Softwaretips

Software die mij helpt te structureren

Op deze pagina zal ik wat tips geven voor software die ik gebruik en waar ik tevreden over ben.
Klik op een naam in het lijstje, en je krijgt meer info, en sommige software kun je van deze pagina downloaden.

top

Mind-mapping

Mind mapping is een logischere manier om je gedachten te ordenen dan gewoon onder elkaar opschrijven, zoals in een tekstverwerker als Microsoft Word. Je legt verbanden tussen verschillende aantekeningen, zodat het visueel overzichtelijk wordt, en je je eigen gedachtengang achteraf nog kunt begrijpen.

Je kunt dit natuurlijk op papier doen, met een potlood of pen, maar het kan ook met een computerprogramma, bijvoorbeeld het programma Mind Manager van het bedrijf Mind Jet.

De goedkoopste versie van het programma kost 199 euro (11 januari 2006), maar zelf gebruik ik nog de GRATIS versie 3.0P-2, gepubliceerd op 30 juni 1998. Deze versie is freeware, wat betekent dat het gratis is, en dat iedereen het vrijelijk mag het verspreiden, zolang je er maar niks aan verandert.

Een mindmap die je met dit programma maakt kan er bijvoorbeeld zó uitzien:
(Klik op het plaatje om een groter voorbeeld te bekijken)

palm-mindmap

Klik hier om nog een voorbeeld van een mind-map te zien, dit keer eentje die gemaakt is met een veel uitgebreider, duur computerprogramma.

Download hier Mind Manager Personal versie 30.2e (Zip-file, 856 KB).

De systeemeisen zijn:

top

Memorizer

Ik vind het erg prettig mijn notities heel overzichtelijk op een rijtje te hebben. Als het niet om een groot plan of project gaat, waar ik een mindmap voor wil maken, gebruik ik Memorizer.

In Memorizer zie je links in een balk de mappen die je hebt aangemaakt en de notities die in die mappen zitten, en rechts zie je de inhoud van de notitie die je hebt geselecteert. Je kunt meteen erin beginnen te typen, je hoeft het bestand niet eerst te openen. En als je klaar bent klik je gewoon op een volgende notitie, je hoeft niks op te slaan.

Het werkt erg overzichtelijk, vooral fijn voor mensen die nogal visueel zijn ingesteld, net als het Mindmappen eigenlijk.

Hier zie je hoe het Memorizer-programma eruit ziet:

Het Memorizer-scherm

De notities worden als gewone kleine tekstbestandjes in een windows-map met de naam Memorizer opgeslagen, zoals je hier ziet in een windows verkenner (windows explorer, niet te verwarren met internet explorer).

Windows Explorer: de Memorizer-mappen

Download hier Memorizer versie 1.10 (Freeware, Copyright 1999, 2000 Vitus Franschitz @ Nucleophilia, zip-bestand, 137 KB)

top

Prevent

Prevent is eigenlijk bedoeld om RSI te voorkomen, door je er af en toe op te wijzen dat het tijd is voor een pauze, maar voor mij helpt het ook om me af en toe even los te maken van mijn bezigheden aan de computer, zodat ik niet urenlang in een zogeheten hyperfocus blijf hangen.

Als je de zip hebt uitgepakt, en je dubbelklikt op prevent.exe, krijg je het schermpje van prevent te zien. Dat ziet er zó uit:

prevent

Je kunt hier instellen hoe veel minuten er telkens tussen 2 pauzes in moeten zitten, en hoe lang de pauzes dan moeten duren. In het voorbeeld krijg je elke 15 minuten 1 minuut pauze. Net lang genoeg om even achterover te leunen, eens diep te zuchten, en je te bedenken hoe het met je gaat, of je wel prettig zit, en of je wel door wilt gaan met waar je mee bezig was.

Download hier Prevent (Zip-file, 252 KB).

Download hier rsi-timer (Zip-file, 118 KB), een ander programma met de zelfde functies.

top

Treesize

Treesize is een programma waarmee je op een overzichtelijke manier kunt zien hoeveel ruimte de bestanden op je harde schijf innemen.

Als je het programma hebt geïnstalleerd, en je start het op, krijg je in een zogeheten boomstructuur te zien welke map op een harde schijf de meeste ruimte in neemt. Dat ziet er zo uit:

prevent

(Het cijfer dat achter het map-icoontje staat, is alleen het aantal MegaBytes dat de bestanden in de map innemen, niet de bestanden in de submappen.)

Als je op een plusje klikt, wordt de map uitgevouwen, en zie je weer welke submap de meeste ruimte inneemt. Nu weet je in welke mappen je grote opruiming moet gaan houden!

Download hier Treesize (Zip-file, 669 KB).
Je kunt Treesize ook downloaden van de site van de makers, jam-software.com, let op dat je op eerst op Freeware klikt, want er zijn drie versies: Professional, Personal en Free. De laatste is wat mij betreft goed genoeg, en het is Freeware. Ik heb het installatiebestand ook op mijn site gezet, voor als het bedrijf ooit zou besluiten geen download-link meer aan te bieden, of voor als het bedrijf wordt opgeheven.

top

Home (Laura)

Home www.ratje-toe.nl

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Joepie!
    Boeken
    Recepten
    Muziek
    Foto's
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Zon
    Vrienden
    Films
    Archief van deze site

Blog-Ratje-toe
Gastenboek
Gastenboek-archief
Statistieken Ratje-toe.nl
Laura op Wikipedia
Laura op Bookcrossing
Laura op Last.fm
Laura op Twitter
Laura op Facebook
Laura op LinkedIn