 90 804347 2 8
Eerste druk november 1999: 1000 exemplaren
Tweede druk maart 2000: 300 exemplaren
Handgenummerd
(Ik heb nr. 1084)
Dit verhaal verscheen in 1998 in 'Het moment van de eeuw', een gezamenlijke uitgave van de vereniging NBLC, Probiblio, een aantal Provinciale Bibliotheekcentrales en openbare bibliotheken

Kaftfoto van Voor liefde klik op f

Flaptekst:
Dit is een oud, oud verhaal: het speelt in het jaar 1967. In het tijdperk dat de mens nog maar vier ledematen had en er slechts twee geslachten bestonden, mannen en vrouwen.

Deze mannen en vrouwen zagen er ongeveer als volgt uit: de gemiddelde penis-lengte bedroeg achttien centimeter, de ideale maten voor een vrouw waren 90-60-90 centimeter.
Nu is dat bijna onvoorstelbaar.
Of neem dit: in 1967, en dat gold trouwers voor de gehele twintigste eeuw, bedreven mannen en vrouwen de liefde nog op dezelfde manier als in het stenen tijdperk. Zoals sinds de dageraad van de mensheid gebruikelijk was geweest, slingerden zijn in 1967 en ook nog daarna, hun ledematen om elkaar heen en penetreerde het ene geslacht vervolgens het andere, doorgaans met instemming.

top

1998 - Een hart van steen - Roman - 240 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 2410 4 (paperback) ISBN 90 254 9736 5 (pocket)

Kaftfoto van Een hart van steen

de Uitgever:
De twaalfjarige Ellen is de enige van vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote onrust tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt. Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwanger, ongepland maar niet geheel toevallig. Vol angst bivakkeert ze in de lege, kale kamers, die bevolkt worden door schimmen. Ze is aan bed gekluisterd omdat een miskraam dreigt en ze wordt achtervolgd door haar steeds veeleisender wordende overleden familieleden. Bladerend in het oude fotoalbum probeert ze een antwoord te vinden op de vragen die haar eigen kind haar later zal stellen: 'Heb ik dan geen oma, mama? Geen opa? Heb ik geen familie? Hoe komt dat?'

Recensies:
'Een hart van steen is een knappe roman. Geen melodrama, geen vals sentiment, maar de integere literaire verbeelding van een proces dat nauwelijks is te beschrijven.'
De stem

'Een hart van steen heeft de potentie van een echte publieksroman; spannend, dramatisch en op een bijzonder prettige manier verteld.'
Het Parool '… een meeslepende, verontrustende roman die je het liefst in één keer uitleest'.
Trouw

'… is Een hart van steen een overtuigende roman. Dat komt doordat de roman uiterst zorgvuldig is opgebouwd, met een ijzeren logica en een grote verbeeldingskracht.'
De Volkskrant

'De manier waarop Dorrestein haar verhaal opbouwt is knap, en het boek blijft tot het eind boeien. Een hart van steen is (…) het voorlopige hoogtepunt in haar oeuvre.'
Surplus

('A heart of stone')
'A stunning novel about the scorching legacy of loss … Dorrestein shifts flawlessly between past and present, patiently building impact and suspense with scenes of domestic harmony and madness in the baking …fresh and hauntingly familiar.' Time Magazine

'She shares with Hitchcock one of the filmmakers great virtues - an intuitive sense of suspense …ms. Dorrestein provides enough turns of the screw to keep the reader off balance to the end.' Wall Street Journal

'Please, please read this book! You're in for a treat. This is a book to recommend to your friends, to lend, to share, to commend...'Isabel Allende

'A riveting psychological thriller. A Heart of Stone is a natural for Hollywood's attention, too. The book should win Dorrestein name-recognition in the English-speaking world.' Publishers Weekly

'Beautifully written, with a dry sense of humour that offsets the darkness of its subject.'The Times

'A wonderful fresh voice with a startling and ultimately redemptive tale to tell. Her writing is supremely confident and intimate. A Heart of Stone is a literary novel with a dark secret in its heart that makes reading compulsive.' Kate Atkinson

('Ein Herz von Stein')
'Die Tonlage der Ich-Erzählerin Ellen ist von nahezu homerischer Lakonie, und die Spannung wird bis zuletzt gehalten, denn Ellen läßt sich immer nur bruchstückhaft auf ihre Vergangenheit ein. Dorrestein setzt hierfür eine mitreißend faszinierende Überblendungstechnik ein, mit der sie wohldosiert Erinnerungen und Gegenwart ihrer Heldin miteinander zu verbinden weiß. Sie und die Leser haben dadurch erst am Ende des Buches das ganze Schreckenspanorama vor Augen - und zugleich eine hoffnungsvolle Option auf 'ein Leben danach'. - Ulrich Karger

'Einfülsam und fesselend beschreibt die niederländische Bestsellerautorin Renate Dorrestein, 45, in ihrem Roman Ein Herz von Stein nicht nur die Entwickelungen, die zur Familientragödie führten, sondern auch deren Folgen für die Überlebenden.'

('Un coeur de pierre')
‘Saluons en Dorrestein un maître du ‘thriller psychologique’, un écrivain raffiné et subtil, que rien ne rebute, à commencer par la banalité du mal.’ Le Figaro Littéraire

‘Il faut lire Renate Dorrestein pour la subtilité de sa construction (…) et pour sa délicatesse avec ses personnages. Pour sa capacité a mettre des mots, à créer une telle intensité sur ce qui n’est que silance: les liens de sang.’
L’Alsace

‘La force de Renate Dorrestein est de ne jamais perdre contact avec le réel, même dans des moments les plus terrifiants. (…) Un beau roman, construit comme un enquête policière, où l’émotion ne sombre jamais dans le pathos. Solide et pudique comme peuvent l’être les enfants.’
Télérama

('Album di famiglia')
‘Un libro raro, che combina tenerezza e spavento, che tenta di dire ciò per cui non ci sono parole.’ La Stampa

‘Renate Dorrestein è un’ emula di Virginia Woolf. Gioca con i diversi piani della coscienza. Esplora con molta sapienza l’anima femminile.’
Io Donna

‘Atmosfere umide e ambrate, vecchie porte, candele e odore di muffa ci assalgono in questo quasi-thriller, e la follia si fa strada nella scrittura intensa e pina dell’autrice olandese.’
Alias – Il manifesto

‘Un libro terrribile e delicato’.
Elle

top

1997 - Want dit is mijn lichaam - Novelle, Boekenweekgeschenk - 96 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 9844 2 (gebonden)

Kaftfoto van Want dit is mijn lichaam

de Uitgever:
Casper en Xandra Olsen laten niets aan het toeval over. Hun eerste kind zal een jongen zijn, dat heeft de genderkliniek gegarandeerd. Daarna een meisje, zo is hun plan, en dan nieuwe borsten voor Xandra en voor de kids een blonde labrador.
Ook de norse schilder Job Olsen, Caspers beroemde grootvader, is heer en meester over zijn lijf en leden, totdat hij kort na zijn huwelijk met de veertig jaar jongere Felicity wordt getroffen door een beschamende kwaal.Dit even wrange als vermakelijke verhaal over het geloof dat de plaats heeft ingenomen van de religies van weleer: de overtuiging dat de mens zijn eigen maker is.

Recensies:
'Dorrestein is inderdaad beslist op dreef. Verledens worden opgerakeld, raadsels worden opgehelderd, zelfs de bijfiguren maken stevige ontwikkelingen door. De scènes zijn afwisselend grotesk, symbolisch en realistisch, en het is dus al met al een volgepakt geheel. Maar het merkwaardige is dat het allerminst zo leest. Niets klinkt gejaagd of geforceerd, de stroom gaat nooit uit het verhaal, en na een wrede psychologische tournure aan het slot (...) is de uitkomst zelfs subtieler en ontroerender dan je bij Dorrestein gewend bent. Prachtig, zonder meer.'
Hans Goedkoop, NRC Handelsblad

'Met een razendknappe vervlechting van motieven (...) bouwt Dorrestein in zeer kort bestek een niet-simpel verhaal op dat zich niettemin lekker laat weglezen.'Inge van den Blink,
Utrechts Nieuwsblad

'Met dit verhaal verveel je je geen moment.'
De Telegraaf

top

1997 - Het Tiende Inzicht - Novelle, Bibliofiele uitgave - Uitgeverij édition Richard (Amsterdam)
'Het tiende inzicht' verscheen eerder als feuilleton in 'de Volkskrant' ter gelegenheid van de jaarwisseling 1995/1996.
De eenmalige oplage bestaat uit 250 genummerde exemplaren waarvan de eerste 50 gesigneerd zijn door de auteur. Hiervan zijn de eerste tien in linnen gebonden en hors commerce. ISBN 907601101X
Handgenummerd.
(Ik heb nr. 134)

Kaftfoto van Het tiende inzicht

Flaptekst:
In 'De Celestijnse Belofte' ontwikkelde James Redfield negen inzichten ter stimulering van de spirituele groei. Terstond vroegen honderduizenden lezers meer. Onafhankelijk van elkaar schreven Redfield en Renate Dorrestein daarom allebei 'Het tiende inzicht'. In Dorresteins versie wordt op even verrassende als vrolijke wijze een geheel nieuwe visie op new age-achtige filosofieën gepresenteerd. Een perfecte parodie.

top

1996 - Verborgen gebreken - Roman - 238 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 0577 0 (gebonden) ISBN 90 254 0916 4 (paperback) ISBN 90 254 9970 8 (pocket)

Kaftfoto van Verborgen gebreken

de Uitgever:
De 10-jarige Christine draagt meer geheimen mee dan haar lief is. Op de vlucht voor haar geweten, doet ze verwoede pogingen het vreselijke ongedaan te maken en haar leven een andere wending te geven. Agnes is een oude vrouw die de kracht om verder te leven alleen nog maar weet te putten uit vergulde beelden van haar verleden. Haar mijmeringen verliezen echter steeds meer hun glans en werking, wanneer de realiteit begint te dagen en Agnes ontdekt dat het lot haar overgeleverd heeft aan de nukken van haar vier wraakzuchtige schoonzusters. Wanneer de levens van Christine en Agnes elkaar kruisen, brengen zij een serie gebeurtenissen op gang waarvan de catastrofale gevolgen niet te overzien zijn. Verborgen gebreken is ook verschenen in Duitsland en Frankrijk.

Recensies:
'Op de haar bekende ingenieuze manier heeft ze weer een spannende geschiedenis vol onverwachte verwikkelingen in elkaar gezet.
HP/De Tijd

'Een goedgeschreven verhaal, een spannende intrige...'
Elsevier

'... een absoluut geestig en spannend geheel.'
Algemeen Dagblad

'... haar beste roman.'
Vrij Nederland

'... een aangrijpend werk...'
SDL

('Was keiner sieht')
'Renate Dorrestein hat es in ihrem Roman Was keiner sieht wie selten verstanden, in einer wunderbar austarierten Sprache die scheinbar paradoxen Gemeinsamkeiten zwischen ganz jung und sehr alt darzustellen. Ihr gelingen dabei eindrucksvolle Metaphern, die zwischen den Traumwelten und den immer weniger zu verleugnenden Realitäten der beiden Heldinnen vermitteln.' - Ulrich Karger 'Renate Dorresteins Roman mutet an wie ein erschreckendes Märchen und ist doch eine durchaus realistische geschichte. Der originelle Plot dieser meisterhaften Erzählerin ist voll verblüffender Logik und überzeugender Argumentationskraft.' - Münchener Zeitung

top

1994 - Een sterke man - Roman - 288 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 0873 7 (gebonden) ISBN 90 254 0573 8 (paperback) ISBN 90 254 9943 0 (pocket)

Kaftfoto van Een sterke man

de Uitgever:
De Nederlandse beeldhouwster Barbara Vrijman is vereerd en opgetogen wanneer zij, als een donderslag bij heldere hemel, wordt uitgenodigd om zes weken naar Kerrimagannagh te komen, een wereldwijd befaamde kunstenaarswerkplaats in Ierland. De mare gaat dat de gasten van Kerrimagannagh onveranderlijk een grote creatieve metamorfose doormaken en, om redenen waarnaar buitenstaanders alleen maar kunnen raden, in het geïsoleerd gelegen landhuis hun beste werk maken.Maar eenmaal ter plaatse krijgt Barbara al snel het gevoel dat zij helemaal niet voor haar eigen glorie naar Ierland is gehaald. Het lijkt erop dat zij vooral is geïnviteerd om een vitale rol te spelen in 'de natuurlijke processen van Kerrimagannagh', die ten doel hebben de gasten hun eigen identiteit te laten opgeven.

'En Barbara,' vroeg Harriet, 'hoe bevalt het je, om met een stel wildvreemden afgesloten te zijn van de bewoonde wereld?'

'Het is inderdaad een rare situatie,' zei Marcus opeens. 'Bij Agatha Christie loopt dat meestal op moord uit.'

Recensies:
'Een meeslepende roman-met-inhoud.'
Vrij Nederland

'Mooie passages (...) getuigen van scherp observatievermogen, haar oog voor geestige details en haar inzicht in fraaie en vooral de minder fraaie kanten van de menselijke psyche.
NRC Handelsblad

top

1993 - Heden ik - Autobiografisch werk - 208 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 9917 1 (pocket)

Kaftfoto van Heden ik

de Uitgever:
'Toen ik op een ochtend uit onrustige dromen ontwaakte, merkte ik dat mijn bed in een enorm stuk stopverf was veranderd. In al mijn ledematen heerste een misselijkmakende slapte, ik kon mijn hoofd niet meer recht op mijn nek houden en bij het aankleden had ik nauwelijks de kracht om de rits van mijn spijkerbroek dicht te trekken.'

In Heden ik doet Renate Dorrestein op hilarische en aangrijpende wijze verslag van haar zoektocht naar een manier om te genezen van de ziekte ME. Een zoektocht die bemoeilijkt wordt door het onbegrip, de botheid en het gebrek aan kennis van artsen. Maar ze houdt hoop en geeft zich niet gewonnen voor er verbetering is.'

Recensies:
'Heden ik is een spannend verslag dat je in één adem uitleest.'
Algemeen Dagblad

'Een aangrijpend en hilarisch boek.'
de Volkskrant

top

1992 - Ontaarde moeders - Roman - 290 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 1572 5 (gebonden) ISBN 90 254 9647 4 (paperback) ISBN 90 254 0041 8 (paperback)

Kaftfoto van Ontaarde moeders

de Uitgever:
'Zevenendertig jaar geleden is Meijken voor het laatst buitenshuis geweest, als bruid. Daarna is het er niet meer van gekomen, totdat ze bezoek krijgt van Zwier en Maryemma, de man en het dochtertje van haar zus Bonnie.Zwier is een man met een missie: tot in detail heeft hij bedacht wat hij zal doen als hij weer oog in oog staat met zijn vrouw, die op een dag zonder enige verklaring uit zijn leven is verdwenen. Hij heeft zijn plan rond.

Vleesetende planten, feministische studentes, hete kostschoolmeisjes en de anticonceptiemethodes van de Stenen-Tijdperkmens spelen in deze geschiedenis slechts een rol van ondergeschikt belang. Centraal staan varianten van de oudste band ter wereld, beginnend bij Lucy, de vermeende oermoeder van de mensheid, en eindigend bij Bonnie, die op haar motorfiets het moederschap ontvluchtte.

Vier generaties moeders en dochters zijn met elkaar opgesloten in een geheim waarvan de sleutel zoek lijkt. Maar Zwiers onverwachte komst maakt dat Meijken er plotseling genoeg van heeft een gehoorzame dochter te zijn. Dan moet ze constateren dat zelfs Moeder Aarde niet bij machte is haar dochters veiligheid of bescherming te bieden.'

Recensies:
'Een heel bijzondere roman.'
Trouw

'De nieuwe roman van Renate Dorrestein bewijst dat binnen de literatuur het feministische gezichtspunt nog steeds springlevend is en de drijfveer kan vormen tot het schrijven van een originele en veelzijdige roman.'
Suplus

'Dorrestein heeft een schitterend boek geschreven (…) een heel spannende intrige (…) hartverscheurend (…) een boek dat nog lang na blijft woelen.'
de Volkskrant

'Ontaarde moeders pakt je vanaf het begin bij de kladden, houdt de spanning erin, zit vol met verrassende wendingen en denkbeelden en zet (…) aan tot reflectie.'
Haarlems Dagblad

'Onweerstaanbaar.'
Provinciale Zeeuwse Courant

'Een knap opgebouwd, ontroerend mooi boek.'
De Morgen

('Unnatural mothers')
"Unnatural mothers is a heart-breaking novel about a gifted child's unmet need for protection from the narcissism, violence and neglect of her own wounded parents. Renate Dorrestein's evocation of the savagery lurking just beneath the orderly, placid surface of a small Dutch town is powerful and chilling."
Lisa Alther

top

1992 - Katten en de kunst van het boekenonderhoud / Cats and the art of book maintenance - Verhalen - Uitgegeven door Drukkerij Virginia (Amsterdam) - illustraties: Ien van Laanen - Speciale uitgave ter gelegenheid van de 5th International Feminist Book Fair - Tekst in het Nederlands en het Engels

Kaftfoto van Katten en de kunst van het boekenonderhoud

top

1991 - Het Hemelse Gerecht - Roman - 224 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 96 474 (paperback) ISBN 90 254 (pocket)

Kaftfoto van Het hemelse gerecht

de Uitgever:
'Het verbaast Ange vaak dat zij en haar zus zo'n verschillende relatie hebben met dezelfde man: zij zo bedaard en Irthe zo stormachtig. Twee zusters, één man. Maar verder doen Irthe en Ange gewoon wat vrouwen al sinds de dageraad der schepping doen: zij zorgen ervoor dat de mens kan eten. Hun restaurant, waarmee hun stoutste kinderdroom werkelijkheid is geworden, is een doorslaand succes. Maar het is eten of gegeten worden! Wanneer hun man hen wil verlaten, worden Irthe en Ange gedwongen tot iets waarvan de meeste vrouwen slechts dromen. Ze laten hem niet gaan. Ze houden hem.'

Recensies:
'Niet te versmaden Hollandse Horror.'
Gooi- en Eemlander

'Een stevig gestructureerde, literaire en opwindende roman.'
Humo

'Het Hemelse Gerecht bevat aardige anekdotes, zit vol spanning en bizarre humor en leest erg gemakkelijk.'
Vrij Nederland

'Ondanks de schijnbaar zo luchtige stijl wordt de lezer meedogenloos bij de nekharen gepakt en gedwongen tot de laatste pagina getuige te zijn.'
Elle

'Het Hemelse Gerecht is in een vlotte taal geschreven. Het is een herkenbaar verhaal, dat echter vol onverwachte wendingen zit.'
Standaard

'Een bijtend humoristisch, feministisch boek dat je in één adem uitleest.'
De Gelderlander

'Het Hemelse Gerecht bewijst opnieuw het talent van deze eigenzinnige schrijfster.'
HN Magazine

top

1988 - Voor alles een dame : een vrolijke geschiedenis in dagelijkse afleveringen - Kalender Roman - 384 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 9670 9 (pocket)

Kaftfoto van Voor alles een dame

de Uitgever:
'Een luchtige mengeling van kalender, almanak en roman, die in 365 afleveringen het turbulente leven van mevrouw Meermin beschrijft. Het verband tussen Schwarzwalder Kirschtorte, literatuur en moeilijk opvoedbare meisjes wordt in dagelijkse porties gezond proza uit de doeken gedaan.'

top

1988 - Het perpetuum mobile van de liefde - Autobiografisch werk - 152 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 5545 X (pocket)

Kaftfoto van Het perpetuum mobile van de liefde

de Uitgever:
'Terwijl op straat gekke Lydia, op muziek die alleen zij kan horen, danst voor haar minnaar, die alleen zij kan zien, zit ik achter het raam en schrijf mijn memoires. Ik ben 34, en men weet nooit wanneer en waaraan men ten onder zal gaan (mijn zusje sprong van een flatgebouw, nog voordat ze volwassen was).

'Het perpetuum mobile van de liefde is een autobiografisch relaas over twee zusters die allebei schrijfster wilden worden, totdat de jongste een einde aan haar leven maakte. Zeven jaar later voelt de oudste zich nog altijd achtervolgd door deze gebeurtenis. Dit is het persoonlijk verslag van haar poging daarmee in het reine te komen: 'Misschien moet ik onder ogen zien dat haar dood een onvervreemdbaar deel van mijn bestaan is.'
Het is tevens een speurtocht naar wat het betekent om een vrouw te zijn in een wereld waarin dochters opgevoed worden tot hoedsters, voedsters en diensters, en de liefde nog de belangrijkste levensvervulling wordt geacht.'

Recensies:
'Een boek dat getuigt van moed... Het gooit een steen in de vijvers van schijnbare gemoedsrust. Goed geschreven... met veel vaart.'
Algemeen Dagblad

top

1988 - Korte metten - Columns - 144 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 5682 0 (pocket)

Kaftfoto van Korte metten

de Uitgever:
'Meer dan veertig jaar (sic!) van haar beste columns werden bijeengebracht in Korte metten.

Met haar rake typeringen en feilloze gevoel voor maatschappelijke misstanden was Renate Dorrestein jarenlang een geliefd en opvallend columniste in bladen als Opzij en De Tijd. Haar columns zijn ondanks de serieuze ondertoon altijd doordrenkt met ironie. De voor Renate Dorrestein typerende combinatie van een glasheldere betoogtrant en een opgewekte humor maakt deze stukken blijvend actueel en lezenswaardig.'

Recensies:
'De bundel is dankzij een flinke dosis humor niet alleen een voorbeeld van een prettig feministisch wapen, maar houdt tobbende vertegenwoordigers van de beide seksen ook een vrolijke spiegel voor. (...) De schrijfster jongleert vol zelfspot. Het resultaat? Een boek vol feminisme met een glimlach.'
Het Vrije Volk

top

1988 - Haar kop eraf. Alice als ideale heldin voor hedendaagse feministes. - 32 pag. - Uitgeverij Perdu (Amsterdam)

Haar kop eraf! voorkant Haar kop eraf! binnenkant kaft Haar kop eraf! binnenkant kaft, tekst

Essay, uitgewerkte versie van een lezing die Dorrestein op 19 december 1987 gaf in boekhandel de Verloren Tijd in Amsterdam.

top

1987 - Een nacht om te vliegeren - Roman - 160 pag., Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 6753 9 (gebonden) ISBN 90 254 5591 3 (pocket)

Kaftfoto van Een nacht om te vliegeren

de Uitgever:
'Wellust ziet Asa, waar ze maar kijkt. Gelijk de beesten zijn ze, allemaal. Tegen de achtergrond van het midzomernachtsfeest dat jaarlijks in het grote huis wordt gevierd, en met de gebruikelijke massa gasten, het onuitputtelijke banket, het gemaskerde bal, begint Asa aan een zuiveringsactie.Terwijl het feest desintegreert, haar vaders reptielen ontsnappen, de bedienden muiten, de huishoudster in de diepten van de keukens een kind ter wereld brengt en het geen moment donker wordt, gaat Asa op jacht.

Asa is haar vaders wandelende nachtmerrie. Ze is haar moeders pijnlijkste herinnering. Ze is vijftien, ze is alleen en ze vergist zich.'

Recensies:
'De romans van Renate Dorrestein blijken ... aan elkaar verwant als de facetten van een prisma... Het zijn vooral die verwantschap en de trefzekere fantasie waarmee de variaties uitgewerkt zijn, die overtuigen van de authenticiteit van haar schrijverschap.'
Hella S. Haasse

top

1986 - Noorderzon - Roman - 240 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 1781 1 (pocket)

Kaftfoto van Noorderzon

de Uigever:
' Een jonge vrouw, Topaas, wordt geconfronteerd met de onrechtvaardige realiteit: zelf zat ze dronken op de fiets maar de nuchtere automobiliste die voor haar moest uitwijken, komt om het leven.

Geteisterd door schuldgevoel, vertrekt ze naar een onherbergzaam eiland. Maar ook hier gebeuren raadselachtige dingen: met een helderziende en een doofstomme, met strandjutters en drankzuchtige monniken. Hoewel de situatie steeds benarder wordt, heeft Topaas goede redenen het eiland niet te verlaten: het door haar gestolen leven kan ze hier afmaken. Alleen, wie zal intussen het hare leiden?'

Recensies:
'Dorresteins gevoel voor intermenselijke misverstanden en tekorten lijkt bij iedere nieuwe roman scherper te worden.'
Rob Schouten, Trouw

'Zij is waarlijk een schrijfster die haar lezers verwent.'
Frank van Dijl, Rijn en Gouwe

top

1984 - Vreemde streken - Roman - 208 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 5539 5 (pocket)

Kaftfoto van Vreemde streken

de Uitgever:
'Fresia en Akelei zouden samen tot in eeuwigheid gelukkig zijn, zo hadden ze zich voorgenomen. Maar naarmate Fresia als schrijfster rijker en beroemder wordt, gaat de huiselijke Akelei steeds meer verlangen naar iets wat voor hen beiden niet weggelegd lijkt te zijn: een kind. Fresia bedenkt dat ze Akeleis wens in vervulling kan doen gaan door een Afrikaans kindje te adopteren. En terwijl Fresia's missie haar ver van huis voert, overschrijdt ook Akelei onvermoede grenzen. Zal ze bij het netwerk van potentiële zelfmoordenaressen vinden wat ze zoekt - of wordt ze door duistere en boosaardige krachten bedreigd?'

Recensies:
'... veel spanning en sensatie, in een universum waar de scheiding tussen normaal en krankzinnig moeilijk te ontwaren valt.'
Vrij Nederland

'Er doen nog wat mannen in de marge mee: zuipers, niksnutten en oplichters. Het is weer weinig fraais heren, maar Dorrestein kan wel schrijven! ...schitterend verteld.'
Brabants Nieuwsblad

'Renate Dorrestein schittert ...door stilistische potentie en verbeeldingskracht.'
De Nieuwe

top

1983 - Buitenstaanders - Roman - 200 pag. - Uitgeverij Contact - ISBN 90 254 5674 X (pocket)

Kaftfoto van Buitenstaanders

de Uitgever:
'Op weg naar hun vakantiebestemming komt een jong gezin niet geheel bij toeval terecht in een eenzaam huis aan het water. Afgesneden van de werkelijkheid leeft daar een merkwaardige gemeenschap: een oude dame die van vers bloed houdt, haar zoon die liefdesbrieven schrijft, twee identieke zusjes, een zwakzinnig kind en een onnozele knecht. Of is in het huis aan de rivier niemand wat hij lijkt te zijn? Tijdens de voorbereiding en voltrekking van een bizar ritueel, dat door de aanwezigheid van de onverwachte gasten een onheilspellende wending neemt, komt ieders ware identiteit aan het licht. Er dreigt een drama - met de enige onschuldige als slachtoffer.'

Recensies:
'Een krankzinnig goed boek.'
Vrij Nederland

'Een merkwaardig en origineel boek... met talent, fantasie en in een vaak zéér plastische taal geschreven. Geen geringe literaire prestatie.'
Hans Warren

top

1976 - Voorleesboek voor planten - Verhalen - Uitgeverij Ploegsma (Amsterdam) - illustraties: Annemarie van der Meer - ISBN 90 216 0397 7

Kaftfoto van Voorleesboek voor planten

Flaptekst:
Voorleesboek voor planten is precies wat de titel zegt. Sinds de wetenschap heeft uitgemaakt dat ook planten een gevoelsleven hebben, weet de echte liefhebber niet meer waar hij aan toe is. Aandacht voor je groene vrienden houdt niet langer in dat je ze alleen water en mest geeft en af en toe eens verpot. Ook muziek en een praatje doen op zijn tijd wonderen. Maar wat zég je tegen een cactus, een ficus, een geranium? Dit voorleesboek, geschikt voor de meest uiteenlopende soorten kamerplanten, biedt gelukkig uitkomst.

top

Home (Laura)

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Allerlei
    Boeken
    Blog
    Films
    Foto's
    Gastenboek
    Gastenboek-archief
    Geschiedenis Ratje-toe.nl
    Muziek
    Muziek instuderen met MidiPlay
    Recepten
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Vrienden
    Zon

Zoeken binnen Ratje-toe.nl: