Chocolademousse volgens Druppels
met eieren en slagroom
(eieren gesplitst)

Voor 4 personen.

Chocolademousse-recept op www.druppels.nlDit recept heb ik gevonden op kookblog Druppels.nl. Het lijkt erop dat ik eindelijk in de buurt kom van de perfecte chocolademousse die ik al jaren zoek, sinds mijn (stief-)oma Mientje (de moeder van mijn stiefmoeder Mâria) een paar keer FANTASTISCHE chocolademousse voor ons maakte. Helaas kan ik haar niet meer naar haar recept vragen, maar dit komt er erg dicht bij in de buurt. De schrijver van Druppels beargumenteert ook goed waarom een bepaalde temperatuur, ingrediënt of techniek nodig is om het beste resultaat te krijgen.

Ik vat het recept hier voor mezelf samen, zodat ik het altijd snel op mijn eigen site kan vinden, hopelijk wordt de Druppels-meneer (Jop) niet boos.
Hier nog een directe link naar het recept voor Sublieme Chocolademousse op Druppels.nl.

Ingrediënten:

Bereiding:

  1. Smelt eerst de chocolade au-bain-marie, begin daarna pas aan de rest.
  2. Doe de eigelen in een kom met de poedersuiker en mix deze wit en romig.
  3. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot een graad of 50. (Steek je pink erin om te testen: het mag geen pijn meer doen.)
  4. Klop ondertussen de slagroom in een andere kom en de eiwitten in een brandschone kom.
  5. Als de chocolade afgekoeld is tot 50 graden gaat het beginnen: Doe de Grand Marnier en de eigelen er als eerste doorheen en blijf roeren tot het geheel glad is.
  6. Dan gaan we voorzichtiger te werk met de slagroom. Doe de helft van de slagroom erbij en ga heel langzaam mengen. Schep de chocolade van onder af over de slagroom heen. Het geeft niet als het niet meteen wil mengen. Hoe langzamer je mengt, des te minder lucht je eruit drukt.
  7. Nadat je de tweede helft slagroom erdoor hebt gemengd is het de beurt aan de eiwitten.
  8. Wederom voorzichtig en langzaam, je hebt waarschijnlijk de neiging het klusje snel te willen klaren, nergens voor nodig: langzaam mengen door steeds de chocolade omhoog te scheppen (niet het eiwit naar beneden duwen). Ook het eiwit doe je in 2 of 3 delen.
  9. Als de ingrediënten naar tevredenheid gemengd zijn, is het tijd om te storten. Kies kleine kopjes of glaasjes uit om de mousse in te serveren.
  10. Na max. 3 uur is de mousse in de koelkast helemaal opgestijfd. Iets korter is ook goed.
  11. En nu nog een bevinding van mijzelf erbij: als je er nu nog wat extra (geklopte, maar niet te stijve) slagroom doorheen mengt wordt de mousse pas ECHT hemels zacht!

Home (Laura)

Home www.ratje-toe.nl

ADHD en Borderline
    ADHD
    Borderline
    Overlap
    Wilskracht
    Is ADHD een hype?
    Boeken over ADHD
    Links ADHD en Borderline
    Schuld van de ouders?

Tips
    Algemeen
    PDA/Palm
    Software (met downloads!)
    Internet-veiligheid
    Webbouwen

Arbeidsongeschikt
    Herkeuring
    Reïntegratielogboek

Joepie!
    Boeken
    Recepten
    Muziek
    Foto's
    Trouwerij Laura en Mark!
    Vakantie
    Zon
    Vrienden
    Films
    Archief van deze site

Blog-Ratje-toe
Gastenboek
Gastenboek-archief
Statistieken Ratje-toe.nl
Laura op Wikipedia
Laura op Bookcrossing
Laura op Last.fm
Laura op Twitter
Laura op Facebook
Laura op LinkedIn