Boeken

Laura leest. Foto door Mark Uwland.
Laura leest, link naar boekenlijst

Ik hou erg veel van lezen, vooral fictie, en soms non-fictie, met name populair-wetenschappelijke boeken over feminisme, evolutie, neurologie en maatschappij/filosofie. Mijn favoriete auteurs zijn o.a. Renate Dorrestein: (klik voor bibliografie e.d. op mijn site), Richard Dawkins, Janet Frame, Jeanette Winterson, Hannes Meinkema, Andreas Burnier, Luise Rinser, Oliver Sacks, Hans Andreus, Etty Hillesum, Banana Yoshimoto, Sophie Dahl, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Maria Stahlie, Doris Lessing, Loekie Zvonik, Dubravka Ugrešić, Maarten Biesheuvel, Marten Toonder, Roald Dahl, Hella Haasse, Barbara Stok, Joe Sacco, Heinrich Böll, Jonathan Safran Foer, Max Dendermonde, Simone de Beauvoir, Anaïs Nin.

Er zijn ook schrijvers waarvan ik een keer (een deel van) een boek van heb gelezen, en dat bleek dan niks voor mij te zijn. (Bijvoorbeeld als bleek dat het erg oppervlakkige 'chicklit' was of als het veel te moeilijk voor me was of als de stijl me niet aansprak.) Wat mij betreft valt het werk van die auteurs dus onder de afraders: Simone van der Vlugt, Tineke Beishuizen, Susan Smit, Esther Verhoef, Marja Brouwers, Tomas Lieske, Wouter Looman, Jill Mansell, Alexander McCall Smith, Charlotte Mutsaers, Rachel Seifert, Nanne Tepper, Edward Whittemore, Katie Fforde.

Boeken die ik gelezen heb

Deze lijst is vooral handig voor mezelf, zodat ik in de bibliotheek of boekenwinkel kan opzoeken of ik een boek al gelezen heb.

------VOORBEELD--------   2023/6/5 fictie /non-fictie /poëzie       2023/5/3 fictie /non-fictie /poëzie     ------EINDE VOORBEELD--------
----------------------START TABEL-INHOUD-----------------
nr.  datum genre (fictie/non-fictie/poëzie) auteur-voornaam auteur-tussennaam auteur-achternaam titel jaar land oorspronkelijke titel opmerkingen
  2023/5/31 (?) non-fictie Chloé Hayden Different, Not Less - A Neurodivergent's Guide to Embracing Your True Self and Finding Your Happily Ever After 2022 Australië   Autisme. Hayden (born July 23, 1997) is an Australian actress, social-media personality, activist in the disability rights movement, podcast-host and author.
  2023/5/28 non-fictie Kate Harding Asking for it - The alarming rise of rape culture - and what we can do about it 2015 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Goed, feitelijk, boos. Harding (1975) is an American feminist and fat-acceptance writer. She was founding editor of a blog called Shapely Prose, which she edited from 2007 to 2010.
  2023/5/24 fictie Kees van Kooten en Wim de Bie Het Groot Bescheurboek 1986 Nederland   Compilatie van de 'bescheurkalenders' 1973 tot en met 1986 van Van Kooten en De Bie. Doet nu ongelofelijk oubollig aan, maar een deel was voor mij nog wel herkenbaar.
  2023/5/20 fictie Annelies Verbeke Groener gras 2007 België   Verhalenbundel, erg goed.
  2023/5/17 non-fictie Maya Angelou Mom & Me & Mom 2013 USA   Autobiografie deel 7, gepubliceerd op haar 85e. Ik heb dus 5 delen 'overgeslagen'.
  2023/5/15 fictie Anna   Drijver Ei 2014 Nederland   Goed boek.
  2023/5/14 non-fictie Esther Gerritsen Jij hebt iets leuks over je 2011 Nederland   Essays, columns, voordrachten uit o.a. Volkskrant en Opzij 2001-2011. Erg mooi en goed
  2023/5/13 fictie Donna Tartt De kleine vriend 2002 USA The little friend Geweldig, net als de andere twee boeken van Tartt die ik heb gelezen. Haar tweede roman, na De verborgen geschiedenis (the secret history). Ook in dit boek is het steeds heel warm, net als in het vorige boek dat ik las!
  2023/5/10 fictie Maria Stahlie De middelste dag van het jaar 2017 Nederland   Geweldig boek, zoals alles dat ik tot nog toe van haar gelezen heb. Het speelt zich af in een paar dagen, in Amsterdam, in een hittegolf, zodat ik het er zelf ook warm van kreeg.
  2023/5/8 fictie Rita Spijker Renate 2016 Nederland   Fijn boek. Hoofdpersoon Renate is een van de vier zussen uit 'Tussen zussen', dat ik hiervoor heb gelezen.
  2023/5/6 fictie Rita Spijker Tussen zussen 2007 Nederland   Fijn boek.
  2023/5/4 fictie Nicolien Mizee Toen kwam moeder met een mes 2003 Nederland   Erg fijn boek, net als haar andere boeken die ik gelezen heb. Mooie zinnen: "Altijd was er het nooit uitgesproken gevoel geweest dat haar harde werken een krediet op een hemelse bankrekening vergrootte en op een dagt verzilverd zou worden in iets wat op de een of andere manier samenhing met geluksmomenten". "Bij een nieuwe kennismaking hoopte Ida altijd op een wonderbaarlijk contact, een onmiddellijke wederzijdse herkenning die het begin zou zijn van een eeuwigdurende vriendschap. Op elke ontmoeting volgde dan ook een teleurstelling, die ze meestal weer snel en laconiek van zich afzette om over te gaan tot de orde van de dag." "Hoewel ze knikte met een geveinsd begrip, zag ze geen enkel verband tussen de plaat en haar eigen lichaam, net zomin als ze ooit verband had kunnen zien tussen de plattegrond in haar hand en de straat waarin ze stond, of spoorboekjes en de treinen die het station binnenreden. In stilte was ze ervan overtuigd dat er ook geen werkelijke samenhang was, dat alle busboekjes, organisatieschema's en zelfs de beursberichten in de krant er alleen maar waren om mensen het geruststellende gevoel te geven dat er een logica in de dingen school, terwijl de werkelijke gang van zaken op aarde volstrekt willekeurig was, door niemand te begrijpen."
  2023/5/2 fictie Renate Oude Nijeweme Insular 2018 Nederland   Een prachtig boek. Ik vind het altijd fijn als in een boek dagelijkse handelingen worden beschreven met veel details, dat maakt het zo realistisch en zo makkelijk om je in te leven. Dit boek was tegelijk vervreemdend en nabij. De mooiste zin vond ik "Terwijl haar vader zijn glas nog eens vulde met vergetelheid poetste haar moeder haar ego tot ze zichzelf kon zien gloeien."
  2023/4/29 non-fictie Chanda Prescod-Weinstein The Disordered Cosmos - A Journey into Dark Matter, Spacetime, and Dreams Deferred 2021 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit en ook wetenschap (kosmologie, deeltjesfysica). Erg interessant, soms onbegrijpelijk moeilijk voor een leek. Prachtige verbinding tussen wetenschap en sociologie/intersectioneel feminisme.
  2023/4/13 non-fictie Blair Imani Read This to Get Smarter about Race, Class, Gender, Disability & More 2021 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Een heel boek vol uitleg over allerlei vormen van discriminatie en ander sociaal onrecht en wat we daaraan kunnen doen, net als het boek 'Laat je horen' van Lisa Jansen eigenlijk, dat ik begin maart las. Voor mij niet heel veel nieuws, maar toch weer mooi om het allemaal zo op een rijtje te zien. Elke keer dat ik iets lees over deze onderwerpen motiveert het me weer om mijn eigen bewuste en onbewuste vooroordelen en oordelen te onderzoeken en aan te pakken, en ook buiten mezelf actief te zijn tegen onrecht.
  2023/4/11 non-fictie Paulien Cornelisse en Micha Wertheim Echt gebeurd op papier 2021 Nederland   Verhalen van de vertelmiddag en podcast Echt Gebeurd, opgericht door Paulien Cornelisse en Micha Wertheim. Ik luister vaak naar de podcast, grappig om de verhalen ook eens te lezen, al komt het dan toch veel minder goed over.
  2023/4/9 non-fictie Maya Angelou I know why the caged bird sings 1969 USA   Autobiografisch.
  2023/3/25 non-fictie Bill Bryson The road to Little Dribbling - more notes from a small island 2015 UK   Mooi, fijn geschreven, lekker meeleven met het reizen, maar Bryson is toch wel een beetje een zeur, en vooral ook ontzettend neerbuigend over mensen die hij als 'dom' inschat. Poeh, wat kan hij ontzettend neerkijken op domheid. En dikheid en lelijkheid vindt hij ook verwijtbaar en verachtelijk.
  2023/3/21 fictie Nina Polak Buitenleven 2022 Nederland   Mooi.
  2023/3/19 fictie Lize Spit De eerlijke vinder 2023 Nederland   Boekenweekgeschenk. Leuk, spannend, schrijnend.
  2023/3/14 non-fictie Judith Koelemeijer Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven 2022 Nederland   Biografie over Etty Hillesum, waar ik in 1994 voor het eerst over hoorde en dagboekaantekeningen van las. Geweldige biografie, heel compleet, geeft veel context aan de dagboeken en brieven. (Een paar jaar geleden heb ik ook twee boeken van Koelemeijer gelezen, waarvan ik er een niet zo mooi vond en een wel.)
  2023/3/3 fictie /non-fictie /poëzie Toni Morrison Recitatif 1983 USA   Uitgave met een uitgebreide introductie door Zadie Smith, gepubliceerd in februari 2022. Mooi boek. "Recitatif" is a story in racial writing, as the race of Twyla and Roberta are debatable. Though the characters are clearly separated by class, neither is affirmed as African-American or White. In het boek wordt wel duidelijk dat een van de twee meiden Zwart is en de ander wit, maar niet wie van de twee wit of juist Zwart is. Morrison has described the story as "the removal of all racial codes from a narrative about two characters of different races for whom racial identity is crucial". Mooie introductie ook, maar eigenlijk wel wat al te uitgebreid, met te veel beschrijvingen van het verhaal en citaten, waardoor ik tijdens het lezen helemaal niet meer verrast werd, en het gevoel had dat ik het al had gelezen.
  2023/3/4 poëzie Kees van Kooten en de poëzie van Billy Collins Zo Wordt U Gelukkig 2010 Nederland   Vertaling van gedichten van Billy Collins door Kees van Kooten, met commentaar op de gedichten. Erg mooi.
  2023/3/4 non-fictie Lisa Jansen Laat je horen - zó maak jij een positief verschil in de wereld 2020 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Lisa Jansen is Big Vegan Sister, actief op het gebied van fat justice, disability justice, veganisme en activisme.met een prachtige website, podcast, druk en activistisch Instagram-account en meer. Ze richtte samen met haar partner, Randy van Boxtel, Studio Stoofpot op, een collectief dat hulp biedt aan organisaties op het gebied van cultuurverandering, diversiteit, toegankelijkheid en inclusie, door middel van trainingen, lezingen en adviestrajecten. Bij Studio Stoofpot zijn sprekers aangesloten als Aminanta Minte (oprichter van Alien Mag), Eline Pollaert, Jeanette Chedda (beiden oprichters/actieve leden van Feminists against Ableism, en Chedda was voor BIJ1 in 2021 kandidaat voor de Tweedekamerverkiezingen en in 2022 lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Delft; helaas bij beide verkiezingen niet verkozen), Jopie Lok, Tessel ten Zweege, Xan Koster, Süheyla Yalçin (van podcast Fufu en Dadels) en Rui Jun Luong (oprichter van stichting Asian Raisins). Op Lisa's site staat ook de verzameling bronnen die bij het boek horen.
  2023/3/3 non-fictie Manon Uphof en anderen Optimistische woede - Fix het seksisme in de literatuur - Manifest 2020 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Fixdit is een Nederlands/Vlaams schrijverscollectief, opgericht in 2020, dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Aanleiding was de keuze voor alweer een mannelijke schrijver van het boekenweekgeschenk en het boekenweekessay, voor de Boekenweek 2018. Nota bene terwijl het thema 'De moeder, de vrouw' was. De oprichters en leden van Fixdit zijn Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. In dit boek zijn essays van elk van de leden opgenomen.
  2023/3/3 non-fictie Nelleke Noordervliet en Nina Polak De klik - Nelleke Noordervliet en Nina Polak schrijven elkaar 2023 Nederland   Over liefde, liefdesverdriet, angst, verlangen, discipline, motivatie, schrijven, taal en leven.
  2023/3/2 non-fictie Hassnae Bouazza Arbeidsmigranten in Nederland - Verhalen en getuigenissen 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Verhalen van vijf arbeidsmigranten uit Oost-Europa. De uitbuiting is echt stuitend. Uitgegeven door De Arbeiderspers, in samenwerking met de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).
  2023/2/27 non-fictie Marja Pruis Boos meisje - Over vrouwen en frictie 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essays. Erg goed weer.
  2023/2/25 fictie Johan Fretz Onder de paramariboom 2018 Nederland   Mooi boek over zijn eerste bezoek aan Suriname, met zijn Surinaamse moeder ("driekwart creools en een kwart Chinees"; zijn vader is Haags, van Duitse afkomst). Hij heeft lang niet erkend dat hij van gemengde afkomst was (een 'mix', ofwel, in het Sranantongo: moksi). In juni 2020 verscheen zijn essay 'Waarom ik lang zweeg over racisme (en dat nooit meer zal doen)' op OneWorld; schitterend. Met de prachtige zin "Wanneer worden zelfrelativering en zelfspot vormen van zelfvernedering?" (Doet me denken aan de show 'Nanette' van Hannah Gadsby, 2018.)
  2023/2/21 fictie Talia Hibbert The Princess Trap 2018 UK   Hibbert is zwart en autistisch en heeft een chronische ziekte met chronische pijn, fibromyalgie. In september heb ik ook een boek van haar gelezen, dat was een heerlijk vakantieboek. In dit boek lag er een grote nadruk op seks. Dat was me eigenlijk wat te veel. Hibbert lijkt me een sympathiek iemand, maar ik denk dat ik niet al haar boeken zal lezen; misschien wel nog de boeken met een autistische hoofdpersoon; volgens Wikipedia is dat in 'A Girl Like Her' (2018) en het derde boek in 'The Brown Sisters series', 'Act Your Age, Eve Brown' (2021), dus dan zou het wel leuker zijn ook deel 2 te lezen. (Deel 1 was het boek dat ik in september las.) Ik zie nu dat het boek dat ik nu heb gelezen het eerste is van twee boeken uit de serie 'Dirty British Romance'. Vandaar dus...
  2023/2/19 non-fictie Sarah Hendrickx Meisjes en vrouwen met autisme 2015 UK Women & Girls Autism Spectrum Disorder - Understanding Life Experiences from Early Childhood to Old Age Autisme. "The difference that being female makes to the diagnosis, life and experiences of a person with an Autism Spectrum Disorder (ASD) has largely gone unresearched and unreported until recently. In this book Sarah Hendrickx has collected both academic research and personal stories about girls and women on the autism spectrum to present a picture of their feelings, thoughts and experiences at each stage of their lives. Outlining how autism presents differently and can hide itself in females and what the likely impact will be for them throughout their lifespan". Goed, maar ook merkwaardig genoeg toch wat te stereotiep; er wordt bijvoorbeeld gesteld dat autistische mensen (vrouwen) nauwelijks behoefte hebben aan vriendschap. Volgens mij geldt dat lang niet voor iedereen. En zo zijn er meer voorbeelden. Maar goed, het boek is uit 2015. Ook waren er wat merkwaardigheden die wellicht aan de vertaling te wijten zijn, vooral in het hoofdstuk over gender. Daarbij is het van belang de termen goed te kennen en begrijpen als je een boek of vertaling schrijft. 'Gender' is de culturele, sociale en psychologische uitdrukking van iemands 'geslacht'. Bij de geboorte wordt door de ouder(s) (en eventueel een betrokken verloskundige of arts) gekeken naar het geslachtsdeel van de baby, en als dit ondubbelzinnig een penis of vulva is, wordt het 'geboortegeslacht' of biologische geslacht/sekse' vastgesteld. Dit vastgestelde geslacht wordt geregistreerd bij de gemeente en vervolgens groeit het kind op met alle genderverwachtingen die aan dat geslacht verbonden zijn. Iemand is cisgender als de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender waarbij de genderidentiteit niet overeenkomt met het geboortegeslacht. Voorbeeld van een merkwaardig stukje in het boek: "[ik begrijp] heel goed dat mensen met autisme zich vaker niet identificeren met hun biologische (cis)gender". Deze zin klopt niet: mensen kunnen zich als dan niet identificeren met het bij de geboorte toegekende geslacht of 'gender', maar de term 'het biologische gender' slaat nergens op, laat staan 'het biologische cisgender'; als je je niet identificeert met het geboortegeslacht ben je juist NIET cisgender. En: "Ik kreeg geen reacties van cisgendervrouwen die nu leefden als man." Au... Kennelijk heeft ze het over transgender mannen. Hun toegekende geboortegeslacht was dus vrouw. En ze waren dus juist NIET cisgender. Verder noemden ze gender in het boek steeds 'dichotoom' en een keer 'dimorf' in plaats van 'binair', zodat de tegenhanger niet 'non-binair' werd genoemd, maar 'een derde geslacht' en 'genderloos'. Ook stond er over mensen die zich zo identificeren "(...) kom ik ze het meest tegen onder vrouwen met autisme" (in plaats van 'personen met autisme' of 'autistische personen') en onder een citaat van iemand "de term 'genderfluïde' past me veel beter" staat als omschrijving 'vrouw met autisme' (in plaats van 'persoon met autisme' of 'autistisch persoon').
  2023/2/17 non-fictie Sylvia Stuurman Autisme is geen puzzel - Een bevrijdende kijk op buitengewone mensen 2021 Nederland   Autisme. Stuurman is zelf autistisch en is autodidact op het gebied van autisme. In dit boek beschrijft ze verschillende kenmerken van autisme en hoe dat ongeveer werkt in de hersenen, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek, en aangevuld met voorbeelden uit haar eigen leven en dat van haar partner Ernst Anepool. Ernst en zij zijn samen sinds ˜1996, Ernst kreeg de diagnose in ˜2006 en zijzelf in ˜2016. Interessant boek, zie mijn samenvatting.
  2023/2/16 non-fictie Elise Cordaro Anders gaat ook - Hoe ik functioneer met autisme en ADHD 2019 België   Autisme. Autobiografisch boek; ze kreeg zelf op haar 26e de diagnose ADHD en op haar 27e de bijkomende diagnose autisme; met heel veel tips over plannen en rust nemen etcetera.
  2003/2/10 non-fictie Elaine Aron Hoog sensitieve personen - hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt 1996 USA The Highly Sensitive Person - How to Thrive When the World Overwhelms You Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Op mijn pc kwam ik in februari 2023 een mapje van deze datum tegen met een scan van de pagina's 52 t/m 61, die ik kennelijk interessant vond, en de kaft. Nu weet ik weer dat ik het toch wel gelezen heb; het stond nog niet in deze lijst.
  2023/2/15 non-fictie Kees van Kooten De tachtigjarige vrede 2021 Nederland   Bloemlezing van eerder verschenen verhalen ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag, waarmee Van Kooten zichzelf portretteert. Mooi, weer heel rake omschrijvingen, fenomenen die anderen zelden expliciet beschrijven. Wel een tikje oubollig geworden, maar dat heeft ook wel wat.
  2023/2/12 non-fictie Harriet McBryde Johnson Too Late to Die Young - Nearly True Stories From a Life 2005 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Disability rights activist. Erg goed, fijn om te lezen, maar soms ingewikkeld wat betreft wettelijke en ambtelijke structuren in de VS die voor mij onbekend zijn.
  2023/2/7 non-fictie Marja Pruis Omdat je het waard bent - Nieuw licht op eigenliefde 2017 Nederland   Een essay met fragmenten uit Maximes et Réflections diverses (Maximen, Bespiegelingen over menselijk gedrag) van François de La Rochefoucauld (1613 - 1680).
  2023/1/31 non-fictie Sara Gibbs Drama Queen – One autistic woman and a life of unhelpful labels 2021 UK   Autisme. Geweldig boek. Erg herkenbaar.
  2023/1/15 non-fictie Maartje   Wortel De groef - een wandeling 2021 Nederland   Mooi. Jarenlang loopt Maartje Wortel dagelijks met een vriendin (Niña Weijers) exact dezelfde rondjes door het Oosterpark in Amsterdam. Het lijkt wat mij betreft op een (lichte) depressie.
  2023/1/5 non-fictie Fedde Benedictus Op zoek naar de grenzen van de natuurkunde 2020 Nederland   Met een voorwoord van Gerard 't Hoofd. Fysica van Newton en Einstein en meer, zelfs voor een leek als ik tamelijk begrijpelijk uitgelegd. Prettig leesbaar, fijn boek.
  2022/12/31 non-fictie Sara Kroos Rood is ja   Autobiografisch boek over haar ervaringen in een psychiatrische kliniek en in de nasleep ervan. Voor ik dit boek kocht (tijdens de vakantie) had ik al het mooie interview in Volkskrant Magazine (door Esma Linneman, 17 november 2022) gelezen; het enige interview dat ze heeft gegeven over dit boek. Als kind werd ze door haar oom misbruikt. Toen ze als volwassene een tijd depressief werd maakte ze tijdens een opname seksueel grensoverschrijding van haar therapeut me, waarbij ze zichzelf in het begin wijsmaakte dat ze verliefd was, maar het was overduidelijk misbruik wegens haar afhankelijke positie. Het gaat er ook over dat ze de situatie meldde bij verschillende andere therapeuten van de kliniek, die het niet serieus namen en juist leuk vonden dat de therapeut en zij een relatie hadden gekregen. De vrouw van Kroos meldde aan de directie van de kliniek dat Kroos en de therapeut elkaar hadden ontmoet buiten de kliniek. Daarop stelde de kliniek zelf een heel dubieus onderzoek in waar veel informatie niet in werd betrokken. Er stond in het eindrapport wel dat ze twee keer met elkaar hadden afgesproken buiten de kliniek, maar niet dat ze seks hadden en veel vaker afspraken, terwijl twee therapeuten daar vanaf wisten. De therapeut werd wegens die twee afspraken buiten de kliniek op non-actief gesteld. Maar Kroos kon nog steeds niet in de kliniek vertellen wat er echt gebeurd was en nog steeds gebeurde, want de therapeut kon nog steeds (vanuit huis) meelezen in het dossier. "Toen ik uit de kliniek was, bleven we contact houden. En zelfs toen de relatie tussen mij en Agnes begon te bekoelen, durfde ik nog steeds niemand in te lichten over het misbruik. De loyaliteit aan je pleger is zo hardnekkig, het heeft me veel therapie gekost om dat mechanisme in te zien." Ook een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hielp niet. Die begonnen een eigen onderzoek begonnen en hebben de therapeut ook gehoord, die de ontucht gedeeltelijk toegaf. Maar ze konden de therapeut alleen een aantekening geven, waarmee men in principe als therapeut kan doorwerken. Uiteindelijk deed Kroos enkele jaren later een melding bij het OM en vond er een civiele rechtszaak plaats tegen de therapeut en de kliniek. Daar kwam het tot een overeenkomst: "de kliniek en de therapeut erkenden het misbruik, en Kroos liet het OM weten zelf af te willen te zien van verdere strafrechtelijke vervolging. Ook moesten beide partijen elkaars privacy waarborgen." Ze kreeg een excuusbrief van de kliniek en de therapeut. De therapeut heeft het daarin nog steeds over een 'liefdesrelatie'. De therapeut gaat vervolgens lezingen geven over verliefdheid en 'liefdesrelaties' binnen een therapeutische setting, en lijkt zich er nog steeds nauwelijks van bewust dat ze echt totaal over de schreef is gegaan. Uit het interview: "Een therapeut kan verliefd worden, maar het is aan hem of haar om daar niet naar te handelen. Als de therapeut dat toch doet, is dat volgens het strafrecht misbruik, omdat een patiënt afhankelijk is van de therapie, en vaak geen autonome beslissingen kan nemen. Tussen een behandelaar en een patiënt bestaat een machtsverhouding die vergelijkbaar is met die van een kind en volwassene, zo is in het strafrecht opgenomen." Dit vind ik nog het allermooist uit het interview: "Volgens Kroos heeft de samenleving vijf jaar na #MeToo nog steeds te weinig oog voor de oorzaken en de dynamiek van misbruik. 'We hebben een enorme fascinatie voor de gebeurtenis en voor de dader, maar weinig interesse in de mechanismen die leiden tot misbruik. Ik vind het soms middeleeuws hoe er in het publieke debat over daders en slachtoffers wordt gepraat. Slachtoffers moeten zich nog te vaak verantwoorden, met vragen als: ‘Waarom kom je hier nu pas mee?’ Hun verhalen worden openlijk in twijfel getrokken. En van daders, ik noem ze liever plegers, worden monsters gemaakt. Terwijl: het hoeven geen slechte mensen te zijn, het gaat om hun gedrag, dát deugt niet. Dit soort zwart-witte benaderingen helpt niet om misbruik beter te begrijpen.'"
  2022/12/30 non-fictie Francis van Broekhuizen Bij twijfel hard zingen 2022   Autobiografische verhalenbundel van operazangeres (dramatische sopraan) Van Broekhuizen. Allemaal een tikje ... zelfingenomen, maar dat is normaal voor memoires, dus ik begrijp niet zo goed wat me een beetje tegenstond. Overigens kende ik haar naam helemaal nog niet. Spontane aankoop tijdens vakantie. Tamelijk katholiek boek, ook.
  2022/12/29 non-fictie Nicolien Mizee faxen aan Ger   Dit zijn letterlijk faxen aan Ger, en wel de faxen die Mizee stuurde aan scenarioschrijver Ger Beukenkamp van wie ze in 1994 lessen scenarioschrijven had gevolgd aan de Schrijversvakschool 't Colofon in Amsterdam. Tijdens die lessen raakte zij diep van hem onder de indruk en begon hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Sinds 2017 worden de faxen gebundeld en door Van Oorschot uitgegeven. Ik vond het in het begin redelijk taai, omdat het ging over scenarioschrijven, waar ik niets van weet, en over allerlei mensen van wie ik ook niets weet, maar het werd steeds interessanter en ze schrijft erg mooi. Haar relativeringsvermogen en zelfspot zijn heerlijk om te lezen. Ik had eerder haar boek Voor God en de Sociale Dienst uit 2009 gelezen van Mizee, en de gebeurtenissen die daarin beschreven werden kwamen hier ook in terug. Ik wil graag meer van Mizee lezen.
  2022/12/25 fictie Valentijn Hoogenkamp Antiboy 2022 Nederland   Roman over hoofdpersoon Antiboy en over genderidentiteit, vriendschap, seksualiteit en liefde. Antiboy heeft een vrouwelijk lichaam en een afwijking op het BRCA1-gen, en dus een ernstig verhoogd risico op borstkanker en eierstokkanker. Hun moeder is jong overleden aan eierstokkanker. Antiboy laat preventief de borsten amputeren. Daarbij kiest die ervoor om geen reconstructie te laten uitvoeren. Intussen denkt die veel na over gender en seksualiteit. Misschien is die geen meisje en dus niet lesbisch. Een erg goed boek. Recensie op Tzum.
  2022/12/25 fictie Liane Moriarty Bijna echt gebeurd 2016 Australië Truly Madly Guilty Heerlijk.
  2022/12/25 fictie Liane Moriarty Grote kleine leugens 2014 Australië Big Little Lies Heerlijk boek. Direct erna ook naar de Amerikaanse tv-serie gekeken, gebaseerd op dit boek.  
  2022/12/25 non-fictie Alice Wong Disability Visibility - First-Person Stories from the Twenty-First Century 2020 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Disability rights activist. Wong is de oprichter van de Disability Visibility Project in 2014.
  2022/12/25 fictie Paul Auster City of Glass 1994 USA   Omgezet naar een graphic novel door Paul Karasik en David Mazzucchelli, met een voorwoord door Art Spiegelman. Prachtig. De oorspronkelijke roman, uitgebracht in 1885, heb ik niet gelezen. Het is het eerste deel van The New York Trilogy.
  2022/11/26 non-fictie Claudia de Breij Neem een geit: Leven voor gevorderden   Leuk boek met levenslessen in column-/essayvorm van De Breij zelf en van bekende ouderen die ze, samen met haar partner Jessica Geel, voor dit boek heeft geïnterviewd: Willeke Alberti, Hedy d'Ancona, Anne Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen en Paul van Vliet. In verschillende hoofdstukken citeert of parafraseert ze ook René Gude, van wie ook het motto is, dat eindigt op "Les één: ga vooral te rade bij anderen."
  2022/11/25 non-fictie Anja Meulenbelt Alle moeders werken al - Pleidooi voor een zorgzame samenleving 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Fijn boek over de mythe van het kerngezin en hoe moederschap moet worden ingevuld etc. Gisteren (9 jan. 2023) kwam ik dit boek weer tegen op mijn e-reader. Ik weet dat ik het heb gelezen, heb voor de zekerrheid teruggebladerd, maar ik weet niet meer wanneer. Ik denk ongeveer eind november. In elk geval voor de kerstvakantie en na 14 oktober 2022, de publicatiedatum.
  2022/11/23 non-fictie Roxane van Iperen Eigen welzijn eerst - Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Over 'wellness-rechts', dat lijkt op een sociale media-gezondheidsbeweging, maar een agressieve marketingmachine die extreem-rechts gedachtengoed normaliseert. De groep mensen die er zo over denkt hangt een ouderwetse rolverdeling tussen mannen en vrouwen aan, waarin moeders de "biologisch voorbestemde primaire verzorgers" zijn van hun kinderen. Ik lees het boek als een waarschuwing tegen de meritocratie die extreem-rechts gedachtengoed en antisemitisme, racisme en xenofobie voedt. Erg goed boek.
  2022/11/19 non-fictie Laura Bates Everyday sexism 2014 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Bates' first book, based on the Everyday Sexism Project, a website founded on 16 April 2012 by Bates. The aim of the site is to document examples of sexism from around the world. Entries may be submitted directly to the site, or by email or tweet. The accounts of abuse are collated by a small group of volunteers. See Wiki - Everyday Sexism Project, EverydaySexism.com and Twitter - EverydaySexism
  2022/11/10 fictie Wanda Bommer Inpakken en weggeven 2005 Nederland   Verhalen over december, over het sinterklaas- en kerst-feest van verschillende schrijvers, namelijk: Renate Dorrestein (voorpublicatie uit 'Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder roodkapje voor'), L.H. Wiener, P.F. Thomése, Anja Sicking, Michel Krielaars, Wanda Bommer, Peter Drehmanns, Trudi Rijks, Don Duyns, Chaja Polak, Nida Oudejans en Yvonne Kroonenberg. Vooral Bommer vond ik verrassend en goed. Beetje Dorrestein-achtig.
  2022/11/4 non-fictie Maryam Hassouni Wat de fak 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. In dit boek, dat een paar dagen geleden is verschenen, beschrijft actrice Maryam Hassouni seksistische en racistische ervaringen als actrice in de film- en televisiewereld. Ze kreeg steeds opnieuw clichérollen; ook als was afgesproken dat een rol niet zo zou zijn, werd die op het laatst toch veranderd. Ook kreeg ze veel minder gage voor haar werk en werd ze niet serieus genomen. Erg goed geschreven. Mooi en boosmakend boek.
  2022/11/3 non-fictie Michelle Zauner Crying in H Mart: A Memoir 2021 USA   Memoires van de Koreaans-Amerikaanse Zauner, oprichter van de band Japanese Breakfast, over de periode dat haar moeder ziek werd en stierf en de periode daarna. Erg mooi boek, al raakte het me merkwaardig genoeg niet zo erg. (Ik hoefde geen een keer te huilen!) Het gaat veel over voedsel dat haar herinnert aan haar moeder; Koreaanse gerechten en ingredieënten, die te koop zijn in de Koreaans-Amerikaanse supermarktketen H Mart.
  2022/10/23 non-fictie Édouard Louis Veranderen: methode 2021 Frankrijk Changer : méthode Autobiografisch. Over klassemigratie, metamorfose, het steeds opnieuw verlaten of proberen te verlaten van omstandigheden en daarmee ook van mensen. Geweldig boek.
  2022/10/23 fictie Delia Owens Daar waar de rivierkreeften zingen 2018 USA Where the Crawdads Sing Prachtige roman over het moerasmeisje, in de periode 1950-1975.
  2022/10/22 non-fictie Madeleijn van den Nieuwenhuizen Leven en laten leven: een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Zeer genuanceerd essay over abortus. Doordat het in Nederland al zo lang relatief makkelijk is een zwangerschap te laten afbreken hoeven we bijna nooit meer te beargumenteren waarom we een voorstander zijn van het recht op zelfbeschikking en individuele keuzevrijheid van de zwangere. Volgens Van den Nieuwenhuizen zijn er heel veel factoren en criteria die meewegen, en komen die lang niet allemaal aan bod in de gesprekken die we over dit thema voeren, de debatten in de politiek en de manier waarop de media over dit thema bericht. Over spijt, geen spijt, rouw, geen rouw, verplichte bedenktijd, 'levensvatbaarheid', financiële omstandigheden, politieke keuzen m.b.t. kinderopvang, volkshuisvesting, etc. Van den Nieuwenhuizen werd vooral bekend met haar mediakritische Instagramaccount @zeikschrift.
  2022/10/21 fictie Bibi Dumon Tak De dag dat ik mijn naam veranderde 2020 Nederland   Prachtige en een tikje vervreemdende roman over een moeilijke familie en over rouw.
  2022/10/18 fictie Désanne van Brederode Stille Zaterdag 2011 Nederland   Mooi boek. Wel wat plechtig, diepgravend in motieven omtrent religie, wat voor mij soms iets te ver van me afstond, maar wat ik wel heel interessant vind. Ik wil wel meer boeken van Van Brederode lezen.
  2022/10/15 fictie/non-fictie Splinter Chabot Confettiregen 2020 Nederland   Autobiografische roman over een jongen die zich begint te realiseren dat hij op jongens valt, en het daar moeilijk mee heeft uit angst zijn familie teleur te stellen. Mooi.
  2022/10/12 non-fictie Marian Donner Zelfverwoestingsboek - waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen 2019 Nederland   Mooi boek, over lichamen, imperfectie, rommeligheid, etc.
  2022/10/8 fictie Madeline Miller Galatea 2013 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Kort verhaal, een hervertelling van de Griekse mythe Pygmalion. Pygmalion heeft een standbeeld van een vrouw gemaakt en dat is tot leven gekomen, en in het verhaal door Ovidius blijft zij naamloos en heeft ze geen ander verhaal dan 'de vrouw van Pygmalion' zijn, braaf en pleasend. In dit boek heeft ze een eigen wil en breekt ze los. Miller heb ik onlangs zien spreken met Natalie Haynes en moderator Sohie Rutenfrans bij het ILFU. Erg interessant gesprek over hervertellingen van ouden mythen over de rol van de vrouw in de wereld, vanuit feministisch perspectief.
  2022/10/5 non-fictie Sven Lindqvist Uitroeien die beesten 1992 Zweden Utrota varenda jävel Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Koloniale geschiedenis en het bijbehorende zeer diepgaande, wrede racisme en hoe dit doorwerkte in de Holocaust en ook nu nog. Nederlandse vertaling uitgebracht eind augustus 2022.
  2022/10/5 non-fictie Devon Price Unmasking Autism - Discovering the New Faces of Neurodiversity 2022 USA   Autisme. Geweldig boek, echt heel erg goed. Het gaat vooral over mensen die pas op latere leeftijd de diagnose autisme (of evt. andere neurodivergenties) krijgen (of zichzelf identificeren). Die mensen zijn over het algemeen tot dat moment bewust en/of onbewust bezig geweest met 'masking'; het camoufleren van eigenschappen/kenmerken/gedrag dat afwijkt van de norm om uitsluiting en pesten te verminderen/voorkomen. De auteur legt ook verband tussen autisme en niet-cis gender-identiteiten (o.a. auti-gender). Het boek gaat over het moment van bewustwording (al dan niet met een formele diagnose); vanaf dat moment kun je je ook bewustworden van het maskeren, en steeds meer besluiten dat in bepaalde settings niet te doen. Daarom worden veel autisten na hun diagnose nog wat autistischer; ze worden meer zichzelf en accepteren zichzelf meer; zijn minder bezig met zich in te houden of 'op te pompen' (zo noem ik het maar even; zich ergens toe zetten, zichzelf in de juiste stemming forceren om sociaal en energiek te doen). Er staan ook fijne lijstjes in van dingen waar je op kunt letten en oefeningen om je meer bewust te worden van maskeren en van wie je bent. Price op Medium, Twitter en Curious Cat (??!!).
  2022/10/3 non-fictie Ulli Lust Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven 2009 Duitsland Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens Autobiografische strip/graphic novel over haar reis naar Italië met een vriendin op hun 17e, zonder paspoort, als jonge punkers. Thema's zijn o.a. non-conformisme, mode, punk, seksueel geweld. Erg goed. Erg dik boek ook!
  2022/9/27 fictie Brit Bennett The mothers 2016 USA   Erg goed. Over tienerzwangerschap, racisme, ambitie, liefde, ...
  2022/9/26 non-fictie Emilie Pine Alles wat ik niet kan zeggen 2019 Ierland Notes to Self Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Een feministisch boek van een Ierse auteur die professor is aan University College Dublin. Zes essays over vrouw zijn in een patriarchale samenleving, de scheiding van haar ouders, het alcoholisme van haar vader, menstruatie, onvruchtbaarheid, seksueel misbruik, eetstoornissen en depressie. Mooi interview n.a.v. dit boek in De Groene. Ze heeft ook een roman geschreven over een vrouw die heel graag kinderen wil maar onvruchtbaar is en een autistische tienermeid. Interessant!
  2022/9/25 non-fictie Wim Peumans Habibi - Het lief en leed van lgbt-moslims 2021 België   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Interviews met 10 queer moslims, allemaal met verschillende situaties en perspectieven. De auteur is een witte queer cisgender man, die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar lgbt-moslims. Tussen de interviews door zijn steeds stukjes over een thema zoals familie, religie en seksualiteit, waarin hij een algemene omschrijving geeft van dat thema en citaten uit de interviews verzamelt. Hij stelt zich ook de vraag of het in orde is dat een wit iemand dit boek schrijft, maar geeft een vrij kort en oppervlakkig antwoord. Hoe dan ook: interessant en goed boek.
  2022/9/25 non-fictie Liesbeth Woertman Je bent al mooi - De schoonheid van imperfectie 2019 Nederland   Prachtig boek, erg goed. Over de psychologie van het uiterlijk, jezelf accepteren zoals je bent, ziekte, eetstoornissen, hechting.
  2022/9/24 fictie Jonas Jonasson Gangster Anders en zijn vrienden - (en een enkele vijand) 2015 Zweden Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) Lekker raar boek weer, erg fijn. Droge humor.
  2022/9/23 non-fictie Rens van der Vorst Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem - En 99 andere belangrijke technlogische vragen van deze tijd 2020 Nederland   Interessante columns met bespiegelingen over technologie en maatschappij. In veel teksten wel lichtelijk seksistisch en anderszins oubollig, maar toch ook wel leuk.
  2022/9/22 non-fictie Jenara Nerenberg Divergent mind - Thriving in a World That Wasn't Designed for You 2021 USA   Autisme en andere neurodivergenties. Interessant boek! "Sharing real stories from women with high sensitivity, ADHD, autism, misophonia, dyslexia, SPD and more, Nerenberg explores how these brain variances present differently in women and dispels widely-held misconceptions". Auteur op Twitter, Facebook, Instagram en Medium.
  2022/9/19 fictie Talia Hibbert Get a life, Chloe Brown! 2019 UK   Hibbert is zwart en autistisch en heeft een chronische ziekte met chronische pijn, fibromyalgie. "During her childhood, Hibbert dealt with negative comments about her dream to be a writer. She began self-publishing in 2017. She put out her first nine books within one year. Critics describe her as a writer of diverse narratives, with characters of varying race, ethnicity, body shape, sexual orientation, and life experience." Dit is haar eerste boek dat door een uitgever is gepubliceerd. Het was een soort liefdesroman met een traditionele structuur (ze vinden elkaar eerst maar arrogant en raar en onaantrekkelijk, dan raken ze toch aangetrokken, dan komt er een belangrijk obstakel en een misverstand waardoor alles mis lijkt te lopen, maar uiteindelijk 'krijgen ze elkaar'), maar toch ook anders dan anders, omdat de personages veel interessanter waren. De hoofdpersoon was ook zwart, had ook fibromyalgie en had overduidelijk autistische trekken; in een volgend boek gaat het over haar zus, die autistisch is.) Het was in elk geval een heerlijk boek om te lezen tijdens onze vakantie.
  2022/9/18 non-fictie Chanel Matil Lodik Het antiracismehandboek - voor iedereen die de wereld een stukje beter wil maken 2021 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. "In haar boek laat Chanel zien waarom het belangrijk is om je met antiracisme bezig te houden, ook als je denkt niet racistisch te zijn. Dankzij duidelijke voorbeelden en praktische tips weet je precies hoe je respectvol met je medemens omgaat, van welke kleur zij ook zijn." De auteur is volgens haar Instagram-bio een "autistische mama die onderneemt en schrijft over antiracisme, diversiteit en inclusie".
  2022/9/15 non-fictie Joyce Sylvester Bent ú de burgemeester? - autobiografie van een pionier 2021 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. (light) Autobiografie. Goed geschreven, maar leest toch ook een beetje als een extra mooie cv.
  2022/9/11 non-fictie Bronja Prazdny Vrouwen met autisme - veertien portretten in beeld en woord 2015 Nederland   Autisme - interviews met autistische vrouwen. Mooi om te zien dat er wel overeenkomsten zijn, maar duidelijk ook veel verschillen. Nieuwe uitgave uit 2019; bij de meeste vrouwen staat er ook een stukje 'vier jaar later'. Voor mij was het opvallend dat het in vrijwel alle verhalen ging over dat leven met autisme meer energie kost dan leven zonder autisme, dat de geïnterviewden vaak erg moe zijn en rust moeten inplannen, dat ze er aan moeten werken om hun grenzen te voelen en bewaken. Veel vrouwen meldden ook migraine in hun verhalen.
  2022/9/8 fictie Mariken   Heitman Wormmaan 2021 Nederland   Geweldig boek weer, net als het vorige van Heitman. Een beetje vervreemdend, heel gedetailleerd over een paar (biologie-)thema's, interessante observaties over gender. Mooi citaat: "Systemen of theorieën, de bouwwerken die we met getallen bouwen, zijn eeuwige benaderingen. Als een boemerang draait hun voorspellende kracht honderdtachtig graden, slaat je in het gezicht en voor je het weet dicteert ze je waarneming. Dan komt het punt dat we de formule meer vertrouwen dan onze ogen, we masseren net zo lang totdat alles in dat wonderschone, kloppende universum past. De suggestie van een patroon is ongelofelijk verleidelijk bovendien. Meer dan alles wil ons brein verbanden zien. Daarom, vond Werner, moest je ieder patroon met argwaan tegemoet treden."
  2022/9/4 fictie Mieko Kawakami Breasts and eggs 2019 Japan Natsu monogatari (夏物語") Prachtig en kritisch en vervreemdend. Gelezen in Engelse vertaling.
  2022/8/25 fictie Martine de Jong De aanloopman 2018 Nederland   Spannend, eng, grappig, vervreemdend boek, met beetje magisch-realistisch/science fiction-achtige gebeurtenissen rondom de aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door de gaswinning. Wel wat merkwaardig dat dat de hoofdpersoon zo vaak denkt over dat ze zo oud is, terwijl later blijkt dat ze 52 is. Dat is ook weer niet zó oud. Er staat dan ook ergens dat de ouders van mensen van haar leeftijd natuurlijk allang dood zijn, en dat ze zoveel rimpels heeft enzo.... Leek me allemaal wat overdreven.
  2022/8/25 non-fictie Marjolijn van Heemstra En we noemen hem 2017 Nederland   Over haar oudoom Frans van Heemstra die na de tweede wereldoorlog een bomaanslag pleegde op iemand die mogelijk NSB'er was geweest. In de familie werd de oudoom beschreven als een held. Zij had zijn zegelring geërfd en onderzocht wat er precies was gebeurd. Mooi geschreven, mooie morele dilemma's, interessant en fijn om te lezen.
  2022/8/22 non-fictie Naoki Higashida The Reason I Jump - One Boy's Voice from the Silence of Autism 2013 Japan 自閉症の僕が跳びはねる理由 - 会話のできない中学生がつづる内なる心 / Jiheishō no Boku ga Tobihaneru Riyū - Kaiwa no Dekinai Chūgakusei ga Tsuzuru Uchinaru Kokoro Autisme. Prachtig boek door de 13-jarige, autistische Higashida, die niet of nauwelijks spreekt. Hij legt aan de hand van allemaal vragen die hij vaak hoort van alles uit over zichzelf en over autisme. Hij schrijft vaak 'we', waarmee hij suggereert dat hij het over alle autisten heeft, al gaat het om een deel van de autisten, namelijk mensen zoals hij, die zich ongeveer net zo voelen en gedragen als hij. Er zijn ook enkele korte hoofdstukjes die zonder vraag beginnen. Het hele boek is heel realistisch en feitelijk, en tegelijk sprookjesachtig, poëtisch, sensitief, empatisch. Vertaald door Keiko Yoshida en haar echtgenoot David Mitchell, van wie een kind autistisch is. Voorwoord door David Mitchell. Overigens wordt door deskundigen betwijfeld in hoeverre het boek echt door Higashida geschreven is.
  2022/8/21 non-fictie Babs Gons Alles wat je liefhebt wordt mooi 2022 Nederland   Columns, erg poëtisch en subtiel en prachtig. Eerder verschenen in Het Parool (2019-2022) en Nite.nl ('Verwondering').
  2022/8/19 non-fictie Anaïs van Ertvelde Zorgangst - Zes oefeningen in hulpeloosheid 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essays. Erg goed, over het ontvangen van zorg; waarom dat voor veel mensen zoveel gêne oplevert. Flaptekst: "We betalen de bakker voor brood in plaats van het zelf te bakken, terwijl we het zielig vinden om een persoonlijk assistent te betalen om onze veters te strikken. Waarom zijn sommige vormen van hulp zo doodgewoon dat we ze niet eens meer als een vorm van hulp ervaren? We zijn bang om afhankelijk te zijn van anderen. Maar wat is afhankelijkheid, en wat is autonomie? In Zorgangst vertelt Anaïs van Ertvelde zes verhalen over ouderdom, handicap en bdsm waarin ze onze - al dan niet gegronde - angsten voor zorg, afhankelijkheid en hulpeloosheid verkent. Ze vraagt zich af wat onze zorgangst zegt over ons mens- en maatschappijbeeld en ze pleit voor een nieuwe kijk op zorg, handicap, en autonomie." Kijk ook naar de lezing Van Ertvelde voor Studium Generale Gent, Ziek, oud en beperkt. Wie is er bang van zorg?, ingeleid door Olave Basabose.
  2022/8/19 non-fictie Bryan Washington Memorial 2020 USA   Mooi boek, geschreven eerst vanuit de ik-persoon Benson, een zwarte man uit een redelijk welgesteld gezin, van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan en de vader verslaafd is aan alcohol, en daarna vanuit de ik-persoon Mike, de partner van Benson, van wie de ouders vanuit Japan naar de USA zijn geëmigreerd, en van wie eerst de vader en jaren later de moeder teruggekeerd zijn naar Japan. Mike heeft geen contact meer met zijn vader sinds die hem en zijn moeder heeft verlaten. Hij hoort nu van zijn moeder dat zijn vader ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. Zijn moeder komt hem en Benson bezoeken, maar al op de tweede dag vertrekt Mike naar Japn en trekt enkele maanden bij zijn vader in, en helpt hem in zijn bar. Nadat zijn vader is gestorven keert hij terug naar de USA. In die maanden trekken Mikes moeder en Benson samen op. Ik vond het lastig me voor te stellen hoe ze met elkaar omgingen allemaal, en of het sympathieke mensen waren. De acties en gesprekken werden erg neutraal en kort beschreven, waardoor je er als lezer nog alle kanten mee op kan. De schrijver werkt zelf mee aan een televisiefilm (-serie?) van het boek, hopelijk kan ik die ooit zien. Dit heb ik eigenlijk best vaak met boeken. Ik vond het wel prettig lezen, op zich, maar blijf maar hopen op een heldere aanwijzing over het (emotionele) karakter en de 'uitstraling' van de personages.
  2022/8/14 non-fictie Clive Thompson Coders - The Making of a New Tribe and the Remaking of the World 2019 USA   Clive Thompson (30 oktober 1968) is een Canadese journalist en blogger. Hij schrijft voornamelijk over technologie en wetenschap. Dit boek gaat over programmeurs, code-schrijvers. Fijn boek.
  2022/8/7 fictie Gengoroh Tagame My Brother's Husband 2015-2017 Japan 弟の夫 Manga over homoseksualiteit, vooroordelen, culturele verschillen en familie. Prachtig. Heel gezellig, fijn, lief boek, met veel kritische stukjes. Tranen met tuiten.
  2022/7/31 non-fictie Bianca   Toeps Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit 2018 Nederland   Autisme. Goed en fijn boek over autisme, geschreven door een 34-jarige autistische vrouw. Ze heeft ook een leuk blog op Toeps.nl. Ik had dit boek al gelezen in mei 2019, en inmiddels heb ik veel meer over autisme gelezen, dus leek het me leuk dit boek te herlezen. Er vallen me nu inderdaad net weer anderen dingen op. Fijn om nogmaals te lezen!
  2022/7/26 non-fictie Kenya Hunt Girl Gurl Grrrl - On Womanhood and Belonging in the Age of Black Girl Magic 2021 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essays. Mooi, goed. Behalve Hunt zelf ook gast-essays van Candice Carty-Williams, Jessica Horn, Ebele Okobi, Funmi Fetto en Freddie Harrel.
  2022/7/10 fictie Sally Rooney Beautiful World, Where Are You? 2021 Ierland   Erg mooi boek weer. Het gaat over twee hoofdpersonen, vriendinnen Alice Kelleher (een Ierse auteur van romans) en Eileen Lydon (een redacteur bij een literair tijdschrift). Er is steeds een hoofdstuk over Alice en dan een hoofdstuk met een lange e-mail van Alice aan Eileen, vervolgens een hoofdstuk over Eileen en een hoofdstuk met een lange e-mail van Eileen aan Alice. Uiteindelijk komen ze bij elkaar en zijn er enkele hoofdstukken die niet afgewisseld worden met e-mails. De twee andere belangrijkste personages zijn 'Kelleher's new lover Felix Brady, who works at a warehouse, and Lydon's friend Simon Costigan, who works for a refugee agency'.
  2022/7/7 fictie Karin Amatmoekrim De man van veel 2013 Nederland   Prachtige, waargebeurde, roman over Anton de Kom. Verteld vanuit zijn tijd in een psychiatrisch ziekenhuis in Den Haag (december 1939-voorjaar 1940), met veel herinneringen.
  2022/6/29 fictie Roxane Gay Difficult Women 2017 USA   A collection of short stories that highlight women who have lives that differ from society's spectrum of a normal life. Each story follows a different character and her journey through either a traumatic experience or what makes her different from societal norms. The stories explore difficult and complex topics such as the intertwined relationship of sex and violence. - Mooi en poëtisch: het verhaal over een vrouw van glas. En het verhaal in de toekomst, als de zuidelijke staten zich opnieuw hebben afgescheiden van de VS. De rest is natuurlijk gewoon ook heel mooi. En rauw. Soms iets té...
  2022/6/12 fictie Erlend Loe Maria & José 1994 Noorwegen Maria & José Met illustraties van Kim Hiorthøy. Bijzonder merkwaardig boek. Anders dan boeken als 'Naïef. Super.' en 'Gelukkig getrouwd' ('Mixing Part').
  2022/6/6 fictie Bernardine Evaristo Hello Mum 2010 UK   This novella explores London gang culture from the viewpoint of a 14-year-old boy, Jerome, who communicates with his mother through letters. Afschuwelijk hoe onveilig je opgroeit in een buurt waar zo'n gang actief is. Er is niet aan te ontsnappen. Goed geschreven, vanuit dat jonge kind dat probeert volwassen en stoer te doen omdat zijn leven er letterlijk vanaf hangt.
  2022/6/5 non-fictie Chimamanda Ngozi   Adichie Notes on Grief 2021 Nigeria   Over de dood van haar vader in in 2020.
  2022/6/3 fictie Sholeh Rezazadeh De hemel is altijd paars 2021 Nederland   Prachtig. Iraans-Nederlandse auteur. Over ontheemd zijn, heimwee naar haar geboorteland, aanpassen aan Nederland, tweedehands spullen met een verhaal, over haar vader, die verslaafd was aan opium, de Judasbomen voor haar winkel, etc. Mooie recensie door Mojdeh Feili op de website van Dipsaus.
  2022/5/30 non-fictie Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne Vuile lakens - Een hedendaagse visie op seksualiteit 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Over seks en diversiteit. In dezelfde periode luisterde ik naar de podcast-aflevering 15 van de podcast Ongehoord: "over disability activisme, seks en leven buiten de norm met Anaïs van Ertvelde". Ook over seks en consent (instemming) en grenzen en handicap. Prachtig! Over dat sociale regels omtrent consent overboord gaan in een crisissituatie (als iemand bijna verdrinkt vraag je niet eerst of je diegene onder de oksels mag grijpen) en dat iemand met een handicap vaak wordt beschouwd als iemand die constant in een crisissituatie verkeert, zodat je nooit consent hoeft te vragen om diegene opzij te duwen, over de bol te aaien, etc. En dat het voordeel van haar handicap is dat allerlei normen t.a.v. gedrag en uiterlijk voor haar niet gelden, omdat ze toch al niet als volwaardig wordt beschouwd. Dus de 'laws of the land' gelden niet voor haar, en ze zwerft vrij door het bos als Robin Hood. Geniaal. Het boek is ook erg goed.
  1992/1/28 fictie Harrie Jekkers en Koos Meinderts Tejo, de lotgevallen van een geëmancipeerde man 1983 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Voor mezelf gekocht. Ik vond het toen hilarisch. Ik weet dat ik het later nog wel eens opnieuw gelezen heb.
  2022/5/15 non-fictie Fredrik Sjöberg De vliegenval 2004 Zweden Flugfällan Essays. 'Over het opgaan in een passie, over de ziel van de verzamelaar en over het geluk van het leven met de natuur.' Prachtig. Sjöberg is entomoloog, met een grote voorliefde voor zweefvliegen, een familie waarvan veel soorten op bijen, wespen en hommels lijken. Hij woont op het eiland Runmarö, aan de scherenkust van Stockholm. In het boek komt hij steeds terug op de entomoloog en reiziger René Malaise (1892-1978), die een bepaald type vliegenval heeft bedacht, de Malaise trap. Zie ook het artikel Autobiography and memoir - Interview - Fredrik Sjöberg: "I realised I had to write my book for people not interested in flies" in The Guardian, 14 juni 2014, door Patrick Barkham. Ik vond het een erg fijn boek.
  2022/5/14 fictie Erlend Loe Tang 1993 Noorwegen Tatt av kvinnen Debuut. Ook erg goed. Minder droogkomisch.
  2022/5/8 fictie Cindy Hoetmer Goed, naar omstandigheden 2022 Nederland   Hilarisch en droog, met korte losse stukjes als een soort columns, net als haar vorige boek.
  2022/5/7 fictie Erlend   Loe Muleum 2007 Noorwegen Muleum Geweldig boek weer, ironisch, droog.
  2022/5/6 non-fictie Linda Duits Eindelijk weten wat seks is 2020 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Over seks en vooroordelen en mythes over seks; 5 hoofdstukken over seks als handeling (seks is niet alleen persoonlijk maar ook normatief en politiek), als 'geschenk' (onder andere seks volgens een script, sletvrees), als identiteit (onder andere homoseksualiteit, 'uit de kast komen', kuisheid), als belofte (seksualiteit in de media) en als beroep (over porno en ander sekswerk).
  2022/4/30 fictie Liane Moriarty Apples never fall 2021 Australië   Net als het vorige boek dat ik van haar las, eind 2019: Fijn boek. Beetje soap met veel verschillende karakters en tegelijk beetje detective, maar allemaal wel met enige diepgang. Graag meer hiervan!
  2022/4/27 non-fictie Natalie Eve Garrett Eat Joy - Stories & Comfort Food from 31 Celebrated Writers 1019 USA   Verhalenbundel, met als thema een eet-herinnering, en bij elk verhaal een recept. Erg goed, mooie verhalen, mooie recepten. (Bijvoorbeeld: "koop een pak kant-en-klare brownie-mix, meng het met water en eet het deeg met je vingers.") Onder redactie van Natalie Eve Garrett. Met bijdragen van Anthony Doerr, Chimamanda Ngozi Adichie, Mira Jacob, Amitava Kumar, Antoine Wilson, Edwidge Danticat, Kristen Iskandrian, Meryl Rowin, Alexander Chee, Nick Flynn, Rosie Schaap, Porochista Khakpour, Chantel Acevedo, Bich Minh Nguyen, Alissa Nutting, Aaron Thier, Don Lee, Heather Sellers, Jessica Soffer, Natalie Baszile, Rakesh Satyal, Claire Messud, Lev Grossman, Laura Van Den Berg, Maile Meloy, Jeffery Renard Allen, Colum McCann, Darin Strauss, Carmen Maria Machado, Diana Abu-Jaber, Melissa Febos, Emily Raboteau.
  2022/4/24 non-fictie Pete Wu De bananengeneratie - Over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu 2019 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Wu beschrijft zijn eigen ervaringen als gay Chinese Nederlander van de tweede generatie en de vele gesprekken die hij voerde met anderen. Erg goed.
  2022/4/21 fictie Sally Rooney Conversations with friends 2017 Ierland   Heel fijn boek. Zeer leesbaar, onconventioneel verhaal.
  2022/4/19 fictie Aafke Romeijn Concept M 2018 Nederland   Prachtig uitgangspunt, controversieel, interessant. Over belangenverstrengeling, de farmaceutische industrie, politiek, solidariteit en chronische ziekte. Op sommige punten vond ik kleine inconsistenties in het verhaal, dat stoorde me soms wel. Voorbeelden: 'de deur opent op een kier': een deur kan zelf niks doen, dus ofwel de deur wórdt geopend, of íemand opent de deur. Er zijn best veel van dit soort zinnen waarbij een voorwerp met een actieve werkwoordsvorm wordt gecombineerd. Is het een fout of een bewust, poëtische keuze? Andere inconsistenties en merkwaardigheden: Tilman heeft zijn lange haar in een staart, maar even verderop wordt vermeld dat niemand hem kan herkennen van vroeger, omdat hij zijn haar heeft geknipt. Tilman 'steunt haar met een trots die Hava waardeert en tegelijkertijd verontrust'. Dat is heel merkwaardig taalgebruik. Als je 'Hava' in de ik-vorm schrijft staat er: 'die ik waardeer en die ik tegelijkertijd verontrust'. Maar dat slaat nergens op, dat moet zijn: 'die ik waardeer en die MIJ tegelijkertijd verontrust'. Daarom kan ik niet schrijven: 'die ik waardeer en tegelijkertijd verontrust', en dus ook niet 'die Hava waardeert en tegelijkertijd verontrust'. Hava ziet een zwarte vogel en denkt 'het zal wel een kraai zijn'. Verderop gaat het over haar vader 'die haar de namen van de vogels heeft geleerd'. Het lijkt dan niet erg waarschijnlijk dat je een kraai niet met iets grotere waarschijnlijkheid zou herkennen. Ze ziet in de duinen huisjes die eruitzien als een 'koele lappendeken'. Huh? Een deken is toch juist warm?
  2022/4/18 fictie N.K. Jemisin The Stone Sky 2017 USA   Deel 3 uit de Broken Earth-trilogie.
  2022/4/17 fictie N.K. Jemisin The Obelisk Gate 2016 USA   Deel 2 uit de Broken Earth-trilogie.
  2022/4/13 fictie N.K. Jemisin The Fifth Season 2015 USA   Deel 1 uit de Broken Earth-trilogie. Erg goed, erg fijn, fantasy die niet stereotiep is over seksualiteit en gender en waarin oppression zo’n duidelijk thema is. Escapisme met maatschappelijk engagement!
  2022/4/2 fictie J. Bernlef De een zijn dood 2011 Nederland   Prettig leesbaar, interessante personages.
  2022/3/30 non-fictie Joris Luyendijk De zeven vinkjes - Hoe mannen zoals ik de baas spelen 2022   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit (hoewel.....) Een boek door een hoogopgeleide witte man uit een hoge sociaal-culturele klasse die pas sinds kort ècht begint door te krijgen hoeveel verschil dat maakt in deze maatschappij. Hij merkt dat veel anderen in dezelfde positie die boodschap van hem makkelijker aannemen dan van mensen met minder privilege. Ik heb tot nog toe alle boeken van Luyendijk gelezen, en dit boek is weer net zo leesbaar, maar dit keer is het toch wel een stuk minder verteerbaar. Hier wijd ik nog wat verder uit over dit boek.
  2022/3/27 fictie Rodaan Al Galidi Hoe ik talent voor het leven kreeg 2016 Nederland   Over het leven als vluchteling, eerst in Azië en daarna in een asielzoekerscentrum in Nederland, waar hij 9 jaar verbleef. Roman gebaseerd op zijn eigen leven. Erg goed.
  2022/3/19 non-fictie Amia Srinivasan Het recht op seks - Feminisme in de 21e eeuw 2021 UK The right to sex - Feminism in the twenty-first century Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essays. Geweldig boek. Erg filosofisch, maar toch ook begrijpelijk. Zeer interessante thema's (o.a. seksueel geweld, porno, sekswerk) en verschillende feministische standpunten hierover, die hiermee veel helderder voor me werden.
  2022/3/9 non-fictie Tessel ten Zweege Dat zou jij nooit toelaten - als liefde giftig wordt 2022 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Prachtig boek, heel persoonlijk, invoelbaar en helder. Het werd voor mij heel duidelijk dat een jong, zelfbewust en kritisch iemand in een situatie terecht kan komen waarin het heel lastig is de eigen grenzen te ervaren en respecteren en te eisen dat een ander die grenzen ook respecteert. Juist als je iemand (eerst nog) leuk vindt en diegene jouw laat voelen meer ervaring te hebben (met een taal, met sociale situaties, met relaties, ...) dan heeft diegene de macht om jou aan jezelf te laten twijfelen. In dit geval iemand die z'n land achter zich laat en spontaan bij Tessel op de stoep stond na een leuke ontmoeting; dat lijkt nog heel spontaan en gezellig, maar vervolgens komt het ongemakkelijke gedoe. Zou het heel onbeleefd zijn om te vragen of die 'logeerpartij' al bijna is afgelopen, hoe gezellig het ook is? Kan ik het wel maken om de hele avond weg te blijven terwijl hij hier helemaal niets te doen heeft en niemand anders kent? Moet ik de chagrijnige buien maar pikken omdat het logisch is dat hij niet steeds heel blij en vrolijk is in deze lastige situatie? En dan schuift eerst de grens steeds verder op van wat je nog pikt, tot het omslaat en je heel goed weet dat hij veel te ver gaat, maar je het niemand durft te vertellen en geen hulp durft te vragen uit schaamte omdat je het tot nog toe gepikt hebt...
Een mooie afwisseling met het persoonlijke verhaal zijn de korte stukjes met algemene informatie en toelichting, bijvoorbeeld om toe te lichten dat vrouwen met een fysieke beperking vaker in giftige relaties zitten dan vrouwen zonder beperking, en over triggers die herinneringen aan het trauma oproepen of de emoties die bij de herinneringen horen, tips over hoe je de juiste hulp kunt inschakelen, over financieel geweld, racisme, LGBTQIA+, gaslighting, bell hooks, Emancipator, intersectionaliteit en nog veel meer. Ook verhalen van anderen komen hier aan bod.
  2022/2/23 fictie Brit Bennett The vanishing half 2020 USA   Prachtig boek over mensen in de Verenigde Staten van wie minstens een voorouder zwart was, en die dus wegens de 'one-drop rule' zelf ook formeel zwart waren in de eugenistische, gesegregeerde Verenigde Staten van de vroege twintigste eeuw. Als iemand kon 'doorgaan' voor een wit persoon, was diegene 'white passing. Citaat van de Wikipedia-pagina 'passing': "Historically, the term has been used primarily in the United States to describe a person of color or of multiracial ancestry who assimilated into the white majority to escape the legal and social conventions of racial segregation and discrimination." Zo'n al dan niet bewuste 'leugen' kon grote gevolgen hebben als deze ontdekt werd, maar natuurlijk ook als deze NIET ontdekt werd. Als men ervan uitging dat je wit was, en het bleek niet zo te zijn, voelde men grote woede dat men je privileges had toegekend waar je geen 'recht' op had. Als je deze privileges had 'aangenomen' dan offerde je een deel van je identiteit op en een deel van je verleden, en hoogstwaarschijnlijk moest je dan ook breken met je familieleden die waren 'achtergebleven' in zwartheid. Ook voor de achtergebleven familieleden was het pijnlijk op deze manier in de steek gelaten te worden. Prachtige, prachtige roman. Mooi artikel over dit boek in de New York Times, 29 mei 2020, door Ayana Mathis: A Novel Imagines the Fate of Twin Sisters, One Passing for White.
  2022/2/19 fictie Maartje Laterveer De mooiste kleur die niet bestaat 2012 Nederland   Heel mooie roman over een gezin in Oost-Berlijn in de jaren zeventig. De hoofdpersoon is Julia. Eerst vlucht haar vader naar het Westen, later sterft haar zus, en Julia blijft er altijd van overtuigd dat ze is vermoord. Uiteindelijk vlucht ze zelf ook; haar moeder blijft achter. Opgroeien in een land waar je nooit kritiek kunt hebben op de overheid en waar je niemand kan vertrouwen beïnvloedt mensen voor de rest van hun leven.
  2022/2/16 non-fictie Maartje Laterveer Vrouwen & seks - van moederliefde tot seksrobot 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Goed en belangrijk boek over de invloed van seksualiteit op de maatschappelijke positie van de vrouw en andersom. Ergens schrijft ze nog dat ze geen familie is van Anke Laterveer. Ik vroeg het me al af.
  2022/2/12 fictie Anke Laterveer Lefbek 2016 Nederland   Geweldig boek! De hoofdpersoon is introvert en tegelijk extravert, losgeslagen en bang, uitbundig en depressief.
  2022/2/11 non-fictie Marilieke Engbers Onder commissarissen (link naar pagina met citaten etc.) 2022 Nederland   Een parabel over de jonge commissaris Thomas die vergeefs probeert aan de orde te stellen dat hij zorgen heeft over het functioneren van een bestuurder op wie hij toezicht houdt. Uiteindelijk moet hij tot zijn verbijstering zelf het veld ruimen. Over macht, botsende persoonlijkheden en 'het ongezegde'. Interview met econoom Marilieke Engbers door Kustaw Bessems, 30 december 2021, de Volkskrant: Een goede leider onderzoekt zijn ongelijk
  2022/2/6 non-fictie Lieve Joris De Golf 1986 Nederland   Debuut, boek over haar bezoek aan een aantal landen aan de Perzische Golf; Saoedi-Arabië, Qatar, Bahrein. Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi (hoofdemiraat), Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah). Mooi het dagelijks leven, economische en politieke situatie beschreven; de plotselinge veranderingen sinds de Amerikanen begonnen de olievelden te ontginnen.
  2022/2/1 fictie Marion   Pauw Hemelen 2014 Nederland   Nog zo'n fijn begrijpelijk, makkelijk boek. Ik denk dat ik maar een of een paar boeken van Pauw echt te oppervlakkig vond; de meeste zijn best wel goed, al zijn ze niet diepzinnig. Dit was een soort lichte thriller.
  2022/1/30 fictie Marion   Pauw Zondaarskind 2009 Nederland   Zin om even iets 'makkelijks' te lezen dat niet zo 'verantwoord' is, en fictie. Grappig genoeg ging deze ook al over ouderen. Leuk boek, minder oppervlakkig dan sommige van haar boeken. Citaat: "In een Amerikaans experiment hebben onderzoekers een groep zeventigjarigen bodybuilding-training gegeven. (...) Het experiment was een overweldigend succes. Je zou denken dat daarna en masse alle oudjes in de sportschool zijn gezet. Maar nee hoor. Waarom zouden ze? De farmaceutische industrie verdient goed aan ons. En voor pensioenmaatschappijen is het rendabeler als we niet al te oud worden. Het is de bedoeling dat je precies lang genoeg in leven blijft om een aantal jaren ziek, zwak en misselijk te zijn en de nodige medicijnen te consumeren."
  2022/1/29 fictie Marjan Berk Naar het zuiden! 2004 Nederland   Roman/Novelle. Leuk. Er zijn al zoveel boeken over jonge mensen; dit boek gaat nu eens over vier wat oudere mensen.
  2022/1/27 strip (autobiografisch) Maaike Hartjes Gruwelijk! 2011 Nederland   Stripdagboek. In dit boek korte strips. Leuk!
  2022/1/27 strip (autobiografisch) Maaike Hartjes Zo lief ben je nou ook weer niet! 2007 Nederland   Stripdagboek. In dit boek korte strips. Leuk!
  2022/1/27 strip (autobiografisch) Maaike Hartjes Donker - Zuid-Afrika dagboek 2006/2010 Nederland   Stripdagboek. Ik vind haar dagboekstrips altijd erg leuk en raak en grappig, maar dit dagboek was toch wel pijnlijk om te lezen, omdat ze wat naïef tegenover het racisme staat. Ze is er wel veel mee bezig in het dagboek, maar concludeert toch gauw dat zwarte mensen vaker crimineel zijn, en dat dat (uitsluitend) te maken heeft met armoede (en dus niet met racisme en het apartheidsverleden). Ze legt in het boek niet expliciet het verband tussen apartheid en armoede. Ook gebruikt ze nog het woord 'blank'; ik denk dat het haar in 2010 nog niet duidelijk was wat de connotaties en implicaties van dat woord zijn. Nu is ze heel veel bezig met racisme, met name anti-Aziatisch racisme. Zo is ze bijvoorbeeld betrokken bij Asian Raisins.
  2022/1/25 non-fictie Emmanuel Acho Uncomfortable conversations with a Black man 2020 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Geschreven voor een wit publiek. Boekvorm van zijn videoserie met dezelfde titel. Erg goed, met veel voorbeelden en veel boekentips, filmtips, etc. Hij legt ook een aantal keer het verband met seksisme en het patriarchaat.
  2022/1/16 fictie Ta-Nehisi Coates The Water Dancer 2019 USA   Roman over slavernij en de kracht van herinneren en verhalen vertellen. Prachtig. Heel veel harde realiteit en een heel klein beetje magie/surrealisme.
  2022/1/10 non-fictie Laura Dijksman Hurt Een leeg kasteel - de structuur van borderline persoonlijkheidsstoornis 2018 Nederland   Van Laura D., die net als ik een borderline persoonlijkheidsstoornis had, en er ook, net als ik, (vrijwel) geen kenmerken meer van over heeft. Een pagina op blogspot over dit boek door Evelien de Nooijer Alting. Net als vroeger bij de website van Laura D. en een lezing die ik ooit bijwoonde van haar (als ik het me goed herinner) werd ik toch niet erg gegrepen door het verhaal. Voor mij is het toch of ze iets te veel borderline echt als een 'ziekte' beschouwt die weliswaar vanaf heel jong diep in je persoonlijkheid doordringt, maar die uiteindelijk toch los van haarzelf staat, want ze beschouwt zichzelf nu als 'genezen', en dat komt op mij toch merkwaardig over. Volgens mij heb ik ook heel hard gewerkt en daarnaast veel geluk gehad zodat er niet veel meer over is van de borderlinekenmerken, maar er blijven toch kwetsbaarheden over; een deel van de pijn en beschadiging en van de diepe leegte is niet te herstellen. Evengoed een goed boek, met heldere uiteenzetting van haar theorie over het ontstaan en de achtergrond van borderline. Uiteindelijk vind ik het niet zo'n erg persoonlijk boek, hoe vreemd dat ook is. Weinig persoonlijke voorbeelden die echt raken.
  2022/1/7 non-fictie Mitchell Esajas Antonlogie - verhalen over het gedachtegoed van Anton de Kom 2021 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Atlas Contact. Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met de Anton de Kom Stichting en The Black Archives. Deze hadden een schrijfwedstrijd georganiseerd. De bijdragen van twee winnaars van de schrijfwedstrijd zijn in het boek opgenomen, en nog meer losse bijdragen, van (op volgorde zoals ze in het boek staan): Mitchell Esajas, Liang de Beer (essay; de ene winnaar), Guno Jones, Nina Jurna, Vincent de Kom (achterkleinzoon van Anton de Kom), Rudya Melim (poëzie; de andere winnaar), Iante Sahadat en Humberto Tan. Mooi om dit te lezen direct na het boek van De Kom zelf.
  2022/1/6 non-fictie Anton de Kom Wij slaven van Suriname 1934 Suriname/Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Eerste uitgave 1934, eerste ongecensureerde uitgave 1971, 16e druk 2020 (ISBN 978-90-450-4109-4) met het voorwoord van dochter Judith de Kom uit 1981 en met nieuwe inleidingen van Tessa Leuwsha, Duco van Oostrum en Mitchell Esajas. Van Oostrum, hoofddocent Amerikaanse literatuur aan de Universiteit van Sheffield, zet Wij slaven van Suriname af tegen het ontwaken van zwart-Amerikaanse literatuur uit de Harlem Renaissance met auteurs als W.E.B. Du Bois, Langston Hughes en Zora Neale Hurston. Hij ziet parallellen als de zelfbewuste toe-eigening van de altijd verwaarloosde zwarte stem in de literatuur en een literaire strategie die ook in de slave narratives gehanteerd wordt zoals de combinatie van een persoonlijke, autobiografische invalshoek met wel-gedocumenteerde feiten.
  2022/1/2 strip (autobiografisch, foto's) Ype Driessen Het nadeel van de twijfel 2020 Nederland   Een beeldroman ('photographic novel') van de maker van Fotostrips.nl! Erg leuk, en met een mooi thema (twijfel, dus).
  2021/12/31 non-fictie Olivia Laing Ieder een lichaam - Over verzet, verlangen en vrijheid 2021 UK Everybody - A Book About Freedom Prachtig bijzonder essayboek over heel veel interessante onderwerpen, met als rode draad lichamen en hoe mensen reageren op de perceptie van lichamen en de verwachtingen die ze daarbij hebben, en als andere rode draad het leven en gedachtegoed van psychoanalyticus Wilhelm Reich. Thema's zijn o.a. de verschillende bevrijdingsbewegingen in de twintigste eeuw, gender, racisme, heteronormativiteit, en leven en werk van Justin Vivian Bond, Bayard Rustin, Andrea Dworkin, Malcolm X, Susan Sontag en Nina Simone.
  2021/12/27 poëzie Babs Gons doe het toch maar 2021 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Erg goed en raak en mooi en krachtig.
  2021/12/24 non-fictie Lida van den Broek Wit is nu aan zet - racisme in Nederland 2020 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Helder boek, vanuit haar jarenlange praktijk als trainer en organisatieadviseur. Voor mij was het natuurlijk een 'must' dit boek te lezen, omdat ik ook een blogje had geschreven voor DUB met dezelfde titel, 'Wit is nu aan zet'! Voor mij was dat een verwijzing naar 'Wit aan zet', "een initiatief van Sunny Bergman en Jerry Afriyie dat ontstond na de vele reacties op Bergman’s documentaire 'Wit is ook een kleur', met de vraag ‘Wat kan ik doen?’. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Pakhuis de Zwijger en Stichting Nederland Wordt Beter."
  2021/12/10 fictie Emily Ruskovich Idaho 2017 USA   Erg mooie, vreemde, bijzondere roman. Debuut.
  2021/12/6 strip (non-fictie) Barbara Stok De filosoof, de hond en de bruiloft 2021 Nederland   Graphic novel over de filosoof Hipparchia.
  2021/12/5 fictie Romana Vrede De nobele autist 2020 Nederland   Autisme. Over haar zoon. Erg poëtisch.
  2021/12/1 non-fictie Neske Beks Echo - essays, brieven & speeches 2021 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Heel goed, erg mooi en poëtisch en krachtig.
  2021/11/27 non-fictie Murat Işik Mijn moeders strijd 2019 Nederland   Memoires van zoon en moeder.
  2021/11/22 fictie Bernardine Evaristo Blonde roots 2008 UK   Roman over slavernij. Door het perspectief om te draaien (witte mensen zijn tot slaaf gemaakt) werd ik /wordt de lezer steeds verrast/geconfronteerd met eigen bias.
  1986/1/1 fictie Roald   Dahl Danny, the campion of the world 1975 UK   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Thea   Beckman De gouden dolk 1982 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Jan   Cremer Ik, Jan Cremer 1964 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Christiane   F. het verslag van een junkie 1978 Duitsland Wir Kinder vom Bahnhof Zoo Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda. Dit boek over de jonge Berlijnse heroïneprostituée Christiane Felscherinow is geschreven door Kai Hermann en Horst Rieck, die voor het Duitse weekblad Der Stern werkten. In Nederland verschenen in 1980.
  1986/1/1 fictie Sue   Townsend The growing pains of A. Mole 1984 UK   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Tonke   Dragt Ogen van tijgers 1982 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Tessa de Loo Meander 1986 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1986/1/1 fictie Tessa de Loo Meisjes van de suikerwerkfabriek 1983 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1993/1/1 fictie Aldous   Huxley Brave New World 1932 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2007/1/1 fictie Edward   Bellamy Het jaar 2000 1888 USA Looking backward Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1990/1/1 fictie Stephen   King Cujo 1981 USA Cujo Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1988/1/1 fictie J.   Bernlef Hersenschimmen 1984 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 non-fictie Sera   Anstadt Al mijn vrienden zijn gek 1983 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda. Schizofrenie. Een vrouw beschrijft haar ervaringen met haar schizofrene zoon, thuis en in een inrichting.
  1989/1/1 non-fictie Yvonne   Klinkert Als zand door onze vingers 1988 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda. Yvon Klinkert beschrijft de laatste vier jaar van het leven van haar zoon, wiens persoonlijkheid en vitaliteit in een fataal verlopend proces van schizofrenie wegglipten.
  1989/1/1 fictie Andreas   Burnier De trein naar Tarascon 1986 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1989/1/1 non-fictie Desiderius   Erasmus Lof der zotheid 1511 Nederland   Jaar bekend, datum niet. Teruggevonden in oude agenda.
  1991/1/1 fictie Jules   Verne Twintigduizend mijlen onder zee 1870 Frankrijk Vingt mille lieues sous les mers Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1984/1/1 fictie Anna   Sewell Black Beauty 1877 UK Black Beauty: The Autobiography of a Horse Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1984/1/1 fictie Sheila   Burnford De ongelofelijke reis 1961 UK The incredible journey Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1982/1/1 fictie Hector   Malot Alleen op de wereld 1878 Frankrijk Sans famille Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1983/1/1 fictie Johan   Fabricius De scheepsjongens van Bontekoe 1924 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1983/1/1 fictie Roald   Dahl De heksen 1983 UK The Witches Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1982/1/1 fictie Roald   Dahl De griezels 1980 UK The Twits Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1981/1/1 fictie Roald   Dahl De tovervinger 1966 UK The Magic Finger Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1983/1/1 fictie Roald   Dahl De GVR (De Grote Vriendelijke Reus) 1982 UK The BFG Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1983/1/1 fictie Frances   Hodgson Burnett De kleine Lord 1886 UK Little Lord Fauntleroy Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).

Schrijfster was oorspronkelijk Engels, op haar 16e geëmigreerd naar USA, daar begonnen met schrijven voor de kost.
  1989/1/1 fictie Susan   Hill A change for the better 1969 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Brigitte   Schwaiger Wie kommt das Salz ins Meer? 1977 Oostenrijk   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Luise   Rinser Geh fort wenn du kannst 1959 Duitsland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Elias   Canetti Die gerettete Zunge, Geschichte einer Jugend 1977 Duitsland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Memoires
  1989/1/1 fictie E.M.   Forster Maurice 1971 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
Finished in 1914.
  1989/1/1 fictie Hannah   Green I never promised you a rosegarden 1964 USA   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Ongeveer 3e klas middelbare school. Pseudoniem van Joanne Greenberg.
  1989/6/1 fictie Jerzy   Kosinski The painted bird 1965 USA   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).

Kosinski was a Polish-American author.
  1986/1/1 fictie Graham   Greene The third man 1948 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1988/1/1 fictie Susan   Hill I'm the king of the castle 1970 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Iris   Murdoch The flight from the enchanter 1956 Ierland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1988/1/1 fictie G.A.   Bredero De klucht van de molenaer 1618 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Michele   Ondei De ontvoering 1987 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1987/8/1 fictie Leon de Winter Zoeken naar Eileen W. 1981 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/11/1 fictie Anton   Koolhaas Vanwege een tere huid 1973 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1988/10/1 fictie Vincent   Mahieu Tjoek 1961 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/9/1 fictie F.   Springer Quissama 1985 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Hubert   Lampo De komst van Joachim Stiller 1960 België   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1998/1/1 fictie     anoniem Beatrijs 1374 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1988/1/1 fictie     anoniem Lanseloet van Denemerken Middeleeuwen Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
Uit ca.1350, Middelnederlands toneelstuk, één van de de vier abele spelen.
  1989/1/1 fictie     anoniem Mariken van Nieumeghen (ofwel Mariken van Nimwegen) Middeleeuwen Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1989/1/1 fictie Maarten 't Hart Ik had een wapenbroeder 1973 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1990/1/1 non-fictie Günter   Wallraff Ik (Ali) 1985 Duitsland Ganz unten Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2010/1/1 fictie Arthur   Japin De zwarte met het witte hart 1997 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2012/1/1 fictie Joris van Casteren Lelystad 2008 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1998/1/1 fictie Ulrike   Schmidt en Janet Treasure Beetje bij beetje beter 1997 UK Getting better bit(e) by bit(e) - a survival kit for sufferers of bulimia nervosa and binge eating disorders Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1998/1/1 non-fictie Lola   Verkuil Eetverslaving - een handleiding om er van af te komen 1984 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1998/1/1 non-fictie Geneen   Roth Zorg dat je altijd een reep chocola bij je hebt 1998 USA When you eat at the refrigerator, pull up a chair Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1998/1/1 non-fictie Jane   Hirschmann en Carol Munter Weet waarom je eet 1988 USA Overcoming overeating Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2001/1/1 non-fictie Kees   Krijnen Waarom gedraag ik me anders? Afwijkend gedrag borderline en ADHD 2000 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).

Volgens mij was dit een frauduleus persoon, die zich voordeed als deskundige
  2002/1/1 non-fictie Genoveva   Hopman Ik wilde alleen maar rust! - de omgeving van het ADHD-kind 2002 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2002/1/1 non-fictie Anne   Dekker Ze noemen het ADHD 2000 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2001/1/1 non-fictie Arga   Paternotte (red.) Wacht even... Kinderen met ADHD/ADD thuis en op school 1998 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2001/1/1 non-fictie Boudewijn   Gunne en Arga Paternotte Toen we de bijsluiter lazen... Medicatie bij kinderen met ADHD 1997 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2001/1/1 non-fictie Arga   Paternotte Waarom doe je zo? Jongeren met leer- en gedragsstoornissen in de puberteit 1999 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1997/1/1 non-fictie Ron van der Meer en Ad Dudink Het hersenpakket - Een driedimensionale reis door anderhalf kilo grijs-roze massa 1996 UK The brain pack Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1991/1/1 fictie Willem Frederik   Hermans Nooit meer slapen 1966 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2007/1/1 non-fictie Oliver   Sacks Musicophilia : tales of music and the brain 2007 UK   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2007/1/1 non-fictie Oliver   Sacks Oom Wolfraam en mijn chemische jeugd 2001 UK Uncle Tungsten - memories of a chemical boyhood Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). - autobiografie
  1984/1/1 nee     Hadley Irwin Hidden Doe : wij zijn Mesquakie, wij zijn één 1980 USA We Are Mesquakie We Are One Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1984/1/1 nee     Hadley Irwin Maan en ik: verhaal van een vriendschap 1981 USA Moon and Me Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1985/1/1 nee     Hadley Irwin Katie: haar dochter – zijn dochter 1981 USA Bring to a Boil and Separate Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1986/1/1 nee     Hadley Irwin Athabasca 1984 USA I be somebody Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1993/1/1 fictie Anja   Meulenbelt De schaamte voorbij 1976 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  1993/1/2 fictie Roald   Dahl De boekhandelaar en de chirurg 1988 UK    
  1993/1/3 fictie Maarten   Biesheuvel Een dag uit het leven van David Windvaantje 1979 Nederland    
  1993/1/4 fictie Yvonne   Kroonenberg Kan ik hem nog ruilen? 1991 Nederland    
  1993/1/5 fictie Kees van Kooten Koot droomt zich af 1977 Nederland    
  1993/1/6 fictie Marnix   Gijsen Overkomst dringend gewenst 1978 België    
  1993/1/7 fictie Hella   Haasse Berichten van het blauwe huis 1986 Nederland    
  1993/1/8 fictie Luise   Rinser Volheid des levens 1950 Duitsland Mitte des Lebens  
  1993/1/9 fictie Hella   Haasse De verborgen bron 1950 Nederland    
  1993/1/10 fictie Willem Frederik   Hermans Moedwil en misverstand 1948 Nederland    
  1993/1/11 fictie Dimitri   Frenkel Frank Patsers en prolurken 1991 Nederland    
  1993/1/12 fictie Luise   Rinser Totdat de dag aanbreekt 1957 Duitsland Abenteuer der Tugend  
  1993/1/13 fictie Fleur   Bourgonje Spoorloos 1985 Nederland    
  1993/1/14 fictie Vonne van der Meer De reis naar het kind 1989 Nederland    
  1993/2/1 fictie Synnøve   Søe Pap! 1989 Denemarken Fars  
  1993/2/2 fictie Robert   Heinlein Vreemdeling in een vreemd land 1961 USA Stranger in a strange land  
  1993/2/3 fictie Hannes   Meinkema Het binnenste ei 1978 Nederland    
  1993/2/4 fictie Anne   François Zonder haar 1989 Frankrijk Nu-tête  
  1993/2/5 fictie Max   Prick van Wely Indonesische sprookjes 1991 Nederland   Serie: Sprookjes uit de Wereldliteratuur
  1993/2/6 non-fictie Jan   Swinkels Gek zijn is zo gek nog niet 1992 Nederland    
  1993/3/1 fictie Italo   Calvino Als op een winternacht een reiziger 1979 Italië Se una notte d'inverno un viaggiatore Vert. 1982
  1993/3/2 fictie Philippe   Djian Betty Blue 1985 Frankrijk 37,2° le matin  
  1993/3/3 fictie Margriet de Moor Op de rug gezien 1988 Nederland    
  1993/3/4 fictie Fred   Uhlman Reünie 1971 UK    
  1993/4/1 fictie Bob van Laerhoven Van deftigen huize 1974 België    
  1993/4/2 fictie Simon   Vinkenoog Hoogseizoen 1962 Nederland    
  1993/4/3 fictie Andreas   Burnier De huilende Libertijn 1970 Nederland    
  1993/4/4 fictie Fay   Weldon Levenslust 1992 UK Life force  
  1993/4/5 fictie Rudy   Kousbroek Een kuil om snikkend in te vallen 1971 Nederland    
  1993/5/1 fictie Raymond   Queneau Stijloefeningen 1947 Frankrijk Exercices de style Vertaald door Rudy Kousbroek, 1978.
  1993/5/2 fictie Nathalie   Sarraute Het gebruik van het woord 1980 Frankrijk L'Usage de la parole  
  1993/5/3 fictie Willem Frederik   Hermans De tranen der acacia's 1949 Nederland    
  1993/5/4 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski De gebroeders Karamazov 1880 Rusland    
  1993/5/5 fictie Hendrik   Marsman De dood van Angèle Degroux 1933 Nederland    
  1993/6/1 fictie Andreas   Burnier Een tevreden lach 1965 Nederland    
  1993/6/2 non-fictie Jan   Foudraine Wie is van hout? 1971 Nederland    
  1993/6/3 fictie Raymond   Carver Voorzichtig 1984 USA    
  1993/6/4 non-fictie Oliver   Sacks De man die zijn vrouw voor een hoed hield 1985 USA The man who mistook his wife for a hat  
  1993/7/1 fictie Milan   Kundera De grap 1967 Tsjechië Žert Debuutroman
  1993/7/2 non-fictie Anaïs   Nin Dagboek 1931-1934 1966 USA    
  1993/7/3 fictie Anton   Koolhaas De nagel achter het behang 1971 Nederland    
  1993/7/4 fictie Hans   Andreus Uit het jeugdige leven van Melchior Vlotvoet. Een novelle en tijdsbeeld 1986 Nederland    
  1993/8/1 fictie Peter van Straaten Agnes-1 Scenes uit een slordig leven 1987 Nederland    
  1993/8/2 fictie Peter van Straaten Agnes-2 Agnes moet verder 1988 Nederland    
  1993/8/3 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski Misdaad en straf / Schuld en boete 1865 Rusland    
  1993/8/4 fictie Jack   Kerouac On the road 1955 USA    
  1993/8/5 fictie Peter van Straaten Agnes 3 lukt het Agnes? 1989 Nederland    
  1993/9/1 fictie Elisabeth   Barrilé De kleur van woede 1989 Frankrijk L'Envie de Marie Over Marie die een relatie heeft met architect Luc, Luc moet voor een project naar Marrakesh. Hij werkt daar voor een rijke man genaamd Aloui. Marie bezoekt Luc, en in Marrakesh ontmoet ze Nadège, een prostituee in dienst van Aloui. Marie is heel vaak bij Nadège, ook al heeft Luc dat niet graag. Marie is heel erg gefascineerd door Nadège. Als Nadège opeens zwanger is neemt Marie haar werk over.
  1993/9/2 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski De verstotene 1870 Rusland   ?
  1993/9/3 fictie Peter van Straaten Agnes-5 Anges en Daniël 1991 Nederland    
  1993/9/4 fictie     Janosch De muis heeft rode sokken aan 1978 Duitsland Die Maus hat rote Strümpfe Janosch is het pseudoniem van Horst Eckert.
  1993/9/5 fictie     Janosch Lukas konijn, goochelaar (of indianen-opperhoofd) 1968 Duitsland Lukas Kümmel, Zauberkünstler oder Indianenhäuptling Janosch is het pseudoniem van Horst Eckert.
  1993/9/6 non-fictie Celia   Green Vlucht in de medemens 1969 UK The human evasion  
  1993/9/7 non-fictie Benjamin   Hoff De tao van Poeh 1982 USA The Tao of Pooh  
  1993/9/8 fictie Louis-Ferdinand   Céline Reis naar het einde van de nacht 1932 Frankrijk Voyage au bout de la nuit  
  1993/9/9 fictie Brett   Easton Ellis De wetten van de aantrekkingskracht 1987 USA    
  1993/9/10 fictie Peter van Straaten Agnes-6 dappere Agnes 1992 Nederland    
  1993/9/11 fictie Ton van Reen De moord 1967 Nederland    
  1993/10/1 fictie     (anoniem, legende) Tristan en Isolde 1410 Frankrijk Tristan ac Yseult Begin 15e eeuw
  1993/10/2 fictie Ed   Vega De waarheid over de verovering van Fructifera Soto 1987 USA    
  1993/10/3 fictie Margriet de Moor Eerst grijs dan wit dan blauw 1991 Nederland    
  1993/10/4 fictie Sylvia   Plath De glazen stolp 1963 UK The bell jar Originally published under the pseudonym "Victoria Lucas" in 1963, UK.
  1993/10/5 fictie Elisabeth   Barrilé Lijfelijkheid 1986 Frankrijk Corps de jeune fille Debuut. "Parijs, coming of age van een schrijfster en seks, voila, de samenvatting van Lijfelijkheid."
  1993/11/1 fictie Haye van der Heijden Jij bent steeds een ander 1992 Nederland    
  1993/11/2 fictie Ursula Le Guin Machten van Aardzee 1968 USA A Wizard of Earthsea Deel 1 uit de serie Earthsea
  1993/11/3 fictie Anna   Blaman Op leven en dood 1960 Nederland    
  1993/11/4 fictie Ursula Le Guin De tomben van Atuan 1971 USA The Tombs of Atuan Deel 2 uit de serie Earthsea
  1993/11/5 fictie Hermann   Hesse Siddharta - Een Indische vertelling 1922 Duitsland Siddhartha - Eine indische Dichtung  
  1993/11/6 fictie Rita Mae   Brown Ruby Fruit Jungle - de avonturen van Molly Bolt 1973 USA    
  1993/11/7 fictie Jan   Terlouw Pjotr 1977 Nederland    
  1993/12/4 fictie Margriet de Moor De virtuoos 1993 Nederland    
  1993/12/26 fictie Anna   Blaman De arme student 1989 Nederland    
  1994/1/1 fictie Hannah   Green Ik heb je nooit een rozentuin beloofd 1964 USA I never promised you a rosegarden Pseudoniem van Joanne Greenberg. Over meisje met schizofrenie, semi-autobiografisch.
  1994/1/2 fictie Hermann   Hesse Tussen de raderen 1906 Duitsland Unterm Rad  
  1994/1/3 fictie Astrid   Lindgren Mio, mijn Mio 1954 Zweden Mio, min Mio  
  1994/1/4 fictie     Hadley Irwin Een zomer met Lilith 1979 USA The Lilith Summer  
  1994/1/5 fictie Boudewijn   Büch De kleine blonde dood 1985 Nederland    
  1994/1/6 fictie Boudewijn   Büch Het dolhuis 1987 Nederland    
  1994/2/1 fictie Alan Alexander   Milne Winnie de Poeh 1926 UK Winnie the Pooh Voor Nederlandstalige kinderen naverteld door Nienke van Hichtum. Met illustraties van E.H. Shepard.
  1994/2/2 fictie Albert   Camus De vreemdeling 1942 Frankrijk L'Étranger  
  1994/2/3 fictie     Hadley Irwin Twtti Rhys Hec 1982 USA What About Grandma?  
  1994/2/4 non-fictie Albert   Camus Bruiloft 1939 Frankrijk Noces Verzameling van vier essays:
 1. Noces à Tipasa
 2. Le vent à Djémila
 3. L'été à Alger
 4. Le désert
  1994/2/5 fictie Berke   Breathed Penguin dream and stranger things - Bloom County 1985 USA   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  1994/2/6 fictie     Hadley Irwin Abby 1985 USA Abby, My Love  
  1994/2/7 non-fictie Etty   Hillesum De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943 / Het Werk (ingeleid door Klaas A.D. Smelik). 1986 Nederland   Gelezen tot 13 maart 1942
  1994/2/8 fictie Josien   Laurier Een hemels meisje 1993 Nederland    
  1994/2/9 fictie Hannes   Meinkema Het kind en de rekening 1987 Nederland   Verhalen
  1994/2/10 fictie Albert   Camus De pest 1947 Frankrijk La peste  
  1994/2/11 non-fictie Benjamin   Hoff De tao van Poeh 1982 USA The Tao of Pooh  
  1994/3/1 fictie Eduardo   Mendoza Het geheim van de behekste crypte 1978 Spanje El misterio de la cripta embrujada  
  1994/3/2 fictie John   Irving Bidden wij voor Owen Meany 1989 USA    
  1994/3/3 fictie Renate   Dorrestein Korte metten 1988 Nederland    
  1994/3/4 fictie Albert   Camus De val 1956 Frankrijk La chute ook gezien als toneelvoorstelling, 24 maart 1994, in Utrecht, Stadsschouwburg, De Blauwe Zaal, gespeeld door Hidde Maas
  1994/3/5 fictie Hella S.   Haasse Transit 1994 Nederland    
  1994/3/6 fictie Renate   Dorrestein Buitenstaanders 1983 Nederland    
  1994/3/7 fictie Toon   Tellegen Toen niemand iets te doen had 1987 Nederland    
  1994/3/8 fictie Hannes   Meinkema De maaneter 1974 Nederland    
  1994/3/9 fictie Toon   Tellegen Langzaam, zo snel als zij konden 1989 Nederland    
  1994/3/10 fictie Hannes   Meinkema Het binnenste ei 1978 Nederland    
  1994/4/1 non-fictie Oliver   Sacks De man die zijn vrouw voor een hoed hield 1985 USA The man who mistook his wife for a hat  
  1994/4/2 fictie Henk van Gelder Dolf Brouwers, dat ben ik dus 1986 Nederland    
  1994/4/3 fictie Sue   Townsend Het geheime dagboek van Adrian Mole, 13 3/4 jaar 1983 UK    
  1994/4/4 fictie Walter   Scott Ivanhoe 1819 UK   Sir
  1994/4/5 fictie Frank Martinus   Arion Dubbelspel 1973 Nederland    
  1994/4/6 fictie Wim de Bie Schoftentuig 1988 Nederland    
  1994/5/1 fictie Sue   Townsend The growing pains of Adrian Mole 1984 UK    
  1994/5/2 fictie Carlo   Collodi Pinokkio 1883 Italië l Le avventure di Pinocchio  
  1994/5/3 fictie Andreas   Burnier De verschrikkingen van het Noorden 1967 Nederland    
  1994/5/4 fictie Carroll   Lewis Alice in wonderland 1862 UK    
  1994/6/1 fictie Kees van Kooten Verplaatsingen 1993 Nederland    
  1994/6/2 fictie Hubert   Lampo De ruiter op de wolken 1945 België   door de auteur zelf herziene uitgave, 1961
  1994/6/3 fictie Emily   Brontë Wuthering Heights 1847 UK    
  1994/6/4 fictie Vonne van der Meer Het limonadegevoel en latere verhalen 1985 Nederland    
  1994/7/1 fictie Simone de Beauvoir Monoloog 1967 Frankrijk La femme rompue Zie Ilja Leest. Eén van de drie novellen uit de bundel 'La femme rompue':
 1. De gebroken vrouw
 2. De jaren des onderscheids
 3. Monoloog
  1994/7/2 fictie Simone de Beauvoir De jaren des onderscheids 1967 Frankrijk La femme rompue Zie Ilja Leest. Eén van de drie novellen uit de bundel 'La femme rompue':
 1. De gebroken vrouw
 2. De jaren des onderscheids
 3. Monoloog
  1994/7/3 fictie Renate   Dorrestein Heden ik 1993 Nederland    
  1994/7/4 fictie Renate   Rubinstein Hedendaags feminisme 1979 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  1994/7/5 fictie Roald   Dahl Op weg naar de hemel 1959 UK Kiss kiss vert. Nederland 1961
  1994/7/6 fictie Isabel   Allende Het huis met de geesten 1982 Chili La casa de los espíritus  
  1994/7/7 fictie Benoîte   Groult Zout op mijn huid 1988 Frankrijk Les vaisseaux du coeur  
  1994/7/8 fictie Gerd   Brantenberg De dochters van Egalia 1977 Noorwegen Egalias døtre Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. "In the novel the female is defined as the normal and the male as the abnormal, subjugated sex. All words that are normally in masculine form are given in a feminine form, and vice versa."
  1994/7/9 fictie Anne   Delbée Camille Claudel, een vrouw 1982 Frankrijk Une femme Over de kunstenaar (beeldhouwer) Camille Claudel.
  1994/7/10 fictie Harrie   Jekkers en Koos Meinderts De zingende zwanehals 1990 Nederland    
  1994/7/11 fictie Louis-Ferdinand   Céline Dood op krediet 1936 Frankrijk Mort à crédit  
  1994/7/12 fictie Simone de Beauvoir De gebroken vrouw 1967 Frankrijk La femme rompue Zie Ilja Leest. Eén van de drie novellen uit de bundel 'La femme rompue':
 1. De gebroken vrouw
 2. De jaren des onderscheids
 3. Monoloog
  1994/7/13 fictie Flora Retha   Schreiber Sybil 1973 USA Sybil Over vrouw met Multiple Personality Disorder (nu Dissocialtive Identity Disorder). Gebaseerd op waargebeurd verhaal, maar controversieel.
  1994/8/1 fictie Nikolaj Waseljewitsj   Gogol Dagboek van een gek 1835 Rusland    
  1994/8/2 fictie Johann Wolfgang   Goethe Het lijden van de jonge Werther 1774 Duitsland Die Leiden des jungen Werthers Roman in brieven
  1994/8/3 fictie Jean-Paul   Sartre Tussen de raderen 1948 Frankrijk L'Engrenage Toneel/scenario
  1994/8/4 fictie Nikolaj Waseljewitsj   Gogol De neus 1836 Rusland    
  1994/8/5 fictie Jean-Paul   Sartre De wegen der vrijheid - Deel 1. De jaren des onderscheids 1945 Frankrijk Les chemins de la liberté - Volume 1. L'âge de raison Roman
  1994/8/6 fictie Jean-Paul   Sartre De muur 1939 Frankrijk Le Mur Bundel met vijf novellen:
 1. La Chambre
 2. Étrate
 3. Intimité
 4. L'Enfance d'un chef
  1994/8/7 fictie Hans   Andreus Bezoek 1959 Nederland    
  1994/8/8 fictie Simone de Beauvoir Een welopgevoed meisje 1958 Frankrijk Mèmoires d'une jeune fille rangée Mèmoires/autobiografie, deel 1. Nederlandse vertaling 1965: 'Herinneringen van een welopgevoed meisje'; 1974: 'Een welopgevoed meisje' door Jan Hardenberg.
  1994/8/9 fictie Nikolaj Waseljewitsj   Gogol De mantel 1842 Rusland    
  1994/9/1 fictie Hannes   Meinkema De speeltuin van Teiresias 1994 Nederland    
  1994/9/2 non-fictie Benjamin   Hoff De Teh van Knorretje 1992 USA The Te of Piglet  
  1994/9/3 fictie Louis-Ferdinand   Céline Kanonnevoer 1952 Frankrijk Casse-pipe fragment van verloren gegane roman, ongeveer 1944
  1994/9/4 fictie Hannes   Meinkema Het wil nog maar niet zomeren 1975 Nederland    
  1994/9/5 fictie Hannes   Meinkema En dan is er koffie 1976 Nederland    
  1994/9/6 fictie Louis-Ferdinand   Céline Noord 1960 Frankrijk Nord  
  1994/9/7 fictie Ken   Kesey En eentje zag ze vliegen 1962 USA    
  1994/9/8 fictie Louis-Ferdinand   Céline Notitieboekje van kurassier Destouches 1963 Frankrijk Carnet du Cuirassier Destouches Louis-Ferdinand Destouches begon dit notitieboekje te schrijven in november 1913, iets meer dan een jaar na zijn inlijving in het 12e regiment van Rambouillet cuirassiers in september 1912. Vanaf augustus 2013 was hij brigadier. Hij beschreef het militaire leven en emoties in zijn dagelijks leven. Het notitieboek toont duidelijk de eerste anti-militaristische gevoelens van de auteur, gevoelens die bijna twintig jaar later worden bevestigd in Reis naar het einde van de nacht. Céline beschrijft onder meer de klusjes, de fysieke testen en het pesten waar hij vaak het onderwerp van is. Hij bewaart het schrift tot het begin van de oorlog in augustus 1914.
  1994/10/1 non-fictie De veertiende Dalai   Lama Mijn volk en mijn leven, de Tibetaanse tragedie - memoires 1962 UK    
  1994/10/2 fictie Hannes   Meinkema Te kwader min 1984 Nederland    
  1994/10/3 fictie Hannes   Meinkema De groene weduwe en andere grijze verhalen 1977 Nederland    
  1994/10/4 fictie Jack   Engelhard Indecent proposal 1988 USA    
  1994/10/5 fictie Connie   Palmen Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates 1992 Nederland    
  1994/10/6 fictie Hannes   Meinkema Op eigen tenen 1982 Nederland    
  1994/10/7 fictie Hannes   Meinkema De driehoekige reis 1981 Nederland    
  1994/10/8 fictie     (bijbel) Bijbel voor kinderen 1973 UK   Naverteld door Bridget Hadaway en Jean Atcheson, vertaling
  1994/10/9 fictie Hannes   Meinkema Eén keer over 1986 Nederland    
  1994/10/10 fictie Isabel   Allende Het oneindige plan 1991 Chili El plan infinito  
  1994/10/11 non-fictie Vera   Peiffer Handboek voor positief denken en leven 1989 UK    
  1994/10/12 fictie Hannes   Meinkema De naam van mijn moeder 1980 Nederland    
  1994/11/1 fictie     (diverse auteurs) De mooiste van de klas 1990 Nederland   Schoolverhalen uit verschillende landen van diverse auteurs, o.a. Jan Wolkers
  1994/11/2 non-fictie Elisabeth   Badinter De mythe van de moederliefde 1980 Frankrijk   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  1994/11/3 fictie Renate   Dorrestein Korte Metten 1988 Nederland    
  1994/11/4 fictie Arthur van Schendel Een zwerver verliefd 1904 Nederland   gelezen: 18e druk, 1969
  1994/11/5 non-fictie     Jeugdzaken Eindelijk zelfstandig?! 1991 Nederland   red.: René Clarijs, Thea Dowit, Marja Valkestijn
  1994/11/6 fictie Alan Alexander   Milne Winnie de Poeh 1926 UK    
  1994/11/7 non-fictie Wolfgang   Exel en Dr. Rudolf Schoberger Slank worden en blijven 1993 Oostenrijk    
  1994/12/1 non-fictie Max   Frisch Lastige vragen 1972 Zwitserland Tagebuch 1966 - 1971 Gedeeltelijk eerder verschenen in ''Dagboek 1966-1971'': elf vragenlijsten van zo'n 25 vragen per hoofdstuk; essentiële levensvragen over bijvoorbeeld bestaan, huwelijk, leven en dood, hoop. Nawoord door Marcel Möring.
  1994/12/2 fictie Gunnel   Beckmann Een leven voor je zelf 1974 Zweden Va'ren da' allting hände jeugdboek
  1994/12/3 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski De verstotene 1849 Rusland Netotsjka Nezvanovna  
  1994/12/4 fictie Isabel   Allende Het goud van Tomás Vargas 1989 Chili Cuentos de Eva Luna  
  1994/12/5 fictie Simon   Carmiggelt Later is te laat 1964 Nederland    
  1994/12/6 fictie Johan   Fabricius De scheepsjongens van Bontekoe 1923 België    
  1994/12/7 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski Misdaad en straf 1866 Rusland    
  1994/12/8 fictie Renate   Dorrestein Een nacht om te vliegeren 1987 Nederland    
  1994/12/9 fictie Renate   Dorrestein Heden ik 1993 Nederland    
  1994/12/10 fictie Russel   Hoban Orpheus' hoofd 1987 UK    
  1994/12/11 fictie Renate   Dorrestein Noorderzon 1986 Nederland    
  1995/1/1 fictie Sylvia   Plath Johnny Panic en de droombijbel 1977 UK Johnny Panic and the Bible of dreams Korte verhalen.
  1995/1/2 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski Arme mensen 1846 Rusland Bjednyje ljoedi  
  1995/1/3 fictie Henk van Kerkwijk Dondergoden en pestkoppen (Noorse mythen over Germaanse goden) 1982 Nederland    
  1995/2/1 fictie Renate   Dorrestein Vreemde streken 1984 Nederland    
  1995/2/2 fictie Anja   Meulenbelt Een kleine moeite 1985 Nederland    
  1995/2/3 fictie     (diverse auteurs) Vrouwenverhalen uit de literatuur van de jaren '80   Nederland    
  1995/3/1 fictie     Plato Gorgias -400 Griekenland   Uit Plato's 'Middenperiode'. Vertaling door Jan van Gelder, uitgegeven in 1990.
  1995/3/2 fictie Rudi van der Paardt Waanzin en vervreemding 1986 Nederland   Korte verhalen van verschillende schrijvers
  1995/3/3 fictie Hubert   Lampo Terugkeer naar Atlantis 1953 België    
  1995/3/4 non-fictie Piet   Vroon Kopzorgen 1990 Nederland   Uitgeverij AMBO.
  1995/3/5 fictie Luise   Rinser Tot dat de dag aanbreekt 1957 Duitsland Abenteuer der Tugend Vert: 1964 door Leopold, 2e druk
  1995/3/6 non-fictie Evelien   Paull De glazen zee - voorgeschiedenis ter verdediging 1980 Nederland   Pseud. (moeder van Bart?)
  1995/3/7 non-fictie Wilbert   Linnemans Van veel naar heel 1994 Nederland    
  1995/3/8 non-fictie Evelien   Paull In het land der blinden - martelgang door de psychiatrie 1973 Nederland   Uitgeverij AMBO. Pseudoniem (van de moeder van Bart?)
  1995/3/9 non-fictie Etty   Hillesum Het verstoorde leven - dagboeken 1941-1943 1981 Nederland    
  1995/3/10 fictie Simone de Beauvoir De schone schijn 1966 Frankrijk Les belles images Nederlandse vertaling: 1967: 'De schone schijn', door: Jan Hardenberg en 1979: 'Een wereld van mooie plaatjes', door: Ernst van Altena. Ik las de vertaling van Hardenberg, 5e druk, Agathon, Bussum, 1974.
  1995/4/1 fictie Richard   Gordon Dokter worden is niet moeilijk 1952 UK Doctor in the house vert.: 1963
  1995/4/2 non-fictie Etty   Hillesum Het verstoorde leven - dagboeken 1941-1943 1981 Nederland    
  1995/4/3 fictie Luise   Rinser Kringen in het water 1941 Duitsland Die gläsernen Ringe Debuut
  1995/4/4 fictie Simone de Beauvoir Niemand is onsterfelijk 1946 Frankrijk Tous les hommes sont mortels Nederlandse vertaling: 1962: 'Niemand is onsterfelijk' door: Jan Hardenberg en 1982: 'Alle mensen zijn sterfelijk', door: Greetje van den Bergh. Ik las een druk van de vertaling van Hardenberg, 1968.
  1995/4/5 fictie Luise   Rinser Mirjam 1983 Duitsland Mirjam  
  1995/5/1 fictie Günter   Wallraff Ik (Ali) 1985 Duitsland Ganz unten  
  1995/5/2 fictie Roald   Dahl Oom Oswald 1979 UK My uncle Oswald  
  1995/5/3 fictie Doris   Lessing Het huwelijk tussen zones 3, 4, en 5 1980 UK    
  1995/5/4 fictie Luise   Rinser Geh fort wenn du kannst 1959 Duitsland    
  1995/5/5 fictie Kees van Kooten Verplaatsingen 1993 Nederland    
  1995/6/1 fictie Renate   Dorrestein Vóór alles een dame 1989 Nederland    
  1995/6/2 fictie Leon de Winter Serenade 1995 Nederland   Boekenweekgeschenk 1995
  1995/6/3 fictie John   Irving De wereld volgens Garp 1976 USA    
  1995/6/4 fictie Doeschka   Meijsing Robinson 1979 Nederland    
  1995/6/5 fictie Sylvia   Plath De glazen stolp 1963 UK The bell jar Originally published under the pseudonym "Victoria Lucas" in 1963, UK. Voorgelezen aan René
  1995/6/6 fictie Willem Frederik   Hermans Herinneringen van een engelbewaarder 1971 Nederland    
  1995/6/7 fictie Cees   Nooteboom Rituelen 1980 Nederland    
  1995/8/1 fictie Wim de Bie Schoftentuig 1988 Nederland    
  1995/9/1 fictie Annemarie   Dorenbosch en L. Dorenbosch-van Riel Het licht van de schaduw 1984 Nederland    
  1995/9/2 fictie Nagieb   Mahfoez De dief en de honden 1961 Egypte    
  1995/9/3 fictie Kathy   Acker Grote verwachtingen 1983 USA Great Expectations vert. Bert Bakker, Amsterdam
  1995/9/4 fictie Youp van 't Hek Niks spel, knikkers 1989 Nederland    
  1995/9/5 fictie Robert   Musil Drie vrouwen 1924 Oostenrijk Drei Frauen Novellen: 'Grigia', 'Die Portugiesin', 'Tonka'.
1. Grigia gaat over een vrouw, die haar minnaar verlaat; 2. De Portugese gaat over een vrouw, met wie haar echtgenoot niets te maken wil hebben; 3. Tonka is het tragische liefdesverhaal, waarin de vrouw ten onder gaat.
Vertaling 1994, Groningen.
  1995/10/1 fictie James   Redfield De Celestijnse belofte 1995 USA    
  1995/10/2 fictie Marion   Bloem Brieven van Souad 1985 Nederland   jeugdboek
  1995/10/3 fictie Isabel   Allende Paula 1994 Chili Paula  
  1995/10/4 fictie Kees van Kooten Modermismen 1984 Nederland    
  1995/10/5 fictie Pearl S.   Buck Vlucht uit China 1942 USA China flight Derde deel van de China trilogie; eerder verschenen China Sky en China Gold. Korte inhoud volgens Francijn Brouwer-Weemhoff: na de aanval op Pearl Harbour interneren de Japanse bezetters al hun vijanden. Mevrouw Shipman, die haar hele leven open huis heeft gehouden voor "gevallen vrouwen", moet haar trots en dapperheid bekopen met de dood. De journaliste Jenny Barchett, die achtervolgd wordt door de haat-liefde van Sjigo Kuyosi, het hoofd van de Japanse bezettingsmacht in Sjanghai, ontsnapt ternauwernood aan de dood. De jonge luitenant Daniel James wordt de persoonlijke riskjarijder van Sjigo. Maar Jenny en Daniel ontvluchten Sjanghai en trouwen.
  1995/10/6 fictie Isabel   Allende Liefde en schaduw 1984 Chili De amor y de sombra  
  1995/11/1 non-fictie Beeltje de Noord De wereld als voorstelling en wil, meisjesdagboeken 1956-1969 1987 Nederland    
  1995/11/2 non-fictie Dieuwke   Winsemius Afgeschreven 1979 Nederland   brieven aan psychiater
  1995/11/3 fictie Jostein   Gaarder De wereld van Sofie, roman over de geschiedenis van de filosofie 1991 Noorwegen Sofies verden  
  1995/11/4 fictie Luigi   Pirandello De weduwnaar en andere verhalen 1986 Italië    
  1995/12/1 fictie Alice   Walker Het geheim van de vreugde 1992 USA    
  1995/12/2 fictie     Nescio Dichtertje 1918 Nederland   uitg: Nijgh en van Ditmar, den Haag/Rotterdam, 8e druk
  1995/12/3 fictie     Nescio Titaantjes 1915 Nederland   uitg: Nijgh en van Ditmar, den Haag/Rotterdam, 8e druk
  1995/12/4 fictie     Nescio Mene Tekel 1946 Nederland   uitg: Nijgh en van Ditmar, den Haag/Rotterdam, 8e druk
  1995/12/5 fictie Antoine de Saint-Exupéry De kleine prins 1943 Frankrijk Le petit prince  
  1995/12/6 fictie     Nescio De uitvreter 1911 Nederland   uitg: Nijgh en van Ditmar, den Haag/Rotterdam, 8e druk
  1996/2/1 fictie Connie   Palmen De vriendschap 1995 Nederland    
  1996/2/2 fictie Isabel   Allende Eva Luna 1987 Chili Eva Luna  
  1996/3/1 non-fictie Erik van Ree Jezus van Nazareth - een biografie 1989 Nederland    
  1996/3/2 fictie Umberto   Eco De naam van de roos 1980 Italië Il nome della rosa  
  1996/3/3 fictie Renate   Dorrestein Een sterke man 1994 Nederland    
  1984/7/1 fictie Astrid   Lindgren Ronja de roversdochter 1981 Zweden Ronja rövardotter Datum 'gelezen' jaren later gegokt. In de loop der jaren meerdere keren gelezen.
  1983/7/1 fictie Astrid   Lindgren Madieke en Liesbet 1977 Zweden Madicken Datum 'gelezen' jaren later gegokt.
  1996/3/4 fictie Astrid   Lindgren De gebroeders Leeuwenhart 1974 Zweden Bröderna Lejonhjärta In de loop der jaren meerdere keren gelezen.
  1996/4/1 fictie Marcella   Baete Oceanenkind 1993 België    
  1996/4/2 non-fictie Floortje   Peneder Dagboek 1994 Nederland    
  1996/4/3 fictie Inez van Dullemen Vroeger is dood 1976 Nederland    
  1996/4/4 fictie Flora   Groult Niet helemaal eender, niet helemaal anders 1979 Frankrijk Ni tout à fait la même ni tout à fait une autre  
  1996/4/5 fictie Andrea   Lee Sarah Phillips 1984 USA    
  1996/4/6 fictie Flora   Groult De eindeloze liefde van een vrouw 1984 Frankrijk Le Passé infini (Ik denk dat dit de oorspronkelijke titel is, op basis van het jaartal en enige suggestie van gelijkenis in de titel.)
  1996/4/7 fictie Aleida   Leeuwenberg Een huis vol angst 1979 Nederland    
  1996/4/8 fictie Hannes   Meinkema En dan is er koffie 1976 Nederland    
  1996/5/1 fictie Paul   Theroux Dr. DeMarr 1990 USA Dr. DeMarr  
  1996/5/2 fictie Anne   Delbée Camille Claudel, een vrouw 1982 Frankrijk Une femme Over de kunstenaar (beeldhouwer) Camille Claudel.
  1996/5/3 fictie Monika   Sauwer Koude kermis (verhalen) 1983 Nederland    
  1996/5/4 non-fictie Märta   Tikkanen Sofia is anders (Leven met een MBD-kind is een bijzondere ervaring) 1982 Finland Sofias egen bok MBD, vertaling uit het Zweeds, 1984
  1996/5/5 fictie Paul   Theroux Millroy de tovenaar 1993 USA Millroy the magician  
  1996/5/6 fictie Benoîte   Groult Een eigen gezicht 1983 Frankrijk Les trois quarts du temps  
  1996/6/1 fictie Ethel   Portnoy Gemengde gevoelens 1992 Nederland    
  1996/6/2 fictie Bernice   Rubens Kleren maken de vrouw 1971 UK Sunday best  
  1996/6/3 fictie Ian   McEwan De troost van vreemden 1981 UK The Comfort of Strangers Thriller-achtig!
  1996/6/4 fictie Madzy   Ford Eva's terugkeer naar het paradijs 1972 Nederland    
  1996/6/5 fictie Loekie   Zvonik Hoe heette de hoedemaker? 1975 België   Oorspronkelijk In het Nederlands!
  1996/6/6 fictie Woody   Allen De boze tijden waarin wij leven 1967 USA    
  1996/6/7 fictie Fank   Liedel Karekiet 1966 België    
  1996/7/1 fictie David di Nota Lofzang op het hoogste genot 1993 Frankrijk Apologie du plaisir absolu  
  1996/7/2 fictie Michele   Ondeï De grootvorstin 1969 Nederland    
  1996/7/3 fictie Sue   Townsend Adrian Mole - de junglejaren 1993 UK The Wilderness Years  
  1996/7/4 fictie     Ovidius Liefdesvaardigheid 1 voor Chr. Italië Ars Armatoria of Ars Amandi Bewerking/vertaling door Carl Brinitzer, Duitsland
  1996/7/5 fictie Karin   Spaink Het strafbare lichaam 1992 Nederland    
  1996/7/6 fictie Dubravka   Ugrešić Het leven is een sprookje 1978 Kroatië Zivot je bajka Kroatische schrijfster, heeft gewoond in de VS, Moskou en Berlijn, en sinds de jaren '90 in Nederland.
  1996/7/7 fictie E.M.   Forster Een kamer met uitzicht 1908 UK A room with a view  
  1996/8/1 fictie André   Maurois Lessen in echtelijk geluk 1951 Frankrijk Cours de bonheur conjugal  
  1996/8/2 fictie Robert   Vernooy De tedere tirannie 1992 Nederland    
  1996/8/3 non-fictie Zana   Muhsen Nog éénmaal mijn moeder zien 1991 UK   over Jemen
  1996/8/4 fictie Ina   Bouman Lindeboom 1991 Nederland    
  1990/8/1 fictie Patrick   Süskind Het parfum - de geschiedenis van een moordenaar 1985 Duitsland Das Parfum - die Geschichte eines Mörders datum 'gelezen' jaren later gegokt.
  1996/8/5 fictie Patrick   Süskind De erfenis van Maître Mussard 1995 Duitsland Drei Geschichten und eine Betrachtung  
  1996/8/6 fictie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjyngyz_Ajtmatov   Ajtmatov Dzjamilja - een Kirgizisch verhaal 1958 Kirgizië Jamila  
  1996/9/1 fictie Renate   Dorrestein Verborgen gebreken 1996 Nederland    
  1996/9/2 fictie Hannes   Meinkema Dier en engel 1996 Nederland    
  1996/10/1 fictie Gabriel   García Márquez over de liefde en andere duivels 1994 Spanje Del amor y otros demonios Vert. 1994 Meulenhof
  1996/10/2 fictie Anaïs   Nin Een spion in het huis van liefde 1954 USA A spy in the house of love Vert. 1975
  1996/11/1 fictie Johann Wolfgang   Goethe Het lijden van de jonge Werther 1774 Duitsland Die Leiden des jungen Werthers Roman in brieven
  1996/11/2 fictie Simone de Beauvoir Bloed van anderen 1945 Frankrijk Le sang des autres Nederlandse vertaling 1965: 'De anderen', door: L.P.J. Braat en 1980: 'Bloed van anderen', door: Ernst van Altena.
  1996/11/3 fictie Gustave   Flaubert Een eenvoudige ziel 1877 Frankrijk Un coeur simple  
  1996/11/4 fictie     Homerus Odyssee   Griekenland   Kinderbewerking
  1996/11/5 fictie James   Joyce A painfull case 1914 UK   (één verhaal uit 'Dubliners')
  1997/1/1 fictie Ljev Nikolajevitsj   Tolstoj Anna Karénina 1877 Rusland Анна Каренина vert. door Wils Huisman
  1997/1/2 fictie Frans   Pointl De kip die over de soep vloog 1989 Nederland    
  1997/1/3 fictie Tomek   Tryzna Meisje niemand 1994 Polen Panna nikt Vertaald door Karol Lesman, uitgeverij de Geus
  1997/2/1 fictie Amy   Tan De vreugde geluk-club 1989 UK    
  1997/2/2 fictie Valerij Jakovlevic   Brjoesov De vuurengel - verhaal in XVI hoofdstukken 1990 Rusland    
  1997/2/3 fictie Virginia   Woolf Een kamer voor jezelf 1929 UK    
  1997/2/4 fictie Mylène   Meester Uit balans 1994 Nederland   ISBN 9052262489
  1997/2/5 fictie Herbjørg   Wassmo Huidloze hemel 1986 Noorwegen Hudløs himmel Tora-trilogie - deel 3
  1997/2/6 fictie Susan   Schaller De man zonder woorden 1991 USA A man without words Voorwoord Oliver Sacks. The story of a man born deaf who never received any instruction in sign language. A moving account of his introduction as an adult to the world of language.
  1997/2/7 fictie Jeanette   Winterson De passie 1987 UK The passion  
  1997/4/1 fictie Maryse   Condé Segou - De aarden wallen 1984 Frankrijk Segou - Les murailles de terre Condé is een Frans schrijfster, afkomstig uit het Caraïbische Guadeloupe. Ze werkte in diverse West-Afrikaanse landen als lerares en op spraakinstituten, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal. In Mali deed ze inspiratie op voor haar wereldwijde bestseller Segou, dat de geschiedenis beschrijft van de ondergang van rijk van de Bambara in de negentiende eeuw. Het epos bestaat uit twee delen:
 1. Segou - De aarden wallen (Segou - Les murailles de terre)
 2. Segou - De verkruimelde aarde (Segou - La terre en miettes)
  1997/5/1 fictie Maryse   Condé Segou - De verkruimelde aarde 1985 Frankrijk Segou - La terre en miettes Vervolg op Segou - De aarden wallen; zie boven.
  1997/6/1 fictie Anja   Meulenbelt De schaamte voorbij 1976 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  1997/7/1 non-fictie Vittorio   Hösle en Nora K. Het meisje en de filosoof 1996 Duitsland Das Cafe der toten Philosophen : ein philosophischer Briefwechsel fur Kinder und Erwachsene  
  1997/9/1 fictie Midas   Dekkers De mandril en andere beesten 1996 Nederland   Gebundelde teksten eerder door de VARA uitgezonden in het radioprogramma Vroege Vogels
  1997/9/2 fictie Janet   Frame De gezant van spiegelstad 1985 Nieuw-Zeeland The envoy from Mirror City  
  1997/9/3 fictie Janet   Frame Naar het Is-land 1983 Nieuw-Zeeland To the Is-Land  
  1997/9/4 fictie Janet   Frame Een engel aan mijn tafel 1984 Nieuw-Zeeland An angel at my table  
  1997/9/5 fictie Janet   Frame Uilen roepen 1957 Nieuw-Zeeland Owls do cry  
  1997/10/6 fictie Toon   Tellegen Brieven aan niemand anders 1996 Nederland    
  1997/10/7 fictie Wim   Meyles De pitbull en de zeven geitjes (sprookjes) 1997 Nederland    
  1997/10/8 fictie Hans   Andreus Bezoek 1959 Nederland    
  1997/10/9 fictie Cristina   García De zusters Agüero 1997 USA The Agüero sisters  
  1997/10/10 fictie Franz   Kafka Het proces 1935 Tsjechië Der Prozess  
  1997/10/11 fictie Belle van Zuylen Alles of niets 1763 Frankrijk   Een verzameling verhalen, vertaald uit het Frans:
 • 1762 - Le Noble - Conte moral
 • 1784 - Lettres de Mistriss Henley publiées par son amie
 • 1785 - Lettres écrites de Lausanne
 • 1787 - Caliste ou continuation de Lettres écrites de Lausanne
  1997/10/12 fictie Jennifer   Egan Het onzichtbare circus 1994 USA The Invisible Circus  
  1997/10/13 fictie Luise   Rinser Volmaakte blijdschap 1962 Duitsland Die vollkommene Freude  
  1997/10/14 fictie Isabelle   Jarry Obsessies 1992 Frankrijk L'homme de la passerelle  
  1997/11/1 fictie Herman   Koch Red ons, Maria Montanelli 1989 Nederland    
  1997/11/2 non-fictie Oliver   Sacks Het eiland der kleurenblinden, en Het palmvareneiland : boek in twee delen 1996 USA The island of the colorblind and Cycad Island  
  1997/11/6 non-fictie Oliver   Sacks De man die zijn vrouw voor een hoed hield 1985 USA The man who mistook his wife for a hat  
  1997/11/7 fictie Patricia de Martelaere Littekens 1990 België    
  1997/12/1 fictie Woody   Allen Mijn filosofie 1966 USA   vert. 1996
  1997/12/2 fictie Herbjørg   Wassmo Het boek Dina 1989 Noorwegen Dinas bok datum 'gelezen' bij benadering - Dina-trilogie - deel 1
  1997/12/3 fictie Toon   Tellegen De verjaardag van alle anderen 1998 Nederland    
  1998/1/1 fictie Herbjørg   Wassmo Huidloze hemel 1986 Noorwegen Hudløs himmel Tora-trilogie - deel 3
  1998/1/2 fictie Herbjørg   Wassmo Het boek Benjamin (Dina boeken deel II) 1992 Noorwegen Lykkens sønn Dina-trilogie - deel 2
  1998/2/1 fictie Virginia   Woolf Naar de vuurtoren 1927 UK    
  1998/3/1 fictie Renate   Dorrestein Buitenstaanders 1983 Nederland    
  1998/3/2 fictie Heinrich   Böll Meningen van een clown 1963 Duitsland Ansichten eines Clowns  
  1998/4/1 fictie Heinrich   Böll Huizen zonder vaders 1954 Duitsland Haus ohne Hüter  
  1998/4/2 non-fictie Stephen   Levine Een jaar leven alsof het je laatste is 1997 USA A year to live: how to live this year as if it were your last  
  1998/4/3 non-fictie Patrik   Somers Gebroken wit - bewust omgaan met de dood 1997 Nederland    
  1998/4/15 fictie Jeanette   Winterson Sinaasappels zijn niet de enige vruchten 1985 UK Oranges Are Not the Only Fruit Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Erg goed.
  1998/5/1 fictie Fjodor Michailovitsj   Dostojevski De idioot 1869 Rusland Идио́т  
  1998/5/2 fictie Jeanette   Winterson Kersen sexen 1989 UK Sexing the cherry datum 'gelezen' bij benadering
  1998/6/1 fictie Jean-Paul   Sartre De muur 1939 Frankrijk Le Mur Bundel met vijf novellen:
 1. Le Mur
 2. La Chambre
 3. Étrate
 4. Intimité
 5. L'Enfance d'un chef
  1998/6/2 fictie Connie   Palmen I.M. 1998 Nederland   Autobiografisch getint relaas van het leven van de schrijfster met de schrijver en journalist Ischa Meijer (1943-1995) en van haar verwerking van diens plotselinge dood.
  1998/7/1 non-fictie Oliver   Sacks Een been om op te staan 1984 UK A leg to stand on  
  1998/9/1 fictie Renate   Dorrestein Haar kop eraf! 1987 Nederland    
  1998/9/2 fictie Karin   Spaink Stokken en stenen 1993 Nederland    
  1998/9/3 fictie Luise   Rinser Kringen in het water 1941 Duitsland Die gläsernen Ringe. Abschied vom Lande der Kindheit. debuut
  1998/9/4 fictie Karin   Spaink Vallende vrouw 1993 Nederland    
  1998/9/5 fictie Luise   Rinser Broeder vuur 1975 Duitsland Bruder Feuer Jeugdboek over een fictieve Fransiscus van Assisi.
  1998/10/1 fictie Muriel   Spark De zwarte madonna 1958 UK The Black Madonna "The short story 'The Black Madonna', written by Muriel Spark, gives a vivid portrait of the dormant and hidden racism of British inhabitants in the 1950s. It can also be understood as a criticism on people who pretend to be religious but do not behave like that."
  1998/10/23 non-fictie Celia   Green Vlucht in de medemens 1969 UK The human evasion  
  1999/1/1 fictie Tad   Williams Staartjagers zang 1985 USA Tailchaser's Song  
  1999/1/2 fictie Gabriel   García Márquez Honderd jaar eenzaamheid 1967 Argentinië Cien años de soledad  
  1999/5/1 fictie Herbert   Gold Vaders 1967 USA Fathers: A Novel in the Form of a Memoir  
  1999/6/1 non-fictie Judith Rich   Harris Het misverstand opvoeding 1998 USA The Nurture Assumption: Why Children Turn Out the Way They Do Indrukwekkende metastudie naar het effect van onze opvoeding op onze persoonlijkheid. Voor mij was dit erg leerzaam, en het was geloof ik één van de eerste (populair-)wetenschappelijke boeken die ik las. Ik heb een pagina op mijn site gezet over The Nurture Assumption.
  1999/6/2 fictie Milan   Kundera Het boek van de lach en de vergetelheid 1979 Tsjechië Kniha smíchu a zapomnení  
  1999/6/3 fictie Doris   Lessing Het gouden boek 1962 UK The golden notebook  
  1999/6/4 fictie Hannah   Green En Sarah lachte 1972 USA And Sarah Laughed Pseudoniem van Joanne Greenberg.
  1999/6/5 fictie Hannes   Meinkema Dora, een geschiedenis 1995 Nederland    
  1999/6/6 fictie Hannah   Green Met hand en hart 1970 USA In this sign Pseudoniem van Joanne Greenberg.
  1999/7/1 non-fictie Jan van der Ploeg en Evert Scholte ADHD in kort bestek 1999 Nederland    
  1999/7/2 non-fictie Kathleen   Nadeau Aandacht, een kopzorg. ADHD bij volwassenen 1996 USA Adventures in fast forward Vert.: 1999
  1999/7/3 non-fictie Oliver   Sacks Stemmen zien - reis naar de wereld van de doven 1989 USA Seeing voices  
  1999/7/4 fictie Doris   Lessing Pas op jezelf lieveling 1963 UK A man and two women selectie uit verhalenbundel
  1999/7/5 fictie Doris   Lessing Liefhebben uit gewoonte 1957 UK The habit of loving  
  1999/7/6 fictie Doris   Lessing Herinneringen van een overlevende 1974 UK The memoirs of a survivor  
  1999/7/7 fictie Doris   Lessing The grass is singing 1950 UK    
  1999/7/8 fictie Doris   Lessing Instructie voor een hellevaart 1971 UK Briefing for a descent into hell  
  1999/7/9 fictie Doris   Lessing Particularly cats 1967 UK    
  1999/8/1 fictie Doris   Lessing Eldorado 1962 UK    
  1999/8/2 fictie Doris   Lessing Een echo van de storm 1981 UK    
  1999/8/3 fictie E.M.   Forster Monteriano 1905 UK Where angels fear to tread  
  1999/8/4 fictie Janet   Frame Gezichten in het water 1961 Nieuw-Zeeland Faces in the Water  
  1999/8/5 fictie Doris   Lessing Terug naar de liefde 1995 UK Love again  
  1999/9/1 fictie Doris   Lessing Het vijfde kind 1988 UK The fifth child  
  2000/9/3 fictie Luise   Rinser Ik ben Tobias 1966 Duitsland Ich bin Tobias  
  2000/9/9 fictie Isabel   Allende Fortuna's dochter 1999 Chili Hija de la fortuna  
  2000/9/17 fictie Salman   Rushdie Haroen en de zee van verhalen 1990 UK Haroun and the Sea of Stories Young Adult Novel. In 2010 verscheen een opvolger van dit boek: Luka and the Fire of Life.
  2000/9 /25 fictie Neil   Gaiman Niemandsland 1996 UK Neverwhere Neverwhere is an urban fantasy television series by Neil Gaiman that first aired in 1996 on BBC Two. The series is set in "London Below", a magical realm coexisting with the more familiar London, referred to as "London Above". It was devised by Neil Gaiman and Lenny Henry, and directed by Dewi Humphreys. Gaiman adapted the series into a novel, which was released in September 1996. The series and book were partially inspired by Gene Wolfe's novel Free Live Free.
  2000/10/2 fictie Michael   Ende Het oneindige verhaal 1979 Duitsland Die unendliche Geschichte  
  2000/10/15 fictie Joke van Leeuwen Iep! 1996 Nederland    
  2000/10/26 fictie Paul   Monette Lust en leven 1990 USA Afterlife  
  2000/10/29 fictie Michael   Ende Momo en de tijdspaarders 1973 Duitsland Momo  
  2000/11/7 fictie Christiane   Rochefort Kindertjes van deze eeuw 1961 Frankrijk Les petits enfants du siècle  
  2000/11/18 fictie Christiane   Rochefort Rust voor een strijder 1958 Frankrijk Le repos du guerrier  
  2000/11/23 fictie Christiane   Rochefort Verhaal van een braaf vrouwtje 1963 Frankrijk Les stances à Sophie  
  2000/11/28 fictie Herman   Brusselmans Het einde van mensen in 1967 1999 België    
  2000/12/1 fictie Marcel   Möring Mendels erfenis 1990 Nederland    
  2000/12/4 fictie Marcel   Möring Het grote verlangen 1992 Nederland    
  2000/12/18 fictie Marcel   Möring In Babylon 1997 Nederland    
  2000/12/27 fictie Hubert   Lampo De komst van Joachim Stiller 1959 België    
  2001/1/1 fictie Marcel   Möring Bederf is de weg van alle vlees 1994 Nederland    
  2001/1/2 fictie Nick   Hornby High fidelity 1995 UK    
  2001/1/3 fictie Leon de Winter Kaplan 1986 Nederland    
  2001/1/4 non-fictie Dan   Anderson en Maggie Berman Sekstips voor meisjes 1998 USA Sex tips for straight women from a gay man  
  2001/1/5 non-fictie Sera   Anstadt Al mijn vrienden zijn gek 1983 Nederland   schizofrenie. Een vrouw beschrijft haar ervaringen met haar schizofrene zoon, thuis en in een inrichting.
  2001/2/1 fictie Frida   Vogels De harde kern I 1992 Nederland    
  2001/2/2 fictie Sue   Townsend Coventry 1988 UK    
  2001/2/3 fictie Heleen van Rooyen De gelukkige huisvrouw 2000 Nederland    
  2001/2/4 fictie Nicolette   Smabers Portret van mijn engel 1987 Nederland    
  2001/3/1 fictie Orson Scott   Card Ender wint (Ender saga deel I) 1985 USA Ender's game deel 1 van Ender Saga
  2001/3/2 fictie Orson Scott   Card Spreker voor de doden (Ender saga deel II) 1986 USA Speaker for the Dead deel 2 van Ender Saga
  2001/3/3 fictie Orson Scott   Card Xenocide (Ender saga deel III) 1990 USA Xenocide deel 3 van Ender Saga.
  2001/3/4 fictie Kees van Kooten Annie 2000 Nederland    
  2001/3/5 fictie Frida   Vogels De harde kern II 1993 Nederland    
  2001/4/1 fictie Frank   Herbert Duin - deel 1 1966 USA Dune  
  2001/4/2 fictie Orson Scott   Card Kinderen van de geest (Ender saga deel IV) 1996 USA Xenocide deel 4 van Ender Saga.
  2001/4/3 fictie Lewis   Caroll Achter de spiegel 1871 UK Through the looking glass  
  2001/4/4 fictie Josien   Laurier Voor ons ligt een dag van bramenjam 1997 Nederland    
  2001/4/5 fictie Salman   Rushdie De duivelsverzen 1988 UK The Satanic Verses  
  2001/5/1 non-fictie Cynthia   Heimel Sekstips voor meisjes 1983 USA Sex tips for girls Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Feministische auteur.
  2001/5/2 fictie Milan   Kundera Lachwekkende liefdes 1969 Tsjechië Směšné lásky Verhalen
  2001/5/3 fictie Fatima   Mernissi Het verboden dakterras: verhalen uit mijn jeugd in de harem: herinneringen 1994 Frankrijk Rêves de femmes : une enfance au harem Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Marokkaanse auteur.
  2001/5/4 fictie Herbjørg   Wassmo Het huis met de blinde serre 1981 Noorwegen Huset med den blinde glassveranda Tora-trilogie - deel 1
  2001/5/5 fictie Eva de Jong Tijdjager 1998 Nederland    
  2001/5/6 fictie Herbjørg   Wassmo De stille kamer 1983 Noorwegen Det stumme rommet (r Tora-trilogie - deel 2
  2001/5/7 fictie William   Sutcliffe Ben je ervaren? 1997 UK Are you experienced?  
  2001/5/8 fictie Ronald   Ohlsen De godvergeten middenstand 1996 Nederland    
  2001/5/9 non-fictie Agnès   Elling en Wil Bus Van willig lief tot weerbaar wief - weerbaarheidstraining voor vrouwen met een minimuminkomen 1997 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Cursusboek met opdrachten, rollenspellen en (praktijk)voorbeelden. Aandacht voor verschillende soorten relaties, soorten macht, socialisatie, kwaliteiten en leren kiezen.
  2001/5/10 fictie Meir   Shalev De vier maaltijden 1994 Israël As a Few Days, also called The Four Meals or The Loves of Judith  
  2001/5/11 fictie Herbjørg   Wassmo Huidloze hemel 1986 Noorwegen Hudløs himmel Tora-trilogie - deel 3
  2001/5/12 fictie Max   Frisch Gantenbein 1964 Zwitserland Mein Name sei Gantenbein  
  2001/5/13 fictie Salman   Rushdie Woede 2001 UK Fury  
  2001/5/14 fictie Marguerite   Duras Om half elf op een zomeravond 1960 Frankrijk Dix heures et demi du soir en été  
  2001/6/1 fictie Frank   Herbert Duin - deel 2: de Messias 1969 USA Dune Messiah  
  2001/6/2 fictie Neil   Gaiman Stardust 1997 UK    
  2001/7/1 fictie Helga   Ruebsamen De dansende kater 1992 Nederland    
  2001/7/2 fictie Jane   Rule Woestijn van het hart 1964 USA Desert of the heart Lesbische liefdesroman die zich in de gokstad Reno, Nevada afspeelt.
  2001/7/3 fictie Raymond   Queneau Zazie in de Metro 1959 Frankrijk Zazie dans le Métro  
  2001/7/4 fictie Anchee   Min Rode azalea 1994 USA Red azalea Red Azalea is a memoir of Chinese American writer Anchee Min (b. 1957). It was written during the first eight years she spent in the United States, from 1984 to 1992, and tells the story of her personal experience during the Cultural Revolution.
  2001/7/5 fictie Wim   Meyles De pitbull en de zeven geitjes (sprookjes) 1997 Nederland    
  2001/7/6 fictie Imme   Dros De huiveringwekkende mythe van Perseus 1996 Nederland    
  2001/7/7 fictie Ward   Ruyslinck Het ganzenbord 1974 België    
  2001/8/1 fictie Iris   Murdoch Op zand gebouwd 1960 Ierland The sandcastle  
  2001/8/2 fictie Johan   Daisne De trap van steen en wolken 1941 België    
  2001/8/3 fictie Barbara   Voors Zusje van me 1997 Zweden Syster min  
  2001/8/4 fictie Peter   Sís Tibet door het rode kistje 1998 USA Tibet: Through the Red Box Kinderboek van een Tsjechisch-Amerikaanse auteur.
  2001/8/5 fictie Johan   Daisne De trein der traagheid 1950 België    
  2001/9/1 fictie Marianne   Fredriksson Anna, Hanna en Johanna 1994 Zweden Anna, Hanna och Johanna  
  2001/9/2 fictie     Belcampo Al zijn fantasieën 1979 Nederland   Belcampo is een pseud. van H. Schonfeld Wichers. - Ook verschenen als afzonderlijke bundels in de periode 1936 tot en met 1968
  2001/9/3 fictie Pauline   Slot Zuiderkruis 1999 Nederland    
  2001/10/1 fictie Michael   Chabon Ocean Avenue (los verhaal)   USA   Diogenes kennismakingsboekje 1996
  2001/10/2 fictie Ann   Beattie De assepoesterwals (los verhaal)   USA   Diogenes kennismakingsboekje 1996
  2001/10/3 fictie Rudolf   Geel Een gedoodverfde winnaar 1977 Nederland    
  2001/10/4 fictie Martin   Bril Evelien 2001 Nederland    
  2001/10/5 fictie     (diverse auteurs) Strandboekverhalen 1994 Nederland   verhalen, o.a. Boudewijn Büch, Hector Berlioz, Marijke Höweler)
  2001/10/6 fictie Susan   Sontag Rapportage (los verhaal)   USA   Diogenes kennismakingsboekje 1996
  2001/10/7 fictie Geert   Mak De eeuw van mijn vader 1999 Nederland    
  2001/10/8 fictie Peter   Handke De linkshandige vrouw 1976 Oostenrijk Die linkshändige Frau  
  2001/10/9 fictie Sue   Townsend Adrian Mole - de capuccinojaren 1999 UK    
  2001/10/10 fictie John   Irving Andermans dromen (los verhaal)   USA   Diogenes kennismakingsboekje 1996
  2001/11/1 fictie Marion   Bloem Geen gewoon Indisch meisje 1983 Nederland    
  2001/11/2 fictie Max   Dendermonde Een blauwe maandag op aarde 1965 Nederland    
  2001/11/3 fictie Michael   Tophoff Het kanaal 1988 Nederland    
  2001/11/4 fictie Anton   Koolhaas Een schot in de lucht 1962 Nederland    
  2001/12/1 fictie Toon   Tellegen Brieven aan niemand anders 1996 Nederland    
  2001/12/2 fictie Michael   Cunningham Het huis aan het einde van de wereld 1990 USA A home at the end of the world  
  2001/12/3 fictie Toon   Tellegen De verjaardag van alle anderen 1998 Nederland    
  2001/12/4 fictie Dave   Eggers Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit 2000 USA A Heartbreaking Work of Staggering Genius  
  2001/12/5 fictie Max   Prick van Wely Nieuwe Indonesische Sprookjes 1997 Nederland    
  2001/12/6 fictie Maarten   Biesheuvel De wereld moet beter worden 1984 Nederland    
  2001/12/7 fictie Marcel   Proust Een liefde van Swann 1913 Frankrijk Un amour de Swann Onderdeel van À la Recherche du Temps Perdu (Op zoek naar de verloren tijd), de zevendelige romancyclus geschreven tussen 1908 en 1922. Een liefde van Swann is het tweede deel van het eerste deel van À la Recherche. (...)
  2002/1/1 non-fictie George   Sand De geschiedenis van mijn leven 1855 Frankrijk Histoire de ma vie Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Autobiografie van de Franse schrijfster George Sand (1804-1876), pseudoniem van Amandine Aurore Lucie Dupin. Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Feministische Uitgeverij Sara, 1985, Amsterdam, Historische reeks.
  2002/1/2 fictie Hannes   Meinkema Het kind en de rekening 1987 Nederland    
  2002/1/3 non-fictie Roselie   Kommers en Wim Thoen En dat van onze centen, 100 jaar sociale zekerheid, 20 verhalen 2001 Nederland   Verhalen over uiteenlopende aspecten van sociale uitkeringen in Nederland van o.a. Jan Blokker, Marjan Berk, Geerten Meijsing. In opdracht van de Stichting Sociale Zekerheid 2001.
  2002/1/4 fictie Mylène   Meester Uit balans 1988 Nederland    
  2002/1/5 fictie Hannes   Meinkema De speeltuin van Teiresias 1994 Nederland    
  2002/1/6 non-fictie John   Ratey en Catherine Johnson Schaduwsyndromen 1997 USA Shadow Syndromes: The Mild Forms of Major Mental Disorders That Sabotage Us  
  2002/1/7 fictie Hannes   Meinkema Te kwader min 1984 Nederland    
  2002/1/8 fictie Graciliano   Ramos Angst 1936 Brazilië Angústia  
  2002/1/9 fictie CCS   Crone De schuiftrompet 1947 Nederland    
  2002/2/1 fictie Andreas   Burnier De trein naar Tarascon 1986 Nederland    
  2002/2/2 non-fictie Oliver   Sacks Een antropoloog op Mars - zeven paradoxale verhalen 1994 USA An anthropologist on Mars  
  2002/2/3 fictie Nagieb   Mahfoez In een roes op de Nijl 1966 Egypte    
  2002/2/4 fictie Hannes   Meinkema Dora, een geschiedenis 1995 Nederland    
  2002/2/5 fictie Natasha   Gerson Plaatstaal 1996 Nederland    
  2002/2/6 fictie P.C.   Kuiper Ver heen 1988 Nederland   Autobiografisch verslag van de auteur tijdens een psychotische depressie.
  2002/3/1 fictie Roddy   Doyle De commitments 1987 Ierland The commitments  Deel 1 van de Barrytown Trilogy
  2002/3/2 fictie Andreas   Burnier Een tevreden lach 1965 Nederland    
  2002/3/3 fictie Andreï   Makine De rivier de Amoer 1994 Frankrijk Au temps du fleuve Amour Franse schrijver van Russische komaf.
  2002/3/4 fictie Donna   Tartt De verborgen geschiedenis 1992 USA The secret history Tartts eerste roman
  2002/3/5 fictie J.K.   Rowling Harry Potter en de steen der wijzen 1997 UK    
  2002/3/6 fictie Andreas   Burnier De huilende libertijn 1970 Nederland    
  2002/3/7 fictie Renate   Rubinstein Mijn beter ik 1991 Nederland    
  2002/3/8 non-fictie Andreas   Burnier Poëzie, jongens en het gezelschap van geleerde vrouwen 1974 Nederland    
  2002/3/9 fictie Renate   Rubinstein Naar de bliksem? Ik niet! 1984 Nederland    
  2002/3/10 fictie Carrie   Fisher Groeten van een randgeval 1987 USA   Deels autobiografisch relaas van de soms kolderieke strijd van een Amerikaanse actrice tegen drugs en concurrentie.
  2002/3/11 fictie Andreas   Burnier Het jongensuur 1969 Nederland    
  2002/3/12 fictie Armistead   Maupin Nog meer verhalen van de stad 1982 USA More Tales of the City  
  2002/3/13 fictie Andreas   Burnier De verschrikkingen van het noorden 1967 Nederland    
  2002/4/1 fictie Hannes   Meinkema Dier en engel 1996 Nederland    
  2002/4/2 fictie Harry   Mulisch Het theater, de brief en de waarheid 2000 Nederland   Boekenweekgeschenk 2000
  2002/4/3 fictie Laura   Esquivel De wetten van de liefde 1995 Mexico La ley del amor  
  2002/4/4 fictie Aidan   Chambers Je moet dansen op mijn graf 1982 UK Dance on my grave  
  2002/4/5 fictie Melinda   Haynes Krijtstad 2001 USA Chalktown  
  2002/4/6 non-fictie Hans   Almhof Storm in het brein - een praktijkgeval van schizofrenie 2001 Nederland   schizofrenie
  2002/4/7 fictie Douglas   Coupland Generatie X 1991 Canada Generation X  
  2002/4/8 non-fictie Kees   Momma En toen verscheen een regenboog - hoe ik mijn autistische leven ervaar 1996 Nederland   Autisme
  2002/4/9 fictie Simone de Beauvoir Uitgenodigd 1943 Frankrijk L'invitée Eerste roman. Nederlandse vertaling 1964: 'Uitgenodigd', door: Greetje van den Bergh. Ik las de 5e druk uit 1972.
  2002/5/1 non-fictie Clara   Claiborne Park Een weg naar de wereld - volwassenwording van een autistisch kind 2001 USA Exiting Nirvana: A Daughter's Life with Autism Autisme
  2002/5/2 fictie Ken   Wilber Overgave en strijd - De groei van inzicht en liefde tijdens het leven en sterven van Treya Wilber 1991 USA Grace and grit : spirituality and healing in the story of Treya Killam Wilber / Grace and Grit: Spirituality and Healing in the Life of Treya Killam Wilber / Grace and Grit: Spirituality and Healing in the Life and Death of Treya Killam Wilber,  
  2002/5/3 fictie Fay   Weldon Vriendinnen 1975 UK Female Friends  
  2002/5/4 fictie Don   DeLillo Lichaamskunst 2001 USA The Body Artist  
  2002/5/5 fictie Judith   Guest Gewone mensen 1976 USA Ordinary people  
  2002/6/1 fictie Helga   Ruebsamen Beer is terug 1998 Nederland    
  2002/6/2 fictie Geneviève   Brisac Van gewicht ontdaan 1994 Frankrijk    
  2002/6/3 fictie Mischa de Vreede Een warme man voor de winter 1992 Nederland    
  2002/6/4 fictie Mischa de Vreede Oorlog en liefde 1963 Nederland    
  2002/6/5 fictie Betsy   Udink Klein leed 2001 Nederland    
  2002/6/6 fictie Judith   Katzir De zon in de buik van Matisse 1995 Israël Le-Matisse Yesh et ha-Shemesh be-Beten  
  2002/6/7 fictie Mischa de Vreede Verhalen van 1957-1962   Nederland    
  2002/6/8 fictie Mischa de Vreede Eindeloos 1961 Nederland    
  2002/6/9 fictie Mischa de Vreede Eindeloos en verder 1961 Nederland    
  2002/6/10 fictie Bernice   Rubens Van de dode niets dan goeds 1985 UK Mr Wakefield's Crusade  
  2002/6/11 fictie Mischa de Vreede Een hachelijk bestaan 1974 Nederland   autobiografisch
  2002/6/12 fictie Doris   Lessing Het huis van Julia 2001 UK The sweetest dream  
  2002/6/13 fictie Hannah   Green De apostelen van broeder Bisset 1976 USA Founder's praise Pseudoniem van Joanne Greenberg.
  2002/6/14 fictie Fay   Weldon Het poppenhuis 1996 UK Worst fears  
  2002/6/15 fictie Primo   Levi Het periodiek systeem 1975 Italië Il sistema periodico  
  2002/6/16 fictie Annie   Proulx Twee cowboys - Brokeback mountain 1998 USA Brokeback Mountain Verhaal
  2002/7/1 fictie John   Rechy De stad behoort de nacht 1963 USA    
  2002/7/2 fictie A.F.Th. van der Heijden Het leven uit een dag 1988 Nederland    
  2002/7/3 fictie Nan   McCarthy Connect {:-) 1995 USA   Deel 2 in een serie:
 1. Chat :-)
 2. Connect {:-)
 3. Crash ;-)
  2002/7/4 fictie Juli   Zeh Adelaars en engelen 2001 Duitsland Adler und Engel Debuut
  2002/7/5 fictie Italo   Calvino Als op een winternacht een reiziger 1979 Italië Se una notte d'inverno un viaggiatore Vert. 1982
  2002/7/6 fictie Doris   Lessing Londen bekeken 1992 UK London Observed: Stories and Sketches  
  2002/7/7 fictie Eriek   Verpale Alles in het klein 1990 België    
  2002/7/8 fictie Italo   Calvino Moeilijke liefdes 1958 Italië Gli amori difficili  
  2002/8/1 fictie Toon   Tellegen De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne 2000 Nederland    
  2002/8/2 non-fictie Gunilla   Gerland Een echt mens - autobiografie van een autist 1996 Zweden En riktig människa Autisme, auto-bio
  2002/8/3 fictie Ellen   Ombre Maalstroom 1992 Nederland    
  2002/8/4 strip (autobiografisch) Maaike   Hartjes Maaikes grote dagboekje 2002 Nederland    
  2002/8/5 fictie Thisbe   Nissen De goede mensen van New York 2001 USA The Good People of New York  
  2002/8/6 non-fictie Anaïs   Nin Henry en June (okt. 1931 - okt. 1932) 1986 USA Henry & June  
  2002/8/7 non-fictie Tony   Attwood Het syndroom van Asperger - een gids voor ouders en hulpverleners 1998 UK Asperger's Syndrome: A Guide for Parents and Professionals Autisme. Met een voorwoord door Lorna Wing.
  2002/8/8 fictie Elisabeth   Nobel Het talent 1998 Nederland    
  2002/9/1 fictie Herbjørg   Wassmo De zevende ontmoeting 2000 Noorwegen Det sjuende møte (Geen onderdeel van een serie.)
  2002/9/2 fictie Margaret   Atwood e.a. Vonken van vrijheid 1995 Canada   Bundel met publicaties van negen Canadese schrijfsters, sommige wetenschappelijk of politiek, andere literaire verhalen of onderdelen uit romans.
  2002/9/3 fictie Isabel   Allende Het oneindige plan 1991 Chili El plan infinito  
  2002/10/1 fictie Sophie   Marceau Het geluk van de leugen 2002 Frankrijk Menteuse  
  2002/10/2 non-fictie Liza   Dalby Geisha 1983 USA Geisha Liza Crihfield Dalby (born 1950) is an American anthropologist and novelist specializing in Japanese culture. For her graduate studies, Dalby studied and performed fieldwork in Japan of the geisha community which she wrote about in her Ph.D. dissertation. Since that time, she has written five books. Her first book, Geisha, was based on her early research. Because of her expertise in the subject, Arthur Golden asked for Liza Dalby to act as a consultant when he wrote Memoirs of a Geisha. (Boek van Golden uitgelezen op 2 juni 2004.)
  2002/11/1 fictie Marcella   Baete Jeannetje van Diependaele 1992 België    
  2002/11/2 fictie Margaret   Atwood De eetbare vrouw 1969 Canada The Edible Woman  
  2002/11/3 non-fictie Cynthia   Heimel Sekstips voor meisjes 1983 USA Sex tips for girls Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Feministische auteur.
  2002/12/1 fictie Russel   Stannard Met Sterre op reis door ruimte en tijd 1989 UK Time and space with uncle Albert / Black Holes  
  2002/12/2 fictie Chuck   Palahniuk Vechtclub 1996 USA Fight Club  
  2002/12/3 non-fictie Bas   Haring Kaas en de evolutietheorie 2001 Nederland    
  2002/12/4 fictie John   Steinbeck Wees maar eens koning 1956 USA The short reign of Peppin IV  
  2002/12/5 fictie Janet   Fitch Witte Oleander 1999 USA White Oleander  
  2003/1/1 non-fictie Gerda   Prins Iets geks in je hoofd 2002 Nederland   kinderboek over ADHD
  2003/1/2 non-fictie Hans van Maanen Encyclopedie van misvattingen 2002 Nederland    
  2003/2/1 fictie Margaret   Atwood Kattenoog 1988 Canada Cat's Eye  
  2003/2/2 non-fictie Vladimir   Nabokov Speak, memory 1966 USA    
  2003/3/1 fictie Ronald   Giphart Gala 2003 Nederland   Boekenweekgeschenk 2003
  2003/3/2 non-fictie Veerle   Beel Dag vreemde man 2000 België   Autisme. Over autistische partners.
  2003/4/1 fictie Johan   Schaafsma Ontaarde cirkels 1993 Nederland    
  2003/4/2 fictie Salman   Rushdie De grond onder haar voeten 1999 UK The Ground Beneath Her Feet  
  2003/5/1 fictie Marianne   Fredriksson Inge en Mira 1999 Zweden Flyttfâglar  
  2003/5/2 fictie Rebecca   Wells Southern Comfort 1992 USA    
  2003/5/3 fictie Louis-Ferdinand   Céline Reis naar het einde van de nacht 1932 Frankrijk Voyage au bout de la nuit Heruitgave met illustraties van Jacques Tardi, Franse versie uitgegeven in 1988, vert. in het Nederlands: 1989, ISBN 9789028207394.
  2003/6/1 fictie Frank   McCourt Angela's Ashes 1996 UK    
  2003/6/2 fictie Jennifer   Egan Stad van smaragd 1993 USA Emerald City verhalen
  2003/6/3 fictie Renate   Dorrestein Het duister dat ons scheidt 2003 Nederland    
  2003/6/4 fictie Hella   Haasse Sleuteloog 2002 Nederland    
  2003/6/5 non-fictie Olivia   Judson Dr. Tatjana weet raad, alles over de evolutie van seks bij dier en mens 2002 USA Dr. Tatiana's sex advice to all creation - The Definitive Guide to the Evolutionary Biology of Sex  
  2003/7/1 fictie Maria   Stahlie Verleden hemel toekomst 1988 Nederland   verhalen
  2003/7/2 fictie Karel   Glasstra van Loon De passievrucht 1999 Nederland    
  2003/7/3 non-fictie Donna   Williams Mijn wereld, de wereld 1992 UK Nobody Nowhere Autisme. Autobiografie van een autistische vrouw.
  2003/7/4 fictie Franco   Ferrucci De nacht van de tiende maan 1989 Italië I satelliti di Saturno  
  2003/7/5 fictie Doeschka   Meijsing 100% chemie 2003 Nederland    
  2003/8/1 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 1 2001 Frankrijk Persepolis 1 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2003/8/2 fictie Heinrich   Böll De trein had geen vertraging 1949 Duitsland Der Zug war pünktlich  
  2003/8/3 fictie Laura   Esquivel De liefde van Don Júbilo 2001 Mexico Tan veloz como el deseo  
  2003/8/4 fictie Heinrich   Böll De man met de messen 1950 Duitsland Wanderer, kommst du nach Spa… verhalen
  2003/8/5 fictie Heinrich   Böll Een slok aarde 1960 Duitsland Ein Schluck Erde toneelstuk
  2003/8/6 fictie Heinrich   Böll Het brood van mijn jeugd 1955 Duitsland Das Brot der frühen Jahre  
  2003/9/1 fictie Thomas   Rosenboom Publieke werken 1999 Nederland    
  2003/9/2 fictie Guurtje   Leguijt De luistervogel 2003 Nederland    
  2003/9/3 fictie Naima El Bezaz Minnares van de duivel 2002 Nederland    
  2003/9/4 fictie Tomas   Ross De klokkenluider 2003 Nederland    
  2003/9/5 fictie Jonathan Safran   Foer Alles is verlicht 2002 USA Everything Is Illuminated Safran is de achternaam van Foers moeder.
  2003/9/6 fictie Rascha   Peper Wie scheep gaat 2003 Nederland    
  2003/9/7 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 2 2001 Frankrijk Persepolis 2 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2003/9/8 fictie Jostein   Gaarder Een zeldzame vogel 1986 Noorwegen Diagnosen og andre noveller verhalen
  2003/10/1 fictie Terence H.   White Arthur, koning voor eens en altijd 1958 UK   1939-1958 (??)
  2003/10/2 fictie Bernhard   Schlink De voorlezer 1995 Duitsland Der Vorleser  
  2003/10/3 fictie Maggie   Furey De magiërs van Nexus 1994 UK Aurian Deel 1 uit de 4-delige serie 'The artefacts of power' (oftewel: De kronieken van Aurian)
  2003/10/4 fictie Marcel   Möring Modelvliegen 2000 Nederland    
  2003/11/1 non-fictie Lydia   Rood Het boek Job 1994 Nederland   Autisme; over haar autistische broer Job.
  2003/11/2 non-fictie Johan   Koppenol Het Leids ontzet 3 oktober 1574 door de ogen van tijdgenoten 2002 Nederland    
  2003/11/3 non-fictie Birger   Sellin Ik deserteur van een braaf autistenras 1995 Duitsland Ich Deserteur einer artigen Autistenrasse: neue Botschaften an das Volk der Oberwelt Autisme. In 1993 is ook een boek van deze auteur gepubliceerd: 'Ich will kein Inmich mehr sein: Botschaften aus einem autistischen Kerker'.
  2003/11/4 fictie Maggie   Furey De harp der winden 1995 UK Harp of winds Deel 2 uit de 4-delige serie 'The artefacts of power' (oftewel: De kronieken van Aurian)
  2003/11/5 fictie Maggie   Furey Het vlammende zwaard 1996 UK Sword of flame Deel 3 uit de 4-delige serie 'The artefacts of power' (oftewel: De kronieken van Aurian)
  2003/11/6 fictie Maggie   Furey Dhiammara 1997 UK Dhiammara Deel 4 uit de 4-delige Serie 'The artefacts of power' (oftewel: De kronieken van Aurian)
  2003/11/7 non-fictie Kees   Momma Achter de onzichtbare muur, een autist op reis door het leven 1999 Nederland   Autisme
  2003/11/8 fictie Max   Dendermonde De wereld gaat aan vlijt ten onder 1954 Nederland   datum 'gelezen' bij benadering
  2003/11/9 fictie Alice   Fuldauer Huwelijkse voorwaarden 2000 Nederland   verhalen
  2003/12/1 fictie Tessa de Loo De tweeling 1993 Nederland    
  2003/12/2 fictie Max   Frisch Blauwbaard 1982 Zwitserland Blaubart  
  2003/12/3 fictie Robert M.   Pirsig Zen en de kunst van het motoronderhoud - een onderzoek naar waarden 1974 USA Zen and the Art of Motorcycle Maintenance  
  2003/12/4 fictie Anna-Leena   Härkönen Aquariumliefde 1990 Finland Akvaariorakkautta Pagina op Wikipedia in het Fins.
  2004/2/1 fictie Martha   McPhee Engelentijd 1997 USA Bright Angel Time  
  2004/2/2 fictie Bob den Uyl Opkomst en ondergang van de zwarte trui 1982 Nederland    
  2004/2/3 non-fictie Kate   White Snelle meiden komen ver (carrièretips) 1995 USA Why Good Girls Don't Get Ahead... But Gutsy Girls Do: Nine Secrets Every Career Woman Must Know  
  2004/2/4 fictie Giuseppe   Tomasi di Lampedusa De tijgerkat 1958 Italië Il Gattopardo Tip van Joop. De schrijver leefde van 1896 tot 1957, en was hertog van Palma, prins van Lampedusa, baron della Torretta, grande di Spagna.
  2004/3/1 fictie Margaret   Atwood De roofbruid 1993 Canada The Robber Bride  
  2004/3/2 fictie Michael   Cunningham Bloedverwanten 1995 USA Flesh and Blood  
  2004/4/1 fictie Thomas   Rosenboom Spitzen 2004 Nederland   Boekenweekgeschenk 2004
  2004/4/2 fictie Ben   Elton Vruchteloos 1999 UK    
  2004/4/3 fictie Désanne van Brederode Mensen met een hobby 2001 Nederland    
  2004/4/4 fictie Salman   Rushdie Schaamte 1983 UK Shame  
  2004/5/1 fictie Renate   Dorrestein Buitenstaanders 1983 Nederland   Samen met Mark, elkaar voorgelezen
  2004/6/1 fictie Maria   Stahlie De lijfarts 2002 Nederland    
  2004/6/2 fictie Arthur   Golden Dagboek van een geisha 1997 USA Memoirs of a Geisha Because of her expertise in the subject, Arthur Golden asked for Liza Dalby to act as a consultant when he wrote Memoirs of a Geisha. (Boek van Dalby uitgelezen op 2 okt. 2002).
  2004/6/3 fictie Renate   Dorrestein Korte metten 1988 Nederland   Samen met Mark, elkaar voorgelezen
  2004/7/1 fictie Kees van Kooten Modermismen 1984 Nederland    
  2004/7/2 fictie Doris   Lessing The good terrorist 1985 UK    
  2004/7/3 fictie Mary   Swan Het diep 2002 USA The Deep  
  2004/7/4 fictie     Janosch Lukas konijn, goochelaar (of indianen-opperhoofd) 1968 Duitsland Lukas Kümmel, Zauberkünstler oder Indianenhäuptling Janosch is het pseudoniem van Horst Eckert. Samen met Mark, elkaar voorgelezen.
  2004/8/1 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 2 2001 Frankrijk Persepolis 2 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2004/8/2 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 1 2001 Frankrijk Persepolis 1 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2004/8/3 fictie Doris   Lessing The golden notebook 1962 UK    
  2004/8/4 fictie Margaret   Atwood Oryx en Crake 2003 Canada Oryx and Crake MaddAddam - deel 1
  2004/9/1 fictie Joe   Sacco De Fikser 2003 USA The Fixer: A Story from Sarajevo graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2004/9/2 fictie Pierre   Péju Het stille kind 2002 Frankrijk La Petite Chartreuse  
  2004/9/3 fictie Joe   Sacco Safe Area Goražde - The war in Eastern Bosnia (1992-1995) 2000 USA   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2004/9/4 fictie Jan   Arends Keefman 1972 Nederland    
  2004/9/5 fictie Paul   Bowles Een kille regen 1952 USA Let it come down  
  2004/10/1 fictie     (diverse auteurs) Echte vrouwen reizen beter 2001 Nederland    
  2004/10/2 non-fictie Oliver   Sacks Het eiland der kleurenblinden, en Het palmvareneiland : boek in twee delen 1996 USA The island of the colorblind and Cycad Island  
  2004/10/3 fictie Paul   Bowles Hoog boven de wereld 1966 USA Up Above the World  
  2004/11/1 fictie Renate   Dorrestein Verborgen gebreken 1996 Nederland    
  2004/11/2 fictie Hans   Andreus Valentijn 1960 Nederland    
  2004/11/3 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 4 2004 Frankrijk Persepolis 4 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2004/11/4 fictie Renate   Dorrestein Zolang er leven is 2004 Nederland    
  2004/11/5 fictie Remco   Campert Eetlezen 1987 Nederland   Columns
  2004/11/6 fictie Joe   Sacco Palestine 1994 USA   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2004/11/7 fictie Loekie   Zvonik De eerbied en de angst van Uri en Ima Bosch 1983 België    
  2004/11/8 fictie Marjane   Satrapi Persepolis 3 2003 Frankrijk Persepolis 3 Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, deel uit de serie Persepolis over opgroeien in Iran na de revolutie. De titel is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis.
  2004/11/9 fictie Toon   Tellegen Twee oude vrouwtjes 2004 Nederland   tekst 1994, deze uitgave met illustraties van André Sollie: 2004
  2004/11/10 fictie Saskia   Noort De eetclub 2004 Nederland    
  2004/12/1 fictie Anja   Meulenbelt De schaamte voorbij 1976 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2004/12/2 fictie Marele   Day Lammeren Gods 1997 Australië Lambs of God  
  2004/12/3 fictie Peter   Kouwenberg Walvis in een teiltje 1990 Nederland    
  2005/1/1 fictie Renate   Dorrestein Voorleesboek voor planten 1976 Nederland    
  2005/1/2 fictie Renate   Dorrestein Noorderzon 1986 Nederland    
  2005/1/3 non-fictie Latifa   Latifa Gestolen gezicht - Het leven van een jonge vrouw in Kabul / het leven van een jonge vrouw onder de Taliban 2001 Frankrijk Visage volé. Avoir vingt ans a Kaboul. Over het leven van Latifa in Afghanistan, geschreven in samenwerking met Chékéba Hachemi.
  2005/1/4 fictie Renate   Dorrestein Een hart van steen 1998 Nederland    
  2005/1/5 fictie H.J.A.   Hofland Het diepste punt van Nederland 1993 Nederland    
  2005/1/6 fictie Renate   Dorrestein Het hemelse gerecht 1990 Nederland    
  2005/1/7 fictie Renate   Dorrestein Ontaarde moeders 1992 Nederland    
  2005/1/8 non-fictie Martha   Gellhorn Reizen met mijzelf en anderen 1978 USA Travels with Myself and Another: A Memoir  
  2005/2/1 fictie Renate   Dorrestein Het perpetuum mobile van de liefde 1988 Nederland    
  2005/2/2 fictie Renate   Dorrestein Een sterke man 1994 Nederland    
  2005/2/3 fictie Renate   Dorrestein Katten en de kunst van het boekenonderhoud - Wenken voor de boekenkast 1992 Nederland    
  2005/2/4 fictie Jennifer   Egan Het onzichtbare circus 1994 USA The Invisible Circus  
  2005/2/5 fictie Renate   Dorrestein Vreemde streken 1984 Nederland    
  2005/2/6 fictie Éric-Emmanuel   Schmidt Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran 2001 Frankrijk Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran Samen met Mark gelezen
  2005/2/7 fictie Janet   Fitch Witte oleander 1999 USA White Oleander  
  2005/2/8 fictie Renate   Dorrestein Een nacht om te vliegeren 1987 Nederland    
  2005/2/9 fictie Peter   Sís Tibet door het rode kistje 1998 USA Tibet: Through the Red Box Kinderboek van een Tsjechisch-Amerikaanse auteur. Samen met Mark gelezen.
  2005/3/1 fictie Dubravka   Ugrešić Steffie Steek in de klauwen van het leven 1982 Kroatië Stefica Cvek u raljama Zivota Kroatische schrijfster, heeft gewoond in de VS, Moskou en Berlijn, en sinds de jaren '90 in Nederland.
  2005/3/2 non-fictie Geert   Mak In Europa 2004 Nederland    
  2005/3/3 fictie Ann-Marie   MacDonald Laten wij aanbidden 1996 Canada Fall on Your Knees  
  2005/4/1 fictie Maartje   Luccioni Wie nu geen huis heeft 1974 Nederland    
  2005/4/2 fictie Anton   Tsjechov Huwelijksverhalen 1953 Rusland   Nederlandse vertaling uit het Russisch '53-'58. Verhalen in deze bundel:
 • De bruid
 • In een landhuis
 • Een man in een foedraal
 • In een eigen honk
 • De villabewoners
 • De villabewoonster
 • De echtgenoot
 • Tranen, die de wereld niet ziet
 • De letterkundeleraar
 • Liefde
 • Een schatje
 • De echtgenote
 • Angst
 • Zij was het!
 • Over de liefde
 • De reuzenslang en het konijn
 • Een ramp
 • De rechter-commissaris
 • Uit ledigheid
 • Agafja
 • De zonde
 • Ninotsjka
 • De dame met het hondje
  2005/4/3 fictie Andreï   Makine De rivier de Amoer 1994 Frankrijk Au temps du fleuve Amour Franse schrijver van Russische komaf.
  2005/4/4 fictie Tomek   Tryzna Meisje niemand 1994 Polen Panna niks Vertaald door Karol Lesman, uitgeverij de Geus
  2005/5/1 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 4 - Het A.P. Beerta Instituut 1998 Nederland    
  2005/5/2 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 1 - Meneer Beerta 1996 Nederland    
  2005/5/3 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 2 - Vuile handen 1996 Nederland    
  2005/5/4 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 3 - Plankton 1997 Nederland    
  2005/6/1 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 5 - En ook weemoedigheid 1999 Nederland    
  2005/6/2 fictie J.J.   Voskuil De moeder van Nicolien 1999 Nederland    
  2005/6/3 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 7 - De dood van Maarten Koning 2000 Nederland    
  2005/6/4 fictie J.J.   Voskuil Het Bureau - deel 6 - Afgang 2000 Nederland    
  2005/6/5 fictie Maarten   Biesheuvel De verpletterende werkelijkheid 1979 Nederland    
  2005/6/6 fictie Jurriaan   Andriessen Eldorica 1990 Nederland    
  2005/6/7 fictie Fay   Weldon Praxis 1978 UK Praxis  
  2005/7/1 fictie Salman   Rushdie De duivelsverzen 1988 UK The Satanic Verses  
  2005/7/2 fictie Barbara   Kingsolver The poisonwood bible 1998 USA    
  2005/8/1 fictie Frida   Vogels De harde kern I 1992 Nederland    
  2005/8/2 fictie Frida   Vogels De harde kern II 1993 Nederland    
  2005/9/1 fictie Jonathan Safran   Foer Extreem luid en ongelofelijk dichtbij 2005 USA Extremely Loud & Incredibly Close Safran is de achternaam van Foers moeder.
  2005/9/2 fictie Jonathan Safran   Foer The unabridged pocket book of lightning 2002 USA   Safran is de achternaam van Foers moeder. Essay.
  2005/9/3 fictie Thomas   Mann De toverberg 1924 Duitsland Der Zauberberg Roman over Hans Castorp, een jonge Noord-Duitser, die op bezoek gaat bij zijn neef Joachim Ziemszen in een sanatorium in het Zwitserse Davos. Dit bezoek duurt echter niet drie weken, zoals gepland, maar zeven jaar. Tijdens het verblijf ervaart Hans Castorp het leven en de gebruiken van de mensen in het sanatorium.
  2005/9/4 non-fictie Frida   Vogels Dagboek 2005 Nederland    
  2005/9/5 fictie Jeffrey   Eugenides Middlesex 2002 USA   Genderidentiteit, intersekse
  2005/9/6 fictie E. du Perron Het land van herkomst 1935 Nederland    
  2005/9/7 fictie Marten   Toonder Als je begrijpt wat ik bedoel 1967 Nederland    
  2005/10/1 non-fictie Ans   Ettema-Essler en Annemiek Nieborg-van den Ban Samen leven met ADHD: een nieuwe visie 2004 Nederland    
  2005/10/2 non-fictie Paul   Mason en Randi Kreger Leven met een borderliner 1998 USA Stop Walking on Eggshells: Taking Your Life Back When Someone You Care About Has Borderline Personality Disorder  
  2005/10/3 non-fictie Bodil   Jönsson Mijn grootmoeder had nooit gebrek aan tijd 1999 Zweden Tio tankar om tid Ik weet niet zeker of dit de oorspronkelijke titel is, of de titel van een ander boek van deze auteur.
  2005/10/4 non-fictie John   Ratey en Catherine Johnson Schaduwsyndromen 1997 USA    
  2005/10/5 fictie Judith   Guest Gewone mensen 1976 USA Ordinary people  
  2005/10/6 fictie F.B.   Hotz Dood weermiddel en andere verhalen 1976 Nederland    
  2005/10/7 fictie Rudi van der Paardt Waanzin en vervreemding - korte verhalen van verschillende Nederlandse schrijvers 1986 Nederland   samengesteld door Rudi v.d. Paardt
  2005/11/1 fictie Tom   Wolfe Het vreugdevuur der ijdelheden 1987 USA The Bonfire of the Vanities A satirical novel; a drama about ambition, racism, social class, politics, and greed in 1980s New York City; it centers on three main characters: WASP bond trader Sherman McCoy, Jewish assistant district attorney Larry Kramer, and British expatriate journalist Peter Fallow.
  2005/11/2 fictie Annie   Proulx Scheepsberichten 1993 USA The shipping news  
  2005/11/3 fictie Tom   Wolfe Hinderlaag bij Fort Brag 1997 USA Ambush at Fort Bragg Novelle
  2005/11/4 fictie Iris   Murdoch Op zand gebouwd 1963 Ierland The sandcastle  
  2005/12/1 fictie Marten   Toonder Geld speelt geen rol 1968 Nederland   De windhandel (1959), De sloven (1967), De bovenbazen (1963-1964)
  2005/12/2 fictie Marten   Toonder Hm 1978 Nederland   De atlantiër (1956), Het huilen van urgje (1962), De hopsa's (1974)
  2005/12/3 fictie Marten   Toonder Daar zit iets achter 1980 Nederland   De weetmuts (1975), Het vergeetboekje (1976)
  2005/12/4 fictie Nick   Hornby Hoe ben je een goed mens 2001 UK    
  2005/12/5 fictie Iris   Murdoch Vlucht voor de tovenaar 1956 Ierland The flight from the enchanter  
  2005/12/6 fictie Marten   Toonder Zaken zijn zaken 1977 Nederland   De doffe doffer (1954), De zwelbast (1957), De slijtmijt (1970)
  2005/12/7 fictie Marten   Toonder Zoals mijn goede vader zei 1970 Nederland   De tijdwisselaar (1962), De kwade inblazingen (1967-1968), De hupbloemerij (1968)
  2005/12/8 fictie Marten   Toonder Een eenvoudige doch voedzame maaltijd 1970 Nederland   Het booroog (1966-1967), De labberdaan (1965), De pasmunt (1965)
  2005/12/9 fictie Thomas   Rosenboom De nieuwe man 2003 Nederland    
  2006/1/1 fictie Roald   Dahl Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier 1977 UK   Verhalen
  2006/1/2 fictie Tom   Wolfe In alles een man 1998 USA A Man in Full  
  2006/1/3 fictie Anne   Provoost Mijn tante is een grindewal 1990 België    
  2006/2/1 fictie Kees van Beijnum Hier zijn leeuwen 1994 Nederland    
  2006/2/2 fictie Renate   Dorrestein Haar kop eraf! Alice als ideale helding voor hedendaagse feministes 1987 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2006/2/3 fictie Renate   Dorrestein Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder roodkapje voor 2006 Nederland    
  2006/2/4 fictie Hannah   Buenting Hieper - up en down met ADHD 2004 Nederland    
  2006/2/5 fictie Umberto   Eco De slinger van Foucault 1988 Italië Il pendolo di Foucault  
  2006/2/6 fictie Umberto   Eco Het eiland van de vorige dag 1994 Italië L'isola del giorno prima  
  2006/2/7 fictie Milan   Kundera Identiteit 1998 Frankrijk L'identité  
  2006/2/11 fictie Sophie   Kinsella 3x shopaholic! 2002 UK    
  2006/2/15 fictie Hari   Kunzru De poseur 2002 UK The impressionist  
  2006/3/2 fictie Ina   Boudier-Bakker Het spiegeltje 1917 Nederland   Heel oubollig en totaal onfeministisch gezwijmel...
  2006/3/7 non-fictie Janwillem van de Wetering Het dagende niets 1973 Nederland    
  2006/3/7 non-fictie Janwillem van de Wetering De lege spiegel 1971 Nederland    
  2006/3/24 fictie Dimitri   Verhulst De helaasheid der dingen 2006 België    
  2006/4/1 fictie Zadie   Smith Witte tanden 2000 UK White teeth  
  2006/4/6 non-fictie Frida   Vogels Dagboek, deel 2 2006 Nederland    
  2006/4/9 non-fictie Bas   Haring Kaas en de evolutietheorie 2001 Nederland    
  2006/5/16 fictie Tove   Jansson Pappa Moem en de mysterieën van de zee 1965 Finland Pappan och havet Schattig en eng en fantasievol
  2006/5/18 fictie Willem   Elsschot Lijmen 1923 België   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt), op basis van datum Kaas. Samen met Mark, hij las het voor. Alleen Lijmen, niet Het been.
  2006/5/23 fictie Willem   Elsschot Kaas 1933 België   Samen met Mark, hij las het voor.
  2006/5/30 fictie Willem   Elsschot Villa des Roses 1910 België   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt), op basis van datum Kaas. Samen met Mark, hij las het voor.
  2006/5/20 fictie Tove   Jansson Een komeet boven Moemvallei 1946 Finland Kometjakten Schattig en eng en fantasievol
  2006/5/24 fictie Hubert   Lampo De goden moeten hun getal hebben   België    
  2006/5/26 fictie Hubert   Lampo Terugkeer naar Atlantis 1965 België    
  2006/5/28 fictie Marion   Bloem Vaders van betekenis 1989 Nederland    
  2006/6/1 non-fictie Jan   Knol En je zult spinazie eten - Aan tafel bij Spinoza, filosoof van de blijdschap 2006 Nederland    
  2006/6/5 fictie Hubert   Lampo De dochters van Lemurië   België   Novellen
  2006/6/10 fictie Hermann   Hesse Demian - De geschiedenis van Emil Sinclair’s jeugd 1919 Duitsland Demian - Die Geschichte einer Jugend  
  2006/6/13 fictie Hermann   Hesse De steppewolf 1927 Duitsland Der Steppenwolf  
  2006/6/17 fictie Hermann   Hesse Narziss en Goldmund 1930 Duitsland Narziss und Goldmund  
  2006/6/19 fictie Willem Frederik   Hermans De donkere kamer van Damokles 1958 Nederland    
  2006/6/25 non-fictie René   Kahn Onze hersenen 2006 Nederland    
  2006/7/2 fictie Mark   Twain De lotgevallen van Tom Sawyer 1876 USA The Adventures of Tom Sawyer  
  2006/7/10 fictie Bert   Brecht Drie stuivers roman 1934 Duitsland Dreigroschenroman  
  2006/7/25 fictie R.   Blijstra De nuttelozen 1976 Nederland    
  2006/8/4 fictie Oscar   Timmers Stier voor piranha's 1961 Nederland    
  2006/8/11 fictie Henk   Barnard Laatste nacht in Jéque 1979 Nederland   Over de strijd van het Frelimo tegen de onderdrukking van de Portugezen in het dorpje Jéque in Mozambique. Nienke van Hichtumprijs.
  2006/8/18 fictie Janwillem van de Wetering Zuivere leegte - Ervaringen van een respectloze zenleerling 2000 Nederland    
  2006/8/24 fictie Yann   Martel Het leven van Pi 2001 Canada Life of Pi  
  2006/8/28 fictie Banana   Yoshimoto Kitchen 1988 Japan キッチン  
  2006/9/2 fictie Jeanette   Winterson Op het lichaam geschreven 1992 UK Written on the Body  
  2006/9/5 fictie Tijs   Goldschmidt Darwins hofvijver: een drama in het Victoriameer 2004 Nederland    
  2006/9/8 fictie Wally   Lamb Vergeef me 1998 USA I know this much is true  
  2006/9/9 fictie Khaled   Hosseini De vliegeraar 2003 USA The Kite Runner  
  2006/9/14 fictie Hari   Kunzru Leela.exe 2004 UK Transmission  
  2006/9/28 fictie Elias   Canetti De behouden tong 1977 Duitsland Die gerettete Zunge, Geschichte einer Jugend memoires
  2006/10/7 fictie Bibi   Dumon Tak Laika tussen de sterren 2006 Nederland   Kinderboekenweekgeschenk 2006
  2006/10/11 fictie Banana   Yoshimoto Hardboiled Hard Luck 1999 Japan ハードボイルド/ハードラック  
  2006/10/28 fictie Freek de Jonge De wereldverbeteraar 1985 Nederland    
  2006/10/28 fictie Amos   Oz Een verhaal van liefde en duisternis 2002 Israël Sipoer al ahava wechosjech Autobiografische roman
  2006/10/28 fictie Freek de Jonge Losse nummers 1992 Nederland    
  2006/10/29 fictie Freek de Jonge Het damestasje 1987 Nederland    
  2006/10/30 fictie Freek de Jonge Opa's wijsvinger 1993 Nederland    
  2006/11/5 fictie William   Gibson Beeld Voor Beeld 2003 Canada Pattern Recognition  
  2006/11/17 fictie William   Gibson Mona Lisa overdrive 1988 USA Mona Lisa overdrive  
  2006/11/19 fictie Chuck   Palahniuk Stikken 2001 USA Choke  
  2006/11/22 fictie Amos   Oz Black Box 1987 Israël Koefsa sjechora  
  2006/11/24 fictie Barbara   Voors Vertrouwen in jou 1993 Zweden Tillit till dig  
  2006/11/27 fictie Edmund   White Het verhaal van een jongen 1982 USA A boy's own story  
  2006/11/29 fictie Rogi   Wieg Kameraad scheermes 2003 Nederland    
  2006/12/1 fictie Marina   Lewycka Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne 2005 UK A short history of tractors in Ukranian  
  2006/12/2 fictie William   Gibson Zenumagiër 1984 USA Neuromancer  
  2006/12/5 fictie Uwe   Timm De ontdekking van de curryworst 2005 Duitsland Die Entdeckung der Currywurst  
  2006/12/10 fictie Haruki   Murakami After Dark 2004 Japan アフターダーク / Afutā dāku  
  2006/12/15 fictie Banana   Yoshimoto Lizard 1993 Japan とかげ Short story collection
  2006/12/20 fictie Amitav   Ghosh Het hongerig getij 2004 USA The Hungry Tide  
  2006/12/26 fictie James   Hamilton-Paterson De rouwkas 1993 UK Griefwork  
  2007/1/7 fictie Michael   Kumpfmüller Lotgevallen van een beddenverkoper 2000 Duitsland Hampels Fluchten  
  2007/1/9 non-fictie Lori   Schiller & Amanda Bennett De stille kamer 1994 USA The Quiet Room autobiografie van vrouw met schizofrenie.
  2007/1/16 fictie Kristien   Hemmerechts Een zuil van zout 1987 België    
  2007/1/18 fictie Hella   Haasse Huurders en onderhuurders 1971 Nederland    
  2007/1/20 fictie Hella   Haasse Een gevaarlijke verhouding 1976 Nederland    
  2007/1/21 fictie Walter   Moers De 13 1/2 levens van Kap'tein Blauwbeer 1999 Duitsland Die 13 1/2 Leben des Käpt'n Blaubär  
  2007/1/30 non-fictie Anette   Kobak Isabelle - Het leven van Isabelle Eberhardt 1988 UK Isabelle: the life of Isabelle Eberhardt  
  2007/2/21 fictie A.S.   Byatt Obsessie - Een romance 1990 UK    
  2007/3/1 fictie K.   Schippers Eerste indrukken 1979 Nederland    
  2007/3/7 fictie Hella S.   Haasse De wegen der verbeelding 1983 Nederland    
  2007/3/14 fictie Jack   Kerouac Eenzamen Engelen 1965 USA Desolation Angels  
  2007/3/18 fictie Tommy   Wieringa Joe Speedboot 2005 Nederland    
  2007/3/23 fictie Niall   Williams Vier liefdesbrieven 1997 UK Four Letters of Love  
  2007/3/28 non-fictie Fadoua   Bouali Bevrijd door Allah - Waarom een moslimvrouw haar mannen niet hoeft te gehoorzamen 2006 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Zie ook El Hizjra-Literatuurprijs
  2007/4/8 non-fictie Nahed   Selim De vrouwen van de profeet 2003 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2007/4/11 non-fictie David   Quammen Het lied van de dodo. Eilandbiogeografie in een eeuw van extincties. 1996 USA The song of the dodo. Island biogeography in an age of extinctions.  
  2007/4/16 fictie Hanif   Kureishi De boeddha van de buitenwijk 1990 UK The Buddha of Suburbia  
  2007/4/22 fictie Craig   Thomson Blankets 2006 USA   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2007/4/22 fictie Dave   Eggers Wat is de Wat 2006 USA What is the What  
  2007/4/26 non-fictie Joris   Luyendijk Het zijn net mensen - Beelden uit het Midden-Oosten 2007 Nederland   Samenvatting en citaten.
  2007/4/30 non-fictie Åsne   Seierstad De boekhandelaar van Kaboel 2002 Noorwegen Bokhandleren i Kabul  
  2007/5/6 fictie Karin   Amatmoekrim Wanneer wij samen zijn 2006 Nederland   Ongecorrigeerde proef, niet bestemd voor de verkoop. Verschijnt op 12 september.
  2007/5/10 fictie Michael   Carson Woestijnrozen 1990 UK Coming up roses  
  2007/5/15 fictie Kiran   Desai De erfenis van het verlies 2006 UK The inheritence of Loss  
  2007/6/5 fictie Hannes   Meinkema Te kwader min 1984 Nederland    
  2007/6/18 fictie Lisa   St Aubin de Terán De stoptrein naar Milaan 1983 UK The slow train to Milan  
  2007/6/21 fictie Frank Martinus   Arion Dubbelspel 1973 Curaçao    
  2007/6/24 fictie Charles   Bukowski Postkantoor 1975 USA Post office  
  2007/6/29 fictie Erlend   Loe Naïef. Super. 1996 Noorwegen Naiv.Super.  
  2007/7/7 fictie Andrea   Barrett De reis van de Narwhal 1998 USA The Voyage of the Narwhal  
  2007/7/15 fictie Margaret   Atwood De blinde huurmoordenaar 2000 UK The blind assassin  
  2007/7/21 fictie Floortje   Zwigtman Schijnbewegingen 2005 Nederland    
  2007/7/30 non-fictie Annejet van der Zijl Sonny Boy 2004 Nederland   Literaire non-fictie
  2007/8/3 fictie Anne   Provoost In de zon kijken 2007 Nederland    
  2007/8/4 fictie Bob den Uyl De ontwikkeling van een woede 1972 Nederland    
  2007/8/5 fictie Douglas   Coupland JPod 2006 Canada JPod  
  2007/8/8 fictie Jeffrey   Eugenides De zelfmoord van de meisjes 1993 USA The Virgin Suicides  
  2007/8/9 fictie Sara   Gruen Water voor de olifanten 2006 USA Water for Elephants  
  2007/8/12 fictie Jaap   Scholten Morgenster 2000 Nederland    
  2007/8/17 fictie Douglas   Coupland Miss Wyoming 1999 Canada Miss Wyoming  
  2007/8/20 fictie Douglas   Coupland Alle families zijn psychotisch 2001 Canada All families are psychotic  
  2007/8/24 fictie Stephen   Fry Geschiedenis maken 2005 UK Making History  
  2007/8/28 fictie Marja   Brouwers Casino 2004 Nederland   Niet leuk.
  2007/9/4 fictie Renate   Dorrestein Echt sexy 2007 Nederland    
  2007/9/7 fictie Kate   DiCamillo De zomer van Winn-Dixie 2000 UK Because of Winn-Dixie  
  2007/9/11 fictie Lévi   Weemoedt De Ziekte van Lodesteijn 1986 Nederland    
  2007/9/11 fictie Mohammed   Shoekri Hongerjaren 1973 Marokko A 'wam al-Dju'  
  2007/9/17 fictie Khaled   Hosseini Duizend schitterende zonnen 2007 USA A thousand splendid suns  
  2007/9/23 fictie Miriam   Toews Uit een goed nest 1998 Canada A Boy of Good Breeding  
  2007/9/30 non-fictie Richard   Dawkins God als misvatting 2006 UK The God Delusion  
  2007/10/24 fictie Ali   Ghalem Een vrouw voor mijn zoon 1979 Frankrijk Une femme pour mon fils roman uit Algerije
  2007/11/20 non-fictie Richard   Dawkins Kapelaan van de Duivel 2003 UK A devil's chaplain. Selected essays by Richard Dawkins  
  2007/11/28 fictie Anders   Nilsen Dogs & water 2007 Canada    
  2007/12/3 fictie Zadie   Smith Over schoonheid 2005 UK On beauty  
  2007/12/9 fictie Ann-Marie   MacDonald De kraaien zullen het zeggen 2003 Canada The Way the Crow Flies  
  2007/12/11 fictie Rascha   Peper Russisch blauw 1995 Nederland    
  2007/12/14 fictie Remco   Campert Dagboek van een poes 2007 Nederland    
  2007/12/17 fictie Robert   Crumb & David Zane Mairowitz Introducing Kafka 2007 USA    
  2007/12/18 non-fictie Daniel   Tammet Op een blauwe dag geboren 2006 UK Born on a blue day Autisme - Daniel Tammet (born Daniel Paul Corney; 31 January 1979) is an English essayist, mathematician, novelist, poet and translator. His memoir, Born on a Blue Day (2006), is about his early life with Asperger syndrome and savant syndrome.
  2007/12/19 fictie Marjane   Satrapi Embroideries 2003 Frankrijk Broderies Autobiografische graphic novel/stripboek/illustrated novel, over opgroeien in Iran na de revolutie.
  2007/12/22 fictie USA   Naipaul Een huis voor meneer Biswas 1961 UK A house for Mr. Biswas  
  2007/12/26 fictie Ingrid   Winterbach Niggie 2002 Zuid-Afrika    
  2008/1/2 fictie     anoniem Een vrouw in Berlijn 1954 USA A Woman in Berlin Dagboekaantekeningen van april tot juni 1945. Geschreven in het Duits, maar voor het eerst uitgegeven in het Engels, in de USA, als 'A Woman in Berlin' in 1954.
  2008/1/2 non-fictie Eke   Mariën & Jan Groenewold Cook & Chemist 2007 Nederland   Onder redactie van Bas Husslage
  2008/1/5 fictie Charles   Lewinsky Het lot van de familie Meijer 2007 Zwitserland Melnitz Roman in vijf delen waarin de geschiedenis van vijf generaties van de Joods-Zwitserse familie Meijer wordt beschreven. De vijf delen zijn geconcentreerd rondom de jaartallen 1871, 1893, 1913, 1937 en 1945.
  2008/1/9 non-fictie August Hans den Boef Nederland seculier! 2003 Nederland    
  2008/1/13 fictie Amitav   Ghosh Het glazen paleis 2000 USA The Glass Palace  
  2008/1/28 fictie Hannes   Meinkema Verhalen 1983 Nederland    
  2008/2/4 non-fictie Caroline   Kraus Borderliner 2004 USA Borderlines, a Memoir "Het meeslepende en waargebeurde verhaal van Caroline Kraus, die na het overlijden van haar moeder een nieuw bestaan wil opbouwen in San Francisco. Borderliner is het indrukwekkende verhaal over de heftige confrontatie met een borderliner en de ingrijpende persoonlijke gevolgen daarvan." De auteur noemt het zelf non-fictie, maar het leest in elk geval als een roman.
  2008/2/8 non-fictie Oliver   Sacks Musicofilia - verhalen over muziek en het brein 2007 USA Musicophilia : tales of music and the brain  
  2008/2/15 fictie Hannes   Meinkema Dier en engel 1996 Nederland    
  2008/2/20 fictie Dubravka   Ugrešić Het leven is een sprookje 1978 Kroatië Zivot je bajka Kroatische schrijfster, heeft gewoond in de VS, Moskou en Berlijn, en sinds de jaren '90 in Nederland.
  2008/2/22 fictie Torsten   Krol De weg naar Callisto 2007 USA Callisto  
  2008/3/7 fictie Janwillem van de Wetering De verdachte Verheugt 1979 Nederland   Boekenweekgeschenk 1980
  2008/3/12 fictie Monika   Sauwer Koude kermis 1983 Nederland    
  2008/3/15 fictie Herman   Brusselmans Nog drie keer slapen en ik word wakker 1998 België   niet helemaal uitgelezen, ik was het zat
  2008/3/16 fictie Freek de Jonge Losse nummers 1992 Nederland    
  2008/3/17 fictie Isabel   Allende Het huis met de geesten 1982 Chili La casa de los espíritus  
  2008/3/21 fictie Renate   Dorrestein Laat me niet alleen 2008 Nederland   2008
  2008/3/23 fictie Bernice   Rubens Kleren maken de vrouw 1971 UK Sunday best  
  2008/3/25 fictie Hugo   Claus De hondsdagen 1952 België    
  2008/3/28 fictie Isabel   Allende Fortuna's dochter 1999 Chili Hija de la fortuna  
  2008/3/31 fictie Zakes   Mda Het rode hart 2000 Zuid-Afrika The heart of redness  
  2008/4/4 fictie Luise   Rinser Daniela 1953 Duitsland Daniela  
  2008/4/6 fictie Loekie   Zvonik Hoe heette de hoedenmaker 1975 België    
  2008/4/8 fictie Frank   Liedel Karekiet 1967 België   novellen
  2008/4/21 fictie Tomek   Tryzna Meisje niemand 1994 Polen Panna nikt Vertaald door Karol Lesman, uitgeverij de Geus
  2008/4/29 fictie Orhan   Pamuk Sneeuw 2003 Turkije Kar  
  2008/4/30 fictie Stephen   Fry Speelbal 2000 UK The Stars' Tennis Balls  
  2008/4/30 fictie J.   Bernlef Pianoman 2008 Nederland   Boekenweekgeschenk 2008
  2008/5/1 fictie Carlos   Ruiz Zafó De shaduw van de wind 2001 Spanje La sombra del vento  
  2008/5/3 fictie Daniel   Hecht Geestdrift 1998 USA Skull Session  
  2008/5/4 fictie Maeve   Binchy Quentins 2002 UK Quentins  
  2008/5/9 fictie Kees van Beijnum Dichter op de zeedijk 1995 Nederland    
  2008/5/14 fictie Salman   Rushdie Middernachtskinderen 1981 UK Midnight's Children  
  2008/5/19 non-fictie Bill   Bryson A Short History of Nearly Everything 2003 USA   Zeer uitgebreid, veel over wetenschappers in de geschiedenis.
  2008/5/24 fictie Tove   Jansson Moomin - The complete Tove Jansson Comic Strip 2006 Finland Muumipeikko  
  2008/5/29 non-fictie Oliver   Sacks Mexicaans dagboek 2002 USA Oaxaca Journal  
  2008/6/11 non-fictie René   Kahn In de spreekkamer van de psychiater 2008 Nederland    
  2008/7/11 fictie Maeve   Binchy Tara road 1998 UK    
  2008/7/13 fictie Iain   Banks The steep approach to Garbadale 2007 UK    
  2008/7/15 fictie Kate   Dicamillo De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane 2006 UK The miraculous journey of Edward Tulane  
  2008/7/15 fictie Sophie   Dahl Playing with the grown-ups 2007 UK    
  2008/7/16 fictie Annie   Proulx Scheepsberichten 1993 USA The shipping news  
  2008/7/18 fictie Herbjørg   Wassmo Sanne 2003 Noorwegen Flukten fra Frank (Geen onderdeel van een serie.)
  2008/7/19 fictie Rani   Manicka De rijstmoeder 2002 UK The rice mother  
  2008/7/20 non-fictie Kamran   Nazeer Daar komen de gekken 2006 UK    
  2008/7/23 fictie Miklós   Vámos Het boek der vaders 2000 Hongarije Apák könyve  
  2008/7/24 fictie Hisham   Matar Niemandsland 2006 UK In the country of men  
  2008/8/8 fictie Sana   Valiulina Didar en Faroek 2006 Nederland    
  2008/8/26 fictie Nicolas   Dickner Nikolski 2007 Canada Nikolski Oorspronkelijk geschreven/gepubliceerd in het Frans.
  2008/8/28 fictie Meave   Binchy Wit bloeit de meidoorn 2006 UK Whitethorn woods  
  2008/8/31 fictie Peter   Hoeg De stilte en het meisje 2006 Denemarken Den stille pige  
  2008/9/17 fictie Luigi   Pirandello Zes personages op zoek naar een auteur 1963 Italië Sei personnagi in cerca d'autore, commedia da fare  
  2008/9/24 fictie Martha   Gellhorn De ogen van miljoenen - Brieven 1930-1996 2006 USA Selectie uit 'Selected letters of Martha Gellhorn'  
  2008/10/14 fictie Chuck   Palahniuk Gekweld 2005 USA Haunted  
  2008/10/19 fictie Luigi   Pirandello De weduwnaar en andere verhalen 1986 Italië   1986: eerste druk in Nederland
  2008/10/27 non-fictie Esther   Perel Erotische intelligentie 2006 USA Mating in captivity  
  2008/10/29 non-fictie Lisette   Kreischer & Merel van der Lande Veggie in pumps - gids voor een ecofabulous leven 2008 Nederland    
  2008/11/1 fictie Lenette van Dongen Morgen ga ik weer van hem houden 2008 Nederland   Columns Opzij en andere tijdschriften
  2008/11/9 fictie Marcel   Möring Dis 2006 Nederland    
  2008/11/12 fictie Mark   Haddon Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht 2003 UK The curious incident of the dog in the night-time Autisme. Over een autistische jongen, erg leuk boek, maar wel wat stereotiep.
  2008/11/15 fictie Czeslaw   Kobylko De spijt van het niets 2008 Nederland    
  2008/9/10 fictie Sophie   Dahl De man met de dansende ogen 2003 UK The Man with the Dancing Eyes tekeningen van Annie Morris
  2008/10/8 fictie Marguerite   Abouet en Clément Oubrerie Aya uit Yopougon (deel 2) 2006 Frankrijk Aya de Yopougon graphic novel/stripboek/illustrated novel, over Ivoorkust. Abouet is geboren in 1971 in Abidjan, Côte d'Ivoire, en op haar 12e met haar broer en oudoom naar Frankrijk verhuisd.
  2008/12/2 fictie Orhan   Pamuk Ik heet Karmozijn 1998 Turkije Benim adim Kirmizi  
  2008/12/20 fictie Rita   Spijker Kreukherstellend 2006 Nederland    
  2008/12/21 fictie     Kluun Komt een vrouw bij de dokter 2003 Nederland    
  2008/12/12 fictie Stefan   Brijs De Engelenmaker 2005 Nederland    
  2008/12/24 fictie Elizabeth   Gilbert Mannen van Staal 2000 USA Stern Men  
  2008/12/24 fictie Nilgün   Yerli Weg van Nederland 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: nee
  2008/12/24 fictie J.J.   Voskuil Bestiarium 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/24 fictie Mensje van Keulen De spiegel 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: tja
  2008/12/25 fictie Abdelkader   Benali De grammatica van een niemand 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/25 fictie Susan   Smit Kijk naar me 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: nee
  2008/12/25 fictie Tineke   Beishuizen De man die niet wilde dansen 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: nee
  2008/12/25 fictie Yvonne   Kroonenberg Mannenwerk 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/26 fictie Esther   Verhoef De perfecte partner 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: nee
  2008/12/26 non-fictie Frank   Westerman Stikvallei 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/26 fictie Jeroen   Brouwers Liefste in de verte 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/27 fictie Gerbrand   Bakker Bruiloft zonder bruidspaar 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2008/12/28 fictie P.F.   Thomése Eerder thuis dan Townes 2008 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2009/1/11 fictie Andreï   Makine Requiem voor Rusland 2001 Frankrijk Requiem pour l'Est Franse schrijver van Russische komaf. Paris : Mercure de France, 2000.
  2009/2/1 fictie Jeroen   Brouwers Het leven, de dood : verhalen 2003 Nederland   Keuze uit de verhalen van de Nederlandse schrijver (geb. 1940) uit de periode 1963-1997.
  2009/2/2 fictie Janet   Fitch Portret in zwart 2006 USA Paint it black New York [etc.] : Little, Brown, 2006
  2009/2/3 fictie David   Gilbert Onder normalen 2005 USA The normals New York : Bloomsbury, cop. 2004.
  2009/3/1 fictie Aart van der Leeuw De kleine Rudolf 1930 Nederland    
  2009/3/2 fictie     Sjón Blauwvos 2003 IJsland Skugga-Baldur  
  2009/3/3 fictie Hitomi   Kanehara Slangen & piercings 2005 Japan Hebi ni piasu  
  2009/4/1 fictie David   Mitchell Wolkenatlas 2004 UK Cloud Atlas  
  2009/4/2 fictie Marisha   Pessl Calamiteitenleer voor gevorderden 2006 USA Special Topics in Calamity Phyiscs Fantastische metaforen!
  2009/4/3 fictie Niall   Williams Een beter leven 2001 Ierland The fall of light  
  2009/4/4 fictie Philippe   Claudel Grijze zielen 2003 Frankrijk Les âmes grises  
  2009/5/1 non-fictie Fernando   Aramburu The fish of Bitterness 2006 Spanje Los peces de la amargura zat in een boekje 'Bedside Stories' van NH hoteles dat Mark voor me meegenomen had in januari, van het Panama-congres, uitgave 2008
  2009/5/2 fictie Ignacio   Jáuregui Gazing Out to Sea I Dreamt   Spanje Mirando al mar soñé Zat in een boekje 'Bedside Stories' van NH hoteles dat Mark voor me meegenomen had in januari, van het Panama-congres, uitgave 2008. De auteur is geboren in Madrid.
  2009/5/3 fictie Claudia   Larraguíbel Three Lives   Chili   zat in een boekje 'Bedside Stories' van NH hoteles dat Mark voor me meegenomen had in januari, van het Panama-congres, uitgave 2008
  2009/6/1 non-fictie Yvonne   Kroonenberg Alleen de knor wordt niet gebruikt 2009 Nederland    
  2009/6/2 non-fictie Yvonne   Kroonenberg Een ster aan het stuur 2005 Nederland    
  2009/6/3 fictie Paulo   Giordano De eenzaamheid van de priemgetallen 2008 Italië La solitudine dei numeri primi  
  2009/6/4 fictie Gwyn   Hyman Rubio Icy Sparks 1998 USA Icy Sparks  
  2009/6/5 fictie Sophie   Dahl De man met de dansende ogen 2003 UK The Man With the Dancing Eyes  
  2009/7/1 fictie Tim   Krabbé Een tafel vol vlinders 2009 Nederland    
  2009/7/2 fictie Orhan   Pamuk Het huis van de stilte 1983 Turkije Sessiz ev  
  2009/7/3 non-fictie Rudy   Kousbroek De archeologie van de auto 2006 Nederland   Uitgebreide, herziene uitgave van de gelijknamige titel uit 1989
  2009/7/4 fictie John   Steinbeck De druiven der gramschap 1939 USA The grapes of wrath  
  2009/7/5 non-fictie Alain   Lieury Is mijn goudvis intelligenter dan ik? En 92 andere fascinerende psychologische onderzoeken over ons brein 2008 Frankrijk 100 petites expériences de psychologie pour miuex comprendre le cerveau  
  2009/7/6 fictie Vikas   Swarup De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel 2004 UK Q&A verfilmd als 'Slumdog Millionaire'
  2009/7/7 fictie Lenette van Dongen Morgen ga ik weer van hem houden 2008 Nederland   Columns Opzij en andere tijdschriften
  2009/7/8 strip (autobiografisch) Barbara   Stok Dan maak je maar zin 2009 Nederland   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2009/8/1 fictie Aravind   Adiga De witte tijger 2008 UK The white tiger  
  2009/8/2 fictie Debbie   Drechsler Daddy's Girl 2008 USA   comic
  2009/8/3 non-fictie Richard   Dawkins Een regenboog ontrafelen 1999 UK Unweaving the rainbow  
  2009/8/4 fictie Esther   Freud Huis in zee 2003 UK The sea house beetje te 'romannetje'.
  2009/8/5 fictie Dave   Eggers U zult versteld staan van onze beweeglijkheid 2002 USA You shall know our velocity  
  2009/8/6 fictie Maria   Stahlie Boogschutters 2008 Nederland    
  2009/8/7 non-fictie Lieve   Joris Mali blues 1994 Nederland    
  2009/8/8 fictie Alicia   Erian Niets blijft onder ons 2008 USA Towelhead  
  2009/8/31 fictie Tatiana de Rosnay Haar naam was Sarah 2006 Frankrijk Sarah's Key Vertaald uit het Engels. (Auteur is Engels / Frans / Russisch, woont in Parijs, maar heeft ook in Boston en Engeland gewoond.)
  2009/8/28 fictie David   Mitchell Dertien 2006 Ierland Black Swan Green  
  2009/8/29 fictie Jo   Kyung-Ran Tong 2009 Zuid-Korea Ik weet niet zeker of dit de oorspronkelijke titel is.
  2009/8/30 fictie Oh   Jung-hee Vogel 1996 Zuid-Korea Sae  
  2009/9/5 non-fictie Piet   Meeuse Wind! 2008 Nederland    
  2009/9/8 fictie Gerbrand   Bakker Boven is het stil 2006 Nederland    
  2009/9/13 fictie Michael   Chabon De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay 2000 USA The amazing adventures of Kavalier & Clay Fantastisch boek
  2009/9/16 fictie Helen   Garner De logeerkamer 2008 Australië The spare room  
  2009/9/19 fictie Paulien   Cornelisse Taal is zeg maar echt mijn ding 2009 Nederland    
  2009/9/22 fictie György   Konràd De bezoeker 1969 Hongarije A látogató  
  2009/9/26 fictie Gioconda   Belli De schepping van de vlinders 1994 Nicaragua La historia de la creación de las mariposas illustraties van Wolf Erlbruch
  2009/9/30 fictie Rutger   Kopland Alles op de fiets 1969 Nederland    
  2009/9/30 fictie Rutger   Kopland Het orgeltje van yesterday 1968 Nederland    
  2009/10/3 fictie Nicole   Krauss De geschiedenis van de liefde 2005 USA The history of love  
  2009/10/10 fictie Kurt   Köhler Baltazar krull's hart zingt maneschijn 1978 België    
  2009/10/17 non-fictie Jacob   Klompstra Wat is die jongen druk! Een leven met ADHD 2008 Nederland    
  2009/10/21 fictie Antonio   Muñoz Molina Volle maan 1997 Spanje Plenilunio  
  2009/10/24 fictie Rascha   Peper Een Spaans hondje 1998 Nederland    
  2009/11/28 non-fictie Gerda   Bos Daten met je vaste partner - opnieuw verliefd 2007 Nederland   Nogal suf boek.
  2009/12/1 fictie Ingmar   Heytze Scooterdagboek 2005 Nederland    
  2009/11/8 fictie J.J.   Voskuil Binnen de huid 2009 Nederland    
  2009/11/11 fictie     (diverse auteurs) Savannah's Silver Stories 2009 Nederland   ter ere van 25 jaar Savannah Bay, samengesteld door: Tole Bobbink, Geert Smolders en Marischka Verbeek. Meerdere auteurs.
  2009/11/22 fictie Torgny   Lindgren Norrlandse aquavit 2007 Zweden Norrlands Akvavit  
  2009/12/3 fictie Muriel   Barbery Elegant als een egel 2008 Frankrijk L'élégance du hérisson Fantastisch boek, echt heel gaaf. Beetje pretentieus (tja, Frans...) maar door de schrijfstijl stapte ik daar zó overheen.
  2009/12/13 non-fictie Jonathan Safran   Foer Dieren eten 2009 USA Eating animals Safran is de achternaam van Foers moeder.. Dit boek gaat over de bioindustrie. Het verraste me vooral dat het hem allemaal zo verraste.
  2009/12/22 fictie Amos   Oz Plotseling diep in het woud 2005 Israël Pitom beomek hajaär sprookje
  2010/1/3 fictie Amitav   Ghosh Zee van papaver 2008 UK Sea of Poppies  
  2010/1/13 fictie Thomas   Mann De dood in Venetië 1912 Duitsland Der Tod in Venedig Novelle over Gustav von Aschenbach, een succesvol auteur, weduwnaar, iets ouder dan vijftig jaar, die een tijd verblijft in het Grand Hotel des Bains op het Lido-eiland, tegenover de stad Venetië. Hij vat een obsessie op voor de veertienjarige jongen Tadzio. Dit belet hem de op dat moment door de cholera geplaagde stad te verlaten, waarmee hij uiteindelijk zijn eigen dood tegemoet treedt.
  2010/1/22 fictie Maarten   Biesheuvel Biesboek 1988 Nederland    
  2010/1/24 fictie Hella   Haasse Oeroeg 1948 Nederland    
  2010/3/26 fictie Marguerite   Duras De minaar 1984 Frankrijk L'amant De gebeurtenissen spelen zich af in 1929 in het Franse koloniale Vietnam. Het gaat over een meisje van 15 uit een verarmde Franse familie en haar clandestiene romance met een 27-jarige zoon van een Chinese magnaat, en over de onzekerheid die men voelt bij de zoektocht naar zichzelf en het veroveren van een eigen identiteit.
  2010/2/5 fictie Annie M.G.   Schmidt Wat ik nog weet 1992 Nederland    
  2010/2/23 non-fictie Jos   Burgers Hondenbrokken - Ofwel, waar worden klanten ècht gelukkig van? 1990 Nederland    
  2010/2/13 fictie Margaret   Atwood Het jaar van de vloed 2009 Canada The year of the flood MaddAddam - deel 2
  2010/2/21 fictie Haruki   Murakami Dans dans dans 1988 Japan ダンス・ダンス・ダンス / Dansu dansu dansu  
  2010/3/2 non-fictie Henk van Ess De Google Code 2009 Nederland    
  2010/3/13 non-fictie Sylvia   Witteman Ik verzin dit niet 2009 Nederland   columns
  2010/3/22 fictie Aminatta   Forna Maanschaduw 2006 USA Ancestor Stones Schrijfster geboren in Sierra Leone, en daar speelt het boek zich ook af.
  2010/3/27 fictie Renate   Dorrestein De leesclub 2010 Nederland    
  2010/4/1 non-fictie Midas   Dekkers Piep - Een kleine biologie der letteren 2009 Nederland   2009
  2010/4/2 non-fictie Gerry   McGovern Een website die werkt - Overzichtelijk, vindbaar en klantgericht 2006 USA Killer web content  
  2010/4/3 fictie Michelle   Wildgen Jij bent mij 2006 USA You're not you  
  2010/4/4 fictie Emma   McLaughlin & Nicola Kraus Girl 2004 USA Citizen girl  
  2010/5/1 non-fictie Bill   Bryson Een klein eiland 1995 USA Notes from a small island  
  2010/5/2 non-fictie Maarten van Buuren Kikker gaat fietsen 2008 Nederland   Hoogleraar aan Universiteit Utrecht krijgt een depressie.
  2010/5/3 fictie Kathryn   Stocket Een keukenmeidenroman 2010 USA The help  
  2010/5/4 fictie Henning   Mankell Voor de vorst 2002 Denemarken Innan frosten  
  2010/6/1 fictie Colum   McCann Laat de aarde draaien 2009 USA Let the great world spin Schrijver geboren in Ierland
  2010/6/2 fictie John   Boyne Dief van de tijd 2000 Ierland The thief of time  
  2010/6/25 fictie Tove   Jansson Moominpappa's Memoirs 1950 Finland Muminpappans bravader  
  2010/6/28 fictie Franca   Treur Dorsvloer vol confetti 2009 Nederland    
  2010/6/30 fictie Orhan   Pamuk Het zwarte boek 1990 Turkije Kara Kitap  
  2010/7/10 fictie Emmanuel   Dongola Het vergeten kind 1998 Frankrijk Les petit garçons naissent aussi des étoiles Schrijver geboren in Kongo-Brazzaville, en daar speelt het boek zich ook af, periode vanaf de onafhankelijkheid van kolonisator, Frankrijk.
  2010/7/19 fictie Jeanette   Winterson De passie 1987 UK The passion  
  2010/7/23 fictie Jean-Paul   Sartre De walging 1938 Frankrijk La Nausée Roman, gedeeltelijk autobiografisch.
  2010/7/27 fictie Willem Frederik   Hermans Au pair 1989 Nederland    
  2010/7/30 fictie Sarah   Hall Portret van een dode man 2009 UK How to paint a dead man  
  2010/8/1 fictie Jamake   Highwater De zon gaat dood 1980 USA The sun he dies  
  2010/8/2 fictie Jorge   Semprun De grote reis 1963 Frankrijk Le grand voyage Semprun is een Spaanse schrijver.
  2010/8/3 fictie Kurt   Vonnegut Slachthuis 5 of de kinderkruistocht 1969 USA Slaughterhouse -Five or the children's crusade  
  2010/8/4 fictie Kurt   Vonnegut God zegene u, dr. Kevorkian 1999 USA God bless you, Dr. Kevorkian  
  2010/8/5 fictie Nicholas   Rinaldi De jukebox-koninging van Malta 1999 USA The jukebox queen of Malta  
  2010/9/1 fictie Markus   Zusak De boekendief 2005 Australië The book thief  
  2010/9/2 fictie Danny   Scheinmann Gemiste tijd 2007 UK Random acts of heroic love  
  2010/9/3 fictie Chimamanda Ngozi   Adichie Het ding om je hals 2009 Nigeria/USA The thing around your neck Verhalenbundel
  2010/10/1 non-fictie Jennifer   Ackerman Sex sleep eat drink dream - a Day in the Life of Your Body 2007 USA    
  2010/10/2 non-fictie Michael   Shermer Why people believe weird things - Pseudoscience, superstition, and other confusions of our time 1997 USA   revised and expanded in 2002 (?)
  2010/10/3 non-fictie Paul   Cliteur De neutrale staat, het bijzonder onderwijs en de multiculturele samenleving 2004 Nederland   oratie
  2010/10/4 non-fictie     Genootschap onze taal Door rood en spook gereden 2004 Nederland    
  2010/10/5 non-fictie Ben van Balen Ik heb zoiets van 2009 Nederland   Pocketuitgave van 'Irritaal'. Best leuk, maar niet fantastisch.
  2010/11/1 non-fictie Robbert   Dijkgraaf Blikwisselingen 2008 Nederland   Columns uit NRC
  2010/11/2 fictie David   Mitchell De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet 2010 UK The thousand autumns of Jacob de Zoet Fantastisch.
  2010/11/3 fictie Salman   Rushdie Luka and the fire of life 2010 UK   Young Adult Novel, opvolger van Haroun and the Sea of Stories (1990)
  2010/12/1 non-fictie Mariëlle   Hageman Overal boeddha's, en hoe ik geen verlichting bereikte 2010 Nederland    
  2010/12/2 fictie Johan   Harstad Buzz Aldrin, waar ben je gebleven 2005 Noorwegen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? gelezen in Portugal
  2010/12/3 fictie Doeschka   Meijsing 100% chemie 2002 Nederland    
  2010/12/4 fictie Thomas   Rosenboom Hoog aan de wind 2006 Nederland   verhalen (eerste verhaal gepubliceerd in 1983)
  2010/12/5 fictie Michael   Chabon De jiddische politiebond 2007 USA The Yiddisch policemen's union  
  2011/1/6 fictie Alan   Hollinghurst De zwembadbibliotheek 1988 UK The swimmingpool library  
  2011/1/11 fictie José   Saramago Het schijnbestaan 2000 Portugal Naturaleza muerta con vasos  
  2011/1/25 fictie Yashar   Kemal De gewraakte zeeman 1978 Turkije Deniç küstü  
  2011/2/3 non-fictie Bas   Haring Voor een echt succesvol leven 2007 Nederland    
  2011/2/6 fictie Jacoba van Velde De grote zaal 1953 Nederland    
  2011/2/12 fictie Beatrice   Colin Het witte doek 2008 UK The glimmer palace  
  2011/2/18 non-fictie Eveline   Crone Het puberende brein 2008 Nederland    
  2011/2/26 non-fictie Alison, Andrew en Patricia   Gopnik, Meltzoff en Kuhl How babies think 1999 UK    
  2011/3/4 non-fictie Wim   Kayzer Een schitterend ongeluk 1993 Nederland   Wim Kayzer ontmoet Oliver Sacks, Stephen Jay Gould, Stephen Toulmin, Daniel Dennett, Rupert Sheldrake en Freeman Dyson
  2011/3/5 fictie Naima El Bezaz Het gelukssyndroom 2008 Nederland    
  2011/3/8 non-fictie Oliver   Sacks Het innerlijk oog 2010 USA The mind's eye  
  2011/3/16 fictie Frida   Vogels Tante Lucietta 2011 Nederland   Dagboek
  2011/3/21 non-fictie Fatima   Mernissi Sheherazade's weblog 2004 Italië Karawan: dal deserto al web Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Marokkaanse auteur. Ik vond het niet zo'n prettig boek.
  2011/3/26 fictie Hanna   Bervoets Lieve Céline 2011 Nederland    
  2011/3/29 fictie Jessica   Durlacher De held 2010 Nederland    
  2011/4/8 fictie Naima El Bezaz Vinexvrouwen 2010 Nederland   Dit heet een roman, maar bestaat eigenlijk meer uit columns.
  2011/4/12 fictie Detlev van Heest De verzopen katten en de Hollander 2010 Nederland   Dagboek
  2011/4/16 fictie Detlev van Heest Pleun 2010 Nederland   Dagboek
  2011/4/24 fictie Manon   Ossevoort Op de tractor naar de Zuidpool 2007 Nederland   Dagboek
  2011/4/27 fictie Alma   Mahler Mijn leven 1963 Duitsland Mein Leben Alma Maria Schindler (Wenen, 31 augustus 1879 - New York, 11 december 1964), bekend geworden als Alma Mahler-Werfel, was een Oostenrijkse componist die later de Amerikaanse nationaliteit verkreeg. Zij had affaires met enkele bekende kunstenaars en was getrouwd met de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel.
  2011/5/6 non-fictie Richard   Dawkins De zelfzuchtige genen - Over evolutie, agressie en eigenbelang 1976 UK The selfish gene  
  2011/5/9 non-fictie Detlef   Petry Uitbehandeld, maar niet opgegeven - Het persoonlijke verhaal van een psychiater over zijn patiënten 2011 Nederland    
  2011/5/12 non-fictie Natalia   Aguirre Zimerman Vrouwen en kinderen het laatst - Driehonderd dagen in Afghanistan 2004 Spanje 300 Días en Afganistán  
  2011/5/18 fictie Amos   Oz Black Box 1988 Israël Koefsa sjechora  
  2011/5/27 fictie Masayuki   Ishikawa Moyasimon: Tales of Agriculture (GN1) 2009 Japan   Manga
  2011/6/3 fictie Apostolos   Doxiadis en Christos H. Papadimitriou Logicomix - Een epische zoektocht naar de waarheid 2009 USA   Tekenaar: Alecos Papadatos
  2011/6/9 fictie Sylvia   Witteman Pekingeend bij nacht - En andere pogingen tot Echt Heel Erg Gelukkig Worden 2007 Nederland   Columns
  2011/6/15 fictie Miguel   Syjuco Ilustrado 2010 Filipijnen Ilustrado Boek is voor het eerst gepubliceerd in Canada, maar de auteur is Filipijns.
  2011/6/19 fictie Henry   James Portret van een dame 1881 USA The portrait of a lady  
  2011/6/24 fictie Lawrence   Norfolk In de gedaante van een beer 2000 UK In the shape of a boar  
  2011/6/27 fictie Perihan   Mağden Twee meisjes 2006 Turkije İki Genç Kizin Romani  
  2011/7/2 non-fictie John   Kotter en Holger Rathgeber Onze ijsberg smelt! Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden 2005 USA Our iceberg is melting Managementboek over veranderingen
  2011/7/5 fictie Charlotte   Mutsaers Koetsier Herfst 2008 Nederland   Sprak me niet zo aan
  2011/7/7 fictie Joost   Zwagerman Duel 2010 Nederland   Boekenweekgeschenk 2010
  2011/7/10 fictie Esther   Gerritsen Normale dagen 2005 Nederland    
  2011/7/14 non-fictie Stéphane   Hessel Neem het niet! 2010 Frankrijk Indignez vous! Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Kort essay over verontwaardiging en verzet. In zijn boek stelt Hessel dat Frankrijk zich weer boos moet maken, zoals zij die het verzet vormden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deden. Hessel draagt zelf de volgende redenen aan waarom hij zich boos maakt: de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, de wijze waarop Frankrijk omgaat met zijn illegale immigranten, het gebrek aan persvrijheid, de noodzaak het milieu te beschermen, het versterken van de Franse welvaartsstaat en de erbarmelijke situatie van het Palestijnse volk. Hij roept met zijn boek op tot vreedzaam verzet.
  2011/7/17 non-fictie Wouter   Kusters Pure waanzin - Een zoektocht naar de psychotische ervaring 2004 Nederland   Filosofische benadering van psychose en waanzin.
  2011/7/19 fictie Robin   Hobb Assassin's Apprentice 1995 USA   Deel 1 van de Farseer Trilogy
Gelezen in Kindle-app op de iPad!
De hoofdpersoon kan zich zogezegd heel erg goed inleven in wolven, en wordt er in feite één, Nighteyes.
  2011/7/22 fictie Kurt   Vonnegut Cat's cradle 1963 USA    
  2011/7/25 fictie Alexander   McCall Smith The lost art of gratitude 2009 UK   Niet voor herhaling vatbaar. (oppervlakkig, karikaturaal, kitsch)
  2011/7/27 fictie Nick   Hornby A long way down 2005 UK   Vlot geschreven, grappig, goed.
  2011/7/30 fictie Ian   McEwan Enduring love 1997 UK    
  2011/8/13 fictie Dan   Sleigh Stemmen uit zee 2002 Zuid-Afrika Eilande Over Zuid-Afrikaanse Kaap en VOC, ong. 1650.
  2011/8/24 fictie Masayuki   Ishikawa Moyasimon: Tales of Agriculture (GN2) 2010 Japan   Manga
  2011/9/13 non-fictie Clay   Shirky Iedereen - Hoe digitale netwerken onze contacten, samenwerking en organisaties veranderen 2008 USA Here comes everybody  
  2011/9/27 fictie Paul   Torday Salmon fishing in the Yemen 2007 UK   Heel raar en leuk en goed.
  2011/10/2 non-fictie Richard   Dawkins Climbing mount improbable 1996 UK    
  2011/10/6 non-fictie Joshua   Foer Het geheugenpaleis - De vergeten kunst van het onthouden 2011 USA Moonwalking with Einstein: the art and science of remembering everything Joshua Foer is de broer van Jonathan Safran Foer.
  2011/10/8 fictie Renate   Dorrestein De stiefmoeder 2011 Nederland    
  2011/10/16 non-fictie Paul   Lafargue Het recht op luiheid 1883 Frankrijk Le droit à la paresse Essay, beetje te Frans naar mijn smaak.
  2011/10/19 fictie Maria   Stahlie Scheerjongen 2011 Nederland    
  2011/10/25 non-fictie Thomas   Cathcart & Daniel Klein Plato and a Platypus walk into a bar... - Understanding philosophy through jokes 2007 USA   www.platoandaplatypus.com
  2011/10/29 fictie Paulo   Coelho Veronika besluit te sterven 1998 Spanje Veronika decide morrer Coelho is Braziliaan. Ik vond het niet zo'n geweldig boek, beetje onrealistisch zonder surrealistisch bedoeld te lijken te zijn,... Ofzoiets.
  2011/11/2 fictie Philip K.   Dick Ubik 1969 USA   Zeer merkwaardige science fiction. Leuk!
  2011/11/5 fictie Philip K.   Dick De elektrische nachtmerrie 1968 USA Do androids dream of electric sheep? Zeer merkwaardige science fiction. Leuk!
  2011/11/8 fictie Lauren   Weisberger The devil wears Prada 2003 USA   Best geinig niemendalletje.
  2011/11/12 non-fictie Richard   Dawkins The greatest show on earth - The evidence for evolution 2009 UK    
  2011/11/18 non-fictie Rudie   Kagie Schuifkaas - Relaas van een reünie 2011 Nederland    
  2011/11/28 fictie J.   Bernlef De rode droom 2009 Nederland   Soort post-communismeboek, heel merkwaardig, mooi.
  2011/12/3 non-fictie Richard   Dawkins The Magic of Reality: How We Know What's Really True 2011 UK   iPad-versie
  2011/12/7 fictie Jonathan   Coe De regen voor hij valt 2007 UK The rain before it falls Gekregen van Michel verjaardag 2011, hoort bij cd en bladmuziek Auvergne.
  2011/12/9 non-fictie Edward   Radzinsky De laatste tsaar - Het drama van Nicolaas II 1992 Rusland The last tsar: the life and death of Nicolas II Niet zo'n geweldig historisch verhaal denk ik, maar wel interessant.
  2011/12/18 non-fictie Yvonne   Kroonenberg De familieblues 2011 Nederland    
  2011/12/27 fictie A.M.   Homes This book will save your life 2006 USA    
  2011/12/31 fictie Jenna   Blum Het familieportret 2004 USA Those who save us  
  2011/12/31 fictie Renate   Dorrestein Pas goed op jezelf 2010 Nederland    
  2012/1/7 fictie Francine   Oomen Hoe overleef ik mijn eerste zoen? 2001 Nederland    
  2012/1/12 non-fictie Francine   Oomen Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) 2005 Nederland    
  2012/1/15 fictie Willem Jan   Otten Specht en zoon 2004 Nederland    
  2012/1/20 non-fictie Richard   Wrangham Koken - Over de oorsprong van de mens 2009 USA Catching fire - How cooking made us human Evolutietheorie
  2012/1/24 fictie Arnaldur   Indriđason Doodskap 2009 IJsland Svörtuloft Detective
  2012/2/5 fictie Henning   Mankell De gekwelde man 2009 Zweden Den orolige mannen  
  2012/2/10 non-fictie John   Kotter en Holger Rathgeber Onze ijsberg smelt! Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden 2005 USA Our iceberg is melting managementboek
  2012/2/13 non-fictie Sladjana   Labović En we gaan nog niet naar huis - gastarbeiderskinderen over hun jeugd 2010 Nederland    
  2012/2/16 fictie Amin   Maalouf De geograaf van de paus - Leo Africanus 1986 Frankrijk Leon l'Africain  
  2012/2/19 fictie Miguel   Souza Tavares Evenaar 2003 Portugal Equador  
  2012/2/26 fictie Jens Christian   Grøndalhl De tijd die nodig is 2008 Denemarken Den tid det tager  
  2012/3/1 fictie Tommy   Wieringa Omdat hij het was, omdat ik het was - verhalen over vriendschap 2010 Nederland   Samenstelling Tommy Wieringa, diverse auteurs
  2012/3/5 non-fictie Hans van Maanen Een gezonde geest - meer rafelranden van de wetenschap 2007 Nederland    
  2012/3/9 fictie Delphine de Vigan No en ik 2008 Frankrijk No et moi  
  2012/3/12 fictie Juli   Zeh Speeldrift 2004 Duitsland Spieltrieb  
  2012/3/15 fictie Aimee   Bender The particular sadness of lemon cake 2010 USA    
  2012/3/18 fictie Doeschka   Meijsing Robinson 1979 Nederland    
  2012/4/4 fictie Marten   Toonder Autobiografie 1998 Nederland   Oorspronkelijk uitgegeven in drie losse delen:
Vroeger was de aarde plat
Het geluid van bloemen
Onder het kollende meer Doo
  2012/4/7 fictie Paulien   Cornelisse En dan nog iets 2012 Nederland    
  2012/4/17 fictie Clare   Allan Poppy Shakespeare 2006 UK Poppy Shakespeare  
  2012/4/24 fictie Kristien   Hemmerechts Donderdagmiddag. Half vier. 2002 België    
  2012/4/25 non-fictie Merijn van der Vliet Donker Utrecht 2012 Nederland   Prachtig fotoboek, zie donkerutrecht.nl
  2012/5/15 fictie Saira   Shah De dochter van de verhalenverteller - Terugkeer naar een verloren vaderland 2003 UK The storyteller's daughter  
  2012/6/2 fictie Marjan   Berk Nooit meer slank 1981 Nederland    
  2012/6/10 non-fictie Jerry A.   Coyne Why evolution is true 2009 UK    
  2012/6/14 non-fictie Steffie van den Oord Eeuwelingen 2002 Nederland    
  2012/6/20 fictie Kate   Grenville Het verre paradijs 2009 Australië The Lieutenant  
  2012/6/23 fictie Renate   Dorrestein De zondagmiddagauto 2012 Nederland    
  2012/6/27 fictie Erlend   Loe Doppler 2004 Noorwegen Doppler Erg goed. De hoofdpersoon heet Doppler, en die raakt bevriend met een elandjong, dat hij Bongo noemt.
  2012/7/14 non-fictie Karin   Spaink De benenwagen - Het succesverhaal van de canta 2012 Nederland   Over de Canta, een klein overdekt voertuig dat vaak wordt gebruikt als gehandicaptenvoertuig.
  2012/7/22 non-fictie Caitlin   Moran How to be a woman 2011 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2012/7/29 non-fictie Jeanette   Winterson Why be happy when you could be normal? 2011 UK    
  2012/8/7 fictie Chris   Stewart Driving over lemons - An optimist in Andalucía 1999 UK    
  2012/8/15 fictie Nanne   Tepper De eeuwige jachtvelden 1995 Nederland   Liefdesrelatie tussen broer en zus. Tja, waarom ook niet? Geen fantastisch boek, beetje hoogdravend.
  2012/8/28 fictie Vikram   Seth A suitable boy 1993 India    
  2012/9/7 fictie Anna   Blundy Vodka puur 2006 UK Neat Vodka  
  2012/9/18 fictie Jonathan   Goldstein Dames en heren, de bijbel! 2009 USA Ladies and Gentlemen, the Bible! The book is a comedic retelling of the Old Testament stories such as Adam and Eve, Samson, Noah, and David and Goliath. Ladies and Gentlemen, the Bible! includes a story narrated by Joseph, who is skeptical of believing in Immaculate Conception, which was broadcast on the "Holiday Spectacular" episode of This American Life.
  2012/9/30 non-fictie Rudi   Rotthier Het land dat zichzelf bemint, een reis door de Verenigde Staten 2005 Nederland    
  2012/10/13 non-fictie Sonia   Faleiro Bombay baby, portret van een bardanseres 2011 UK Beautiful thing, inside the secret world of Bombay's dancebars  
  2012/10/15 fictie Susan   Hill Al wat rondwaart 2004 UK The various haunts of men  
  2012/10/19 non-fictie Leila     Gedwongen huwelijk 2004 Frankrijk Mariée de force Over Marokkaans-Frans meisje in Parijs. Leila is een pseudoniem. Redactie: Marie-Thérèse Cuny. Vertaling: Yvonne Kloosterman.
  2012/10/27 fictie Kathleen   Winter Annabel 2010 UK   Speelt zich af in Canada.
  2012/11/2 fictie Louis de Bernière Kapitein Corelli's mandoline 1995 UK Captain Corelli's Mandolin  
  2012/11/8 fictie Naima el Bezaz De verstotene 2006 Nederland    
  2012/11/13 fictie Anita   Nair Minnares 2005 India Mistress  
  2012/11/19 fictie Patricia de Martelaere Littekens 1990 België    
  2012/11/21 fictie David   Mitchell Ghostwritten 1999 UK    
  2012/11/28 fictie Hans   Dekkers Isis 2012 Nederland    
  2012/12/21 fictie Hella de Jonge Los van de wereld 2006 Nederland    
  2012/12/26 fictie E.L.   James Vijftig tinten grijs 2011 UK Fifty Shades of Grey Speelt in Seattle. Naar mijn mening zit het vol cliché's en oppervlakkige karakters, en is het behoorlijk onfeministisch. (Zie ook hier.) Het is me een raadsel waarom ik het heb uitgelezen...
  2012/12/29 fictie E.L.   James Vijftig tinten donkerder   UK Fifty Shades Darker ...en waarom ik deel twee ook heb gelezen...! ;-)
  2013/1/3 fictie Kees van Kooten Levensnevel 1999 Nederland    
  2013/1/6 fictie Richard C. Morais Truffels & tandoori 2010 USA The hundred-Foot Journey An earlier edition of this work was originally published in India in 2008.
  2013/1/13 non-fictie Klaus D. Tumuscheit Hoe overleef ik een project - tien valkuilen in een project en hoe ze ontweken kunnen worden 1998 Duitsland Überleben im Projekt - 10 Projektfallen und wie man sie umgeht ISBN: 9055941425
  2013/1/17 non-fictie Viktor E. Frankl De zin van het bestaan - een inleiding tot de logotherapie 1946 Duitsland Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager Duitse uitgave: 1946, vertaling in het Nederland 1978.
  2013/1/27 fictie Kader   Abdolah De kraai 2011 Nederland   Boekenweekgeschenk 2011
  2013/2/7 fictie Judith   Schalansky De lessen van mevrouw Lohmark 2011 Duitsland Der Hals der Giraffe  
  2013/2/13 fictie Anne   Enright The Gathering 2007 UK    
  2013/2/18 fictie Jennifer   Egan A visit from the goon squad 2010 USA A Visit from the Goon Squad  
  2013/3/5 non-fictie Renate   Dorrestein De blokkade 2013 Nederland    
  2013/3/8 non-fictie Maxim   Februari De maakbare man - notities over transseksualiteit 2013 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2013/3/11 fictie Hanna   Bervoets Alles wat er was 2013 Nederland    
  2013/3/15 fictie Shira   Keller M. 2012 Nederland    
  2013/3/18 non-fictie Etty   Hillesum Twee brieven uit Westerbork 1943 Nederland   Najaar 1943 oorspronkelijk gepubliceerd, illegaal.
  2013/3/21 non-fictie Ronald van de Krol Native English for Nederlanders - A personal, cultural and grammatical guide 2007 Nederland    
  2013/3/27 fictie Kees van Kooten De verrekijker 2013 Nederland   Boekenweekgeschenk 2013
  2013/4/12 fictie Doeschka   Meijsing Over de liefde 2008 Nederland    
  2013/4/19 fictie Elizabeth   Wurtzel Het land ritalin 2002 USA More, now, again  
  2013/4/26 non-fictie Ralf   Mohren Afslag herberg de Troost 2012 Nederland   De toeristische route van Jack Poels & Tren van Enckevort van Rowwen Hèze.
  2013/4/27 non-fictie Trinny   Woodall & Susannah Constantine Wat moet ik aan? De regels 2002 UK   What not to wear (?)
  2013/5/8 fictie Dimitri   Verhulst De intrede van Christus in Brussel 2011 België    
  2013/5/11 fictie Jan   Siebelink Vera 1997 Nederland    
  2013/5/15 fictie Miles   Harvey The island of lost maps - A true story of cartographic crime 2000 USA    
  2013/5/20 fictie Jeanette   Winterson Het powerboek 2000 UK The powerbook  
  2013/5/25 fictie A.M.   Homes May we be forgiven 2012 USA    
  2013/6/2 non-fictie Frank   Westerman Ararat 2007 Nederland    
  2013/6/5 fictie David   Grossman Een vrouw op de vlucht voor een bericht 2009 Israël Isja borachat mi-besora  
  2013/6/10 fictie Michel   Faber Under the skin 2000 UK    
  2013/6/16 fictie Sándor   Márai Gloed 2000 Hongarije A gyertyák csonkig égnek  
  2013/6/19 non-fictie Ingmar   Heytze Reisoefeningen - Genezen van een fobie 2013 Nederland   Het eerste deel is in 2005 geschreven, gepubliceerd onder de titel 'Scooterdagboek'.
  2013/6/23 fictie Nathan   Filer The shock of the fall 2013 UK    
  2013/6/30 fictie Arnon   Grunberg De asielzoeker 2003 Nederland    
  2013/7/7 fictie Denis   Johnson Train dreams 2002 USA    
  2013/7/12 fictie Tom   Lanoye Heldere hemel 2012 Nederland   Boekenweekgeschenk 2012
  2013/7/16 fictie Janet   Frame Een andere zomer 2007 Nieuw-Zeeland Towards Another Summer  
  2013/7/24 fictie Dimitri   Verhulst De laatkomer 2013 België    
  2013/8/2 fictie William   Gibson Zenumagiër 1984 USA Neuromancer  
  2013/8/4 fictie Herman   Finkers De cursus 'omgaan met terleurstellingen' gaat wederom niet door 2013 Nederland    
  2013/8/7 fictie Joseph   O'Connor Redemption Falls 2007 Ierland Redemption Falls Speelt zich af in VS, 1865, burgeroorlog.
  2013/8/12 fictie Carrie   Tiffany Regels voor een wetenschappelijk verantwoord leven 2005 UK Everyman's rules for scientific living  
  2013/8/17 fictie Robert   Galbraith The Cuckoo's Calling 2013 UK   pseudoniem van J.K. Rowling, auteur van Harry Potter.
  2013/8/23 fictie Sylvia   Witteman De huisvrouwmonologen 2013 Nederland    
  2013/8/28 non-fictie Halina   Reijn Doen alsof ik iemand anders ben 2009 Nederland   Erg goed geschreven
  2013/9/3 fictie John   Banville The sea 2005 Ierland    
  2013/9/8 non-fictie John   Steinbeck Travels with Charley 1961 USA    
  2013/9/26 fictie Dimitri   Verhulst Godverdomse dagen op een godverdomse bol 2008 België   Eén van de beste boeken ooit.
  2013/9/22 fictie Rebecca   Newberger Goldstein 36 argumenten voor het bestaan van God 2010 USA 36 Arguments for the Existence of God Fantastische roman, over een schrijver die 36 argumenten voor het bestaan van God ontkracht in een wetenschappelijk boek.
  2013/9/28 fictie Floor de Goede Dansen op de vulkaan 2012 Nederland   graphic novel/stripboek/illustrated novel. Auto-bio, erg gaaf.
  2013/10/2 fictie Judge   Smith The universe next door 2013 UK   Het eerste boek van Judge Smith, mijn grote muziek-held!
  2013/10/7 fictie Doris   Lessing The memoirs of a survivor 1974 UK   Geniaal.
  2013/10/14 fictie John   Irving In een mens 2013 USA In one person Heerlijk boek, over seksuele en gender-diversiteit.
  2013/10/29 fictie J.M.   Coetzee Dierenleven 1999 Zuid-Afrika The lives of animals Met inleiding van Rascha Peper
  2013/10/27 fictie Deborah   Copaken Kogan Het jaarboek 2012 USA The Red Book Tamelijk oppervlakkig, wel okee.
  2013/10/29 non-fictie Rob   Rodrigues Pereira ADHD: en nu? 2005 Nederland    
  2013/11/5 non-fictie Jelle   Hermus Geluk in een eierdop 2012 Nederland   Uitgave van soChicken
  2013/11/10 fictie Arthur   Japin De overgave 2007 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino
  2013/11/13 fictie Jonas   Jonasson De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween 2009 Zweden Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Erg grappig.
  2013/11/15 non-fictie Coen   Simon Schuldgevoel 2013 Nederland   'Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben'
  2013/11/17 fictie Kurt   Vonnegut Galápagos 1994 USA   Geweldig.
  2013/11/21 fictie Jeanette   Winterson The stone gods 2007 UK   Verwarrend, profetisch, erg goed.
  2013/11/22 fictie Renate   Dorrestein Noorderzon 1986 Nederland   Herziene druk 2013, vergeleken met oude uitgave!
  2013/11/24 non-fictie Theo   IJzermans en Coen Dirkx Beren op de weg, spinsels in je hoofd 1992 Nederland   'Omgaan met emoties op het werk: de rationele effectiviteits training'
  2013/11/26 fictie Harper   Lee To kill a mockingbird 1960 USA   Prachtig.
  2013/12/2 fictie Edward   Whittemore Sinaï Tapijt 1977 USA Sinaï Tapestry Helaas: niet aan mij besteed. Irritant hoogdravend.
  2013/12/5 fictie Rachel   Seifert Lore 2001 UK The dark room Tja. Mooi verhaal, maar sprak me niet zo erg aan.
  2013/12/12 fictie José   Saramago De stad der blinden 1995 Portugal Ensaio sobre a Cegueira Prachtig, indringend.
  2013/12/15 fictie Marten   Toonder Wat ben je toch knap 1973 Nederland   (De krookfilm - De spalten)
  2013/12/21 non-fictie Katie   Roiphe Lof van het rommelige leven 2012 USA In praise of messy lives. Essays Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Best wel goed en feministisch, maar toch ook ietwat drammerig.
  2013/12/22 non-fictie Alain de Botton Ode aan het kijken 2005 UK On seeing and noticing Prachtig, filosofisch, aansprekend.
  2013/12/27 fictie Julian   Barnes Alsof het voorbij is 2011 UK The Sense of an Ending Herinneringen van hoofdpersoon aan de schooltijd en begin studententijd in vroege jaren 1960, London. Mooi, maar wil verrassen met plotwending, en dat lukt niet erg.
  2013/12/28 fictie Friedrich   Kerst Mozart: The Man and the Artist, as Revealed in His Own Words 1906 Duitsland   Citaten uit brieven van Mozart aan o.a. zijn vader en zus en aan zijn vrouw.
  2013/12/29 fictie Oscar   Wilde The happy prince and other tales 1888 UK   Vijf mooie sprookjes. Ook bekend onder titel The happy prince and other stories
  2014/1/3 fictie Renate   Dorrestein Het hemelse gerecht 1991 Nederland    
  2014/1/5 fictie Renate   Dorrestein Pas goed op jezelf 2011 Nederland   Novelle
  2014/1/8 non-fictie Jen   Campbell Weird things customers say in bookshops 2012 UK    
  2014/1/12 fictie José   Saramago De stad der zienden 2004 Portugal Ensaio sobre a lucide  
  2014/1/17 fictie Sylvia   Witteman, Onno Kleyn, Nanda Troost, Pay-Uun Hiu, Adriaan Jaeggi, Adriaan de Boer en Henk Müller De volkskeuken 2005 Nederland   Verzameling kookcolumns/recepten uit De Volkskrant.
  2014/1/21 fictie Nadine   Gordimer July's people 1981 Zuid-Afrika    
  2014/1/24 non-fictie Cordelia   Fine Waarom we allemaal van Mars komen - Hoe neuroseksisme aan de basis ligt van de verschillen tussen man en vrouw 2011 USA Delusions of gender - How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2014/1/25 fictie Arjen   Lubach Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend 2006 Nederland    
  2014/1/29 fictie Arnon   Grunberg Tirza 2009 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2014/2/8 fictie Alice   Munro De liefde van een goede vrouw 1998 Canada The love of a good woman Twee verhalen uit oorspronkelijk boek zijn niet opgenomen in de vertaling.
  2014/2/13 non-fictie Deborah   Tannen Mam vond jou altijd al leuker Liefde en rivaliteit tussen zussen 2009 USA You were always Mom's favorite! Sisters in conversation throughout their lives  
  2014/2/19 fictie Alice   Munro Runaway 2004 Canada (nvt)  
  2014/2/22 non-fictie Herman   Jansen en Betty Rombout Autipower, succesvol leven en werken met een vorm van autisme 2011 Nederland   Autisme. ISBN 978 90787090 91
  2014/2/23 non-fictie Julia   Romp en Megan Lloyd Davies Mijn vriend Ben 2010 UK A Friend Like Ben Autisme. Waargebeurd verhaal over alleenstaande moeder, haar autistische zoon en hun kat Ben.
  2014/2/24 non-fictie Ria   Mathijsen De Jongen Die Uit De Lucht Kwam Vallen 2009 Nederland   Autisme. De auteur, tekstschrijfster en journaliste, schreef een semi-autobiografische roman over de opvoeding van haar geadopteerde, autistische zoon.
  2014/2/25 non-fictie Halfdan W.   Freihow Lieve Gabriël. Brief aan mijn autistische zoon. 2004 Noorwegen Kjaere Gabriel. Et brev. Autisme. Mooi geschreven.
  2014/2/26 non-fictie Wessel   Broekhuis Alleen met mijn wereld 2010 Nederland   Autisme. Autobiografisch boek van een autistische jongen. ISBN 978 90 5712 348 1
  2014/2/28 fictie John   Williams Stoner 1965 USA Stoner (Vertaling gelezen.)
Laffe, passieve man, slachtoffer. Bah!
  2014/3/1 non-fictie Georgina   Derbyshire Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag. Een moeder, een zoon en hun wonderlijke reis in de wereld van autisme. 2010 UK Stand Up for Autism: A Boy, a Dog, and a Prescription for Laughter. Autisme
  2014/3/2 fictie Sabina   Berman Zeedieren zijn stille wezens 2010 Mexico La mujer que buceó dentro del corazón del mundo Autisme (?). Wikipedia: "It addresses the issue of the relationship of species, particularly the relationship between humans and species that do not use verbal language." Over autistisch meisje, al wordt dit nergens expliciet genoemd.
  2014/3/7 fictie Karl Ove   Knausgård Mijn strijd 1 (Vader) 2009 Noorwegen Min kamp. Første bok  
  2014/3/14 fictie Karl Ove   Knausgård Mijn strijd 2 (Liefde) 2009 Noorwegen Min kamp. Andre bok  
  2014/3/18 fictie Helga   Ruebsamen De bevrijding 1999 Nederland   Novelle
  2014/3/18 fictie Kader   Abdolah De boodschapper 2008 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2014/3/23 fictie Karl Ove   Knausgård Mijn strijd 3 (Zoon) 2009 Noorwegen Min kamp. Tredje bok  
  2014/3/25 fictie Alex   Boogers Wanneer de mieren schreeuwen 2013 Nederland   Gebaseerd op waargebeurd verhaal. www.alexboogers.nl
  2014/3/29 fictie Jean-Philippe   Stassen Deogratias - a tale of Rwanda 2000 België Déogratias Vertaling in het Engels gelezen. (Oorspronkelijk Frans.) Bookcrossing-boek
  2014/3/29 fictie Art   Spiegelman Maus 1986 USA Maus - A survivor's tale (Vertaling gelezen.)
  2014/3/29 fictie Art   Spiegelman Maus - A survivor's tale - II and here my troubles began 1991 USA   (Gelezen in het Engels.)
  2014/3/31 fictie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjyngyz_Ajtmatov   Ajtmatov De liefde van een vrachtrijder 1961 Kirgizië Topolek moj v krasnoj kosynke Speelt zich af in Kirgizië
  2014/4/13 fictie Karl Ove   Knausgård Mijn strijd 4 (Nacht) 2010 Noorwegen Min kamp. Fjerde bok  
  2014/3/30 fictie Jonathan   Coe Het moordende testament 1994 UK What a carve up!  
  2014/5/3 non-fictie Steve   Jones De taal van de genen 1993 UK The language of the genes  
  2014/5/12 fictie Renate   Dorrestein De leesclub 2010 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. (Vorige keer gelezen in maart 2010.)
  2014/5/14 fictie J.   Slauerhoff Schuim en as 1930 Nederland    
  2014/5/16 nee Tomas   Lieske Franklin 2000 Nederland   Dit boek won de Libris Literatuurprijs 2001. Ik zeg het maar eerlijk: ik vond dit boek helemaal niks. De schrijver gebruikt allerlei 'literaire' omschrijvingen en archaïsche woorden die niet bijdragen aan het verhaal, maar kennelijk de indruk moeten wekken dat dit een heel knappe, intellectuele schrijver is. Ik heb het boek tot bladzijde 18 een kans gegeven, toen ben ik maar gaan slapen. Dit boek telt dus niet mee in het totaal aantal gelezen boeken in 2014! :-)
BCID: 788-3548128. (Een paar dagen later wel lekker om gelachen met Mark; da's ook wat waard natuurlijk.)
  2014/5/23 fictie Christos   Tsiolkas Barracuda 2013 Australië Barracuda  
  2014/5/23 non-fictie OGC     Managing Successful Projects with PRINCE2 manual 2009 UK   Gelezen in Nederlandse vertaling. Examen Prince2 Practitioner was op 24 mei. (Geslaagd.)
  2014/6/4 fictie Esther   Gerritsen Superduif 2010 Nederland    
  2014/6/8 non-fictie Konstantin   Paustovski Verre jaren - Herinneringen aan het tsaristische Rusland 1946 Rusland Далекие годы Autobiografisch.
  2014/6/9 strip (autobiografisch, foto's) Ype   Driessen Zonde 2014 Nederland   Fotostripboek
  2014/6/29 non-fictie Geert   Mak Reizen zonder John - Op zoek naar Amerika 2012 Nederland    
  2014/7/5 fictie Philippe   Claudel Het verslag van Brodeck 2007 Frankrijk Le rapport de Brodeck Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2014/7/7 fictie John   Green Een weeffout in onze sterren 2012 USA The fault in our stars  
  2014/7/9 non-fictie David Foster   Wallace Superleuk, maar voortaan zonder mij 1997 USA A supposedly fun thing I'll never do again Essay over een 7-daagse luxe cruise van Florida naar de Carribean.
  2014/7/12 fictie Indra   Sinha De dood van mister Love 2002 UK The death of mr Love  
  2014/7/17 fictie Dimitri   Verhulst De laatste liefde van mijn moeder 2010 België   Wederom geweldig.
  2014/7/23 fictie Linda van der Wal en Carla van der Wal Kantoorgeheimen 2014 Nederland   kantoorgeheimen.nl
  2014/7/26 fictie Wilfried de Jong Kop in de wind 2012 Nederland    
  2014/7/27 fictie Marijke   Höweler Bij ons schijnt de zon 1983 Nederland    
  2014/7/28 fictie Jerzy   Kosinski Aanwezig 1971 USA Being There Vertaling in het Nederland gepubliceerd in 1970, vóór origineel!
  2014/7/29 fictie Kees van Kooten Koot graaft zich autobio 1979 Nederland    
  2014/8/1 fictie Lisette   Lewin Voor bijna alles bang geweest   Nederland    
  2014/8/1 fictie Kees van Kooten Verplaatsingen 1993 Nederland    
  2014/8/7 non-fictie Riaan   Manser Around Africa on my bicycle 2007 Zuid-Afrika    
  2014/8/8 fictie Hannemieke   Stamperius In haar uppie - Verhalen door vrouwen over vrouwen 1987 Nederland   Hannemieke Stamperius (aka Hannes Meinkema) is de samensteller, en schreef de inleiding
  2014/8/8 fictie Manu   Joseph Het onzichtbare geluk van andere mensen 2012 India The illicit happiness of other people Geweldig!
  2014/8/10 non-fictie David Foster   Wallace Dit is water 2009 USA This is water Commencement Address 21 mei 2005 voor afgestudeerde studenten van het Kenyon College, Ohio. "De echt belangrijke soort vrijheid impliceert aandacht, besef, discipline, inspanning en het vermogen je werkelijk te bekommeren om je medemens, keer op keer weer, en elke dag op talloze minimale, onsexy manieren offers voor hem te brengen. Dat is echte vrijheid. Dat is leren denken."
  2014/8/22 non-fictie Mark   Mieras Ben ik dat? - Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf 2007 Nederland    
  2014/8/29 fictie Alja   Zwierenberg Het ijskonijn 2014 Nederland   Tekst en illustraties. (Studio Mazze) Bijbehorende cd met luisterboek: voorleesstem van Ans Rijpert, muziek (componist en pianist) van Martin Rudolph.
  2014/8/30 fictie J.J.   Voskuil De buurman 2012 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino
  2014/9/5 non-fictie Caitlin   Moran Moranthology 2012 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2014/9/7 fictie Dimitri   Verhulst Kaddisj voor een kut 2014 België    
  2014/9/9 fictie Sofi   Oksanen Zuivering 2008 Finland Puhdistus Gebaseerd op haar toneelstuk Puhdistus, 2006.
  2014/9/15 non-fictie Alain   De Botton Religie voor Atheïsten 2011 UK Religion for Atheists. A non-believer's guide to the uses of religion. Alain De Botton
  2014/9/21 fictie Marcel   Möring East Bergholt 2013 Nederland   Marcel Möring, met tekeningen van Sam Drukker
  2014/10/9 fictie Jonathan   Franzen Freedom 2010 USA   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2014/10/11 fictie Graeme   Simsion The Rosie project 2013 Australië    
  2014/10/14 fictie Romain   Puértolas De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast 2013 Frankrijk L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire IKEA  
  2014/10/18 fictie Dave   Eggers The Circle 2013 USA   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2014/10/24 fictie Siri   Hustvedt The summer without men 2011 USA   Prachtig. Vooral de metaforen en de reactie van ik-figuur op metaforen. :-)
  2014/10/31 fictie Hans   Dorrestijn De Italiaanse chauffeuse - Alle vogelverhalen 2014 Nederland    
  2014/11/2 non-fictie Floris van den Berg Hoe komen we van religie af? - Een ongemakkelijke liberale paradox 2009 Nederland    
  2014/11/14 non-fictie Inger en Vella Taalvoutjes 2 2014 Nederland    
  2014/11/28 fictie Sam   Savage Firmin - Adventures of a Metropolitan Lowlife 2006 USA   Geschreven vanuit de rat Firmin als ik-persoon. Hij woont in een boekwinkel in Boston, en leest veel boeken. Erg leuk boek, mooi geschreven.
  2014/11/29 non-fictie Wim   Brands Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het. 2014 Nederland   Wim Brands in gesprek met René Gude
Mooiste uitspraken.
  2014/12/24 fictie David Foster   Wallace Infinite Jest 1996 USA   Geweldig.
  2014/12/31 fictie Maria   Stahlie Egidius 2014 Nederland   Hoofdpersoon is Anette van 't Hoff, de moeder van Aldo Rossi (hoofdpersoon van Stahlie's roman Scheerjongen, 2011)
  2015/1/1 fictie Maria   Stahlie Scheerjongen 2011 Nederland   Hoofdpersoon is Aldo Rossi, de zoon van Anette van 't Hoff (hoofdpersoon van Stahlie's roman Egidius, 2014)
  2015/1/11 fictie A.F.Th. van der Heijden Tonio 2011 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. Autobiografische roman over fataal auto-ongeluk van de zoon van de schrijver.
  2015/1/19 fictie Hendrik   Groen Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 831/4 jaar 2014 Nederland   ISBN 9789029089975
recensie
  2015/1/20 fictie Aimée de Jongh De terugkeer van de wespendief 2014 Nederland   graphic novel/stripboek/illustrated novel
Blog Aimée de Jongh
  2015/1/31 fictie Tadashi   Katoh (Author), Akira Imai (Artist) Project X - Nissin Cup Noodle 2006 Japan / USA   Een manga-strip over de 'uitvinding' van cup noodles
  2015/2/2 non-fictie Roman   Krznaric The Wonderbox - Curious histories of how to live 2011 UK    
  2015/2/3 non-fictie Chimamanda Ngozi   Adichie We should all be feminists 2014 Nigeria/USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essay, uitgeschreven Ted Talk.
  2015/2/7 fictie Liz   Prince Tomboy - a graphic memoir 2014 USA   graphic novel/stripboek/illustrated novel
  2015/2/9 non-fictie Asha ten Broeke Het idee m/v - Ontmaskering van een hardnekkig denkbeeld 2010 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Asha ten Broeke is een geniale wetenschapsjournalist, en ik ben het (vrijwel?) altijd met haar eens.
  2015/2/13 non-fictie Rutger   Bregman Gratis geld voor iedereen 2014 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Rutger Bregman is schrijver bij De Correspondent.
  2015/2/14 fictie Renate   Dorrestein Weerwater 2015 Nederland   speelt zich af in Almere
  2015/3/7 fictie Richard   Powers Het zingen van de tijd 2003 USA The time of our singing Prachtig verhaal; taal beetje moeizaam, met soms wat kromme muziek-metaforen (kan ook aan de vertaling liggen?).
  2015/3/12 non-fictie Joris   Luyendijk Het zijn net mensen - Beelden uit het Midden-Oosten 2007 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. (Vorige keer gelezen in 2007.)
Samenvatting en citaten.
  2015/3/14 fictie Sanneke van Hassel Hier blijf ik 2014 Nederland   Sanneke van Hassel heeft korte verhalen geschreven bij foto's van Rotterdam.
  2015/3/14 poëzie Willem   Thies Twee vogels, één kogel 2012 Nederland    
  2015/3/15 fictie Gerrit   Komrij Wild - Het Komrijk van Hanna Bervoets 2014 Nederland   Serie 'Het Komrijk van'; Hanna Bervoets maakte een persoonlijk keuze uit de mooiste, de beste, de onverbiddelijkste en de ontroerendste teksten van Komrij. Ook van Tom Lanoije, Bas Heijne en Kees van Kooten is een boek in deze serie uitgekomen.
  2015/3/18 non-fictie Harvey   Wang New York 1990 USA   Fotoboek van bewoners van New York en hun verdwijnende beroepen.
  2015/3/21 fictie Myrthe van der Meer PAAZ - psychiatrische roman 2012 Nederland    
  2015/3/25 fictie Dimitri   Verhulst De zomer hou je ook niet tegen 2015 België   Boekenweekgeschenk 2015
  2015/4/3 fictie Chimamanda Ngozi   Adichie Americanah 2013 Nigeria/USA   Geweldige roman over Nigerianen in Nigeria, de Verenigde Staten en Engeland.
  2015/4/5 fictie Dimitri   Verhulst Problemski Hotel 2003 België    
  2015/4/10 non-fictie Ilja Leonard   Pfejiffer Hoe word ik een beroemd schrijver? - Een literair zelfhulpboek 2012 Nederland    
  2015/4/19 non-fictie Korné   Pot Woning kopen? De gouden tips 2015 Nederland   'De tips om uw droomwoning te kopen en trucjes van makelaars te herkennen'
  2015/4/21 fictie Henning   Mankell Geschiedenis van een gevallen engel 2011 Zweden Minnet av en smutsig ängel Gelezen voor leesclub ChocoVino.
  2015/4/24 fictie Tommy   Wieringa Dit zijn de namen 2012 Nederland   Gelezen voor leesclub ChocoVino.
  2015/4/24 non-fictie Joris   Luyendijk Een tipje van de sluier - Islam voor beginners 2001 Nederland    
  2015/4/28 fictie Thé   Lau De sterren van de hemel 2000 Nederland   Verhalen. Supergoed.
  2015/5/3 fictie Chinua   Achebe Een wereld valt uiteen 1958 UK Things fall apart Over de traditionele samenleving van de Igbo in Nigeria, 2e helft 19e eeuw.
  2015/5/16 non-fictie Anja   Meulenbelt en Renée Römkens Het F-boek - Feminisme van nu in woord en beeld 2015 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Met o.a. Sunny Bergman en Asha ten Broeke, gekocht n.a.v. avond van Savannah Bay.
  2015/5/17 non-fictie Rutger   Bregman en Jesse Frederik Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers 2015 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Rutger Bregman ien Jesse Frederik zijn beiden schrijver bij De Correspondent.
  2015/5/23 fictie Mark   Vonnegut The Eden Express 1975 USA   Zoon van Kurt Vonnegut
Autobiografie (drugs, schizofrenie).
"I had spent a lot of my life trying to figure out what 'good' was and trying to do it. It seemed that my state of mind, mental health, was directly tied to how much 'good' was in my life, which would have been fine if the process hadn't been such a progressively demanding, implacable one. In the beginning I couldn't take physical violence. In the end I couldn't cut firewood. I didn't want to move or breathe for fear of harming microbes. My life became more and more an instant-karma replay. There was no way to be good enough. My friends had gradually become as monstrous as the SS, and the farm as hectic and frightening as New York City. I had had a certain amount of hope in this process. I assumed it was happening to everyone and that, sooner or later, the same feelings that made me incapable of handling rush-hour traffic would render the Air Force incapable of dropping bombs."
  2015/6/7 fictie Frans   Kingma Spiegellevens 2010 Nederland    
  2015/6/11 fictie Alfred   Döblin Berlijn Alexanderplatz - Franz Biberkopfs zondeval 1929 Duitsland Berlin Alexanderplatz - Die Geschichte vom Franz Biberkopf In de vertaling door Nico Rost, 1930.
  2015/6/13 fictie Anna   Enquist Kwartet 2014 Nederland    
  2015/6/19 fictie Heinrich   Böll Eng is de poort 1953 Duitsland Und sagte kein einziges Wort  
  2015/6/27 fictie Dina   Nayeri Een theelepel aarde en zee 2013 USA A teaspoon of earth and sea  
  2015/7/3 non-fictie Alice   Schwarzer Gesprekken met Simone de Beauvoir over haar werk, leven en boeken, over Sartre en hun relatie 1983 Duitsland Simone de Beauvoir heute. Gespräche aus zehn Jahren Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Duitse journalist, vriendin en mede-feminist van Simone de Beauvoir
  2015/7/5 fictie Jeanette   Winterson The Daylight Gate 2012 UK    
  2015/7/27 fictie Siri   Hustvedt The Blazing World 2014 UK   Geweldig boek van Siri Hustvedt.
  2015/7/31 non-fictie Peti   Buchel Tekenend door Syrië 2015 Nederland   Tekeningen en tekst bij reis door Syrië in maart/april 2011, verzorgd en begeleid door Bert Hogervorst van Het Vliegende Nijlpaard. Prachtig boek, zowel tekst als tekeningen.
  2015/8/9 fictie David   Mitchell The Bone Clocks 2014 UK   Schitterend weer, en een tikje surrealistisch.
  2015/8/10 fictie Claire   Cook Geen paniek! 2007 USA Life's a beach Echt vakantieboek, tussendoortje, heel niksig. Lag in vakantiehuisje.
  2015/8/13 fictie Chimamanda Ngozi   Adichie Half of a yellow sun 2006 Nigeria/USA   Geweldig. Heel interessant èn prachtig geschreven en mooie personages. Over Nigeria en Biafra begin en eind jaren 60. De titel van het boek is de omschrijving van de vlag van Biafra: zwart wegens de rouw om de doden die gevallen zijn, rood van het bloed, groen van de hoop op een vruchtbare toekomst en een 'halve gele zon' (de opkomende zon). De auteur is van Nigeriaanse afkomst, Igbo.
  2015/8/16 fictie Lawrence   Hill The book of negroes 2007 UK   Geweldig boek over een vrouw die als jong meisje (11) wordt gevangen, verscheept en verhandeld als slavin in South Carolina. Het boek is gebaseerd op heel veel historisch onderzoek, en sommige personages hebben echt bestaan (al zijn ze hier geromantiseerd/gefictionaliseerd). De schrijver is geboren in Canada.
  2015/8/21 fictie Marcel   Möring Louteringsberg 2011 Nederland   Ik vind het een mooi verhaal, maar minder overtuigend dan zijn eerdere boeken; gekunstelder. De personages blijven voor mij ongeloofwaardig, waardoor ik me niet voldoende door het boek kon laten meeslepen.
  2015/8/27 fictie Ian   McEwan De kinderwet 2014 UK The Children Act Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2015/8/30 fictie Jandy   Nelson Ik geef je de zon 2014 USA I'll give you the sun Young adult, kunst, (homo-) seksualiteit. Leuk boek, mooi verhaal.
  2015/9/4 fictie Marlene van Niekerk Triomf 1994 Zuid-Afrika Triomf Armoedige incestueuze blanken in Johannesburg net na het afschaffen van apartheid.
  2015/9/6 fictie Abigail   Tarttelin Golden boy 2013 UK   Young adult. De hoofdpersoon van dit boek, Max (16 jr.) is intersekse. Goed verhaal, stelt veel vragen over sekse, gender, seksualiteit en identiteit.
  2015/9/8 fictie Helen   Oyeyemi Boy, Snow, Bird 2014 USA   Prachtig geschreven, deed me (en kennelijk niet alleen mij) denken aan Jeanette Winterson, heel sprookjesachtig en poëtisch en toch ook rauw en reëel.
  2015/9/9 fictie Laia   Fàbregas Het meisje met de negen vingers 2008 Nederland   Debuut. Mooi verhaal, maar raakte me niet erg.
  2015/9/19 non-fictie Sera   Anstadt Een eigen plek - verhalen van een opgejaagde jeugd 1984 Nederland   Autobiografisch
  2015/9/29 non-fictie Jeff   Jarvis Wat zou Google doen? 2009 USA What would Google do?  
  2015/9/30 non-fictie Katja   Kreukels en Arjan Post Weg uit Babylon - verhalen en essays over culturele miscommunicatie 2008 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Met bijdragen van: Seada Nourhussen, Margalith Kleijwegt, Adriaan van Dis, Anil Ramdas, Jeroen van Bergeijk, Fouad Laroui, Ellen Ombre, Altan Erdogan, Evert Ypma, Emma Brunt, Petra Stienen, Indra Boedjarath, Anja Vink, Rachida Azough, Ewoud Sanders, Arnon Grunberg, Bert Wagendorp, Lieve Joris, Francisco van Jole, Marcel Kurpershoek, Hans Aarsman, Chris Keulemans en Ryszard Kapuscinski.
  2015/10/26 non-fictie Giulia   Enders De mooie voedselmachine - De charme van je darmen 2014 Nederland    
  2015/11/21 poëzie Willem   Thies Meer mensen dan reddingsvesten 2015 Nederland    
  2015/11/29 fictie Wim   Meyles Sprookjes - De pitbull en de zeven geitjes 1997 Nederland    
  2015/12/18 fictie Rauda   Jamis Frida Kahlo, een vrouw 1985 Frankrijk Frida Kahlo, autoportrait d'une femme Deels teksten die vanuit Kahlo zijn geschreven, in de ik-vorm, waarschijnlijk fictief (?)
  2015/12/23 non-fictie Rudy   Kousbroek De aaibaarheidsfactor 1969 Nederland    
  2015/12/30 fictie José   Saramago Bovenlicht 2011 Portugal Claraboia  
  2016/1/3 fictie David   Davidar Het huis van de blauwe mango's 2002 India The house of blue mangoes  
  2016/1/5 fictie Elle   Eggels Het huis van de zeven zusters 1998 Nederland   Dit viel een beetje tegen, had er een goeie herinnering aan, maar leek me nu wat gezocht en niet overtuigend.
  2016/1/9 fictie J.P.   Martin Oom olifant houdt grote schoonmaak 1965 UK Uncle cleans up Erg vervreemdend en absurd 'kinderboek', met tekeningen van Quentin Blake.
  2016/1/21 fictie Griet op de Beeck Kom hier dat ik u kus 2014 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/1/24 fictie Aravind   Adiga Tussen de aanslagen 2008 UK Between the assasinations In elk hoofdstuk een ander portret van iemand in een fictieve stad in India in de periode tussen de moordaanslagen op Indira Gandhi (1984) en haar zoon Rajiv (1991). Geschreven vóór De witte tijger.
  2016/2/12 fictie Stephen   Chbosky The perks of being a wallflower 1999 USA   Young Adult, maar niet te kinderachtig. Verslavend, fijn.
  2016/2/22 non-fictie David Van Reybrouck Congo, een geschiedenis 2010 Nederland   Geweldig boek.
  2016/2/24 fictie A.H.J. (Anton)   Dautzenberg Rafelranden van de moraal 2013 Nederland   Journalistieke novelle
  2016/2/26 fictie David   Ebershoff Het Deense meisje 2000 USA The Danish girl Mooi verhaal over transseksuele kunstenaar Lili Elbe, geboren als Einar Wegener, gebaseerd op dagboek. Zij was de eerste persoon die geslachtstransformatie-operaties onderging. Ik vond de schrijfstijl niet zo prettig, beetje te sensatiebelust opgeschreven, de schrijver lijkt veel (seksueel?) plezier te beleven aan het beschrijven van de vrouwenkleren en de 'vrouwelijke', wat hulpeloze manier van doen van Einar.
  2016/2/28 non-fictie Midas   Dekkers De thigmofiel - Het verlangen naar geborgenheid 2015 Nederland    
  2016/3/1 fictie Arthur   Japin De grote wereld 2006 Nederland   Boekenweekgeschenk 2006
  2016/3/5 fictie Penelope   Fitzgerald De boekhandel 1996 UK The bookshop  
  2016/3/11 non-fictie Menno   Schilthuizen Darwins peepshow - Wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf 2014 Nederland   Evolutieleer. Interessant.
  2016/3/13 fictie Yolanda   Entius Het kabinet van de familie Staal 2011 Nederland    
  2016/3/18 fictie Rascha   Peper Handel in veren 2013 Nederland   Gelezen voor leesclub ChocoVino.
  2016/3/20 fictie Esther   Gerritsen Broer 2016 Nederland   Boekenweekgeschenk 2016
  2016/3/28 non-fictie Elisabeth   Lockhorn Andreas Burnier - Metselaar van de wereld 2015 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Biografie van Andreas Burnier
  2016/3/31 non-fictie David Van Reybrouck Zink 2016 Nederland   2016, over Neutraal Moresnet
  2016/4/3 non-fictie Marcel   Möring Lijdenslust 2006 Nederland   Essay, Maand van de filosofie. Ik vond het niet zo prettig lezen, iets te pretentieus en zelfingenomen.
  2016/4/10 fictie Stieg   Larsson Mannen die vrouwen haten - De millennium trilogie 2005 Zweden Män som hatar kvinnor  
  2016/4/24 fictie Hanya   Yanagihara A little life 2015 USA    
  2016/4/29 fictie Adriaan van Dis Ik kom terug 2014 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. Over zijn moeder.
  2016/5/1 non-fictie Suzanna   Jansen Het pauperparadijs - Een familiegeschiedenis 2008 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. Over Veenhuizen/Frederiksoord
  2016/5/3 non-fictie David   Hand Het onwaarschijnlijkheidsprincipe. Waarom toeval, wonderen en zeldzame gebeurtenissen iedere dag voorkomen 2014 USA The Improbability Principle. Why Coincidences, Miracles and Rare Events Happen Every Day Over statistiek en kansberekening. Leuk geschreven.
  2016/5/6 non-fictie Judith   Koelemeijer Hemelvaart - Op zoek naar een verloren vriendin 2013 Nederland   Waar gebeurd verhaal. Niet erg spannend, en de schrijfstijl vond ik niet mooi. Iets te dramatisch.
  2016/5/14 fictie Bob den Uyl Onuitroeibare misverstanden 2006 Nederland   Verhalen, verschenen 1963 en 1991. Heel fijne verhalen, ironisch, zwartgallig, humoristisch, gedetailleerd, ouderwets, fantasievol.
  2016/5/16 non-fictie Joris   Luyendijk Een goede man slaat soms zijn vrouw 1998 Nederland    
  2016/5/24 fictie Thomas   Rosenboom De nieuwe man 2003 Nederland    
  2016/6/2 fictie Laurent   Binet HhhH - Himmlers hersens heten Heydrich 2010 Frankrijk HHhH HHhH is een acroniem voor Himmlers Hirn heißt Heydrich, wat gecirculeerd zou hebben in nazi-Duitsland.
  2016/6/3 fictie Zena   Alkayat and Nina Cosford Virginia Woolf 2015 UK   In de serie Life Portraits. Een korte geïllustreerde biografie van Virginia Woolf. Tekst: Zena Alkayat. Tekeningen: Nina Cosford.
  2016/6/4 fictie Renate   Dorrestein Zeven soorten honger 2016 Nederland   Ook dit boek van Renate Dorrestein is weer geweldig.
  2016/6/14 non-fictie Dave   Goulson Een verhaal met een angel 2013 UK A sting in the tale Heel fijn boek, goed geschreven, over gedrag en evolutie van hommels (en bijen).
  2016/6/18 non-fictie Dave   Goulson Geroezemoes in het gras 2014 UK A buzz in the meadow Heel fijn boek, goed geschreven, over gedrag en evolutie van allerlei weidedieren.
  2016/6/24 non-fictie Wiegertje   Postma Vrouwen schrijven niet met hun tieten 2016 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Samengesteld door Wiegertje Postma, met bijdragen van o.a. Nina Polak, Hanna Bervoets, Asha ten Broeke, Renske de Greef, Anke Laterveer, Hasna El Maroudi, Aafke Romeijn, Fatima Warsame en Niña Weijers.
  2016/6/27 fictie Erin   Morgenstern The night circus 2011 USA   Fantasy
  2016/7/3 fictie Kuwana   Haulsey Engel van Harlem - Waar gebeurd verhaal over de eerste zwarte vrouwelijke arts in New York - een roman gebaseerd op het leven van dr. May Chinn 2004 USA Angel of Harlem Soms vond ik het boek en de schrijfstijl niet zo aansprekend, en wat erg vergezocht, maar aangezien het 'waar gebeurd' is, leest het toch anders, en wilde ik het toch uitlezen.
  2016/7/10 fictie Ernest van der Kwast Mama Tandoori 2015 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/7/14 fictie Anna   Enquist Het meesterstuk 1994 Nederland   Debuutroman. Prettig leesbaar.
  2016/7/22 fictie Dave   Eggers Max (en de Wild Things) 2009 USA The Wild Things Gebaseerd op Where the Wild Things are (1963, USA) van Maurice Sendak
  2016/7/26 fictie Haruki   Murakami 1q84 2009 Japan 1q84 / Ichi-kyū-hachi-yon 'Q-tien-vierentachtig', boek 1 van de 3
  2016/7/29 fictie Haruki   Murakami 1q84 2009 Japan 1q84 / Ichi-kyū-hachi-yon 'Q-tien-vierentachtig', boek 2 van de 3
  2016/7/31 fictie Haruki   Murakami 1q84 2010 Japan 1q84 / Ichi-kyū-hachi-yon 'Q-tien-vierentachtig', boek 3 van de 3
  2016/8/1 fictie Lisette van de Heg Een plaats om te schuilen 2010 Nederland   Drie korte verhalen van Lisette van de Heg: 'Een plaats om te schuilen', 2010; ‘De opdracht’, eerder gepubliceerd in BOEK nummer 4, jaargang 3, september/oktober 2006; ‘Het Grote Kerstdiner’, eerder gepubliceerd in het Nederlands Dagblad van 23 december 2009.
  2016/8/3 fictie Paolo   Coelho De heks van Portobello 2006 Brazilië A Bruxa de Portobello Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/8/4 non-fictie Temple   Grandin en Richard Panek Het autistische brein 2013 USA The Autistic Brain: Thinking Across the Spectrum Autisme. De auteurs betogen in dit boek dat we zouden moeten denken buiten de grenzen van neurologische/psychiatrische syndromen, en meer moeten kijken naar elke individuele persoon met haar/zijn unieke combinatie van eigenschappen en symptomen, de persoonlijke beleving van prikkels en het gedrag. Het wetenschappelijk onderzoek en de behandeling, literatuur, media, internetfora, etc. baseren zich vaak op het syndroom als geheel. Zo zijn er mensen met autisme (of adhd etc.) die zich overprikkeld voelen door sensorische en geluids-prikkels, zich daardoor angstig voelen, en als gevolg daarvan nauwelijks meer interacteren met hun omgeving, en er zijn ook mensen met autisme (of adhd etc.) die zich overprikkeld voelen door visuele en geur-prikkels, zich daardoor boos voelen, en als gevolg daarvan woedeaanvallen vertonen. De prikkel is anders, de interne beleving is anders, de emotie is anders en het gedrag is anders, maar in onderzoek en media etc. worden deze personen alleen gekenmerkt door 'autisme'. Het zou volgens de auteurs beter zijn als we hierin onderscheid zouden maken. Overgevoeligheid voor prikkels was lange tijd niet eens een officieel criterium voor autisme in de DSM, terwijl dit wel degelijk bij veel mensen met autisme (en ADHD etc.) een belangrijk symptoom is.
  2016/8/27 fictie Virginia   Woolf Night and Day 1919 UK   Moeilijk, ouderwets, maar erg interessant.
  2016/9/2 fictie Jeanette   Winterson The gap of time 2016 UK   Shakespeare's 'The Winter's Tale' retold. Zoals al haar boeken: fantastisch, echt geniaal. Eén van mijn lievelings-auteurs!
  2016/9/12 fictie George   Orwell 1984 1949 UK   Eindelijk heb ik dit ook gelezen; indrukwekkend.
  2016/9/20 fictie Erik   Valeur Het zevende kind 2011 Denemarken Det syvende barn Beetje detective-roman-achtig. Wel leuk, maar iets te langdradig, vond ik.
  2016/9/23 fictie Arthur   Japin Maar buiten is het feest 2012 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. Mooi verhaal, maar erg vanuit een mannenstandpunt, niet voldoende geloofwaardig.
  2016/9/25 fictie Bob den Uyl Een zachte fluittoon 1968 Nederland    
  2016/9/28 fictie Bob den Uyl Er kon niets verkeerd gaan 2005 Nederland   Verhalen uitgebracht tussen 1963 en 1991.
  2016/9/29 fictie Bob den Uyl Het onbereikbare 1981 Nederland   Eén kort verhaal, uitgebracht als klein boekje.
  2016/10/4 fictie Jeroen   Brouwers Het hout 2014 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino. Over het Jongenspensionaat St. Maria Ter Engelen waar Brouwers als jongen naartoe ging.
  2016/10/7 fictie John   Cleese Kortom 2014 UK So, Anyway...  
  2016/10/9 fictie Rosamund   Lupton Zusje 2010 UK Sister  
  2016/10/14 fictie Ferdinand   Bordewijk Karakter 1938 Nederland    
  2016/10/16 fictie Nelleke   Noordervliet Zonder Noorden komt niemand thuis 2009 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
Mooie citaten:
intimiteit was verraad geworden.
Ik hoef ook niet te ontsnappen aan het verleden, ik moet ontsnappen aan de toekomst.
omdat ik behoefte had aan de wond. Ik kon geen afstand doen van de pijn. Ik wilde niet zijn straf verlengen, maar de mijne.
  2016/10/19 fictie P.F.   Thomése De onderwaterzwemmer 2015 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/10/21 fictie Annelies   Verbeke Dertig dagen 2015 België   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/10/23 fictie Ramses   Shaffy en Joop Admiraal Brieven uit Rome - Aan Shireen Strooker 2004 Nederland   Brieven uit 1969-1961.
  2016/10/25 fictie Esther   Gerritsen Dorst 2012 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino.
  2016/10/27 fictie Kees van Kooten Zeven sloten. Zes uitstapjes (en enkele gedichten) 1988 Nederland    
  2016/11/4 fictie Donna   Tartt The goldfinch 2014 USA   Gelezen voor leesclub Chocovino. De titel verwijst naar het schilderij 'Het puttertje' (1654) van de Nederlandse schilder Carel Fabritius. Tartts derde roman, na De verborgen geschiedenis (The secret history, 1992) en De kleine vriend (The little friend, 2002).
  2016/11/6 fictie Yvonne   Kroonenberg Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie 2001 Nederland   Columns
  2016/11/6 fictie Yvonne   Kroonenberg Was hij in de aanbieding? 2009 Nederland   Columns
  2016/11/11 non-fictie Joris   Luyendijk Dit kan niet waar zijn: Onder bankiers 2015 Nederland    
  2016/11/14 fictie Yvonne   Kroonenberg De familieblues 2011 Nederland   Columns
  2016/11/17 non-fictie     IAITAM (International Association of Information Technology Asset Managers) CSAM Certified Software Asset Manager - Manual 2012 USA   Herziene versie. Eerste versie uit 2008. Distributed by IAITAM in conjunction with training led by Accredited Training Organization, Crayon Group.
  2016/11/20 fictie Jill   Mansell Ondersteboven 2007 UK Thinking of You Chicklit van laag niveau. Ik hoop dat ik nooit meer een boek van haar lees. Nog slecht vertaald ook, met veel taalfouten. Misschien zou ie in het Engels nog best te pruimen zijn geweest.
  2016/11/23 fictie Charles   Darwin The autobiography of Charles Darwin 1809-1882 1958 UK   With original omissions restored. Edited with Appendix and Notes by his grand-daughter Nora Barlow. Klein deel autobiografie, vrij groot deel brieven omtrent de controverse/ruzie met Samuel Butler.
  2016/11/27 fictie Paulien   Cornelisse De verwarde cavia 2016 Nederland   Leuk. Best wel leuk.
  2016/12/04 fictie Charlotte   Mutsaers Rachels rokje 1994 Nederland    
  2016/12/05 fictie Sue   Townsend De koningin en ik 1992 UK The Queen and I  
  2016/12/09 fictie Jonas   Jonasson De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje 2013 Zweden Analfabeten som kunde räkna Zeer vermakelijk, maar de personages zijn wel een beetje karikaturaal en vertonen niet veel diepgang en ontwikkeling. Toch zou ik graag meer boeken van deze auteur lezen.
  2016/12/12 non-fictie Åsne   Seierstad Honderd-en-een dag in Bagdad 2003 Noorwegen Hundre og en dag Verslag van haar verblijf in Bagdad voor en tijdens de invasie in Irak door de VS.
  2016/12/14 non-fictie Thomas   Erdbrink Onze man in Teheran 2016 Nederland   Over het dagelijks leven in Teheran, Iran, waar Thomas woont met zijn Iraanse vrouw Newsha Tavakolian.
  2016/12/17 fictie Rita   Spijker Ver van mij 2012 Nederland   Mooi boek, fijn geschreven.
  2016/12/18 fictie Wouter   Looman Mayanda 1997 Nederland   'Filosofische roman'. Kwam nogal belerend op me over eigenlijk. Eén personage is ontzettend wijs en de ander is erg onwetend en naïef, en de wijze van de twee houdt steeds monologen voor de ander. Tja.
  2016/12/21 fictie P.F.   Thomése Grillroom Jeruzalem 2011 Nederland   Verslag van een reis van 3 schrijvers en een priester naar Israël en de bezette gebieden, georganiseerd door een humanitaire organisatie en gefilmd voor tv. Thomése is er vrij sceptisch over, en dat is mooi om te lezen.
  2016/12/21 fictie Marente de Moor Vrij Nederland Columns 2011 Nederland   Columns van 31 okt. 2009 tot 20 aug. 2011. Leuk, scherpzinnig!
  2016/12/22 non-fictie Bas   Haring Waarom cola duurder is dan melk 2016 Nederland   Populair-wetenschappelijk boek over economie, o.a. marktwerking, economische groei, inflatie en recessies.
  2016/12/24 non-fictie Femke van Zeijl Gin-tonic & cholera 2010 Nederland   Over urbanisering in sub-sahara Afrika. Ze woonde een jaar in 6 verschillende steden, en onderzocht in elke stad een ander thema:
 1. Luanda (Angola) over arm en rijk in de stad.
 2. Bukavu (Democratische Republiek Congo) over de invloed van langdurig geweld op het stadsleven.
 3. Ibadan (Nigeria) over de invloed van tradities, geloof en familie op het stadsleven.
 4. Jinja (Oeganda) over liefde en seksualiteit in de stad.
 5. Maputo (Mozambique) over clandestiene wereld van kruimeldieven, helers, de zwarte markt en drugsdealers.
 6. Bobo-Dioulasso (Burkina Faso) over de rol van kunst (met name muziek) in het dagelijks leven.
  2016/12/24 fictie Connie   Palmen Jij zegt het 2015 Nederland   Roman, geschreven in ik-vorm vanuit Ted Hughes, echtgenoot van Sylvia Plath van 1956 tot haar suïde in 1963.
  2016/12/26 non-fictie Rob van Eijk Dick Matena, getekend leven 2015 Nederland   Een uitgave van boekenmuseum Meermanno bij de gelijknamige tentoonstelling over striptekenaar Dick Matena.
  2016/12/27 non-fictie Walter   Heijder Was Beethoven een asperger? - Een 21ste-eeuwse visie op een 19de-eeuws genie 2016 Nederland   Leuk boek, ik wist helemaal niet veel van Beethoven, en dat was kennelijk nogal een 'bijzondere' man. Asperger is inderdaad een goed gefundeerde speculatie, zoals de schrijver (zelf asperger) het noemt.
  2017/1/1 non-fictie Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen Eet mij - De psychologie van eten, diëten en te veel eten 2012 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Asha ten Broeke is een geniale wetenschapsjournalist, en ik ben het (vrijwel?) altijd met haar eens.
  2017/1/14 non-fictie Amartya   Sen Identity & Violence - The illusion of destiny 2006 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Amartya Sen is econoom en filosoof en winnaar van de Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in 1998 en de Bharat Ratna in 1999 voor zijn werk in 'welfare economics'. Dit boek gaat over onze veelheid aan identiteiten en gemeenschappen waar we toe behoren, en hoe geweld wordt gestimuleerd/aangewakkerd of zelfs veroorzaakt door het eenzijdige beeld dat we vaak van anderen hebben, alsof ze maar één identiteit hebben, bijvoorbeeld moslim, en in de politiek ook vaak de hele gemeenschap van bijvoorbeeld 'alle moslims' laten vertegenwoordigen door één religieuze leider. Globalisering is op zichzelf niet slecht volgens Sen, als internationale politiek maar zou zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot publieke gezondsheidszorg en onderwijs, en als de patent-wetten zo worden aangepast dat bijvoorbeeld medicijnen en andere belangrijke uitvindingen ook beschikbaar zijn voor minder rijke mensen/landen, en als minder rijke mensen/landen ook toegang hebben tot de wereldmarkt. (Dit was een superkorte, waarschijnlijke manke, samenvatting van mij.)
  2017/1/20 fictie Eduardo   Mendoza De stad der wonderen 1986 Spanje La ciudad de los prodigios  
  2017/1/22 fictie David   Mitchell Slade House 2015 UK    
  2017/1/27 fictie Vonne van der Meer De avondboot 2001 Nederland    
  2017/1/27 non-fictie Carlo   Rovelli 7 korte beschouwingen over natuurkunde 2014 Italië Sette brevi lezioni di fisica Korte beschouwingen voor leken over relativiteitstheorie, kwantummechanica, kwantumgravitatie, thermodynamica, het universum, deeltjes, en de paradox tussen relativiteitstheorie en kwantummechanica. Prachtig geschreven.
  2017/1/28 non-fictie David Van Reybrouck Para 2016 België   Theatermonoloog over de 'humanitaire VN-missie' in Somalië, 1992-1993.
  2017/1/29 non-fictie David Van Reybrouck Tegen verkiezingen 2013 België   Herziene druk uit oktober 2016.

Eén van de geniaalste boeken die ik ooit heb gelezen.

Ik denk al heel lang dat ons politieke systeem democratischer zou kunnen. Inwoners van een Westerse democratie die zelf geen bestuurders zijn hebben naar mijn idee te weinig invloed op bestuurlijke besluiten. Het lijkt er vaak op dat er maar weinig politici zijn die echt hun standpunt blijven uitdragen en verdedigen, zowel in verkiezingstijd als erna. Tijdens de bestuursperiode van vier jaar zijn politici veel bezig met manieren om in de ogen van kiezers en de formele èn sociale media zo populair mogelijk te worden met als doel voor de volgende bestuursperiode herverkozen te worden.

In de verkiezingstijd kan ik meestal geen partij vinden waar ik het geheel mee eens ben en die prioriteit geeft aan dezelfde thema's als ik. Ik denk vaak dat dat toch beter zou moeten kunnen, maar ik kan niet bedenken hoe.

Volgens Van Reybrouck (en veel politiek filosofen en historici die hij aanhaalt) heeft dat te maken met ons politieke systeem van representatie door middel van verkozen politieke partijen, en kan de democratie heel anders worden ingericht door gebruik te maken van een uitgekiend systeem van loting. Volgens Aristoteles zijn wij pas echt vrij als de bestuurders en bestuurden na enige tijd van rol wisselen. Dat is volgens Van Reybrouck (ook hier en nu) realiseerbaar. 'Politicus' zou dan niet langer een beroep zijn, maar bestuurders zouden door middel van loting de bestuurdersrol krijgen, en na de bestuursperiode zou de rol overgaan op anderen. De tijdelijke bestuurders zouden veel meer bezig zijn met besluiten nemen die in hun ogen het beste zijn voor de bevolking (en het milieu etc.), ook op langere termijn.
  2017/2/2 fictie Thomas   Verbogt Als de winter voorbij is 2015 Nederland   Gelezen voor leesclub Chocovino
  2017/2/10 fictie J.   Slauerhoff Het verboden rijk 1932 Nederland   Speelt zich grotendeels af in ~1570 in Macao. Mooi boek, hoewel de belevingswereld van de personages erg ver van me af staat en tijdens het lezen ook erg ver van me af bleef staan, mede door het licht verouderde Nederlands in het boek.
  2017/2/11 non-fictie Lieve   Joris Een kamer in Cairo 1991 Nederland   Boekenweekessay
  2017/2/15 non-fictie Georgina   Derbyshire Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag. Een moeder, een zoon en hun wonderlijke reis in de wereld van autisme. 2010 UK Stand Up for Autism: A Boy, a Dog, and a Prescription for Laughter. Autisme
  2017/2/15 fictie Marion   Pauw Drift 2006 Nederland    
  2017/2/13 fictie Marion   Pauw Jetset 2010 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Ik begon in januari 2022 weer in dit boek en merkte al snel dat ik het al heb gelezen. Moet wel zo'n beetje in dezelfde tijd zijn geweest als dat andere boek van haar. Eerder had ik nog niks van haar gelezen.
  2017/3/5 non-fictie Gloria   Wekker White innocence - Paradoxes of colonialism and race 2016 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar gender studies. Dit boek gaat over racisme in post-koloniale landen, met name Nederland, en over intersectioneel feminisme. Er kwam veel kritiek op dit boek in de media, die Wekker verweten dat ze politiek correct zou zijn en een activist en een slachtoffer, allemaal nogal vreemde verwijten. Asha ten Broeke schreef een geweldige column als reactie daarop.
  2017/3/22 fictie P.F.   Thomése De weldoener 2010 Nederland    
  2017/3/27 fictie Dimitri   Verhulst De zomer hou je ook niet tegen 2015 België   Boekenweekgeschenk 2015
  2017/3/28 poëzie Froukje van der Ploeg Dit is hoe het ging 2016 Nederland    
  2017/4/2 fictie Selim   Özdogan De dochter van de smid 2005 Duitsland Die Tochter des Schmieds Duitse schrijver met Turkse voorouders.
  2017/4/15 fictie W.G.   Sebald De emigrés 1991 Duitsland Die ausgewanderten Vier verhalen over emigranten, echt prachtig.
  2017/4/22 fictie Katie   Fforde Trouwplannen 2008 UK Wedding Season Chicklit van laag niveau. Geen boeken meer van deze auteur lezen. Na twee hoofdstukjes weggelegd, maar problemen met andere eBooks, en daardoor uitlamlendigheid dit toch maar uitgelezen.
  2017/4/24 fictie Wim de Bie Schoftentuig 1988 Nederland    
  2017/4/25 fictie Rita   Spijker Tussen zussen 2007 Nederland    
  2017/4/26 fictie Marion   Pauw Lolliepop 2010 Nederland   Uit de serie 'Literaire Juweeltjes'. Vaker iets van deze auteur lezen: ja
  2017/4/27 fictie Fred   Vargas Maak dat je wegkomt 2001 Frankrijk Pars vite et reviens tard Pseudoniem van Frédérique Audoin-Rouzeau Heerlijk boek. Literaire detective, over Middeleeuwen.
Deel 3 uit serie 'Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg'.
  2017/4/28 non-fictie Joris   Luyendijk Je hebt het niet van mij, maar... - een maand aan het Binnenhof 2010 Nederland    
  2017/4/29 fictie Michiel   Eijsbouts Dat zei mijn vrouw vannacht ook al 2011 Nederland   Flauwe humor, veel taalgrapjes, beetje seksistisch, maar erg 'ad rem' voor zover je dat van een boek kan zeggen, dus toch met veel plezier gelezen.
  2017/4/30 fictie Marion   Pauw Daglicht 2008 Nederland   Verfilmd
  2017/5/2 fictie P.G.   Wodehouse Het meisje in het blauw 1970 UK The Girl in Blue Eerste boek dat ik van P.G. Wodehouse gelezen heb, helaas in het Nederlands. Schitterend taalgebruik, erg droge, Britse, onderkoelde humor. Verhaal niet erg boeiend, en erg ouderwets, maar met veel plezier gelezen.
  2017/5/4 fictie Ian   McEwan Aan Chesil Beach 2007 UK On Chesil Beach Helaas in het Nederlands. Erg Brits.
  2017/5/6 fictie Rita   Spijker Hemelkind 2009 Nederland    
  2017/5/7 non-fictie Renate   Dorrestein Penvriendin in China 2015 Nederland   Longread over correspondentie met dissidente auteur in China.
  2017/5/9 non-fictie Anousha   Nzume Hallo witte mensen 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Over wit privilege.
  2017/5/10 non-fictie Sunny   Bergman Wit is ook een kleur 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Columns, zelfde titel als haar documentaire film over wit privilege en racisme in Nederland
  2017/5/13 non-fictie Linda   Duits Dolle mythes - een frisse factcheck van feminisme toen en nu 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit.
  2017/5/14 non-fictie Viola   Welling Aan mijn jongere ik - brieven van vrouwen aan zichzelf 2011 Nederland   "Drieëndertig succesvolle, Nederlandse vrouwen schrijven een brief aan hun jongere ik. Elke brief bevat een waarschuwing, advies of levensles, die ze op jongere leeftijd goed hadden kunnen gebruiken." (Aanmijnjongereik.nl)
  2017/5/17 fictie Hannes   Meinkema En dan is er koffie 1976 Nederland    
  2017/5/22 non-fictie Jeroen van Bergeijk Mijn Mercedes is niet te koop 2006 Nederland   Reisboek over een reis per oude Mercedes naar Ouagadougou, hoofdstad van Burkina Faso.
  2017/5/25 fictie Rascha   Peper Dooi 1999 Nederland    
  2017/5/26 non-fictie Peter   Wohlleben Het innerlijke leven van dieren - Liefde, verdriet, empathie - een verbazingwekkend inkijkje in een verborgen wereld 2016 Duitsland Das Seelenleebe der Tiere Ervaringen en gedachten van een boswachter in Hümmel, in de Eiffel, met veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek op gebied van diergedrag en evolutie. Leuk!
  2017/5/26 fictie Anna   Enquist Mei 2007 Nederland   novelle
  2017/5/27 fictie Nilgün   Yerli De garnalenpelster 2001 Nederland   Autobiografisch
  2017/6/8 non-fictie Geert   Mak Hoe God verdween uit Jorwerd 1996 Nederland   Heel goed. Over het leven in kleine boerendorpen door de eeuwen heen, en met name in de 20e eeuw.
  2017/6/11 non-fictie Stephen J.   Hurlin Courage to doubt  2009 Zuid-Afrika   Autobiografisch, de auteur schrijft over hoe hij, opgevoed in zeer christelijke omgeving, na een lange periode van fanatiek en overtuigd religieus leven atheïst werd. Ook over argumentatie, valse argumenten, etc. Goed boek, ook over bijbelinterpretatie en de historie van de bijbel en van Jezus etc.
  2017/6/17 fictie Cynthia   McLeod Hoe duur was de suiker? 1987 Suriname    
  2017/6/20 fictie Anja   Meulenbelt Feminisme - terug van nooit weggeweest 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Ook over socialisme. Erg actueel.
  2017/6/24 fictie Murat   Işik Wees onzichtbaar 2017 Nederland   Geweldig. Over migrantengezin uit Turkije (Zaza) in jaren 80 in de Bijlmermeer, gebaseerd op Murat Işik eigen jeugd.
  2017/6/25 fictie Marente de Moor De Nederlandse maagd 2010 Nederland   Vervreemdend boek over jonge vrouw die schermt en voor training een paar maanden in een landhuis in Duitsland woont in 1936.
  2017/6/30 non-fictie Erna   Hulsenboom Miss Parbo ontdekt Suriname 2009 Nederland   Een Nederlandse, witte vrouw woont enkele jaren in Suriname en doet vrijwilligerswerk in een schoolbibliotheek. Dit is een verslag in briefvorm. Ik heb er gemengde gevoelens over.
  2017/7/4 fictie Sue   Townsend The woman who went to bed for a year 2012 UK   Bookcross-boek 381-4512669. Zoals haar andere boeken, was ook dit boek hilarisch. Erg fijn. En in zekere zin ook feministisch, omdat deze vrouw weigert nog langer aan haar verborgen huishoud-management-taken te voldoen.
  2017/7/7 non-fictie Sylvana   Simons Artikel 1, Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid 2017 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Dit boek bevat het partijprogramma en artikelen van leden van de nieuwe politieke partij Artikel 1. (De partij kondigde op 29 oktober 2017 de wijziging van de naam naar BIJ1 aan.)
  2017/7/9 fictie Fred   Vargas De man van de blauwe cirkels 1996 Frankrijk L'homme aux cercles bleus Pseudoniem van Frédérique Audoin-Rouzeau. Bookcross-boek 366-14398954. Literaire detective. Supergoed geschreven, ik vind dit een geweldig auteur (pas twee boeken van haar gelezen.) Meestal lees ik geen 'spannende boeken', qua genre, maar dit is echt geweldig, erg humoristisch.
Deel 1 uit serie 'Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg'.
  2017/7/11 fictie Lieve   Joris Het uur van de rebellen 2006 België   Een boek (laten we zeggen een documentaire roman) over een man die geboren is in Oost-Congo. In zijn studietijd golft de bloedige strijd in Rwanda de grens over en ontdekt hij dat hij een Tutsi is. Vanwege zijn afkomst raakt hij betrokken bij de Eerste Afrikaanse Wereldoorlog en vecht hij aan de zijde van Kabila tegen dictator Mobutu.
  2017/7/15 non-fictie Assita   Kanko De tweede helft - Tijd voor een nieuw feminisme 2015 België   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Het overgrote deel van de vrouwen ter wereld heeft nog lang geen gelijke rechten als mannen. Dit boek gaat o.a. over kindhuwelijken, gedwongen huwelijken, massale verkrachting als oorlogsstrategie, vrouwelijke genitale verminking, gendercide (het aborteren of kort na de geboorte vermoorden van ongeboren kinderen omdat ze meisjes zijn), polygamie, eerwraak, 'huiselijk' geweld, onderwijs en gelijkheid op de arbeidsmarkt/werkvloer. Met zeer veel feiten en cijfers met bronvermeldingen. Erg deprimerend, maar bewustzijn is de eerste stap...
  2017/7/15 fictie Sarah   Smith Het watermerk 1996 USA The Knowledge of Water Mooi, maar ook erg afstandelijk, met verhaallijnen door elkaar. Aan het eind van het boek stond dat het een vervolg is op een eerder boek (The Vanished Child, 1992), dat vond ik frustrerend.
  2017/7/17 non-fictie Eric   Smit De broncode - Het ware verhaal van een wereldschokkende uitvinding - Waarom Roel Pieper net niet de nieuwe Bill Gates werd 2004 Nederland   Een reconstructie van de periode (1999-2000) waarin Roel Pieper zich bemoeide met de uitvinding van Jan Sloot en er miljarden mee verwachtte te gaan verdienen.
  2017/7/21 fictie Yasunari   Kawabata Sneeuwland 1947 Japan Yukiguni Geschreven 1934-1947. Vertaler C. Ouwehand
  2017/7/28 non-fictie Cordelia   Fine Testosterone Rex 2017 UK   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Vervolg op haar andere boek over neuroseksisme.
  2017/7/28 non-fictie Wouter van Wingerden 'Maar zo heb ik het geleerd' - de waarheid achter 50 taalkwesties 2017 Nederland   Leuk: betweters zoals ik op hun plek gezet!
  2017/7/29 fictie Angie   Thomas The hate U Give 2017 USA   Young Adult-boek over een meid van 16 die in een black neighbourhood woont met bendes, en meemaakt dat haar vriend wordt doodgeschoten door een politieagent. Heftig.
  2017/7/30 fictie Tommy   Wieringa De dood van Murat Idrissi 2017 Nederland   Over een misgelopen mensensmokkel van Marokko naar Spanje. Persoonlijk, klein, knullig, en daardoor echt.
  2017/7/30 fictie Tim   Krabbé Een Goede Dag voor de Ezel 2005 Nederland   Fijn boek, goed geschreven, worsteling met een slechte daad waar iets goeds uit voortkomt.
  2017/7/30 poëzie Willem   Thies Na de vlakte 2008 Nederland    
  2017/7/30 non-fictie Mohammed El Bachiri Een jihad van liefde 2017 België   Uitspraken van de echtgenoot van Loubna, die omkwam bij de aanslagen op 22 maart 2016 in Brussel, verzameld en geordend door David Van Reybrouck
  2017/8/10 fictie Junichiro   Tanizaki Stille sneeuwval 1946 Japan Sasame yuki  
  2017/8/13 fictie Anna   Enquist De verdovers 2011 Nederland   Mooi. Lekker veel medische details van de anesthesist
  2017/8/21 fictie Jonathan Safran   Foer Here I am 2016 USA   Safran is de achternaam van Foers moeder.
  2017/8/24 fictie Gerrit   Komrij Vila Pouca. Kroniek van een dorp 2008 Nederland   Columns over zijn woonplaats Vila Pouca da Beira.
  2017/8/26 fictie Mariska   Mourik Laat de honden niet 2015 Nederland   Speelt voor een groot deel in Darfur, Soedan. Uitspraak van één personage: "Ne laissez pas les chiens garder la viande".
  2017/8/27 fictie Fred   Vargas De omgekeerde man 2002 Frankrijk L'Homme à l'envers Pseudoniem van Frédérique Audoin-Rouzeau. Literaire detective. Heerlijk boek. Intelligent, grappig.
Deel 2 uit serie 'Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg'.
  2017/9/1 fictie Han   Kang De vegetariër 2007 Zuid-Korea Chaesikjuuija Vervreemdend en goed.
  2017/9/2 fictie Ayọ̀bámi   Adébáyọ̀ Stay with me 2017 Nigeria   Fantastisch, doet denken aan Chimamanda Ngozi Adichie (van wie Adébáyọ̀ onderwijs gehad heeft).
  2017/9/5 fictie J.   Bernlef Geleende levens 2010 Nederland   Drie novellen, over identiteit, maskers, invloed van het verleden op het heden.
  2017/9/8 fictie Jens   Grøndahl Indian Summer 1994 Denemarken Indian Summer Vertaling door Gerard Cruys gepubliceerd in 2002.
  2017/9/13 fictie William   Maxwell Tot ziens, tot morgen 1980 USA So long, see you tomorrow Een lievelingsboek van Hans U. Erg mooi, simpel, over klein plattelandsstadje Lincoln in Illinois, rond 1920.
  2017/9/14 fictie Renate   Dorrestein Reddende engel 2017 Nederland   Ouderwetse Dorrestein, gothische roman, duister en vervreemdend en heerlijk.
  2017/9/17 fictie Lauren   Groff Fates and Furies 2015 USA    
  2017/9/21 non-fictie Roxane   Gay Bad feminist - essays 2014 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Geweldig, echt heel goed. Zie ook roxanegay.com.
  2017/9/22 non-fictie David van Reybrouck en Thomas D'Ansembourg Vrede kun je leren 2017 België La paix, ça s'apprend! Dit boekje had een mooie boodschap (vrede kun je leren), maar het was voor mij wat te veel opgeschreven als 'op dit moment is niemand hier bewust mee bezig, maar dat zou wel moeten'. Hoe weten ze of niemand er mee bezig is? Ik ben hier wel mee bezig, en verschillende mensen die ik ken ook. Iets te 'gelijkhebberig'.
  2017/9/24 fictie Vonne van der Meer Het smalle pad van de liefde 2013 Nederland   Wel mooi, en lekker lezen, maar ook wel erg katholiek. Ik wist niet dat Vonne van der Meer zo katholiek was. Op Wikipedia staat dat ze zich in 1994 heeft bekeerd tot het katholicisme. Misschien kan ik daar rekening mee houden als ik weer iets van haar wil lezen.
  2017/9/28 non-fictie Toni   Morrison Race 2017 USA   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Includes sections from the books 'Songs of Solomon' (1977), 'The buest Eye' (1970) and 'Beloved' (1987), and the short story 'Recitatif' (1983) and the essay 'Make America white again' (2016)
  2017/10/07 fictie Susan   Abulhawa Het litteken van David 2006 USA originally published in 2006 as The Scar of David, reissued as Mornings in Jenin in 2010 Debuut
  2017/10/7 non-fictie Astrid van den Broek Afrikaanse volkenoptredens in Nederland (1854-1902) - Ultieme vorm van koloniale overheersing of onschuldig vermaak? 2008 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Bachelorscriptie Geschiedenis
  2017/10/14 non-fictie Morten   Strøksnes Haaienkoorts - De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje op de Noorse zee 2015 Noorwegen Havboka Literaire non-fictie, veel over de Groenlandse haai en ander leven in de zee bij de Lofoten, en over het ontstaan van de aarde, de zee en het leven, en over massa-extinctie en de klimaatverandering, die grote invloed heeft op de zeeën en de veranderingen van de zeeën hebben weer invloed op het klimaat, de hoeveelheid zuurstof in de lucht, etc.
  2017/10/18 fictie Karel   Čapek Een doodgewoon leven 1934 Tsjechië Obyčejný život  Prachtig
  2017/10/28 non-fictie Ronald   Geelen en Hans van Dam Dementie: van hersenlagen tot omgangsvragen 2016 Nederland   Dit boek is bedoeld voor zorgprofessionals. Beide auteurs zijn consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise, waar zorgprofessionals advies kunnen krijgen mbt probleemgedrag van cliënten. Voor mezelf heb ik een samenvatting gemaakt van voor mij relevante passages (niet-letterlijke citaten).
  2017/10/28 fictie J.   Bernlef Hersenschimmen 1984 Nederland   Herlezen, nog steeds geweldig. De lezer kan zich op deze manier enigszins voorstellen hoe iemand die dement wordt zich zou kunnen voelen.
  2017/11/01 non-fictie Rebecca   Solnit Mannen leggen me altijd alles uit 2014 USA Men Explain Things To Me Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Columns/essays.
  2017/11/03 fictie Hendrik   Groen Zolang er leven is - Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar 2016 Nederland   Heerlijk boek, net als het voorafgaande dagboek van Hendrik Groen.
  2017/11/08 non-fictie Judith   Koelemeijer Het zwijgen van Maria Zachea - een ware familiegeschiedenis 2001 Nederland   De geschiedenis van een gezin met 13 kinderen; de vader van Judith Koelemeijer en zijn broers en zussen. Een ander boek dat ik vorig jaar van haar las, Hemelvaart uit 2013, vond ik niet zo mooi, maar dit boek wel.
  2017/11/11 fictie Takashi   Hiraide De kat 2001 Japan Neko no kyaku In het Engels vertaald als 'The guest cat'; in het Duits als 'Der Gast im Garten'.
  2017/11/14 fictie Amos   Oz Een vrouw kennen 1991 Israël Lada'at Iesja Vervreemdend. Veel herhalingen. Erg afstandelijk.
  2017/11/21 fictie Kader   Abdolah Het huis van de moskee 2005 Nederland   Het verhaal speelt zich grotendeels af in Iran, in een gefictionaliseerde versie van de stad Sendjan, nu onderdeel van Arak, waar Kader Abdolah geboren is. Het boek gaat over de periode waarin sjah Mohammed Reza Pahlavi verdreven werd (1979) de sjiïtische ayatollah Khomeini de macht greep. In de sjiïtische heilige stad Qom werden veel imams opgeleid door de ayatollah's; zo ook enkele imams in dit boek.
  2017/11/24 fictie Haruki   Murakami De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren 2013 Japan 色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年 - Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi Heerlijk boek.
  2017/11/27 fictie Ayọ̀bámi   Adébáyọ̀ Spent lives 2015 Nigeria   Kort verhaal. Verscheen oorspronkelijk in de anthologie (bloemlezing) ''Gambit: Newer African Writing'', 2014, uitgegeven door The Mantle, ISBN 9781311945167.
  2017/11/28 fictie Renate   Dorrestein Liever horen we onszelf 2017 Nederland   Gedrukte, herschreven versie van het luisterboek uit 2014, geïllustreerd door Sylvia Weve.
  2017/11/30 fictie Franca   Treur Hoor nu mijn stem 2017 Nederland   Net als 'Dorsvloer vol confetti' (2009) gaat deze over een personage dat is opgegroeid in een bevindelijk gereformeerde gemeenschap. Interessant, en een mooi boek.
  1994/5/1 fictie Vladimir   Nabokov Lolita 1955 Rusland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2017/12/7 fictie Connie   Palmen De erfenis 1999 Nederland   Tijdens het lezen merkte ik dat ik dit boek al eens eerder heb gelezen.
Boekenweekgeschenk 1999. Mooi verhaal, maar beetje belerend volgestouwd met 'mooie, diepzinnige uitspraken', via de simpele truc van een ouder iemand die haar kennis als 'erfenis' wil achterlaten aan iemand die bij haar in dienst is om alles te beschrijven en archiveren.
  1999/4/1 fictie Connie   Palmen De erfenis 1999 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  2017/12/16 non-fictie Karin   Bojs Mijn Europese familie. De laatste 54 000 jaren 2015 Zweden Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren Fijn boek, over de geschiedenis van de mensen in Europa. Over de Anatomically Modern Homo Sapiens die zo'n 55.000 jaar geleden soms nageslacht kreeg met Neanderthalers in het Midden-Oosten, de migratie zo'n 40.000 jaar geleden tijdens de ijstijd (die voor grote droogte zorgde) naar o.a. Europa, het begin van de landbouw in Europa zo'n 10.000 jaar gelden en de mensen uit de bronstijd, zo'n 4500 jaar geleden.
Reistips:
 • Vanuit Leipzig kun je naar één van de beste prehistorische musea, het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle, het zonneobeservatorium Goseck en het bezoekerscentrum Arche Nebra bij de Mittelberg bij Nebra, de vindplaats van de Hemelschijf van Nebra. (Dichtstbijzijnde streinstation: Wangen. Nog dichterbij: bushalte Grosswangen.) (In Leipzig eten in oud stationsgebouw/brouwerij Bayerischer Bahnhof.)
 • Bezienswaardigheden over belangrijke vondsten van de oudste bekende muziekinstrumenten en beeldende kunst zijn o.a. te vinden in het museum van Ulm, het kasteelmuseum in Tübingen en het kleine museum in Blaubeuren, met luisterkamer voor de fluiten. Vanuit Blaubeuren is het maar een paar kilometer naar de grotten van Geissenklösterle en Hohle Fels
 • Het museum Anthropos in Brno geeft veel informatie over de prehistorie en je kunt ook het klooster bezoeken waar de vader van Gregor Mendel werkte.
 • Les Eyzies-de-Tayac: verschillende bezienswaardigheden vlak bij elkaar, o.a. Cro-Magnon, Abri Pataud (met klein museum), Musée National de Préhistoire, Font de Gaume, Les Combarelles en Abri Cap Blanc, Abri du Poisson en Laugerie Haute.
 • Eén van de beste prehistorische musea: het Nationale Museum in Kopenhagen
  2017/12/16 non-fictie Sylvia   Plath Drawings 2013 UK   Tekeningen van Sylvia Plath, met enkele brieven/stukjes uit dagboek en een inleiding door haar dochter, Frieda Hughes.
  2017/12/17 non-fictie Jan de Lange Dafjes 1992 Nederland   Over de DAF-fabriek en met name de personenauto's. Dit boek verscheen in 1992 bij uitgeverij Elmar BV uit Rijswijk met ISBN 9038906021.
  2017/12/17 non-fictie Ellen   Key De moedige vrouw (Conventioneele vrouwelijkheid - Moed - Vrijheid - Rust - De vrouw der toekomst) 1898 Zweden Tankebilder Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Essay over individuele vrijheid en de moed zichzelf te zijn. Ellen Key (1849 - 1926) was een feminist die geloofde dat mannen en vrouwen wezenlijk verschillend waren ('difference feminism') en recht hadden op gelijke behandeling. Mooi stukje: "Als wij den moed hadden te blijven twijfelen, waar wij bij anderen verzekerdheid vinden en onze overtuiging te behouden, ook al ontmoetten wij twijfel daaromtrent bij anderen? Als wij eerlijk de deugden van onze tegenstanders durfden erkennen en de gebreken van onze geestverwanten? Als wij den moed hadden vrijgevig te zijn met ons vertrouwen maar zuinig met onze oordeelvellingen? Als wij in ootmoed ons hoofd durfden te buigen ten opzichte van dingen waarvan wij geen verstand hebben, maar fier opstaan, waar het geldt de zekerheid, die wij met worstelen en strijden gewonnen hebben, te verdedigen? Als wij naar onzen eigen smaak, en rekening houdende met onze middelen, durfden te leven; in bescheidenheid te genieten op onze wijze en er ons aan gewenden te zien dat anderen dit eveneens doen? Als wij ons meer oefenden in de groote kunst, de beweegredenen der daden van anderen te erkennen, ook al zijn wij genoodzaakt hen tegen te spreken, en hunne handelingen af te keuren, hoewel wij hen persoonlijk hoog achten? Als wij het er eens op waagden elke partij te laten voor wat zij is—behalve onze eigen overtuiging?"
  2017/12/27 non-fictie Maurits   Martijn en Dimitri Tokmetzis Je hebt wél iets te verbergen - Over het levensbelang van privacy 2016 Nederland   Uitgave van onafhankelijk onderzoeksjournalistiek-platform De Correspondent. Over de manier waarop de overheid en grote bedrijven omgaan met persoonlijke gegevens/big data. Met een link naar een zelfverdedigingsgids.
  2004/11/15 non-fictie Jeroen   Bertrams De 49 basisregels voor het delen, benutten en belonen van kennis 2003 Nederland   Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
  1997/9/7 non-fictie Colette   Dowling Dus ik hóef me helemaal niet zo te voelen? Nieuwe manieren om depressies, fobieën en verslavingen te bestrijden 1991 USA You Mean I Don't Have to Feel This Way? New Help for Depression, Anxiety, and Addiction Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt). Boek aangeschaft in augustus 1997.
  2017/12/31 non-fictie Kassia   St Clair Het geheime leven van kleuren 2016 UK The secret lives of colour Boek over de betekenis van verschillende kleuren in de geschiedenis van mensen. O.a. over gebruik van kleuren in rotstekeningen en recentere kunst en om kleding en ander textiel te kleuren. Hoofdstukken per kleur, bijvoorbeeld loodwit, loodtingeel, Napels geel, loodmenie, fuchsia/magenta, cochenille/karmijn, scharlaken/karmozijn/kermes, vermiljoen/cinnaber, Tyrisch purper, mauve, ultramarijn/lazuriet/lapis lazuli, kobalt, indigo, verdigris/Spaans groen, sepia, taupe en git.
  2001/3/1 fictie Franz   Kafka De gedaanteverwisseling / De metamorfose 1915 Tsjechië Die Verwandlung Datum 'gelezen' onbekend (jaren later gegokt).
Geschreven in 1912, gepubliceerd in 1915.
  2018/1/12 fictie Nicole   Krauss Het grote huis 2010 USA Great House Goed boek, verschillende verhalen door elkaar, met een heel kleine connectie. (Namelijk een heel groot bureau).
  2018/1/13 non-fictie Primo   Levi De verdronkenen en de geredden 1986 Italië I sommersi e i salvati Erg goed en belangrijk.
  2018/1/18 non-fictie Sandra   Kooij en Suzan Otten-Pablos Hyper Sapiens - Praktische gids voor mensen met ADHD 2013 Nederland    
  2018/1/19 fictie Sylvia   Witteman Jullie zijn zelf gek 2017 Nederland   columns
  2018/1/25 fictie Toni   Morrison Beloved 1987 USA   Set after the American Civil War (1861–1865), it is inspired by the story of an African-American slave, Margaret Garner, who escaped slavery in Kentucky late January 1856 by fleeing to Ohio, a free state. Morrison had come across the story "A Visit to the Slave Mother who Killed Her Child" in an 1856 newspaper article published in the American Advocate and reproduced in The Black Book, a miscellaneous compilation of black history and culture that Morrison edited in 1974.
  2018/1/27 non-fictie Hans   Uwland Brieven 1989-1990 1989 Nederland   Dikke ordner vol brieven, privé-verzameling, niet gepubliceerd.
  2018/1/28 fictie Susan   Henderson De blauwe kamer 2010 USA Up from the blue Fijn boek. Lekker lezen, maar toch met duisternis, zodat het niet te oppervlakkig kon worden.
  2018/1/29 fictie Dianne   Emley De eerste snee 2006 USA The first cut Deel 1 uit serie 'Nan Vining Mysteries'. Tussen detective en chicklit. Fijn, want ik was ziek.
  2018/1/30 fictie Wilfried de Jong Aal 2006 Nederland   Korte verhalen. Vervreemdend realistisch.
  2018/1/31 fictie Michael   Morpurgo De man uit het niets 1998 UK Escape from Shangri-La Erg leuk kinderboek. Waarschijnlijk dus ook een goede vertaler.
  2018/2/1 non-fictie Kim   Noble Wij allemaal - leven met twintig persoonlijkheden 2011 UK All Of Me - My incredible true story of how I learned to live with the many personalities sharing my body Boek geschreven door een vrouw met DIS (Dissociatieve Identiteits Stoornis). Het boek is geschreven door Patricia, één van de persoonlijkheden van Kim Noble. Verbijsterend verhaal, goed geschreven, goed vertaald.
  2018/2/8 non-fictie Malcolm   Gladwell What the Dog Saw: And Other Adventures 2009 USA   Lange artikelen, tussen onderzoeksjournalistiek en filosofie.
  2018/2/11 non-fictie Vamba   Sherif en Ebissé Rouw Zwart 2018 Nederland   Activisme/feminisme/anti-racisme/intersectionaliteit. Bundel met essays, beschouwingen, herinneringen en verhalen geschreven door auteurs met Afrikaanse roots, levend in Nederland of België. Met werk van: Simone Atangana Bekono, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Olave Nduwanje, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia U. Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally en Chika Unigwe
  2018/2/18 fictie Dimitri   Verhulst Mevrouw Verona daalt de heuvel af 2006 België   Fantastisch, wat een taalgebruik, die man is echt een genie, een tovenaar. Het is nauwelijks een verhaal, daar gaat het ook helemaal niet om, het is taalporno. Niet alleen omdat het mooi, poëtisch en soms ouderwets en natuurlijk Vlaams taalgebruik is, maar ook omdat het in kleine terloopse bijzinnetjes steeds zo ongelofelijk raak is!
Ik dacht dat ik dit boek allang gelezen had, maar zag laatst in dit overzicht dat dit boek er nog niet tussen stond. Tijdens het lezen wist ik het nog steeds niet zeker. Ja, ik herkende het taalgebruik, maar dat is omdat ik al veel andere boeken van Verhulst gelezen heb, dus ik vermoed nu nog steeds sterk dat ik het eerder heb gelezen, maar weet het niet zeker.
  2018/2/23 fictie Astrid   Roemer Lijken op liefde 1997 Suriname   Verhaal speelt zich af in de huidige tijd, met herinneringen aan de jaren zeventig. Ineteressant, maar ik vond het verhaal wel verwarrend. Misschien omdat ik te weinig van Suriname weet, en ook omdat het deel twee is in een trilogie. (Wikipedia: "Het artistiek meest ambitieuze schrijfproject van Roemer is de romantrilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op Liefde (1997) en Was Getekend (1999), die in 2001 in één band verscheen als Roemers drieling en opnieuw in 2016 als Onmogelijk moederland. In deze grote en uiterst complexe trilogie geeft Roemer verbeelding aan de werkelijkheid en de dromen van de Surinamers in de laatste drie decennia van de 20e eeuw, en in het bijzonder aan wat de militaire dictatuur van het régime-Bouterse van na 1980 voor het land Suriname en de mensen heeft betekend.")
  2018/3/1 non-fictie Bert   Keizer Het refrein is Hein; leven en sterven in een verpleegtehuis 1994 Nederland   Erg goed geschreven. Relativerend, menselijk, met humor.
  2018/3/9 non-fictie Bert   Keizer Waar blijft de ziel? 2012 Nederland   Essay, Maand van de Filosofie
  2018/3/11 fictie Renske de Greef Waarom ik mensen niet in mootjes hak 2017 Nederland   graphic novel/stripboek/illustrated novel. Veel strips verschijnen ook op haar website, renskedegreef.nl. Politiek bewust. Ik ben het over het algemeen erg met haar eens.
  2018/3/12 fictie Franca   Treur Slapend rijk en andere verhalen 2018 Nederland   Heel korte verhalen, korte momentopnamen, observaties van menselijk gedrag, emoties, gedachten. Mooi! Met beeld van Olivia Ettema.
  2018/3/13 fictie Griet op de Beeck Gezien de feiten 2018 Nederland   Boekenweekgeschenk 2018
  2018/3/14 fictie Jan   Terlouw Natuurlijk 2018 Nederland   Boekenweekessay 2018