Muziek

Van kind af aan vind ik het fijn om naar muziek te luisteren en muziek te maken. Vooral zingen heb ik altijd heel veel gedaan; op de fiets, op mijn kamer, op school, en later op les.

Muziek maken

Laura zingt, 1989

Laura zingt, 1989

Laura zingt, 1989

Laura zingt, 1989

Laura zingt, 1989

Toen ik drie was zat ik een paar jaar op 'peuter-ritmiek' (bewegen op muziek, leren in de maat te huppelen e.d.), rond mijn zesde zat ik op AMV (Algemene Muzikale Vorming), vanaf mijn zesde zat ik zes jaar op balletles bij Gerda Polak, vanaf mijn achtste (1980) had ik zo'n zes jaar pianoles (eerst drie jaar van juffrouw Pijl en later van mijn moeder) en toen ik elf was (1983) zat ik één jaar op gitaarles bij een conservatoriumstudent.

Schoolmuziek

Ik zat altijd op scholen (kleuterschool, basisschool en middelbare school) waar veel aan schoolmuziek gedaan werd. Vooral de lessen van Rein de Goeje mis ik nu nog steeds! Ik zat ook een paar jaar lang op het schoolkoor waar Rein de dirigent was, en ik deed bij hem VWO-eindexamen muziek. Onderdeel van het examen was een concert met de eindexamenklas (19 april 1991, Zeist). Hier is één lied dat ik daar uitvoerde met een bandje (You Don't Know What Love Is):

 

Zangles

Op mijn zeventiende had ik twee jaar zangles van conservatoriumstudent Annemarie Maas. (Vanaf 29 september 1989, om precies te zijn.) Dat was erg leuk, ik heb er veel van geleerd. Ze leerde me veel over ademsteun, klassieke zangtechniek, tekstinterpretatie en muzikale interpretatie. We gebruikten de klassieke zangmethoden van Vaccaï, Lütgen en Sieber, en verschillende popliedjes. Ik weet niet meer waarom die lessen ophielden. Voor haar was het een onderdeel van haar conservatoriumopleiding, en wellicht was dat onderdeel afgerond en had ze er geen tijd meer voor. En ik ging bij mijn ouders uit huis, en na mijn eindexamen VWO ging ik ook heel andere dingen doen.

Later had ik een half jaar zangles van Ada Klück op de Utrechtse muziekschool, maar dat beviel me veel minder goed, onder meer omdat we steeds in een groepje van drie zangles hadden. Individuele zangles bevalt me beter.

Een paar jaar later had ik een jaar of twee zangles van Ruud Heere, die zijn ervaring met zang combineerde met zijn ervaring met theater, en de nadruk legde op 'lef'. Dat is inderdaad een niet te onderschatten ingrediënt bij zingen!

Daarnaast kreeg ik een half jaar zangles van beginnend conservatoriumstudent Suzanne Bethlehem. Dat hield op wegens tijdgebrek van haar kant.

Sinds maart 2009 heb ik zangles van Mirella Reiche, een heel goede en ook nog aardige en grappige zangjuf. Zij zingt zelf opera (sopraan) en daarnaast tango-liederen (o.a. van Piazolla, Villa-Lobos en Ginastera). Zij geeft klassiek zangles, en organiseert ook optredens voor haar leerlingen, waar wij solo liederen en opera-aria's vertolken met een professionele pianist als begeleider:

 • Het eerste leelingenoptreden was op zondag 20 maart 2011 in Utrecht, pianist: Jeroen Liedorp. (Ik zong 'Che faro senza Euridice' van Gluck en 'Streets of London' van Ralph McTell als duet met Conny.)
 • Zondag 27 november 2011 in Utrecht, pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Dido's Lament' van Purcell, 'An den kleinen Radio-apparat' van Eisler en het duet 'Fear no danger' van Purcell met Conny.)
 • Zondag 27 januari 2013, in Utrecht, pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Il mio ben' van Paisiello, 'Black Swan' van Menotti, en de duetten 'Duetto buffo di due Gatti' van Rossini met Jeanette en 'Abendsegen' van Humperdinck met Marte.)
 • Vrijdag 22 februari 2013 in de Kampwegkerk in Doorn (tevens opening van een expositie), pianist: Martin Rudolph. (Ik zong 'Il mio ben' van Paisiello, 'Black Swan' van Menotti, en de duetten 'Duetto buffo di due Gatti' van Rossini met Jeanette en 'Abendsegen' van Humperdinck met Mirella.)

Ook heb ik twee keer deelgenomen aan een intensieve zangcursus van een week in het buitenland, met een concert aan het eind van de week waar de leerlingen solo-liederen en duetten ten gehore brachten aan het publiek:

 • Zomer 2011 in Noord-Italië, Belcanto in de Bergen, met zangdocent Hester Noyon en pianist Roberto Olzer. (Ik zong 'Prendi o Cintia' van Handel, het duet 'Già la notte s'avvicina' van Giuliani met Martine en enkele liedjes met de groep.)
 • Zomer 2013 in Duitsland, aan de Moezel (Karmelietenklooster Springiersbach), met zangdocent Wiebke Göetjes van Hojotoho zangstudio en operacoach/repetitor/pianist Gilbert den Broeder. Concert vrijdag 23 augustus 2013 (foto's door Mark Uwland). Ik zong 'L'amour est un oiseau rebelle' (de Habanera uit Carmen) van Bizet en het trio 'Mêlons! Coupons!' (de 'kaartscène', ook uit Carmen, hier had ik de Mercedes-rol) van Bizet met Diane en Martine. Voor mij was het de eerste keer dat ik opera-aria's 'ècht' uitvoerde: acterend en uit het hoofd. Ik raakte weliswaar mijn tekst kwijt, maar niet mijn hoofd: ik bleef in mijn rol als Carmen, die ook best 'lalala' mag zingen, en daar even begeerd en populair bij blijft!

Koren

Ik werd lid van een Close Harmony studentenkoor: Dékoor. Daar ben ik zo'n twee jaar lid van geweest (1991-1993), waarin ik ook aan enkele concerten deelnam. Hierna heb ik een aantal jaren bijna niks gedaan met zingen, al ben ik een paar keer bij een koorrepetitie gaan kijken om eventueel mee te gaan doen, en heb ik op mijn werk en in de familie wel eens met een incidenteel zanggroepje meegedaan.

Pas in 2008 ben ik weer lid geworden van een koor: Vrouwenkoor Ludi Cantare. Het was een erg leuk koor, met een fantastisch repertoire en een bevlogen en zeer stimulerende dirigent, Ad Bethlehem (die naast zijn dirigeerwerk zelfstandig coach is). We hebben verschillende concerten gegeven, en bij één daarvan mocht ik zelfs een lied solo zingen. Ik deed mee aan deze concerten:

 • Zondag 11 november 2007 (Maartenskerk, Maartensdijk)
 • Zaterdag 12 april 2008 (RIVM Korenfestival, Bilthoven)
 • Zaterdag 25 oktober 2008 ("Charms and Spells", Zuiderkapel, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
 • Zondag 17 mei 2009 (De Akker, De Bilt) (Foto's door Mark Uwland)
 • Zondag 21 maart 2010 (jubileumconcert, Noorderkerk, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
 • Zaterdag 17 april 2010 (RIVM Korenfestival, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland)
 • Zaterdag 9 april 2011 (dubbelconcert, Opstandingskerk, Bilthoven) (Foto's door Mark Uwland) Hier zong ik één lied solo, met begeleiding van pianist Caroline Kuijpers: Gold uit de serie The Elements van Bob Chilcott!

Vlak vóór de zomer van 2011 stopte ik bij Ludi Cantare, en werd ik lid van een pas opgericht Utrechts gemengd koor, het Wim Egz Ensemble. Het is een groep zeer enthousiaste, creatieve, intelligente en muzikale mensen, en de repetitieavond (met borrel na!) vind ik de leukste avond van de week. Ook hier weer een zeer stimulerende dirigent, Martin Rudolph: iemand die absoluut niet stil kan zitten en naast het dirigeren pianist is (uitvoerend), en pianoles geeft, fotografeert, componeert, arrangeert, geluidsopnamen maakt en de productie daarvan doet, bijvoorbeeld ten behoeve van cd-opnamen, filmt, enzovoort! Ik deed mee aan deze concerten:

 • Flashmob zaterdag 8 oktober 2011 in de Albert Heijn op Hoog Catherijne, Utrecht. (Filmpje op YouTube.)
 • Zaterdag 26 mei 2012, Lutherse Kerk, Utrecht. (Twee concerten: 14:00 en 17:00 uur.) (Foto's door Gertjan Miedema, Miedemageluid.nl, en foto's door Mark Uwland, Mimia.nl.) We voerden twee grote stukken uit (link = YouTubefilm):
    * Pater Noster (componist: Martin Rudolph, première!)
    * Requiem (componist: Luigi Cherubini, 1816)
  (Klik op de link voor een film van de uitvoering op YouTube. Film door Martin Rudolph.)
 • Donderdag 31 mei 2012, voor HOTZO (HOograven Tolsteeg Zelfstandig Ondernemers) wegens hun 2-jarig bestaan, in Garage Auto Boll te Utrecht.
 • Kerstconcert maandag 17 december 2012, Centraal Station, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Kerstconcert zaterdag 22 december 2012, Centraal Station, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Kerstconcert maandag 24 december 2012, Swellengrebel, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Zondag 24 februari 2013, Grote Kerk, Harlingen (foto's door Mark Uwland).
 • Donderdag 18 juli 2013, op een boot op de Oude Gracht en de Singel etc., Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Zaterdag 12 oktober om 13:30 en 16:00 uur, in het gebouw van de Muziekschool, Domplein, Utrecht. Foto‘s van het concert door Mark Uwland. We zongen (link = YouTubefilm):
    * Indian Requiem van Martin Rudolph (première!)! Hierin komt een dialoog tussen de Europese muziek en de Indianenmuziek tot klinken, een dialoog tussen verschillende verhouding met de dood.
    * Zeven polyfone motetten van Palestrina (Renaissance) uit de serie 'Canticum Canticorum' (Het Hooglied).
 • Zondag 10 november 2013, samen met het KAK, 'Orfeus is een Indiaan', Rietveld Paviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort.
 • Donderdag 21 november 2013, Galerie Kampwegkerk, Doorn, wegens 1 jaar Galerie Kampwegkerk.
 • Kerstconcert op zaterdag 21 december 2013 in de kapel/conferentiecentrum van landgoed De Grote Beek, GGZ Eindhoven, onder leiding van onze alt Ango Hofmans.
 • Kerstconcert maandag 23 december 2013, drie sessies, in de hal van het Centraal Station Utrecht.
 • Kerstconcert dinsdag 24 december 2013, drie sessies, in de hal van het Centraal Station Utrecht.

Deelgenomen aan deze projecten en producties

Als laatste in deze lijst volgen de opera's en andere producties waar ik aan heb mogen meewerken (geen solo's, maar in ensembles):

 • Vrijdag 22 juni 2012, Klein OperaKoor Wilhelminapark: Opera 'Les Brigands', componist Jacques Offenbach, in Stadsschouwburg, Utrecht.
 • Zaterdag 23 juni 2012, Klein OperaKoor Wilhelminapark: Opera 'Les Brigands', componist Jacques Offenbach), in Stadsschouwburg, Utrecht (foto's door Mark Uwland).
 • Zaterdag 18 mei 2013, Hojotoho zangstudio: opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in Synagoge, Delft, Festival The Fringe (foto's door Mark Uwland).
 • Zaterdag 1 juni 2013, 'Resonance', componist Merlijn Twaalfhoven; een grote uitvoering door enkele honderden zangers, Domkerk, Utrecht. (Ik mocht een paar keer een klein groepje in het grotere geheel dirigeren.) (Opname te beluisteren op Soundcloud.)
 • Zaterdag 31 augustus 2013, Hojotoho zangstudio, opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in Karmelietenklooster Springiersbach (Duitsland).
 • Zondag 15 september 2013, Hojotoho zangstudio, opera 'Les Dialogues des Carmélites', componist Francis Poulenc, in de Havenkerk, Schiedam, Festival Opera aan de Schie.

 

Muziek beluisteren

Ik hou van veel soorten muziek.

Rond mijn 18e hield ik vooral van veel bands/artiesten uit de zogeheten ‘Progressieve Rock’ ofwel ‘Symfonische rock’, en die liefde is nooit overgegaan, maar wel uitgebreid. Bij Progressive Rock denk ik vooral aan Genesis en Pink Floyd in hun beginjaren, en bands als Yes, King Crimson en Emerson, Lake & Palmer. Ik hou nog meer van Van der Graaf Generator, maar die willen zichzelf niet 'progressive rock' noemen. Ze zaten wel in die 'scene'. Het is vaak nogal bombastische muziek, met lange, ingewikkelde composities die vaak uit verschillende delen bestaan, net als een symfonie. Ik vind het erg emotionele muziek, die vaak raakt aan mijn eigen gevoelens van angst, depressie, liefde, frustratie, verdriet, vrede, vrolijkheid.... Van alles en nog wat, dus! Het is erg afwisselende muziek.

Hieronder zal ik allerlei bands/muzikanten/componisten opnoemen en links naar websites door/over hen opnemen.

Hammill/Van der Graaf Generator

Van der Graaf Generator (Engelse band die actief was van 1967-1972, 1975-1978 en 2005-heden)
Peter Hammill (één van de oprichters van de band; hij heeft een zeer actieve solo-carrière naast de band opgebouwd)

Judge Smith

Judge Smith (één van de oprichters van Van der Graaf Generator, ook heden nog zeer actief in de muziek)

Mr Averell

Mr Averell (René van Commenée, Nederlandse hedendaagse muzikant, heeft veel samengewerkt met o.a. Judge Smith, David Jackson, The art of doing nothing ensemble)

In the Court of the Crimson King

King Crimson (Engelse band, 1968 - heden)

the Gentle Giant

Gentle Giant (Engelse band, vooral actief in de jaren '70)

Gong-mandala

Muziek uit de ‘Canterbury Scene’, zoals Gong, Soft Machine, Matching Mole, National Health, Caravan, Hatfield and the North, Robert Wyatt, Camel, Penguin Cafe Orchestra, Daevid Allen, Kevin Ayers, University of Errors, etc.

Sleepytime Gorilla Museum

Sleepytime Gorilla Museum (een Amerikaanse experimentele rockband, opgericht in 1999 in Oakland, California)

Alpha Blondy

Alpha Blondy (Ivoriaanse reggaezanger)

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (Duits componist, 1770 - 1827)
Ik hou vooral van de piano-sonates, en dan vooral van sonate nummer 30, 31 en 32 (opus 109, 110 en 111), bijvoorbeeld zoals die gespeeld worden door Ivo Pogorelić, Vladimir Ashkenazy en door Alfred Brendel.

Gabriel Fauré

Gabriel Fauré (Frans componist, 1845 – 1924)
Ik ken eigenlijk alleen zijn requiem, en dat vind ik fantastisch!

Compagnia Sacco

Compagnia Sacco (een Italiaans mannenkoor uit het dorp Ceriana, in de noord-westelijke provincie Imperia).
Ik heb twee cd's van ze: Il minestrone (1996) en Batüi (2000), beide op het label Amori uit Zwitserland.

Tall Dwarfs

Tall Dwarfs / Chris Knox / Alec Bathgate ('lo-fi' uit Nieuw-Zeeland)

Alamaailman Vasarat

Alamaailman Vasarat (een cult avant-garde band uit Finland)

Arthur Brown

Arthur Brown / The Crazy World of Arthur Brown / Kingdom Come (Engelse muzikant/bands, actief van de jaren zestig tot heden)

Ali Farka Touré

Ali Farka Touré (1939 - 2006, bluesmuzikant uit Mali)

Qntal

Qntal (hedendaagse gothic medieval band uit Duitsland)

Spinvis

Spinvis (een Nederlandse hedendaagse muzikant, met Nederlandstalige liedjes)

Genesis - cover of Foxtrot

Genesis (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Yes-logo, door Roger Dean

Yes (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Pink Floyd

Pink Floyd (Engelse band, actief van eind jaren zestig tot heden, maar ik hou eigenlijk alleen van hun muziek uit de jaren zestig en zeventig)

Frank Zappa

Frank Zappa (Amerikaanse componist/muzikant, 1940-1993)

top

Home (Laura)

Home www.ratje-toe.nl

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Joepie!
    Boeken
    Recepten
    Muziek
    Foto's
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Zon
    Vrienden
    Films
    Archief van deze site

Blog-Ratje-toe
Gastenboek
Gastenboek-archief
Statistieken Ratje-toe.nl
Laura op Wikipedia
Laura op Bookcrossing
Laura op Last.fm
Laura op Twitter
Laura op Facebook
Laura op LinkedIn